Ga naar inhoud

Koen

Users
  • Aantal items

    322
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Koen

  1. Dat is een zeer kwalijke bewering om publiek te uiten want er is zeer veel onderzoek beschikbaar dat dit tegenspreekt. Recent zijn bijvoorbeeld de bevindingen van het Max Planck breed gepubliceerd. Hieruit blijkt dat wederzijds keurig gedragen FFP2 het risico op besmetting bij nauw contact herleidt tot een duizendste. Zelfs het minst ideale scenario, twee personen die slechts een chirurgisch masker dragen, houdt nog negen op de tien besmettingen tegen. 

     

    Quote

    The Göttingen study confirms that FFP2 or KN95 masks are particularly effective in filtering infectious particles from the air breathed - especially if they are as tightly sealed as possible at the face. If both the infected and the non-infected person wear well-fitting FFP2 masks, the maximum risk of infection after 20 minutes is hardly more than one per thousand, even at the shortest distance. If their masks fit poorly, the probability of infection increases to about four percent. If both wear well-fitting medical masks, the virus is likely to be transmitted within 20 minutes with a maximum probability of ten percent.

     

    https://www.mpg.de/17916867/coronavirus-masks-risk-protection

     

    Uiteraard wel de bedoeling dat je FFP2 draagt en het goed aandrukt... maar ook dat is al lang en breed geweten.

     

    Ik ga verder eens kijken of ik me wat deze plek betreft weet te beperken tot privéberichten want ik heb niet zo'n zin om bij te dragen aan een forum waarop nota bene de eigenaar zulke abjecte meningen verkondigt.

     

  2. Het nut van diverse maatregelen is evident (vaccinaties en mondmaskers op de eerste plaats) en logischerwijze helpt ook alles waarbij je contacten vermindert (zoals het sluiten van bedrijven, winkels en horeca). Alleen is de controle allerbelabberdst, en het lijkt aannemelijk dat dat het effect van maatregelen voor een groot deel teniet doet. Het is op zich een fijn idee cafés te sluiten maar als je vervolgens een ongehoorzame bevolking hebt waarbij mensen in privéwoningen alsnog gaan samenzitten dan heeft dat sluiten van drankgelegenheden toch weer minder effect dan je zou willen. Conclusie: er is veel meer controle en repressie nodig. Maar dat wisten we al - en is, toegegeven, ook niet een-twee-drie te implementeren, als de politiek dat al zou willen. Qoud non, de prutsers.

  3. Er zit wat fading in, ik dacht eerst aan bv. een praktijktest om morse-mensen aan te nemen, maar dan zou de opname wel bij de bron gemaakt zijn. Dus ja, gedachten gaan richting opname voor inlichtingen-doeleinden... als je denkt dat het belangrijk is dan wil je misschien wel de luxe hebben om een opname later rustig terug te kunnen luisteren.

     

    Enig idee waarom de toonhoogte fluctueert?

     

    Fascinerend stukje geschiedenis wel!

  4. Democratie en privacy zijn heel aardig maar ik weet niet of ze erg verenigbaar zijn met het bekampen van corona (en zo nog wel wat dingen, o.a. de problemen door overbevolking). Huphup de wereldproblemen oplossen wil niet erg lukken als je rekening moet houden met allerlei types die meteen gaan miepen als aan hun vrijheden geraakt wordt. Hoe we dit nu concreet moeten oplossen: geen idee. :)

     

    Er komen medicijnen aan, dat lijkt weer een reuzestap vooruit te worden...en je kan hopen dat de mutaties het minder ziekmakende pad blijven volgen dat met omicron is ingeslagen. Of dat ook zo zal zijn, tja. Laat het ons hopen.

     

    Persoonlijk vind ik het frustrerend dat het virus nog steeds rondwaart terwijl het allang weg had kunnen zijn... als mensen zich maar kortstondig radicaal hadden aangepast aan de situatie.

  5. Ja, die kop die op en neer moet gaan maakt de mechanica wel een stuk ingewikkelder. Wat je schrijft is ook de reden waarom ik er huiverig voor ben om bijvoorbeeld als 'nagekeken' verkochte Betamaxtoestellen te kopen... te grote kans dat je iemand treft die het zichzelf gemakkelijk gemaakt heeft en die niét zorgt voor een toestel dat honderd procent werkt. Wel heel fijn dat je de kennis in huis hebt om dit soort dingen zelf te fixen! Apparaat lijkt het gewoon helemaal te doen. Geluidskwaliteit is op deze manier ook redelijk acceptabel. Wat wel opvalt - maar dat is een dingetje met de techniek achter het systeem, vermoed ik - is dat het geluid bij bepaalde frequenties een beetje 'broos' klinkt, er lijkt iets te vibreren of zo... ik kan het niet helemaal onder woorden brengen. Doet in de verte denken aan geluid dat overstuurd is opgenomen.

     

    Enfin, in ieder geval begrijp je wel waarom deze techniek snel verdrongen werd door magneetband... toch een stuk eenvoudiger en betrouwbaarder in gebruik. Maar draadopname blijft wel een leuk hoofdstukje uit de opnamegeschiedenis.

