Ga naar inhoud

mcmurdyy

Users
  • Aantal items

    124
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door mcmurdyy

  1. 3 uur geleden, samba-boy zei:

    Kopie van U-matic, 21 mei 91, en dan RUW MATERIAAL er op plakken... Tsja.

    Kan goed zijn dat umatic de bron was en deze vhs bedoeld voor de montage (evt met TC in beeld).. dan klopt de term ruw materiaal gewoon… 

  2. Op 12-10-2022 om 00:04, samba-boy zei:

    (Ik zou hier graag weer eens Bassie & Adriaan voor als voorbeeld uit de kast willen halen, maar ik doe het deze keer niet). 

     

    Titels, titels en nog eens titels!

     

    Bij speelfilms en docu's (zoals degene hierboven) die compleet op film werden gemonteerd werden de titels vaak meegemonteerd en ingebrand (heel simpel gezegd: door de titels apart te filmen/fotograferen en erna mee te belichten met de film). Omdat dit procedé relatief veel tijd vergt (ook met ontwikkelen etc erbij) werd het voor televisie meestal anders gedaan.

     

    Er waren in principe 3 soorten:

     

    Titelkaarten: Kaarten die op een houder voor de camera werden gezet. Voor ondertitels zaten de ondertitelkaarten in een apparaat dat ze heel snel kon laten "bladeren" zodat je iedere keer de juiste voor kon zetten

    Titeldia's: Ook om bijvoorbeeld omroeplogo's in de bovenhoek van de omroepster af te beelden

    Titelrol: De rol behang zoals hierboven genoemd, op twee rollertjes, meestal voor de aftiteling

     

    Meestal waren die titels wit op een zwarte achtergrond of zwart op een witte achtergrond. Deze werden gefilmd door een camera bij de eindregie en met behulp van super-impose (zwart-wit chromakey, je vervangt dus het zwart of wit door het beeld van de uitzending) aan het signaal toegevoegd.

     

    Tot eind jaren '60 waren deze titels meestal live. Dat wil zeggen dat de live-registratie, film of ampexband binnen kwam bij de eindregie, die dan de titels eroverheen zette en het geheel naar de zender stuurde. Dat is ook meteen de reden dat een aantal telerecordings geen titels hebben, deze zijn gemaakt van de ampexband zonder titels (want die werden bij de eindregie live gedaan).

     

    De vermelding "titelrol ontbreekt" in de B&G catalogus is heel simpel: de meeste beschrijvingen die je leest zijn door documentalisten in de jaren '90 gemaakt. Die speelden dan de film/telerecording/vhs af en constateerden dat er op de hele film/band geen aftiteling/titel/makers te vinden was, dus de " titelrol ontbreekt" (en dan staat er dus vaak dat de makers en producent zijn overgenomen uit de televisiegids/logboek bij gebrek aan in-beeld info).

     

    Later gebeurde het ook vaak dat een film of programma werd afgemonteerd op Ampex en dat bij die montage ook de titels er in gezet werden. (Soms was het een 2-traps raket en werd van de uiteindelijke montage een uitzendband met titels, de zogenaamde titelkopie, gemaakt) Als dan alleen de filmrol bewaard is dan mis je ook de titels.

     

    Bij buitenlandse programma's gebeurde het bijvoorbeeld heel vaak dat van de filmrol een videokopie gemaakt werd waar dan de ondertiteling in gezet werd. De filmrol kon dan vast terug naar land van herkomst en de video kon uitgezonden worden.

     

    Vanaf de jaren '80 kreeg je ook elektronische titelgeneratoren, maar in wezen verschilde het procedé niet van hiervoor: de uitgang van de generator werd gemengd met het videosignaal waarbij de zwarte/witte achtergrond ingevuld werd met het beeld van de uitzending.

  3. Kleine correctie: @Spiny Norman = Reinier :) 

    Discussiemoderator was Max Peters van Beeld en Geluid

     

    Dank voor de mooie woorden @Minuteman

    Het was een leuke middag om aan mee te doen en om ook aan het publiek de nieuwe pareltjes te laten zien en te vertellen over de achtergrond ervan.

