Ga naar inhoud

WHiZZi

Users
  • Aantal items

    143
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door WHiZZi

  1. Op de site van het museum is, met toestemming van Eddy Odijk, het hele verhaal van de CHE-1 geplaatst. Ik heb ook nog een handvol PDF-bestanden van de CHE welke ik komende week zal linken aan deze pagina

     

    Zoals ook in het verhaal wordt verteld, is Eddy Odijk later aan het D.O.O.M. project begonnen, een parallel processing systeem, ontwikkeld door Philips en enorm krachtig. Helaas werd het systeem niet verder ontwikkeld en is het nooit uitgebracht. Dit was ver voor dat andere fabrikanten hier ook maar aan durfde te beginnen. Ook dat verhaal komt, zodra het uitgeschreven is, op onze website. 

  2. On 9/24/2023 at 8:13 PM, djkoelkast said:

    Ik heb wat issues met een CHE-1 en hoop dat iemand iets verder kan helpen.

    Bij het booten verschijnt er op het beeld een schaakbordpartoon en verder niets. Hij piept ook niet. 

    Heeft iemand een soort troubleshooting guide hiervoor?

     

    Ik heb niet direct een guide hiervoor (nog niet ;) ). Schaakbordpatroon kan een geheugenprobleem zijn. 

     

    De stappen die wij hier doen met zo'n probleem is alle kaarten er uit halen en kijken wat dan het resultaat is. Is het weg, dan is het kaart voor kaart terug steken. Heb je hetzelfde probleem? Dan is de makkelijke controle om te zoeken naar een extreem warme IC (kan geheugen zijn) en/of de voltages meten op IC's (rond de 5V moet er altijd op staan). 

     

    Geheugen eruit en met minimaal geheugen starten en kijken of dat het probleem oplost. 

     

    Uiteindelijk moet je toch IC's testen en/of met een oscilloscoop meten. 

     

     

  3. 1 hour ago, Wijnand said:

    Heeft het verschil tussen de 1 en de 1b nu te maken met de eerste batch van 500 en de tweede batch van 200 a 300? En van welke versie heb je nu een leeg bord en de schema’s?

    De 1.. waarschijnlijk die1a dus de 2e batch

  4. Mijnheer Eddy Odijk is hier afgelopen woensdag geweest in het museum. Eddy is één van de mensen die de CHE heeft bedacht. De eerste 500(!) bouwkits zijn vanuit zijn huis verkocht. Later is er nog een batch geweest van 200 a 300 stuks, maar meer CHE-machines zijn er niet.

     

    De CHE-1 was een Fl 500 kostende Apple II-kloon. Ter vergelijk, een Apple II kostte in die tijd Fl. 4000 dus een CHE-1 was een goed alternatief. De ROMs mochten officieel niet gekopieerd worden, maar dat gebeurde dus wel 'per ongeluk'. Maar vanwege de kleine afzetmarkt én dat het niet commercieel was, hebben ze geen last gehad van Apple.

     

    Eddy vertelde ook dat hij het mainboard met de hand heeft getekend en later is dat door de software verbeterd. Hij heeft toen 500 borden laten maken wat de bordenmaker (naam is mij ontschoten) initieel weigerde. Niks van Philips was in 1x goed, dus het was beter om eerst een kleine proef te draaien. Dat weigerde Eddy, dus werden er ineens 500 stuks gemaakt. Er bleek wel een klein probleem te zijn wat men merkte op den duur, er mist een ground-lead op het bord, dus er moest met kabels een kleine modificatie gedaan worden om het stabiel te krijgen. 

     

    Inmiddels hebben wij de originele schema's ontvangen én een compleet leeg bord. De schema's worden naar verwachting volgende week publiekelijk gemaakt op het account van HomeComputerMuseum op Archive.org . 

     

    Maar, we gaan verder. Er zijn nog een stel nummers van TSJEE naar boven gekomen die in april bij ons worden gebracht. Mogelijk zit daar dus de missende spullen bij. Eveneens de originele documentatie van de CHE-1.

