Ga naar inhoud

Baantjer #2


Aanbevolen berichten

  • 1 month later...
  • Reacties 269
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ik heb ze de afgelopen 2 maanden alle 123 + film teruggezien. Blijft een geweldige serie!

@Joost; dat is absoluut een 'knipoog' van Gerrit Mollema ;-). Ook deze serie zit vol met Trivia (veel ook al eerder besproken). Had je bijv. bij 'de zaak Vledder' al eens gezien dat er een hand te zien is in de spiegel wanneer Prins 'alleen' de badkamer onderzoekt bij de weduwe van het slachtoffer? ;-) . Of dat de 'sfeerbeelden' váák zijn gerecycled'?

Maar wat me vooral op blijft vallen is de muziek. In het eerste seizoen is de track 'nine lives cat' enorm vaak te horen, maar slechts t/m afl. 7 (daarna kwam de winterstop). Daarna is deze muziek slechts sporadisch ingezet: In seizoen 2 kwam het o.a. terug in 'moord op VOC schip'. In seizoen 3 alleen in de eerste 2 afleveringen (moord op de barmhartige en taximoord). Daarna was het vrijwel weg. Het kwam voor het laatst 'plotseling' terug in seizoen 6, afl. 1 (moord op de margaretha). Samengevat; de muziek is per seizoen heel typerend (als in: ik kan aan de muziek horen uit welk jaar de aflevering komt ;-) ).

Link naar bericht
Delen op andere sites

Nine Lives Cat is, samen met het briljante Midnight Beat, zeker een favoriet van mij :D Ik heb het album gekocht bij Fonos, toen het nog bestond. Net als de achtergrondmuziek van Abeltje trouwens :P

Link naar bericht
Delen op andere sites

@Frey: 'Run Deep' was inderdaad zeer mooi en maakte 'De cock met hulp van Buitenaf' gewoon helemaal af. Één van m'n favoriete afleveringen ;-) (ik erger me overigens wel enorm aan dat 'De cock EN DE MOORD met hulp van Buitenaf'... ook op de dvd dus, maar dat terzijde).

De versie van Run Deep met zang was zelden te horen, maar die versie was nóg beter. O.a. in de tv-film (wanneer ze Raven's huis doorzoeken... Pierre Bokma was zó goed ;-) ), maar ook bij bijv. 'moord op de haringkoning (seizoen 8)' en 'moord uit woede' (seizoen 5) zorgde het voor extra kippenvel.

Gerrit Mollema en Simon de Waal schreven naar mijn mening ook gewoon de beste Baantjers. De TV-film schreven ze zelfs samen en die is en blijft fantastisch (...'Je hebt niet geluisterd de Cock...... niet écht.....)

Link naar bericht
Delen op andere sites

En Vledder met het 'GUHNA! GUHNA!' beeldje, die vervolgens bijna wordt aangereden ;-)

Peter Faber had ook een goeie rol overigens. Deze film 'klopte' gewoon in alles. En een mooi eerbetoon aan Freek van Muiswinkel... dat was een treurig moment...

Moord op de haringkoning was mooi, hoewel (zoals Wonderer héééééél lang geleden opmerkte) wel voorspelbaar... er zit een blind figuur in, dus voor hem leek de moord onmogelijk... bij Baantjer dus juist niet ;-)

Link naar bericht
Delen op andere sites

De TV-film is als losse dvd uitgebracht en later ook als bonusdisc 3 toegevoegd aan de dvdbox van seizoen 11 (omdat daar maar 8 afleveringen op stonden). In die totaal/completeserie box zitten volgens mij gewoon alle losse seizoenboxen verpakt met sleeve eromheen. Ik neem dus aan dat de tv-film daar ook gewoon bij zit op de seizoen 11-box.

