Ga naar inhoud

demesmaeker

Users
  • Aantal items

    50
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door demesmaeker

  1. 5 hours ago, blanka said:

    Nog interesse in Basic 1.0 NL? Heb die liggen, lijkt een soort pre-productie versie met papieren sticker. Als iemand die wil dumpen laat maar weten.

    Jaaaa.. graag :)

  2. 3 minutes ago, blanka said:

    Valt me op dat jij een heel lang programma gebruikt. Ik heb die uit dit forum ingetikt waarbij de DATA regels in een compact blok van regel 200-300 staan, en die heeft ook controle op juist overtikken.


    @Blanka: Het is de_retroman  die een typfoutje heeft gemaakt. Ik vond het hoedanook knap gevonden dat je zijn typfout kon vinden :) 

    @de_retroman: De code waar Blanka het over heeft, is gemaakt door Dion Olsthoorn en die code staat ook in mijn programmaatje waar ik hierboven naar link. (Onder de knop "Instructions")
     

  3. 16 hours ago, de_retroman said:

     

    Zeker. Vandaag heb ik eindelijk eens de tijd genomen om e.e.a. uit te proberen.

     

    - Laptop met Windows 10 aangesloten op de P2000 m.b.v. de geadviseerde adapters.

     

    - SERIAL.BAS overgetikt op de P2000 en weggeschreven op een lege cassette m.b.v CSAVE

     


    Is het nu gelukt?
    Ik heb een tooltje gemaakt dat misschien handig voor je is:
    Het is een tool die de instellingen in windows goedzet (com poort instellingen)  en waarmee je ook de cas file kunt uploaden.
    image.thumb.png.42d70b530f37318fe6345e7d20a73325.png
     

    Link: https://www.retroforum.nl/applications/core/interface/file/attachment.php?id=13194
     

  4. 45 minutes ago, blanka said:

     

     

    En voor de RS 232 USB adapters, ik wil de P2000 aan de Mac hangen, is het dan de moeite om voor de duurdere FTDI variant te gaan (bij Arduino krijg ik ook altijd buikpijn van CH340 borden), of kan ik net zo goed el-cheopo-chinese-clono kopen?


    Ik heb de p2000 aan mijn Mac gehad met een goedekope chinese usb-rs232 adapter. Werkte prima. 
    De andere vragen kan ik helaas niet beantwoorden, maar ik ben wel benieuwd naar het antwoord :)

  5. 9 hours ago, TreborStahl said:

    Hallo,

    Ik heb dit forum net ontdekt, heel leuk omdat ik sinds vandaag een P2000t heb. Ik nog geen crt monitor of oude tv ik weet niet of die goed zal werken. De aan/knop blijft niet aan staan en het lampje zit er niet meer in. Als ik hem aan zet hoor inkeek een zachte zoen of brom toon. Morgen maak ik hem open. Ik ook een vraag kun deze computer ook in asembler programmeren?

    groet Trebor

    Gefeliciteerd met je P2000T  Heb je vroeger een P2000t gehad? 
    Er bestaat een assember cartridge (die ook te downloaden is): https://github.com/p2000t/software/tree/master/cartridges
    De knop die niet vast blijft zitten is een veel voorkomend probleem. Ik heb gezien dat men er een legoblokje oplegt en dan een boek haha... Tijd om de schakelaar te vervangen dus....
    De zachte brom toon herken ik niet, maar misschien is dat normaal? Ik zou eerst proberen beeld te krijgen. Ik krijg beeld op mijn LG tv uit 2018, dus het hoeft geen heel oude tv te zijn, maar hij moet wel steun hebben voor analoog dus.

  6. 2 minutes ago, RetroComputer said:

    I would try it if the backup was possible in some way and was non-invasive.

    Maybe there is such a way? Could any one here that knows how to do this speak up? :) 

    I asked CHATGPT, here is the answer:


     

    To make a binary dump of the cartridge without removing the ROMs, you can use a ROM dumper. A ROM dumper is a device that copies the contents of a ROM to a binary file on a computer. Here are the steps you can follow to use a ROM dumper:

    Obtain a ROM dumper that is compatible with the Philips P2000T cartridge. You can search online for ROM dumpers that work with this cartridge or try building one yourself if you have the technical skills.