  6. Heel aardig! Iets moeten doen om de recorder aan de praat te krijgen, of deed hij het na al die jaren gewoon nog?

     

    Ik ken weinig van Amerikaanse radio, maar schijnt dus een zeer populair programma geweest te zijn dat decennia gelopen heeft. En voor wie de sigarettenpropaganda wil horen die de opnemert destijds niet de moeite waard vond: https://www.oldtimeradiodownloads.com/comedy/jack-benny-program/a-new-years-fantasy-1950-12-31

     

    Vrijwel compleet vanaf 1936, alstublieft. Kom daar in Europa eens om...

  7. Het is ook mooi hoor, het is alleen geen nieuws - dat de reprise op het einde bewaard was, is al bekend zo lang ik op internet zit (en waarschijnlijk nog wel langer ook). Ben er wel nooit voldoende ingedoken om uit te zoeken uit welk land het bewaarde fragment kwam. Alles wat met het Songfestival te maken heeft staat zo ongeveer honderd keer op Youtube, dit moet daar toch al lang te zien zijn? Komt een beetje over alsof bij de VRT iemand een artikeltje geschreven heeft zonder goed op de hoogte te zijn. Maar ach, eerstewereldprobleem hoor. Enthousiasme voor oud materiaal is in ieder geval wel toe te juichen!

  8. Als er iets gebeurt dat ook maar enigszins in de buurt komt van de ambities dan zou dat Nederland wel koploper maken qua gedoe-vrij beschikbaar maken van archiefmateriaal. Je vraagt je af in welke richting men zit te denken. Werkelijk grotere hoeveelheden of toch vooral een selectie 'greatest hits' die we al zo vaak voorbij hebben zien komen? Afijn, afwachten maar weer.

     

    In overig nieuws: geen nieuws. Slaap rustig verder, VRT.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/15/songfestival-1964-beeld/

  9. 50i -> 50p is strikt genomen geen interpolatie hé, je creëert niks bij (zoals je bij pakweg 25p -> 50p wel doet). Je maakt een progressief bedje zodat je op de tijdsschaal alle velden kunt laten staan waar ze thuishoren.

     

    Los hiervan: mijn oude computer en dito scherm slaagt er niet in een 50p-video keurig vloeiend weer te geven zoals mijn TV dat wel doet... MAAR Youtube is wel gewoon een keurig distributiekanaal voor 50p: ik kan een 50p-video van YT halen, op TV weergeven en dan ziet het er prima uit.

     

    Streamen naar computerscherm is dus mwah hier, maar dat boeit verder niet zo want ik download toch alles. 😛

     

    Je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken, op YT gewoon 480p25 doen en in de beschrijving een linkje naar archive.org plaatsen waar mensen 576i50 kunnen binnenhalen. Wie de beste kwaliteit wil, kan die daar dan wel vinden. Hele volksstammen zien toch geen verschil tussen 25 en 50, wat dat betreft zijn het parels voor de zwijnen. ;) 

  10. Stel dat je een meevaller hebt en het zijn opnames van een omroep die aldaar gewist zijn... dan lijkt met grote voorsprong de beste keuze om bestanden keurig retour omroep te doen. Kan het daar op LTO en zorgen zij verder wel voor archivatie in de best mogelijke omstandigheden. :)

     

    YT, zoals gezegd is mijn mening upscalen naar 1080 en de 50i inbedden in 50p. Over YT-bitrates heb je geen controle. Voor archive.org of zo: ik kom voor digitalisatie VHS naar h.264 meestal ergens uit tussen 2 en 3 GB per uur, bij gewone SD-resolutie. Kan soms ook wat meer of wat minder zijn. 

  11. Er is nog een ander Veronique-logo... hier te zien, wel enigszins weggepleisterd achter weer een ander logo. Erg veel moeite deden ze toen niet, zullen we maar zeggen. :)

     

     

     

    Integra, je hebt het dan over zendlijnen van live uitzendingen zoals Journaals? Aardig als ze daar een mooie stapel van hebben. :) Wat ik ongeveer bedoelde is: je hebt zo'n zender die, al was het maar omwille van het grote aantal kijkers, socio-cultureel relevant is. Als er nu budget was geweest om die hele output bij (een voorloper van) B&G vast te leggen op VHS dan heb je in ieder geval voor onderzoek alles bij elkaar en uitgesplitst per uur valt de digitaliseringskost mee. Nu ligt het allemaal op tig aantal professionele dragers bij een commercieel bedrijf waar je als overheidsarchief niet structureel mee samenwerkt en de interesse vanuit dat bedrijf om mee te denken voor het algemeen belang is eerder beperkt. Lastig.

     

    Staat natuurlijk behoorlijk ver van de realiteit als je bedenkt dat er vanuit (de voorlopers van) B&G niet eens het nodige gedaan is om ervoor te zorgen dat we nu een doorlopende collectie van de publieke zenders op VHS zouden hebben, terwijl men natuurlijk wist dat vele (populaire) uitzendingen niet naar het historische archief gingen op professionele drager. Dus ja, om dan te hopen dat men zich wel ontfermd zou hebben over de commerciëlen...