Overigens wel 'dom' uitgebracht... ik heb zelf gelukkig ook de losse uitgave van de tv-film, zodat die mooi chronologisch tussen seizoen 4 en 5 kan worden ingezet ;-). Leuke trivia hierbij is ook dat Renee Goes voor het eerst in seizoen 4 voorkwam ('moord op internet') gespeeld door Alwien Tulner. In de tv-film en seizoen 5 ('de dode kraai') werd haar rol ineens overgenomen door Marjolein Keuning. In seizoen 7 ('moord op het vertrouwen') wordt ze ineens weer gespeeld door Alwien Tulner... en daar dus gelijk voor het laatst ;-)

aangepast door MarsM
Link naar bericht
Delen op andere sites

Nope, die zit er niet bij... betreft echt de RTL-productie met Piet Römer en Victor Reinier als de Cock en Vledder.

Moord in Extase was inderdaad een wat 'aparte' film. Volgt overigens ook niet exact het boek. Wat ik dan weer wél mooi vond is dat ze hier tenminste toelichten hoe de Cock aan zijn 'inbrekerssetje' van Handige Henkie is gekomen (die hij in de boekenreeks krijgt in boek 3; moord in de kerstnacht). In de RTL-reeks hoor je Vledder af en toe alleen een vluchtige opmerking maken als in 'oh ja hoor; de Rijksrecherche zit in onze nek te hijgen en jij gaat vervolgens een beetje het setje van Henkie gebruiken' ;-)

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb de serie nooit gevolgd, maar wel de film vorig jaar of het jaar daarvoor gezien en ik vond het best leuk om naar te kijken, al moet je het wel in het tijdsbeeld plaatsen natuurlijk. Paar weken terug nog de gigantisch geflopte en compleet nagesynchroniseerde film De Gulle Minnaar gezien. Die is uit 1990 en heeft ook nog die op reclamedingen inzoomstukjes (alleen iets korter dan in 1984 :P ) maar die viel eigenlijk ook alles mee.

Ik ben nog op zoek naar de Zeemeerman :P

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 2 months later...

Stille Adriaan was inderdaad een geweldige creatie van Simon de Waal ;-).

Wat ik vooral sterk vond is dat iedereen peuken scheet van 'Stille Adriaan', terwijl hij nooit gevaarlijk overkwam... gewoon een rustige, oude meneer. Dit beeld kwam echter vooral door het onuitgesproken respect tussen de Cock en Stille Adriaan, ondanks dat de Cock niet zou rusten voor hij Adriaan een keer achter de tralies zou krijgen. 'De Moord in Club Shirley' was destijds ook een fantastische seizoensfinale... gewoon enorm spannend, vooral door de onnavolgbare bijdrage van Cees Geel _O_ . En de humor was er ook; 'Zo Snoek wat is er met jou gebeurd? Overreden door een sleurhut?!' ;-)

Link naar bericht
Delen op andere sites

Cees Geel was inderdaad super in die aflevering

 

'Let op, heb je Kuifje ook!' :)

 

'Als je dat niet terugneemt, trek ik je tong uit je strot'

 

 

Sterker nog, vond 'm echt zo'n figuur spelen die je niet in het donker tegen moest komen.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Het mooie is ook dat Cees Geel dat gewoon geweldig 'kan'. In 'de moord op de wallen' speelde hij juist een rol waarin hij zich door Vledder te grazen liet nemen. In zijn rol van Frankie de Koning kon hij enkel al via de blik in zijn ogen een bepaalde dreiging uit laten gaan... en dat bleek uiteindelijk ook de clou van de hele aflevering... dat iedereen 'bang' voor hem was ;-). Echt éen van mijn favoriete Baantjers.

aangepast door MarsM
Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 2 months later...
  • 4 years later...

Ja ik ga ‘m toch maar kicken; deze week gaat ‘Baantjer - Het begin’ in première.

Ben toch wel benieuwd wat jullie er op voorhand van vinden; zijn de iconische Piet Römer en Victor Reinier vervangbaar? En is het überhaupt een goed idee om de jonge jaren van de Cock te verwerken als nieuwe film + serie, zonder Vledder?

 

Faal, schraal of geniaal?