    Connect the ROM dumper to the cartridge. Most ROM dumpers come with a connector that can be attached to the cartridge. Ensure that the connection is secure and that there is no risk of damaging the cartridge or the ROMs.

    Connect the ROM dumper to a computer. The ROM dumper may require a USB or serial connection to transfer the data to the computer. Follow the manufacturer's instructions to set up the connection.

    Run the ROM dumper software on the computer. The software should detect the ROM dumper and display options to dump the ROM to a binary file. Choose the appropriate options to start the dumping process.

    Wait for the dumping process to complete. The time it takes to dump the ROMs depends on their size and the speed of the ROM dumper. You should avoid interrupting the process or disconnecting the cartridge or the ROM dumper during the dumping process.

    Verify the binary dump. Once the dumping process is complete, verify that the binary file is an accurate copy of the ROMs. You can use a checksum or comparison tool to confirm the integrity of the binary file.

  7. 2 minutes ago, RetroComputer said:

    Hi, all ROMs are soldered. I don't know how to back up the individual ROMs when they are in PCB. Frankly speaking 😞

    Maybe someone here can tell us how you can do it? I also do not know. But I would really like to learn! 
    If you would succeed we would also have a new rom, that we have not had before. It would be unique! 

  8. 15 minutes ago, Wijnand said:

    Gisteren eens (naar aanleiding van de hier gevoerde discussies) naar het Home Computer Museum in Helmond geweest. Voor mij (intussen 72) een berg nostalgie. Ze kunnen zeggen wat ze willen, ik vond het zeker de moeite waard om er eens binnen te lopen. Net of de tijd heeft stilgestaan. P2000 en CHE in volle glorie. En aan een vervanger voor die afgebroken toets van m'n Commodore 64 konden ze me ook helpen. 👍

    Prachtig :) De volgende keer dat ik weer in Nederland ben wil ik ook het museum bezoeken!

  9. 5 minutes ago, RetroComputer said:

    I'll try to open the cartridge with Basic on Monday. If the eproms are in the sockets, I can immediately do a .bin dump and post here.

    Woohoo.. thank you very much :)

    You make it sound like it is easy 😁

  10. 49 minutes ago, RetroComputer said:

    I understand. I have been collecting and repairing computers since 1992. I honestly didn't even know this model existed. I first saw it last month on Ebay. It was probably more expensive, which is why no one was interested in it. But I'm satisfied. I saw one on your marktplaats.nl for €50 with unclear functionality and no basic cartridge. I am watching to see if you have other interesting pieces of old computers on this portal 🙂 

     

    The model you have is special because of the keyboard. For a collector, this is a very nice addition. Congratulations :)

  11. Leuk te horen :) Dank je wel voor het delen van dit verhaal! Ik vraag me af waarom hij interesse had in in de P2000 :) Leuk dat hij deze heeft aangeschaft! Ik hoop dat de voornamelijk Nederlandstalige software toch niet een te grote teleurstelling voor hem is! 

  12. 2 hours ago, dionoid said:

    Hi demesmaeker, kun je wat meer informatie geven over je tools bas2cas en p2000-loader? Ik heb een paar jaar geleden een tool genaamd pc2p2000t gemaakt, waarmee je .cas bestanden vanaf je PC (met USB poort) naar de seriele poort van de P2000T kan sturen (via RS232 overdracht). Op die manier kun je programma's laden zonder dat je een mini cassette nodig hebt.

     

    Ik beheer trouwens github.com/p2000t, dus je kunt een pull-request sturen als je iets wilt toevoegen. Voor tools gaat mijn voorkeur uit naar command-line scripts (bijv. in Python), zodat het werkt op iedere computer (Windows, Linux, Mac) en eenvoudig te onderhouden is voor de toekomst.