     

    Als laatste, om het helemaal af te maken, we gaan samen met Eddy zijn verhaal volledig opschrijven en integreren op onze website. Rechtstreeks vanaf de man die de CHE heeft mede heeft bedacht, heeft ontworpen en alle honderden componenten in doosjes stoppen zodat de mensen die bij hem thuis konden ophalen. 

     

     

     

  5. 6 hours ago, Wijnand said:

    @WHiZZi Had je die spullen van Eddy Odijk al gekregen? Het zou leuk zijn om dat compleet lege bord aan beide zijden in te scannen voor die lui die een CHE van niks af aan willen opbouwen. Met het schema en de scans zou het toch niet zo veel werk moeten zijn om het board opnieuw volgens de historie te lay-outen (en te laten maken)...

    Nee, misschien handig als ik daar eens achter aan ga. Ik ga even contact met hem zoeken.

  6. 2 hours ago, Wijnand said:

    @WHiZZi

     

    Ik heb nog documentatie van jullie museum liggen, naar welk adres moet dat teruggestuurd worden? Nog andere documentatie gevonden? Seriële kaart b.v.? Misschien wel leuk om dat via een WiFi brug naar een terminal emulator te koppelen. Met name voor het downloaden van software.

     

    Volgens mij hebben we letterlijk alle Tsjee liggen. Ik zal eens zoeken. De documentatie mag gewoon naar het museum teruggestuurd worden, of gebracht ;)

  7. Leuk om te lezen Jaap. Afgelopen weekend was Eddy Odijk hier, hij vertelde ook één van de oprichters te zijn en heeft daarna nog een lange poos bij Philips gezeten. Het was leuk om de verhalen die ik tot nu toe heb verzameld van Philips (zowel P2000, als DCC, als Laserdisk, CD-i, CHE etc) bevestigd te krijgen. 

     

    Eddy heeft nog wel wat materiaal liggen en dat komt naar het museum toe. In ieder geval een compleet leeg bord welke heel mooi past bij onze nog maagdelijke CHE-kast die we in de collectie hebben.

  8. 36 minutes ago, djkoelkast said:

     

    Ik zou het prettiger vinden als je gewoon 'museum' zegt, ik denk dat er nu wel genoeg gratis reclame is gemaakt.

     

    Dat had je mij ook gewoon in een berichtje kunnen sturen dat je dat niet prettig vindt. Dan had ik je ook kunnen uitleggen dat ik het niet zie als reclame, maar puur om duidelijkheid te scheppen. Ik ga er niks op vooruit of haal er op geen enkele manier voordeel uit dat ik hier een non-profit en erkend goed doel bij naam noem. 

    Maargoed, het is blijkbaar policy dat er geen bedrijfsnamen genoemd mogen worden dus ik heb mijn bericht aangepast en zal mij verder onthouden van het noemen van bedrijfsnamen.

  9. 5 minutes ago, Wijnand said:

    Ik zal eerst maar gewoon alles digitaliseren, zien we daarna wel verder. Zal het lijstje afmaken wat ik wel heb (al of nog niet ingescand). Dus... stuur de exemplaren die nog gemist worden maar op. Natuurlijk staat het iedereen vrij het spul te downloaden.

    Laat maar weten, dan zal ik ook vast de spullen bij elkaar zoeken.

  10. 9 minutes ago, Wijnand said:

    Ik doe het (inscannen van documentatie van de CHE) graag hoor, zo kom ik ook aan de informatie die ik nodig heb om een en ander hier bij mij weer aan de praat te krijgen. Ik denk dat jullie het met het museum al druk genoeg hebben. Gewoon een pakketje van maken en je hebt mijn garantie dat het weer terug komt.

     

    Wat bedoel je met "persoonlijke informatie"? Oude ledenlijsten met adressen? We praten hier over 40 jaar terug in de tijd...

     

    Ja, misschien is dat het beste. 