 

aangepast door MarsM
Link naar bericht
Delen op andere sites

Als fan van de boeken en serie ben ik wel  benieuwd hoe deze nieuwe film en serie dit voort gaat zetten.

 

Ik vind het logisch dat Vledder er niet inzit. In de serie en boeken is hij veel jonger dan De Cock en zal dus pas later bij de politie zijn begonnen.

 

Ben benieuwd hoe Waldemar Torenstra een jonge De Cock gaat neerzetten. 

In 1984 is er inderdaad al een Baantjer film geweest: Moord in Extase. Met Joop Doderer als De Cock. Joop speelt, in mijn ogen,  een geloofwaardige en goede De Cock . 

Alleen Ron Brandsteder als Vledder is toch wel erg slecht.

 

 

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik kan het uiteraard pas echt beoordelen als ik het heb gezien, maar ben eerlijk gezegd nogal sceptisch hierover. Het past duidelijk weer in het bakje 'alles moet modern maar we verlangen toch zo terug naar de programma's van toen in een nieuw jasje'.

 

De Cock is altijd de oude grijze speurder met het bolhoedje en de regenjas geweest met pijnlijke kuiten en met het respect / ontzag van de penoze in Amsterdam door zijn staat van dienst, die zonder al te grote spanningsbogen eenvoudige moordraadseltjes oplost aan de bar bij Lowietje. Een jonge variant hiervan met een 'snel en groots' plot (iets met een aanslag verijdelen tijdens de kroning van Prinses Beatrix) haalt gelijk het gehele originele concept onderuit en heeft dan niks meer met Baantjer te maken, behalve dat het op die naam leunt. Dat laatste begrijp ik gewoon niet, want is weer klassieke afbraak. Zijn ze bang dat exact dezelfde film niet goed wordt bekeken als het Zapanjo heet en Waldemar Torenstra's personage de Vries?

 

De eerste beelden geven ook meer het gevoel van Penoza en van Van God Los.

aangepast door MarsM
Link naar bericht
Delen op andere sites

Hierin deel ik jouw mening. In de boeken is er ook nooit sprake geweest van een 'jonge De Cock' hij was vanaf het begin al de oude grijze speurder. Appie Baantjer heeft wel eens een semie autobiografie geschreven over de levensgeschiedenis van De Cock. Waarin de eerste jaren wordt beschreven( eens kijken of daar iets in staat over het verijdelen van een aanslag  tijdens de kroning van Prinses Beatrix😋)

 

Sowieso is Peter Römer(zoon van Piet) bezig met het verder uitmelken van Baantjer. Hij heeft al diverse nieuwe "Baantjer" boeken uitgebracht met als basis bewerkte scripts van de serie.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik zag het ook al voorbij komen en deel de mening van @MarsM. Enorm spectaculaire trailer die  totaal niets van het Baantjergevoel overdraagt. Dus ik hoef die film niet te zien. Al is het even los van het feit dat ik de laatste tijd het Hillywood kliekje van continu dezelfde acteurs die in een wisselende samenstelling vrij veel povere producties bagger produceren. Vluchtige films die je snel weer vergeet en met haast geen replaywaarde. 

 

Maar om het even ontopic te houden: ik heb destijds de Baantjer reeks met vlagen gevolgd en vond het altijd erg sfeervol. Leuke soundtrack en herkenbare karakters. Nooit het hoge niveau  dat je vaak bij Scandinavische of Britse series ziet want het is allemaal erg simpel qua opzet. En ook een laag tempo, weinig actie. Maar juist om die reden was het zo knap dat het lukte om daarmee afleveringen toch van een bepaalde spanning te voorzien.

