Ga naar inhoud

blanka

Users
  • Aantal items

    284
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door blanka

  1. Een van mijn MiniWare multifunctie borden doet raar. Als ik hem in de P2000T stop, dan verschijnt na aanzetten met BASIC NL een zwart scherm voor ongeveer 10 seconden, dan heel kort RobRob83, en daarna reset ie weer, dit herhaalt zich oneindig. Wat is er mis?

    Wanneer ik het bord opstart met Familiegeheugen of Text editor, dan zie ik  ± 40000 bytes vrij, dus RAM uitbreiding lijkt beschikbaar.

  2. 2GB! WOOT!

    1 hour ago, HAL9000 said:

    Hier staan ze (11-50) ook op internet archive: PTC Print issues 11-50 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive 

    De rest (51-82) volgt zsm; 51-60 zijn al ingescand. 🙂

    Ik download nou deze:

    https://archive.org/download/ptc-print-issues-11-50/ptc-print-issues-11-50_archive.torrent

    Dat gaat een stuk beter dan een mega-zip. Ook veel sneller, 1,2MB/s ipv 250kb/s

  3. 2 hours ago, dionoid said:

    Gisteren heb ik een composiet video uitgang toegevoegd aan mijn P2000T, zodat ik 'm nu kan aansluiten op mijn monitor die alleen composiet video ondersteunt.

    Ik heb de video mod uitgevoerd die hier staat beschreven (dank Jani!) en daarna als connector een auto dashboard 3.5mm jack verlengkabel gebruikt (gekocht bij AliExpress) die na wat schuren mooi in een bestaand gat van de P2000T behuizing past. Volgens mij precies op de plek oorspronkelijk ook een composiet aansluiting bedoeld was.

    Heeft er iemand hier trouwens een P2000T met een originele composiet aansluiting? Ik vermoed dat dit een DIN-aansluiting zal zijn geweest, maar welk type DIN precies?

     

    IMG_7883.thumb.JPG.0734c463f124b122d8b39982b47219a8.JPG

    Ik had er een met een composietuitgang, en dat was een BNC connector. Ik heb die vervangen door een gele RCA.

    Overigens heb ik bij mijn 2 monochrome-schermen een DIN6-composiet adapter, met 2 tulpstekkers, voor beeld en geluid. Ik vraag me dus af hoevaak er werkelijk een composiet-mod werd gedaan, er is immers door Philips een handig verloopje voor verkocht. Als je kijkt naar de Philips schermen, dan had de V7001 een standaard RGB DIN-6 plug, die kon dus intern RGB omzetten naar monochroom, en je had de BM7502, en die had enkel 2 RCA ingangen voor beeld en geluid.

  4. 33 minutes ago, HAL9000 said:

     

    Maar het zijn wel leuke documenten om eens door te lezen 🙂

    Wellicht is een andere plek voor de PTC-Print-scans (internet archive, andere github-repo, ..?) een betere plek om ze beschikbaar te stellen.

     

    Thoughts, anyone?

     

     

     

    Top, ik wacht met smart op de poel.

    Ik zou de andere inderdaad op archive.org zetten.

  5. Ik ben even printplaten aan het fotograferen geweest, en kwam 4 variaties van moederborden tegen:

    borden.thumb.jpg.fe09a5e8f9f3e7dc41bc4979c5f299dc.jpg

    Rechtsboven: vroeg exemplaar met MostekZ80/SAA chips in voetjes van eerste serie met stalen MDCR bracket.

    Linksboven: latere variatie van eerste serie met stalen MDCR bracket met gesoldeerde SHARP Z80

    Linksonder: gedraaide layout groene connectors, blauwe condensators van tweede serie met stalen MDCR bracket.

    Rechtsonder: gedraaide layout, witte connectors (verguld) groene condensators van derde "budget" serie zonder zilverlak en met plastic MDCR bracket.

     

    Heeft iemand nog een andere variant?

    Past de 80-karakterprint ook in de latere 2 borden, ik heb ze alleen aangetroffen op de bovenste 2.