     

    En inderdaad, de namen, adressen en telefoonnummers staan er in. Ook al is het 40 jaar oud, het is informatie die niet zomaar wereldwijd bekend zou moeten raken zonder dat er toestemming voor is gegeven. Het is leuk voor een clubblad van +/- 1200 leden maar Internet is iets groter dan dat ;)

     

  11. 23 minutes ago, Wijnand said:

    Hallo allemaal,

     

    Zoals ik al eerder aangaf ben ik de TJEES aan het digitaliseren. Zie:

    http://alf4all.demon.nl/engineering/topics/projects/che-1/docs/tsjee/

     

    Maar nu mis ik op de eerste plaats de eerste twee jaargangen en 3-1. Wie wil mij die toesturen zodat ik de verzameling compleet kan maken? Natuurlijk stuur ik ze dan ook weer terug.

     

    De beschrijvingen van de TOu-SJE, CHID en CACHE-II heb ik al hier liggen. Zijn er nog andere documenten m.b.t. de CHE die ook gedigitaliseerd zouden moeten worden? Dan hoor ik dat graag...

     

    In het HomeComputerMuseum hebben we volgens mij alle jaargangen van de Tsjee. Let wel bij het beschikbaar stellen dat bij sommige edities ook persoonlijke informatie staat, dat mag je niet zomaar delen ;) 

     

    Ik zal eens zoeken wat we hier allemaal hebben en ook delen gaan digitaliseren. Een tijd geleden hebben we één van de mensen achter de Computer Hobbyclub Eindhoven hier gehad die zijn zolder had opgeruimd. 

  12. Het HomeComputerMuseum organiseert, in samenwerking met Vintage Computer Federation (https://www.vcfed.org/) en het Computer Historic Museum, het allereerste (officiële) Vintage Computer Festival in de Benelux. Niet één, maar drie volle dagen met sprekers, retro computing en nostalgische gevoelens.
    Meer details volgen. Een ding is zeker, het wordt episch! Reserveer nu alvast de datum!

     

     

  13. Mogelijk, ik heb hier vrij veel toetsenborden. Ik heb geen losse ITT 2020s trouwens, die zijn redelijk zeldzaam. Over het algemeen zijn keyboards redelijk eenvoudig te repareren. Als er maar een paar toetsen niet werken is het waarschijnlijk dat er een spoor onderbroken is, die zijn sowieso te herstellen.

     

    Je kunt hem een keer langs brengen, dan kijken we er naar (dat kost niks overigens). 

     

     

  14. Gisteren in het HomeComputerMuseum een grote donatie ontvangen:

    51302803075_16659339df_c.jpg 

     

    Inclusief alle Tsjee (diverse mappen/dozen vol), veel hardware en alle documentatie van deze hardware, heel veel software. De donateur heeft gewerkt bij Natlab waar deze machines zijn ontwikkeld.

     

    Leuk detail, op de kasten staat 'CACHE'. Spreek dit eens in het Nederlands uit? 'Kasje'. Hetzelfde voor het toetsenbord waar Touche op staat.. 

     

    CHE is natuurlijk de afkorting van Computer Hobbyclub Eindhoven, maar de eigenlijke reden is omdat CHE klinkt als Cray. 

     

    We hebben er nu dus 5 (en nog enkele dozen losse hardware). We gaan ze alle 5 herstellen (voor zover mogelijk) en in ieder geval 1 opstellen in het museum (met het verhaal erbij). Er gaat er waarschijnlijk ook één naar het Apple Museum Utrecht (ter uitleen) en zelfs één naar het Apple Museum Polen (deze verzamelt met name de klonen).

     

    We zijn het nog aan het uitzoeken, maar als je iets zoekt laat het vooral weten. We hebben hier ook de middelen om alles te digitaliseren (en daarna uploaden naar archive.org) dus indien dat nog niet gedaan is, gaan wij het doen.

  15. Ik heb een prachtige donatie mogen ontvangen in het museum. Een (vroege) Philips P2000-C met bijbehorende DOS-kaart en de originele hoes. Op zich een mooie donatie, al hebben we er al meerdere van staan.

    Echter, wat erbij zat was nog veel mooier. Alle originele documentatie, inclusief de 'technical service manual' en software..