 

Wat die nieuwe film betreft verwacht ik ook het scenario dat MarsM kenschetst.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Op 17-4-2019 at 09:18, Lobo zei:

Hierin deel ik jouw mening. In de boeken is er ook nooit sprake geweest van een 'jonge De Cock' hij was vanaf het begin al de oude grijze speurder. Appie Baantjer heeft wel eens een semie autobiografie geschreven over de levensgeschiedenis van De Cock. Waarin de eerste jaren wordt beschreven( eens kijken of daar iets in staat over het verijdelen van een aanslag  tijdens de kroning van Prinses Beatrix😋)

 

Sowieso is Peter Römer(zoon van Piet) bezig met het verder uitmelken van Baantjer. Hij heeft al diverse nieuwe "Baantjer" boeken uitgebracht met als basis bewerkte scripts van de serie.

Peter Römer is ‘betrokken’ met Baantjer, omdat zijn vader de enige echte de Cock was. Die eer en dat feit accepteer ik wel, en aangezien hij ook al scripts voor de tv-serie schreef is hij ook een geschikte opvolger voor de boeken reeks. Appie Baantjer schreef 70 delen. Peter Römer schreef enkel deel 71-75 op basis van scenario’s uit de tv-serie (voornamelijk ook nog de delen die hij zelf voor de tv-serie schreef), maar sinds deel 76 t/m het huidige deel 84 zijn het compleet nieuwe verhalen. En ik moet zeggen helemaal prima; dezelfde stijl als Appie Baantjer en hetzelfde lecturele witbrood. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb ook ergens gelezen dat delen 76 tot 79 gebaseerd zijn op de scripts van Grijpstra en De Gier? Ik weet niet of dat correct is. 

 

De delen die ik tot nu toe heb gelezen zijn inderdaad prima en vertrouwd 'Baantjer' leesvoer.

 

Maar was een opvolger voor de serie echt nodig? Appie Baantjer was al voor zijn dood gestopt met het schrijven van De Cock reeks. Hij was met Simon de Waal een nieuwe reeks begonnen 'De Waal en Baantjer" waar later de televisieserie Bureau Raampoort op gebaseerd is.

Peter Römer is 2 jaar na het overlijden van Baantjer en 4 jaar na het laatst verschenen De Cock deel, de reeks voort gaan zetten. 

 

.

 

 

 

 

aangepast door Lobo
Link naar bericht
Delen op andere sites
1 uur terug, Lobo zei:

Ik heb ook ergens gelezen dat delen 76 tot 79 gebaseerd zijn op de scripts van Grijpstra en De Gier? Ik weet niet of dat correct is. 

 

De delen die ik tot nu toe heb gelezen zijn inderdaad prima en vertrouwd 'Baantjer' leesvoer.

 

Maar was een opvolger voor de serie echt nodig? Appie Baantjer was al voor zijn dood gestopt met het schrijven van De Cock reeks. Hij was met Simon de Waal een nieuwe reeks begonnen 'De Waal en Baantjer" waar later de televisieserie Bureau Raampoort op gebaseerd is.

Peter Römer is 2 jaar na het overlijden van Baantjer en 4 jaar na het laatst verschenen De Cock deel, de reeks voort gaan zetten. 

 

.

 

 

 

 

We leven in een wereld waarin alles om geld draait, dus nodig nee maar alles wat populair is wordt logischerwijs voor de commercie opgevolgd tenzij héél héél héél specifiek vastgelegd.

 

Van 76 t/m 79 is nieuw voor mij maar ik weet het ook niet want ik heb alle Baantjers (boeken en dvd boxen) wel maar heb Grijpstra en de Gier nooit gevolgd. Bureau Raampoort was best een tof concept, maar helaas gestrand na 1 seizoen (die dvd box heb ik ook liggen). Geen idee ook waarom Simon de Waal niet is doorgegaan met de boeken.

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 1 month later...
Op 20-6-2019 at 00:06, djkoelkast zei:

De film "is veel slechter", leg eens uit waarom dan?

Is het slechter omdat het niet is wat je "gewend bent" of is het objectief gezien ook slecht, slecht verhaal, slechte regie, slecht acteerwerk, slecht camerawerk, slechte montage?

Het is slecht om alles wat je noemt. Het had ook niet moeten worden gemaakt.