  6. 52 minutes ago, Bertus said:

     

    Ik snap die suggestie, alleen die informatie staat niet in de directory entries maar in de .CAS bestanden zelf. Dus dan moet je voor elk bestand dat je aantreft in de directory het bestand gaan openen en de cassette header gaan uitlezen. Dat zal het uitlezen van een directory gaan vertragen, maar wellicht dat dat geen probleem is. Ik ga kijken wat er te winnen valt hier. 👍

     

    Dat hoeft ook niet, maar als ik het bestand op de SD kaart als "Informatie ↑↑.bas" kan zetten, en jouw programma toont dat dan ook zo, dan heb je een zinvollere index dan "INFORM÷1.BAS"

    Hier twee bestandjes met alle irritante P2000T ascii om te testen.....

    Informatie ↑↑.bas ¼¾‖½←÷→↑£.bas

  7. 1 hour ago, Bertus said:

    Ik heb nog een klein nieuwtje: het is me gelukt om een cartridge in elkaar te zetten waarmee je een SD-kaartje kunt uitlezen om zo .CAS bestanden vanuit de SD-kaart op te starten. Voor een beetje snelle data-overdracht heb ik een parallel <-> serieel circuitje gebouwd dat draait met een 16 MHz klokje zodat je tijdens elke instructie van de Z80 een byte kunt uitlezen vanaf de SD-kaart. Het alternatief was om het SPI signaal te bit-bangen, maar dat zou dan 8x langzamer zijn.

     

    Niet alle SD-kaartjes werken, alleen SD-kaartjes van het type SDHC en geformatteerd met een FAT32 bestandsssysteem. Ik heb tot nu toe 4Gb, 8Gb en 16Gb kaartjes geprobeerd en deze deden het allemaal. Nu is overigens 1Gb al meer dan genoeg om het hele archief aan CAS bestanden op te slaan.

     

    Op de cartridge zit een 128kb ROM en 128kb RAM chip. Op de ROM chip staat een launcher applicatie welke vanuit een aangepaste BASICNL cartridge opgestart wordt. Met deze launcher kun je navigeren op de SD-kaart en .CAS bestanden opstarten. De RAM chip wordt gebruikt om tijdelijk de .CAS bestanden op te slaan alvorens deze op de juiste positie in het RAM geheugen van de P2000T gezet worden.

     

    Het complete schema staat hier: port2-sdcard-interface.pdf 

     

    Door het aantal chips ben ik overgestapt van DIP (THT) naar SMD zodat alles past. Ook had ik een 4-laags PCB nodig om alles te kunnen routen. Hieronder een plaatje van de (achterzijde) van de PCB met alle componenten erop. De SD-kaart lezer is een bekend prototype bordje wat een fijn 'bruggetje' vormt tussen het 5V domein van de P2000T en het 3.3V domein van de SD-kaart.

     

    sdcard-cartridge-populated-back.jpg.b26c0e429091c9bd50f7e2723fe38273.jpg

    Voor een indruk hoe de SD-kaart cartridge werkt heb ik hieronder nog een kleine demo (screen capture). De launcher werkt met 3 simpele commando's: cd, ls en run. Met ls ls lees je een folder uit om zo alle bestanden te laten zien. Met cd verander je van folder en met run kun je een .CAS bestand opstarten.

     

     

    Voor de bronbestanden zie deze Github pagina en voor de documentatie deze website.

    Goed bezig, maar ik zou wel van de DOS bestandsnamen afstappen en minimaal 16 karakters met alle overlap P2000 en UTF tekenset toestaan incl upper/lower case.

     

    De plankjes van @Bertus voor de Conrad schakelaars zijn trouwens top. Ik heb ze allemaal op en geen slechte aan/uit meer en alle P2000s gebruiksklaar. Nog een P2000T met een klein probleem: de tapedrive daarvan leest niks goed, steeds leesfout. Dit is het laatste model: plastic tapeframe, ongespoten kast. De drive is wel stil. Ik heb nog wel een reserve originele tapeunit van de eerste generatie over, maar dat is misschien niet helemaal een nette match met de laatste generatie.

