Ga naar inhoud

Die mooie oude Kindernettijd


Aanbevolen berichten

[..]

Klopt, en kindernet had vroeger altijd juist als doel om geen programma's uit te zenden waar geweld en veel vechten in voor kwam en had later ook als slogan: "Geen geweld, geweldig!". Hier zie je bij Nickelodeon eigenlijk niets meer van terug.

Ja, ik kan me nog goed een promospot herinneren op Nickelodeon, met een fragment uit de Geheime Agenten droom. De pistolen waren daar 'geblokt' gemaakt zodat de kinderen niet zagen dat het pistolen waren.

Overigens zag ik bij de media markt dvd's van alfred liggen. Weet niet of het de serie is, maar zal eens een dvd kopen.

Link naar bericht
Delen op andere sites
[..]

Als je goed had gekeken zag je mij al in dat forum staan :P

Ik heb zelfs wat geluidsfragmenten gemaakt voor die site en wat geholpen met nieuwe informatie :P

Respect for you _O_

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik vond kindernet altijd geweldig :D

Ik vind het heel jammer dat het er nu niet meer is..

Nickelodeon vind ik geen moer aan, al die series vind ik zo loos en bagger als het maar zijn kan.

Ik vind Nickelodeon van nu een beetje lijken op fox kids van vroeger (dacht ook in jaren '90)

Kindernet en Fox kids vond ik een heel groot verschil qua verhaal en kwaliteit.. Nee, geef mij maar kindernet vanuit de jaren '90 :Y

Link naar bericht
Delen op andere sites

Even leuk om te vermelden is de Jeugdsentiment Portaal. Hier vind je een overzicht van vele tekenfilms uit de jaren 80/90, waarvan veel op Kindernet te zien zijn geweest. ;) Ook vind je er actuele informatie over dvd releases en herhalingen van series. ^O^

Link naar bericht
Delen op andere sites

wat dacht je trouwens van Mannetje & Mannetje en Purno de Purno (1e serie dan) Geniaal! (allemaal op Amiga's gemaakt overigens ;) )

zie op die site nog meer wat ik keek:

babar

de bluffers _O_ (oooh sjees! en Clandestino!)

barbapapa (maar vond ik niet zo goed)

bollie en billie :D (mijn konijn heette in die tijd ook bollie ;) en mijn 2e konijn billie)

foofur (die blauwe hond)

johan en pierewiet _O_ (wordt ook weer herhaald)

seabert natuurlijk ook (met als vertelstem dè SBS6 stem: Jos Bergenhenegouwen)

de snorkels

en vrouwtje theelepel keek ik ook nog :+

er was eens...het leven, dat wordt nu ook nog herhaald, vage serie...

Link naar bericht
Delen op andere sites
seabert natuurlijk ook (met als vertelstem dè SBS6 stem: Jos Bergenhenegouwen)

Dat is toch ook die man die de vroegere RTL 4 promo's insprak?

Edit: Er staan trouwens ook gewone series en poppenseries op de site zie ik net. ;)

Link naar bericht
Delen op andere sites
ik heb iig de dvd's van de Bluffers besteld, dat was zo gaaf en niemand die het nog kent ;)

Ik vond ze eng. Vooral die Clandestino. Ik had er nog een boek van geloof ik.

Link naar bericht
Delen op andere sites
ik heb iig de dvd's van de Bluffers besteld, dat was zo gaaf en niemand die het nog kent ;)

/me drie videobanden van De Bluffers heeft. ;)

Link naar bericht
Delen op andere sites

[VAN KINDERNET TOT NICKELODEON]

kindernet7.jpg

Kindernet is de eerste en dus oudste Nederlandse commerciële tv-zender die ook nog eens altijd via de schotel te zien is geweest. In dit artikel nemen we een kijkje naar de geschiedenis van dit bijzonder kanaal. Inmiddels is Kindernet van naam veranderd; Nickelodeon. Het merk “Kindernet†wordt nu alleen nog maar gebruikt als kleuterblok op de zender.