    Voor wie ze ook nog wil zien, de fragmenten van Ja Zuster Nee Zuster en de aflevering van de Stratemakeropzeeshow staan op deze link:

    https://www.beeldengeluid.nl/70-jaar-tv-en-dat-vieren-we#fragmenten

     

    Maarten

  4. Dit is dus Ampex A-Formaat (op dit formaat zijn ook ooit in Nederland de apollo 11 opnamen opgedoken van de NOS uitzending.....).

    Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die dit kunnen overzetten.

    Let op bij het kiezen van de recorder dat er verschil is tussen low en highband...

     

    Systeem had zelfs nog een kleurenoptie...

     

    Helaas voldeed het formaat niet helemaal aan uitzendnormen en werd daarom een variant gemaakt die Type C genoemd werd...

     

    Overigens waren er in die tijd ook formaten die nergens compatibel mee waren... en dat zie je niet aan de buitenkant van de tape... helaas...

  5. Hmm interessant... dit is dus een NRU/wereldomroep-plaat aan de hoes te zien... duidelijk niet voor uitzending want anders had de opname op 2 platen gestaan (je kunt een plaat nooit zo snel omdraaien dat de luisteraar het niet merkt, dus een lange opname werd altijd met 2 machines op 2 platen (met een beetje overlap) gesneden :)

     

  6. 7 uur geleden, Integra zei:

    Geen idee, maar eerste generatie Umatic tapes zijn doorgaans onmogelijk af te spelen zonder bakken en cleanen...   

    Natuurlijk probeer ik het wel, maar deze had binnen een seconde de koppen vol... Meermaals.  Zelfs na meermaals cleanen. Na het bakken speelde de tape prima, de opname zelf was echter matig (opgenomen in 1978, dub vanaf film)

    Volgens mij zag ik deze opname gisteren langskomen ja (van ikon en voo, deels ondertiteld) 😛 en ik had al een vermoeden dat het een lastige was :) leek zelfs op een dub van film>VCR(of een ander matige drager)>umatic

     

     

    2 uur geleden, Koen zei:

    Wat is dat met banden die worden aangeleverd door omroepen, waarom liggen die dingen niet al lang bij B&G? 

     

    Als ik hierop mag reageren (in het kort): omdat het archiefmateriaal is van de omroepen zelf (productiearchief). 

  7. 7 uur geleden, Koen zei:

     

    Is het gebruikelijk dat film zowel sepmag als comopt kreeg? Wat heb je daaraan?

    Van het briefje maak ik 'cordband (geluid) overschrijven op beeld (optisch)'. Mijn interpretatie is dat hier gevraagd is om een sepmag fysiek toe te voegen aan pellicule, maar dat kan toch alleen als je een nieuwe print maakt, of zeg ik nu iets heel raars? (Ik ken er niks van, namelijk.) Ik begrijp niet helemaal wat er gaande is, maar dat komt misschien ook omdat ik de achterliggende technische procedures niet ken. 

     

    Ik dacht trouwens tot voor kort dat sepmag gewoon op 1/4" stond, dat je bij opname met een Nagraatje in de weer ging, even klapper om later te synchroniseren en dan in het verdere productieproces gewoon verder met die oorspronkelijke 1/4" en de inmiddels ontwikkelde film. Groot was mijn verbazing toen ik twee jaar geleden bij een VRT-bezoekje plots sepmag zag met (denk ik) de breedte van 16 mm en perforaties zoals we die kennen van hetzelfde 16 mm. Hoe zat dat dan, werd geluid oorspronkelijk inderdaad op 1/4" gedaan en werd het voor verdere verwerking met speciale recorders gekopieerd naar het speciale bandformaat dat we hier zien? Of bestonden ook voor dit sepmagformaat speciale draagbare recorders? Vragen, vragen. 🙂

     

    De sepmag, is dat qua materiaal wel gewoon polyester of iets dergelijks? Ik vraag het omdat hier gesproken wordt over het vermoeden van azijn bij de geluidsband, maar daarover hoor ik verder alleen i.v.m. film. Maar goed, ik weet beslist niet alles... 🙂

     

    Mooie vondst wel!