  12. Mja, het gevaar van zo'n beetje in het wilde weg archiveren en digitaliseren is natuurlijk dat, eens de mensen die er nu mee bezig zijn uit beeld verdwijnen, niemand nog weet wat waar ligt. En je hebt niet het gegeven van een enigszins stabiel instituut dat de wankele situatie overstijgt van één mannetje dat alles in stand houdt. Zou fijn zijn als op termijn ook commerciële collecties (omroepen en productiehuizen) werden toegevoegd aan B&G, of op z'n minst delen ervan. Maar ja, geld. Probleem zou een stuk minder nijpend geweest zijn als iemand bij het begin van RTL4 eens bedacht had om gewoon continu een VHS te laten meelopen... heb je toch iets. (Al heeft B&G in de collectie natuurlijk wel een eerder beperkte selectie commerciëlen op VHS, maar daar lijkt bijvoorbeeld al het nieuws niet bij te zitten.)

  13. Wat bij B&G ligt is (voor het grootste deel) gewoon te zien in de publieke catalogus, dus die kennis is voor ons allen beschikbaar.

     

    Het heel vaak recycleren van dezelfde hoogtepunten, ja, bekend fenomeen... combinatie van factoren denk ik. Er is een neiging om bij jubilea te focussen op wat populair was en laat nu net het amusement eerder karig gearchiveerd zijn (video + enigszins buiten opdracht historisch archief).

     

    Verder lijkt een mengeling van gebrek aan inzet, intelligentie, tijd en inzicht mee te spelen bij het samenstellen van dergelijke programma's. Ze zijn vaak eerder braaf en wie een beetje op de zenderlogo's let en de eerdere jubileumprogramma's kent ziet soms zo dingen terugkomen die rechtstreeks uit jubileumprogramma's van een aantal jaar eerder geplukt zijn (denk aan dat speciale logo bij de jubileumprogramma's van de AVRO in '98, of het 'VARA75'-logo twee jaar later).

     

    Daar gaat dan inderdaad zo'n 'dat was me wat hé mensen'-sausje overheen... rustige reflectie is eerder zeldzaam. Wat dat betreft volgen de jubileumprogramma's een algemene trend waarbij veel output door en voor simpele zielen gemaakt wordt. Er zijn beslist meer doorwrochte programma's over omroepgeschiedenis te maken, maar wat je na 2000 of zo krijgt zijn toch vaak uitzendingen die gemaakt worden door mensen waar men geen last van heeft (en ja, zonder vervelend karakter denk ik dat je niet zo snel een fantastisch programma in elkaar steekt) voor een budget van twee keer niks. En, verrassing, dat zie je.

  14. Ik zie het ook niet gebeuren hoor, maar 't is een leuke dagdroom. Even een flesje Coca-Cola naar een labo, en hppakee - hele bedrijf erachter wordt opgedoekt. Toch geleidelijk meer aandacht voor welzijn van natuur, mens en dier (honderd jaar geleden had je geen groene partijen, geloof ik) dus wie weet wat de situatie over honderd jaar zal zijn...

  15. Zou me niet verbazen. Daarom: stel lekker strenge regels voor voeding op (dus verbied in ieder geval dingen als cola en aanverwanten) en voer links en rechts eens een controle uit op ingrediënten. Overtreding -> verbod tot het einde der tijden voor het (moeder)bedrijf om voeding te verkopen. Onderneming vervalt aan de overheid, die kan desgewenst goede kanten van het bedrijf behouden en wat niet bruikbaar is zet je in voor bijvoorbeeld sociale huisvesting. Allemaal niet zo moeilijk hoor maar ja, ondernemers zou zomaar eens tegen de haren ingestreken moeten worden. Tja.

  16. Ratten met smaak. 😀 Er lijkt wel een voorzichtige beweging tegen dit soort voeding te ontstaan (met verzet tegen frisdrank op school als clichévoorbeeld) maar we zijn er not niet. Zou interessant zijn om te weten wat de stand van zaken over honderd jaar zal zijn. Een deel van het probleem is natuurlijk dat voeding wordt overgelaten aan de privésector.

  17. 4 uur geleden, Spiny Norman zei:

    Nou... sommige voedselproducten zijn zo,  eh, bijzonder, dat ze niet vergaan. Volgens mij is er een big mac van 15 of 20 jaar oud die een beetje ingezakt is, maar verder onveranderd. Iemand had dat als experiment gedaan.

     

    Ook honing uit een piramide die nog prima bleek te zijn, heb ik eens gelezen. Niet alleen de farao's stonden stijf van de bewaarmiddelen.

  18. Nou, al die prikken helpen gelukkig een hoop maar de absolute bescherming bieden ze nu ook weer niet (zie long covid, zie doorbraakinfecties). En het is maar afwachten of er niet een keertje een variant komt waar de huidige vaccinaties niet tegen helpen. Voorzichtigheid lijkt dus aangewezen. Als het aan mij lag kregen we eindelijk een keer de strenge lockdown die we al anderhalf jaar nodig hebben... maar ja, wie ben ik. :)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...