Het begon allemaal in Amsterdam, 1988. Omdat er voor de kinderen weinig op tv was, werd er besloten om enkele uurtjes per dag (’s morgens) tekenfilms uit te gaan zenden. Het doel was om geweldloze producten op het scherm te brengen. Om Kindernet aan de kabelexploitant door te geven, werd er gekozen voor de Intelsat VI-F1 satelliet, op 27,5 graden Oost. De frequentie was 11,175 GHz horizontaal. Het was een zwak signaal, waar bovendien in de middag The Learning Channel en in de avond The Discovery Channel werden uitgezonden. Dit alles was ongecodeerd en goed te ontvangen met een schotel van zo’n 1,2 meter.

Het aantal plaatsen waar Kindernet werd doorgegeven op de kabel was nog altijd zeer beperkt. Men begon met uitzenden in Rijswijk, Zwolle en Raalte. Begin jaren ’90 besloten The Learning Channel en Discovery Channel om als abonnee-tv verder te gaan binnen het Sky pakket. Beide zenders verhuisde naar de Astra satelliet, op 19 graden oost, waar de versleuteling aan ging. In Nederland was alleen Discovery nog te ontvangen tegen betaling, via een analoge ontvanger met een geldige Mutlichoice VideoCrypt smartcard. Kindernet bleef nog altijd op de Intelsat satelliet te zien. Vanaf toen werd de frequentie met The Travel Channel gedeeld.

In 1995 startte digitale satelliettelevisie. Direct werden de Nederlandse kanalen (RTL4, RTL5, Veronica en SBS6) analoog uitgeschakeld, om door te gaan binnen het nieuwe digitale Multichoice pakket. Ook Kindernet werd doorgegeven, op een eigen kanaal. De programmering liep van 7 uur ’s morgens tot 12 uur ’s middags. De overige uren werden opgevuld met een testbeeld. Het analoge signaal op de Intelsat satelliet werd na een tijdje stopgezet.

De programmering van Kindernet bestond vooral uit door de publieke omroep al eerder uitgezonden tekenfilms, zoals Bommel, Alfred J. Kwak, Pinokkio, Wickie de Viking, Inspector Gadget, Sinbad de Zeeman, Nils Holgersson, Barbapapa, Teddy Ruxpin en Bassie & Adriaan. Op veel plaatsen werd het Engelse The Children’s Channel (TCC) doorgegeven, dat tevens programma’s van Nederlands commentaar of ondertiteling voorzag. Zowel TCC als Kindernet waren van het Britse Flextech. In 1998 besloot men om TCC zich van de Nederlandse markt terug te trekken. In een korte tijd kon Kindernet zich nu bijna landelijk dekkend aanbieden.

Inmiddels verscheen Kindernet op steeds meer plekken in België op de kabel.

Om een plek op de kabel te garanderen (Discovery begon met dag-tv en België TV2 startte met Ketnet), werd er een samenwerking met Net5 aangegaan. Kindernet werd overdag doorgegeven op het kanaal van Net5. Tevens was nu de officiële naam “Kindernet 5â€Â. De uitzendingen werden uitgebreid van 12 uur tot 15 uur ’s middags. Ook kwamen er eigen producties binnen het uitzendschema, om de hevige concurrentie met Zappelin van de publieke omroep, Cartoon Network en Fox Kids aan te gaan.