     

    (Ik doe de uitleg nu even uit het blote hoofd... vergeef me als het niet 100% correct is) :)

    Perfotape (of Perfo... de gangbare naam voor de sep-mag geluidsband) is qua materiaal in deze periode meestal acetaat (net als de film) en is net zo breed als de film, 16mm en hetzelfde geperforeerd. 

    De audio werd inderdaad opgenomen op 1/4-inch magneetband met een nagra die gekoppeld was aan de filmcamera (zodat het geluid ten allen tijde synchroon liep met het beeld, ook als bijvoorbeeld de cameramotor ietsje trager of sneller ging lopen doordat de batterij leeg raakte of omdat de magneetband iets oprekte door de opwikkelkracht), de filmklap was dan om het synchrone beginpunt te markeren. Voor montage werd die 1/4-inch magneetband vervolgens overgeschreven naar perfo, die (doordat de perforatie gelijk is aan de 16mm filmrol) dus ook altijd synchroon loopt met het beeld. Op de montagetafel werden vervolgens de filmrol en geluidsrol gelijkgelegd op de filmklap en vervolgens lag de gehele filmrol synchroon met het geluid op elk beeldje van de film. Men kon vervolgens dus op het beeldje nauwkeurig monteren met geluid.

     

    Een kopie van sepmag naar optisch is (als de optische track inderdaad op dezelfde filmrol kwam) inderdaad alleen mogelijk met een nieuwe print, mogelijk is wat aangeboden wordt in de marktplaatsadvertentie het bronmateriaal (dus nog zonder de optische geluidsstrook). Dat kan ik net niet zien op de foto's.

    Dit zou bijvoorbeeld gedaan kunnen zijn om de film te kunnen projecteren met geluid (maar 1 rol en makkelijker af te spelen).

     

    Omdat perfotape vaak van acetaat is is deze ook gevoelig (zelfs nog wat gevoeliger dan actetaat-film) voor het azijnzuur/vinegar-syndroom en daardoor ook het krimpen van de perfotape (vandaar ook de kromtrekking...). Bij Beeld en Geluid zijn er een aantal films waarvan alleen de perfo zo verzuurd is dat het nu dus een "stomme" film is geworden....geluid is niet meer afspeelbaar.

    Verzuring is eigenlijk niet te voorkomen, het is wel te vertragen door goede opslagcondities, ventilatie en het scheiden van te ver verzuurde blikken (want het gas dat bij verzuring vrijkomt kan andere acetaatfilms ook weer aantasten). Als het eenmaal begonnen is kun je het ook niet meer stoppen (dan rest dus alleen het maken van een nieuwe kopie van de film op bijvoorbeeld polyester-materiaal om de film te behouden).

     

  8. Die losse geluidsband is inderdaad perfotape/sep-mag... zo te zien aardig kromgetrokken en waarschijnlijk ook verzuurd (vinegar-syndrome)... als het briefje klopt dan staat het geluidsspoor echter ook op de filmrol als optisch geluid en is er dus geen man overboord. (Hoewel in theorie de perfo beter van kwaliteit zou zijn als hij nog goed was :)  ) Gelukkig ook dat ze in 2 aparte blikken zitten, anders was de film vrijwel zeker ook aangetast geweest.

     

    Dit lijkt uit het "oude" NCRV-archief/gebouw te komen aan de witte tape met opschrift te zien :)

     

    Het is overigens geen telerecording denk ik... ik vermoed filminlassen :)

  9. 30 minuten geleden, Spiny Norman zei:

    Dat blijft dus onduidelijk. Er zijn fansites, maar er is weinig terug te vinden dat betrouwbaar over komt. Er moet toch ook in Nederland iets gebeurd zijn met "tapijt"?