     

    groet,

    Dion

    Hoi! Wat leuk dat je interesse toont in mijn tooltjes. Ik heb beide tooltjes (de laatste versie die ik heb gemaakt toegevoegd aan deze post)

    Aangezien de tool die helpt om cas files naar de pc te laden niet kan werken zonder hulp van jouw bas-file, heb ik jou ook gecredit in het programma :)
    Mijn tooltjes zijn over het algemeen heel erg afwijkend van de standaard mag je wel zeggen. Als ik nu uitleg hoe de tool werkt kun je er waarschijnlijk om lachen en huilen ;)

    De "P2000_loader" is alleen maar een GUI om de compoort settings goed te zetten en uit te leggen hoe het werkt. Na het doorspitten van het forum heb ik gemerkt dat een gedeelte jouw programma niet werkend kregen, omdat ze problemen hadden met de compoort instellingen of omdat ze niet zo goed zijn in het openen van een dosscherm etc... En in een enkel geval kreeg iemand het alleen werkend m.b.v.  Xon Off
    Daarom heb ik een GUI gemaakt die helpt met het aanpassen en het uploaden en de compoort te resetten (uitleg + geen dossscherm nodig + instellingen met een paar muisclicks). Op deze manier wordt het allemaal een stuk makkelijker.


    De "bas2cas" is een heel ander verhaal. Aangezien ik mezelf niet zie als een programmeur, maar wel heel veel ervaring heb met scripts (bash, batch files, powershell), heb ik bas2cas gemaakt op de meest onorthodoxe manier die je je kunt voorstellen :P
    Ik heb een cas file geopend met een hexeditor en dan zie je natuurlijk de bas-code in clear text en de naam van de file in cleartext. Maar wat je ook ziet is een header en heel veel hex-waardes die veranderen afhankelijk van wat voor casfile je inleest.
    Ik heb die header helemaal uitgeplozen en uitgezocht waarom alle waardes veranderen en hoe de p2000 aan die waardes komt. Het is vooral heel veel rekenwerk.
    O.a:
    - alle commando´s (print, goto, poke, ..) worden omgezet in een hex-waarde
    - de "header" bevat info over de naam van de file, hoeveel tekens die naam bevat, hoeveel tekens de hele code bevat, hoeveel bloks er zijn,hoe lang de regels zijn, hoe lang alle regels zijn ...  
    Wat mijn script dus doet is de hele file omzetten met behulp van een bat-file, zodat het een cas file wordt. 
    Elke basicregel wordt omgezet van ascii --> hex, alle waardes die nodig zijn in de header worden uitgerekend, opgeteld en gekonverteerd, zodat ik dus per blok data alle hexwaardes genereer (reversed engineering)
    Als je het programma installeert kun je in de programfiles-map ook de bat file vinden die al het werk doet en dan zie je hoe het werkt.
    Ik gebruik dec2hex, grep, gsar, hex2dec, sed, awk, split, truncate, wc, xxd etc om voor elkaar te krijgen dat ik basfiles kan converteren naar cas, omdat ik veel met die tools werk.
    Rondom de batfile heb ik een GUI gemaakt, omdat dat dat makkelijker is voor iedereen die het wil gebruiken, maar met wat editen kun je de bat-file command line gebruiken.

    Als jij als ervaren programmeur die batfile opent, dan komt er rook van je hersenen :P Laten we zeggen dat het een hoog "WTF is this"-gehalte heeft ;) De aantekeningen in de batfile zijn eigenlijk alleen voor mijn ogen bedoelt...
    Maar, het werkt! :) Er zijn vast nog wel wat bugs, zeker aangezien de bas-files die op internet te downloaden zijn vol zitten met foutjes (foute ascii-waardes door konverteererrors, regels die ontbreken etc) is het moeilijk om de tool goed te testen. Een andere reden voor bugs is dat ik niemand ken die wil testen. Je moet eerst een basic code schrijven om te kunnen testen. Als de code niet werkt moet je ook nog eens zelf analyseren wat het probleem kan zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Zeker aangezien de p2000t niet al te populair is ;)
     

    Ik zou het heel knap vinden als iemand mijn tool zou kunnen maken op een andere manier of voor een ander besturingssysteem.
    Maar het werkt dus alleen in Windows 10 & Windows 11.