Kindernet werd overgenomen door Viacom / MTV Networks. In juli 2002 tekende Kindernet tevens met Veronica voor een samenwerking, om vanaf 1 september 2002 één kanaal te delen. Het contract met Net5 verliep op die datum. MTV Networks bezat in Amerika al heel lang de kinderzender Nickelodeon, die al geruime tijd in verschillende andere Europese landen verspreid wordt. Sinds 1 september is de naam Kindernet alleen nog een kleuterblok en is de stationsaanduiding Nickelodeon. De programmering bestaat voornamelijk uit Amerikaanse tekenfilms, waarbij de afwisseling bovendien niet bepaald groot is.

kindernet2.jpg

Er werd een grote reclamecampagne gevoerd, met als slogen “Every Day, a lovely Day!†om de combinatie Kindernet / Veronica te promoten. Direct vanaf de start op 1 september 2002 was de zender te zien via de satelliet in het CanalDigitaal pakket. Echter bleek het op veel plaatsen nog niet op de kabel doorgegeven te worden.

Veronica kampte met veel te lage kijkcijfers. Er werd alles aan gedaan om de programmering zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er verschenen daarom veel sexprogramma’s. Het resultaat was dat gemeenteraden besloten om de zender van de kabel te halen. Kindernet, het oudste commercieel Nederlands station, zag geen mogelijkheid meer om met Veronica samen te gaan. Om de schade nog enigszins te beperken en de kabel doorgifte te redden, werd er in mei 2002 een persbericht de wereld ingestuurd, waaruit bleek dat Kindernet / Nickelodeon vanaf september 2003 een eigen kanaal wil, waarop 24 uur per dag kan worden uitgezonden. Er wordt onderhandeld met CanalDigitaal voor satellietdoorgifte, aangezien deze nu onzeker is. Het huidig satellietkanaal is eigendom van Veronica. Tegelijkertijd laat Veronica weten te stoppen met haar Nederlandse producties. Een eind van Veronica lijkt onwaarschijnlijk. Wellicht dat dit kanaal een samenwerking aangaat met een nieuwe partner, zoals SBS. De kans is echter aanwezig dat Veronica van het huidige kanaal verdwijnt, waardoor Kindernet / Nickelodeon toch 24 uur beschikbaar krijgt.

Tot zover de zeer grote geschiedenis van Kindernet. Bij het schrijven van dit artikel is de kinderzender de actie “Red de kindertelevisie†begonnen om de combinatie Nickelodeon / Veronica op de kabel te houden. Dit gebeurt d.m.v. tv en reclamespotjes, handtekeningactie en de website (http://www.reddekindertelevisie.nl). Daarbij laat men duidelijk weten dat de doorgifte op de plaatsen waar de zender van de kabel verdwijnt beslist noodzakelijk zijn. Wordt de doorgifte in bijvoorbeeld Groningen, Drenthe en Amsterdam en omgeving daadwerkelijk stopgezet, dan betekent dit het einde van de kinderzender. Tevens worden de geruchten van het terugdraaien naar het “echte†Kindernet steeds groter. Het zal jammer zijn dat de geschiedenis hier ophoudt…

Update 1 september 2003:

Nickelodeon zendt sinds 1 september 2003 op een eigen kanaal 24 uur per dag uit. Via de satelliet is het ondergebracht op de MTV transponder en beschikbaar voor CanalDigitaal abonnees. De kinderzender wordt steeds populairder onder de doelgroep.

-> Misschien leuk om weten <-

De programmering van Kindernet in het najaar van 1992:

Zaterdag:

7.00 - Bromtol of Blokkendoos

7.30 - Alfred J. Kwak

8.00 - Pinokkio

8.30 - Wickie de Viking

9.00 - Inspector Gadget

9.30 - Nacht van de komeet

Zondag:

7.00 - Bromtol of Blokkendoos

7.30 - Simbad de Zeeman

8.00 - Nils Holgersson

8.30 - Barbapapa

9.00 - Skippy

9.30 - Onze straat

Maandag:

7.00 - Zoobilee Zoo

7.30 - Nils Holgersson

8.00 - Dr. Snuggels

8.30 - Bromtol of Blokkendoos

9.00 - De Monsterplaneet

9.30 - Kinderen van de wereld

Dinsdag:

7.00 - Nathalie

7.30 - Pinokkio

8.00 - Vrouwtje Theelepel

8.30 - Bromtol of Blokkendoos

9.00 - Bassie & Adriaan

9.30 - Geschiedenis van de luchtvaart

Woensdag:

7.00 - David de Kabouter

7.30 - Alfred J. Kwak

8.00 - Wickie de Viking

8.30 - Bromtol of Blokkendoos

9.00 - Inspector Gadget

9.30 - Verhalen uit verre landen

Donderdag:

7.00 - Tovenaar van Oz

7.30 - Sinbad de Zeeman

8.00 - Dommel

8.30 - Bromtol of Blokkendoos

9.00 - Skippy

9.30 - Het wilde dierenrijk

Vrijdag:

7.00 - Nathalie

7.30 - Teddy Ruxpin

8.00 - Zwitserse Familie Robinson

8.30 - Bromtol of Blokkendoos

9.00 - Nacht van de komeet

9.30 - Cinemakkie

Bron: Satellite magazine (http://www.satellitemagazine.com/inhoud ... _kindernet)

Ik kwam toevallig deze website tegen met informatie over de bewuste zender. Zelf heb ik Kindernet nooit geweten om de simpele reden dat het hier nooit op de kabel te zien was, tot Nickelodeon natuurlijk *aadbaron*

Link naar bericht
Delen op andere sites

Inderdaad mooi artikel. Ik was 'm een tijdje terug ook al eens tegengekomen. Leuk om nog eens te lezen.

Ik ben ook even aan het zoeken geslagen, met volgend resultaat:

Opgeheven Nederlandse TV zenders: Kindernet

Eerste uitzenddag: 1 oktober 1988

Laatste uitzenddag: 2001

Kindernet begon zijn uitzendingen op 1 oktober 1988 met een engelse licentie overigens.

In het begin zond Kindernet via een sattelietkanaal uit samen met de Discovery Channel.

Ook in het begin zond Kindernet via de kabel uit in Nederland in Rijswijk, Zwolle en Hillegom. En nog een aantal andere plaatsen.

kindernet.jpg

Kindernet zond uit elke dag in het begin van 07.00 tot 10.00 uur s´morgens.

In 1993 of 1994 werden de uitzendingen verhoogd van 10.00 uur naar 12.00 uur in de middag.

Kindernet zond de volgende programma´s uit o.a: Barbapappa, Dommel, Ovide en zijn Vriendjes, Niels Hogerson, Dinobabies, Wordt Vervolgd, Tik Tak en De verborgen Vallei.

Bron: http://www.omroepers.nl/kindernet.htm

Link naar bericht
Delen op andere sites
Kindernet zond de volgende programma´s uit o.a: Barbapappa, Dommel, Ovide en zijn Vriendjes, Niels Hogerson, Dinobabies, Wordt Vervolgd, Bassie & Adriaan, Tik Tak en De verborgen Vallei.

O-) >:)

Link naar bericht
Delen op andere sites

Wordt Vervolgd was eerst altijd van de AVRO

"ik ben djkoelkast en ik doe miepmiep na...miepmiep...njaauuwhhh!!"

met Han Peekel, ik ben nog eens naar zo'n Wordt Vervolgd dag geweest, Han Peekel nog gezien (vond ik helemaal cool!)

Overigens heeft DoKoCo een montana site (in ontwikkeling): http://montana.ad-it.nl

Link naar bericht
Delen op andere sites
Wordt Vervolgd was eerst altijd van de AVRO

"ik ben djkoelkast en ik doe miepmiep na...miepmiep...njaauuwhhh!!"

met Han Peekel, ik ben nog eens naar zo'n Wordt Vervolgd dag geweest, Han Peekel nog gezien (vond ik helemaal cool!)

Overigens heeft DoKoCo een montana site (in ontwikkeling): http://montana.ad-it.nl

Toevallig las ik pas nog iets over Wordt Vervolgd. Er komt een nieuwe Wordt Vervolgd clubdag. Klik hier voor meer informatie.

Link naar bericht
Delen op andere sites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...