    Hij is dus sowieso uitgezonden door de VPRO op 04-11-1984

  10. 1 uur terug, Jorn99 zei:

    Ohja, klopt inderdaad. Maar dan moet de aflevering dus later nog door de VPRO uitgezonden zijn, aangezien er stemmen bij waren. Op Delpher vind ik niks over B&B van voor 1984/85. Kan het zijn dat VPRO toen pas is begonnen met het uitzenden van B&B?

     

    De VPRO is in oktober 1984 begonnen met het uitzenden van kinderprogramma's (toen werden ze B-omroep). In het begin op woensdagmiddag en/of zondagmiddag, verspreid over een aantal losse programma's en vanaf najaar 1987 op de zondagochtend, aaneengeregen tot een totaalprogramma (met de drie dikke dames, vanaf 1992 werd dit villa-achterwerk). Een van de onderdelen van het eerste half jaar kinderprogrammering was een programma getiteld "Het huishouden van Jan Steen". Daarin ontving Jan Steen (Arjé Plas) kinderen en keek met hen naar tekenfilms.

    Een van de tekenfilms die de VPRO aankocht was A je to.. (een aantal jaar daarvoor door de NCRV uitgezonden als de Twee Stuntels, toen inderdaad nog zonder voice-over), door de VPRO nagesynchroniseerd en gebracht als Buurman en Buurman. 

    Ik heb een klein beetje onderzoek gedaan bij Beeld en Geluid:

    Wat me opvalt is dat de uitzendingen niet in chronologische volgorde uitgezonden lijken te zijn, de eerste aflevering (op 7-10-1984) was namelijk Grill (Kippetje Grillen) (aflevering bewaard bij Beeld en Geluid) . Even snel bekeken is de aflevering die niet op dvd verschenen is (tapijt) uitgezonden op 4-11-1984 (aangeduid als aflevering 5: schoonmaken (Koberec) (helaas is die aflevering niet bewaard bij B&G, mogelijk heeft de VPRO hem nog).

  11. 13 minuten geleden, Spiny Norman zei:

    Ja, maar dat is allemaal terug te voeren op één upload die met een camera van de televisie gemaakt lijkt:

     

    De rest is daarvan afgeleid, met knip- en plakwerk via de originele versie. Maar het geluid is niet zo best meegekomen. Een échte kopie van de videoband zou zoveel hogere geluidskwaliteit kunnen geven... maar dan moet je wel weten wie die band heeft natuurlijk!

    Eigenlijk een beetje nalatig van de VPRO. Ze zullen het origineel wel kwijt zijn. Er was een nieuwsbericht ooit dat verloren afleveringen waren teruggevonden, waarvan ik aanneem dat ze het hadden over vermiste Nederlandse afleveringen.

    Die verloren afleveringen sloegen volgens mij op de verloren afleveringen in Tsjechië (2009)... Enig idee wat de originele uitzenddatum in NL is van die aflevering (of jaartal/periode)?

    En ik denk dat de VPRO ze zelf nog wel heeft... die hebben nog heel veel "uitzendbanden"./ verzamelbanden met afleveringen van programma's die bij Villa Achterwerk zijn uitgezonden

  12. 59 minuten geleden, Spiny Norman zei:

    Nog een aardigheidje: ik kom er dus zelf net achter dat er één oorspronkelijke uitzending van Ja Zuster Nee Zuster is die nog steeds bestaat.

    Voordat iemand te vroeg gaat juichen: Het gaat alleen om een compilatie liedjes en de beeldkwaliteit is laag.

    Maar toch, een originele uitzending uit 1967! De achtergrond waarom, en waaróp, is helaas niet bekend.

     

    Er bestaan sowieso audio-opnames van de meeste afleveringen (ook van de compilatie). De compilatieuitzending die nog bestaat komt van een thuisopname (ik dacht het Sony CV-2000 systeem), de kwaliteit is inderdaad slecht. Delen van die opname (onder andere stekkie van de fuchsia) zijn later weer gebruikt in JZNZ-compilatie die uitgezonden is rond 1999/2000 en op de dvd van de jznz-film staat. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...