  8. Dank, nu de vraag, hoe krijg ik dit in de C64... Ik heb wat Ebay verkopers van de alternatieve BASIC gevonden met floppy-versneller, en ik vraag ze of ze ook customs doen...

    Of kun je ook redelijk makkelijk zelf bakken met een Arduino MEGA o.i.d.?

  9. 3 minutes ago, dionoid said:

    Vraagje voor de P2000T hardware kenners: ik probeer cartridge slot/sleuf 2 een beetje te begrijpen. Klopt het dat dit slot eigenlijk alleen bedoeld is voor I/O toepassingen? Zoals ik het begrijp, kun je de cartridge in slot 2 laten reageren op één of meerdere van de vrije I/O poorten. Het adres van de gevraagde I/O poort staat dan op de adres-bus en eventuele data (in of uit) gaat via de data-bus. Klopt dit?

    @Bertus weet volgens mij wel aardig wat je wel en niet met poort 2 kunt, die heeft er 2 modules voor ontworpen.

    Ik ken m vooral van de UNIFACE en de M2009 telefoonmodem van Miniware.

  10. 13 minutes ago, dionoid said:

    Ik begreep van @blanka dat één van zijn vier P2000T's een afwijkende Monitor ROM heeft. Wellicht gaat het hier om een bugfix/patch van de Monitor ROM. Is dit bekend bij iemand?

     

    Voor diegenen die op een eenvoudige manier cartridges ROMs of de interne Monitor ROM willen dumpen via RS232 naar een PC, dan is er hiervoor de Rom Dumper: https://github.com/p2000t/software/tree/master/utilities/rom-dumper

    Ik heb juist op drie machines, eentje van rond serienummer 2000, een rond 14000 en een rond 26000 allemaal dezelfde ROM, maar die is anders dan die van MdK. Ik heb er daarnaast 2 met een andere versie, beide uniek. En niet een die hetzelfde is als bij de emulator.

  11. Wellicht is het vloeken in de kerk, maar ik wordt horendol van het paars-op-paars van de C64 op de kleine CRT's die ik aansluit. Kan een C64 met een hack gewoon wit op zwart als standaardletterkleur krijgen? Inclusief zwarte schermrand?

  12. Acid.jpg

    En highres werkt! Als je een smiley maakt in 1-en en 0-en dan ligt het voor de hand om Acid house herinneringen op te halen....

    Valt er nog iets te doen aan de verticale strepen? Het valt me op dat als de waarde van een kleurkanaal onder de 8 duikt (uit het bereik van 0-15) dan worden strepen zichtbaar. Daarboven zie je ze eigenlijk niet. Zie de donkerblauwe/paarse smileys, daar zit rood onder de 8.

     

    Dingen die opvallen aan de kaart:

    • 256 lijnen waarvan de middelste 240 overeenkomen met het normale beeld. Je hebt dus 8 pixels extra boven en onder.
    • Horizontaal is de uitlijning onnauwkeurig, dingen tussen highres en standaard graphics uitlijnen is lastig
    • 16 kleuren kun je zelf aanpassen, zie voorbeeld, dit is geen standaard pallet.
    • Iedere pixel kan iedere kleur hebben, dus geen gekkigheid zoals met C64 of ZX spectrum en andere sprite-based kleurensystemen.
    • Redelijk goede stempelfunctie, enkel puur in 1-bit met kleur naar keuze
    • De standaard tekenset van de SAA5050 staat ook klaar in spritenummer 32-127. Je kunt ze echter aanpassen.
    • met .HIRES 32,1 stel je een normaal coordinatenstelsel in zoals gebruikelijk op computers. Met dus linksboven positie 0,0 en Y-as positief omlaag. Standaard is de manier zoals in de wiskunde, 0,0 linksonder met positieve Y-as omhoog. Weergave lijkt zelfs iets sneller in deze stand.
    • Tekenen gaat door en koppelt niet terug naar Basic. Programma toont dus Ok terwijl er nog volop wordt getekend. Vermoedelijk wordt het maken van games hierdoor haast onmogelijk. Ben benieuwd of je op een of andere manier kunt wachten tot Hires kaart klaar is met zijn takenbuffer.
    • Alles gaat traag. Ook al zal een deel aan Basic liggen, een blok vullen bijvoorbeeld duurt best lang, terwijl dit door machinecode wordt uitgevoerd. Ik ben benieuwd of de machinecode nog op te voeren/uit te breiden is. Je zou bijvoorbeeld een sprite-array willen hebben, met 3 byte-waarden per sprite die dan iedere cyclus worden getekend: x, y en kleur. Nu accepteert de functie ook floats, wat me de boel lijkt te vertragen, en je moet een combinatie van .CURS, .KLEUR en .CHAR gebruiken.
    • Beeld is 256x256 pixels. Je kunt dit of bekijken in 1:1 aspect, met links en rechts veel zwart, of in 4:3, maar dan zijn de pixels opgerekt. Op zich is dat bij de SAA5050 ook, die is 240x240 pixels. Dus horizontaal heb je ook links en rechts 8 pixels extra, al past dat niet precies. Zou je dat ergens met een potmeter kunnen finetunen?
  13. 6 hours ago, cancom said:

     

    Met "zilveren sporen", dan is 't niet 1 van die ene serie van 35 stuks (ook daarop zitten een aantal bedradingen aan de soldeerzijde). Mogelijk, nee zelfs waarschijnlijk, heb je 't origineel van de ontwerpers te pakken, "Adam" zogezegd. In dat geval zijn er nog steeds 33 die (als ze nog bestaan) waarschijnlijk staan te verstoffen.

     

    Worden de laatste tijd veel zolders opgeruimd? Verbazingwekkend wat er allemaal opduikt.

     

    Als je zuiniger Z80(A)-versies (CMOS) vindt, ok. Zeven stuks levert wel nogal een verschil op. Maar wat de voeding van de P2000 betreft: mijn nr 1 heeft een volle bezetting met moederbord + 80kol + 8-pack, hires, M2200 (volledig bestukt) èn CP/M. Geen probleem, niks om je zorgen te maken.

     

    Dan zou je eerder eens moeten achterhalen wat de voeding van die kast met 2 5¼-drives opslorpt. Zie ik daar echt 8 stabilisators op een rij?

     

    Enne.. veel plezier met 't ombouwen van spelletjes naar een hires-versie... want die zijn er niet.

     

    Ik vraag me af of je er spelletjes op kunt maken. Veel meer dan schaak o.i.d. gaat niet lukken ben ik bang. Enige dat ie best goed kan is scrollen. Dus wellicht kun je daar een illusie van snelheid mee maken. Maar ik zal eens kijken hoe snel ie kan stempelen met eigen karakters. Of vector-Fraxxon....

     

    Die voeding van de flop heeft inderdaad een hele zwik condensators, inclusief 250V versies. Maar ja, de stappenmotor van een drive weegt al bijna een halve kilo... Die in een moderne Samsung drive zit past 4x in een pink. De voeding is trouwens weer helemaal in goede doen, alle droge en ontplofte condensators zijn vervangen.

  14. On 10/12/2023 at 2:00 PM, cancom said:

    Ok, omdat 't wijzigen van een vorige post weer niet lukt (de keuze "wijzig" staat er dan weer wel, dan weer niet bij) dan maar een nieuwe:

     

    Voor 't onwaarschijnlijke geval dat iemand iets heeft liggen waarbij de vraag is "wat is dit voor ding":

     

    HiRes-c.thumb.jpg.04850a4fc086908e38d287d8722e9e05.jpg

     

    En dan te bedenken dat slechts enkele soldeerboutridders van dat nieuwe clubje genaamd GGPC (een G minder is ook goed) die 35 printplaten hebben bestukt en getest...

     

    Voor je 't vraagt: fl. 450,-

     

    Deze ziet er nog vrij modern uit met een net groen pcb-lakje eroverheen. Ik heb er een die is wit met zilveren sporen, en aan de onderkant nog een stuk of 30 draden kris-kras als mega-jumpers over het volle oppervlak.

     

    Vraagje: omdat de Z80 en PIO's in een socket zitten: is er een modernere uitvoering die minder prik nodig heeft, en kun je die er dan gewoon insteken?