    De meest bijzondere software was Dr. LOGO. Jazeker, op de P2000-C heeft men de programmeertaal LOGO gehad, van Digital Research. Wat is er dan zo bijzonder aan hoor ik sommige denken? Nou, dit is nooit uitgekomen op de P2000C. Hoe de vorige eigenaar er dan aan komt? Een mooi verhaal:
    De vorige eigenaar, Louk, woonachtig in Sittard, heeft zich vooral in de beginperiode bezig gehouden met sport en de uitslagen hiervan. In het begin op de P2000T maar toen de C uit kwam, heeft hij deze als één van de eerste in Nederland aangeschaft. Hij gebruikte de P2000C o.a. om berekeningen te maken (wat ook met ploegen werkt) waar men normaal een dag over deed (handmatig) en waar hij software voor had geschreven die het in 45 minuten kon.

    Ook heeft hij de P2000C veel gebruikt om bandjes te kopieeren voor de P2000T, hij had namelijk uitgevonden hoe die 2 met elkaar kunnen communiceren. Hij wist op een bepaald moment zelfs om CP/M-software te herschrijven voor diverse computers (en de schermresoluties met name). De P2000C bleek in deze gevallen altijd de spil te zijn, want deze leest nagenoeg alle disken in.

    Op een bepaald moment werd hij ook ontdekt door Philips, ook doordat hij er achter kwam waar de software werd gemaakt en zodoende aan veel documentatie en software is gekomen van Philips Wenen, waar de P2000C blijkbaar werd gemaakt. De Philipsen in verschillende landen zijn eigenlijk allemaal eilandjes die vooral niet teveel laten zien aan de andere landen. Zo ook met de P2000C dus.

    Echter, er is in die tijd een presentatie geweest van LOGO door mensen van Digital Research. Louk was hierbij aanwezig om het grote LOGO te zien. Ook vanwege zijn betrokkenheid bij educatie en werkgroepen waar hij in zat. Tijdens die presentatie, toen de mensen van Digital Research even weg waren, heeft hij snel een kopie gemaakt van de diskette van LOGO. Piraterij van software op z'n best zeg maar

    Philips en Digital Research zijn er nooit tot een deal gekomen, waarschijnlijk een rechten probleem. LOGO is dus nooit op de markt geweest en zover Louk wist, had hij de enige kopie van LOGO voor de P2000C. Die hebben wij dus nu in handen.

    De diskette is volledig functioneel, evenals de software. Ik ken zelf niks met LOGO maken, maar er staan wat demo's op en na wat proberen kreeg ik toch een kasteel te zien. Zo start het op:

    image.png.5a728a6d6a478cfaf92afeb395d247b9.png

     

    Verder ook diskette's met genoemde programmeertalen, Cobol, Pascal (originele COMPAS-80 en MUPS/M4PS?), Fortran. Dus een prachtig verhaal én een prachtige collectie erbij van software.

    Uiteraard ga ik images maken van de diskettes en deze ter beschikking stellen op onze volgende week geopende open directory met diskimages, handleidingen etc van computers die niet al te bekend zijn (dus geen archief van Commodore spellen, maar wel images van Holborn, Philips, Tulip, DAI etc). De manuals worden ingescand en naar archive.org geüpload.
     

  16. Ik ben toch wel heel trots op de volgende GGA's welke ik heb gekocht voor het museum. 

    Allereerst heb ik, na lang zoeken, een Atari Falcon 030 op de kop getikt.
    20200202_184601-900x1200.jpg

    De laatste Atari computer en ook de ultieme Atari computer. Vrij zeldzaam in ieder geval.

    In het kader van, GGD (Gans Geil geDoneerd), is er onverwachts een complete Amiga CDTV (incl keyboard, muis en FDD) afgegeven en een zeer zeldzame Philips CDI-TV. Van beide hebben we er nu twee, wat makkelijk is voor beurzen en voor backup :). Ook is er een Philips NMS 8245 MSX binnengekomen met als grote verrassing, de diskettedrive werkt nog! Deze MSX was de hoofdprijs van TROS Wondere Wereld shows. 