     

    Ik zou de bas2cas gerust een keer kunnen aanpassen zodat het helemaal command line werkt, maar tot nu toe heb ik maar 2 berichtjes gehad van anderen die de tool gebruikten, dus ik denk niet dat ik er op dit moment veel tijd in wil steken. 

    Iedereen mag de VB-net source code hebben (het GUI gedeelte)  en er zelf mee verder werken. Stuur me in dat geval een PM en dan stuur ik de source code terug.

    Binnenkort ga ik beide programmas opnieuw compilen en dat de runtimes van .Net in de exe-file bakken. Op die manier hoef je niet uit te zoeken wat voor runtimes je nodig hebt.  Helaas wordt de installer dan een stuk groter, maar het gebruikersgemak is dan wel een stuk groter :) 

    Ondanks dat de tooltjes niet zo compatibel zijn, zou ik het wel fijn vinden als ze op github belanden.  Het is tenslotte toch iets unieks en totdat iemand anders hetzelfde maakt op een betere/andere manier (en dat zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren!), is het beter dan niets! 

    image.png.2b99fd5436b0d23d7ba8bf4280ac9fe1.png
    image.thumb.png.9b1f61265e8621b274f96a325af01660.png
     

    setup_bas2cas_1.2b.exe setup_p2000loader0.4alpha.exe

  13. 40 minutes ago, Wijnand said:

    Even een hersenspinsel. Wanneer je op de plaats van ROM op de ROM cartridge RAM zou zetten en deze met behulp van een ESP via WiFi een gecompileerd basic programma (machine code dus) kan aanbieden, zou dat een optie zijn? Dat zou een hoop gepiel overbodig maken. Gewoon een tekstfile basic, compile slag en een download protocal. Ik weet niet of er uberhaupt basic compilers zijn, hoe werken die simulatie programma’s, zijn dat allemaal interpreters? 

    Hallo Wijnand. Misschien is dit al zoals Ivo dit op dit moment doet. Ik heb er te weinig verstand van om jou een fatsoenlijk antwoord te geven. Hij heeft er over geschreven op Facebook, in de groep "Philips P2000 Fanclub". Ik speel zelf al aardig wat met arduino´s en Raspberry Pi´s en ik krijg vaak werkend wat ik werkend wil krijgen door te doen wat anderen schrijven, maar ik begrijp dus niet hoe het werkt...  Met andere woorden, zo heb ik een gedeelte puzzelstukjes aan kennis, maar niet de hele puzzel :)  Ik moet misschien maar eens beginnen met een basiscursus electronica en daarna een cursus hoe je een chip kunt uitlezen, programmeren etc... 

  14. Wat leuk dat het P2000-gedeelte weer opbloeit :) P2000 😍
    Ik heb de afgelopen maanden geen tijd meer gestoken in mijn bas2cas converter en de tool die helpt met de cas-file naar de p2000 te sturen (p2000-loader), maar zodra ik weet wat ademruimte heb, dan probeer ik te tools weer te verbeteren :)  

    Wat ik i.i.g nog wil doen is er voor zorgen dat de tools geen .Net installatie nodig hebben en dat alle .Net runtimes ingebakken zitten in de exe-file. Dat maakt het allemaal gebruiksvriendelijker. Ik wil graag dat het werkt op alle Windows 10/11 computers.

    Weet er iemand wie mijn tools kan toevoegen aan  github.com/p2000t ? Ik wil graag dat deze niet verloren gaan.

    Andere updates die mooi om te weten zijn is dat Ivo bezig is om hardware/software te maken die een cassettebandje kan uitlezen en wegschrijven op een ROM chip  en vervolgens kan die ROM chip dan uitgelezen worden op een computer en meteen draaien vanuit de P2000T-IDE. Op die manier zou je dus ook de code die nodig is om een file te lezen vanaf de computer kunnen starten vanaf een rompack.  
    In plaats van alleen de basic module, kun je dan dus de basic module + een bas-file, direkt vanaf de rom pack. Geweldig! 

    Mijn broer heeft een picture-to-bas programma gemaakt, en die kan dan weer met mijn programma worden omgezet naar een cas.  Nog een gedeelte bugs om op te lossen. Misschien leuk om daar ook weer tijd in te steken :)
     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...