  15. 23 minutes ago, OuweComputeraar said:

    Moet dat ook doen met de schakelaar in de P2000 zelf. De aan-uit-schakelaar gaat helemaal niet meer uit 😉

    Dat is de gebruikelijke quick-fix. Je soldeert de pinnen aan elkaar als de schakelaar niet meer in aan-stand blijft zitten.

    Op Conrad is een bijna passende vervanger te koop.

  16. 7 hours ago, OuweComputeraar said:

    Hahaha 😁

    bekend?

    Ik had er eerst zelf contact mee, ik zocht die monitor omdat die mijn tienerkamer sierde in 1987, en ik had iemand op bezoek die ook een deal met hem had, alleen de verkoper trakteerde hem op een no-show, dus die heb ik aan een werkende P2000 geholpen. Maar dus toch nog goed terecht gekomen.

     

    Geen idee wat het high-resolution ding is, lijkt me niet een high-res videokaart, die ziet er uit als een volledige verdieping boven het moederbord, met 3x Z80 processor erop en ook een extra voedingskabel voor al het videogeweld, en 2 stuks DIN6 male en female om door te koppelen op de normale videouitvoer.

    Dit ziet er meer uit als een parallele interface. Ik weet wel dat in die tijd wel eens audio werdt gemaakt met een weerstandsladder, daar had je 8-bit uitvoer voor nodig. Misschien kan je er zoiets mee, een soort DAC om rijkere geluiden en golfvormen te kunnen genereren: highres Audio? Heeft de zwarte doos toevallig een jack of wode/witte RCA poort? En kun je de DAC omwisselen voor dat bord met de optocouplers voor bijvoorbeeld het aansturen van LEGO of zo. Daar werd ook veel voor geknutseld.

  17. 44 minutes ago, OuweComputeraar said:

    Joepie! Was op zoek naar een toetsenbord voor een P2000T en het is me gelukt om een complete P2000T te kopen. Was via een erfenis bij iemand terecht gekomen die er zelf niets mee deed.

     

    Vandaag getest. Oude monochrome philips monitor erbij (groen), en 20+ tapejes. Dankzij de maintenance module gezien dat het toetsenbord werkt. Ook de tapestreamer lijkt in orde (eerste type met de grote knop).

     

    Nu heb ik nog wel wat vragen. Ik heb er ook een hiresolution interface erbij met een flatcable naar een losse plastic kast. Daar zitten weer aansluitingen op. Iemand een idee wat dit kan zijn? Er zit een logotje van een planeet op. Er is nog een los printje aan vast gesoldeerd met dunne draadjes en wat optocoplers enzo en een seriële aansluiting.

    (UPDATE : Heb denk ik de informatie gevonden : https://github.com/p2000t/documentation/blob/master/hardware/HiRes.pdf)

    Verklaart ook de aparte basic-tape die erbij zit. )

     

    Daarnaast achterop een apart koellichaam voor de voeding en een knop voor het reset-signaal van de tape.

     

    Een aantal tapejes gecontroleerd. Een paar starten op de basic-module, een aantal niet. Daar staan overigens .ass bestandjes op. Lijkt me assembler?

     

    Er zit ook een tape met 'Basic Extended Version' bij. Ik wil natuurlijk graag de tapes veilig stellen maar wanneer het geen basic is, kan ik dan ook met een gewone seriële interface de dingen opslaan?

     

    Dat was het weer even. Binnenkort hopelijk nog wat tijd om verder te gaan ontdekken.

    IMG_5804.jpeg

    IMG_5803.jpeg

    IMG_5802.jpeg

    IMG_5806.jpeg

    Ah, de Düsseldorfbak!

  18. Even de kabel uit de drive uitgetekend.

    De blokjes bovenaan zijn de pinnen waaraan jumpers zitten. Dus bijvoorbeeld pin 3 gaat naar de onderste pin van de meest rechtse jumper. Helaas helpt het me nog niet te begrijpen waar ze moeten zitten.

    philipsFloppyDrive.png

×
×
  • Nieuwe aanmaken...