    Een GGA deze maand is ook een Amiga 1000. Ook steeds moeilijker te vinden en handig om er één op de reserve te hebben liggen.

    Gisteren eindelijk een Europese variant van de sjouwbare Commodore 64 gekocht, de SX64:
    83e7d5ab4888056fb79a451bf38af700-1200x90

    Om ook de ultieme en laatste Philips MSX te hebben, heb ik ook in de buidel moeten tasten. De Philips NMS 8280 incl bijpassende monitor:
    afd27993.jpg

    En als kers op de maand februari (wat ook nog eens de drukste maand ooit was) hebben wij deze in Nederland gemaakte computer in handen gekregen:
    20200229_165710-900x1200.jpg

    Een Holborn 6100 ! 

    Deze uit Enschede afkomstige computer zijn er maar liefst 100 van gemaakt. Dit is de eigenlijke opvolger van de originele Holborn (Holborn = Born in Holland), de 9100. Dit multi-user systeem had een eigen OS in ROM (HOS, Holborn Operating System) en waren inderdaad gemaakt om niet als 'saai' te worden gezien (wat de hardware wel was overigens). De iets goedkopere 7100 was gelimiteerd tot maar 2 users.

    De 6100 is vermoedelijk in 1982 ontworpen om toch het toen populaire CP/M te kunnen gaan draaien. HOS werd gedropt en de machines kregen 8" diskettes om CP/M te starten. Alleen IBM bleek te groot en CP/M was al dalende in populariteit (vanwege MS-DOS en PC-DOS). Er is nog een opvolger gekomen (Holborn 6500) met mini diskettes (5,25" dus.. dat was mini) maar hiervan zijn maar een handjevol exemplaren van gemaakt. Holborn ging in 1983 failliet.

    Dus yay, wij hebben een hele zeldzame erbij. Voor de mensen die weer gaan zeuren dat dit geen homecomputer is, dat klopt. Echter is dit nou één van de machines waar een mooi verhaal bij hoort, Nederlands product en zeldzaam. Het levert leuke gesprekken op en fuck it, het is mijn museum en ik vind het cool. :P

  17. De Aesthedes 2

    44804999925_e5dbfb4d87_c.jpg

     

    De originele Aesthedes stamt uit 1980 en gemaakt door dhr. Claassens in Hilversum als computer voor CAD (Computer Aided Design) gezien er geen computers waren die dit aankonden. De originele Aesthedes was gemaakt dat een designer achter de computer kan zitten en kan designen, zonder daarvoor kennis van computers te hebben (dus direct een GUI). De 3 monitoren er op kunnen 16,7 miljoen kleuren weergeven, 3 schermen eronder voor de data (groene fosfor schermen). Deze machine kostte rond de fl 300.000,- en daarvoor had je wel 10 Motorola 68000 CPU's.

    De Aesthedes 2 komt uit 1985 en bevat 4x 68020 en de 68882 coprocessor waardoor deze 3D kan tekenen.

     

    Aesthedes stopte de verkoop nadat de Macintosh uit kwam, werden vooral gebruikt in de auto industrie.

     

    Voor wat beelden:

    Filmpje ED: https://www.ed.nl/video/nostalgie-in-computermuseum-iedereen-voelt-zich-weer-kind~p126114

    Filmpje Omroep Brabant: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3148238/Bill-Gates-heeft-geen-tijd-maar-de-opening-van-het-HomeComputerMuseum-gaat-gewoon-door

    Filmpje Omroep Helmond: 

     

    Alle filmpjes zijn afgelopen week opgenomen, dus veel dingen staan in de filmpjes nog niet op de plek waar ze horen. Het geeft in ieder geval een beeld. Er zullen in de loop van de week wel enkele nieuwe filmpjes online komen van de opening.

     

    Ik heb 3 foto's op onze Instagram geplaatst: https://www.instagram.com/homecomputermuseum/

     

    En een vriend heeft ook wat foto's gemaakt die ik op Flickr heb geflikkerd :+ 

    Opening HomeComputerMuseum 2020

     

     

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...