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 3 months later...
Op 20-6-2019 at 09:06, djkoelkast zei:

De film "is veel slechter", leg eens uit waarom dan?

Is het slechter omdat het niet is wat je "gewend bent" of is het objectief gezien ook slecht, slecht verhaal, slechte regie, slecht acteerwerk, slecht camerawerk, slechte montage?

Het is gewoon geen Baantjer, bij Baantjer verwacht ik een lijk dat gevonden wordt en aan het eind een flashback, ook zat er teveel geweld in voor Baantjer 😫

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 3 weeks later...
10 hours ago, wouterplat said:

https://www.google.com/amp/s/www.rtlboulevard.nl/entertainment/tv/artikel/4826376/dit-de-nieuwe-partner-van-de-cock-baantjer-het-begin%3famp al ben ik trouwens wel benieuwd naar de nieuwe serie hopelijk wordt het weer leuk en krijg je het zelfde gevoel als de jaren 90 

Ik zou er niet op rekenen

Link naar bericht
Delen op andere sites
14 uur geleden, djkoelkast zei:

Ik zal die film binnenkort eens bekijken. Hopelijk is 'ie beter dan die jaren '90-serie want dat vond ik echt prut. Ik weet dat een heleboel er anders over denken hier, maar ik vond het echt niks.

Veel kijkplezier dan, iedereen zijn eigen smaak 

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 1 month later...

Ik heb de film gezien. Het begin was erg druk (te druk en rommelig), de dialogen waren bij vlagen lastig te verstaan (bekend probleem bij Nederlandse films) maar over het geheel gezien vond ik het best een vermakelijke film.

Simpel verhaaltje natuurlijk, maar was Baantjer niet altijd voorzien van simpele verhaaltjes?

Ik ga de nieuwe serie, die vanaf maandag te zien is, ook wel een kans geven.

Link naar bericht
Delen op andere sites
1 hour ago, djkoelkast said:

Ik heb de film gezien. Het begin was erg druk (te druk en rommelig), de dialogen waren bij vlagen lastig te verstaan (bekend probleem bij Nederlandse films) maar over het geheel gezien vond ik het best een vermakelijke film.

Simpel verhaaltje natuurlijk, maar was Baantjer niet altijd voorzien van simpele verhaaltjes?

Ik ga de nieuwe serie, die vanaf maandag te zien is, ook wel een kans geven.

Ik heb de film ingesteld om later terug te kijken.

Zodra ik hem heb gezien zal ik hier ook mijn mening / beoordeling geven.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Er zaten wel een paar schoonheidsfoutjes in. Het speelt zich af in 1980 maar:

 

Ze zijn in een café met zo'n 10 verschillende taps, met LEDneonbordjes (Amstel/Heineken), met schildjes voor Duits en Belgisch bier aan de muur. Dit is allemaal veel te modern.

De bandrecoder is een 4-sporenrecorder die op 38cm/s loopt, veel en veel te snel voor dit soort spraakopnamen, daar nam je juist de low speed-versies voor

 

Maar hey, details ;) 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Small detail; ‘nieuwe serie die vanaf maandag te zien is’ >> vanaf a.s. maandag 30-12 staat de serie (8 afleveringen, waarvan in feite maar 6 nieuwe) op Videoland en dat is uiteraard tegen betaling ;)

 

a.s. maandag 30-12 komen om 20.30u de eerste 2 afleveringen achter elkaar op RTL4 (de bioscoopfilm in 2 delen geknipt). Dat zijn dus (nog) niet de nieuwe afleveringen, want die zijn pas vanaf volgende week zondag wekelijks te zien.

Link naar bericht
Delen op andere sites
39 minuten geleden, MarsM zei:

Small detail; ‘nieuwe serie die vanaf maandag te zien is’ >> vanaf a.s. maandag 30-12 staat de serie (8 afleveringen, waarvan in feite maar 6 nieuwe) op Videoland en dat is uiteraard tegen betaling ;)

 

a.s. maandag 30-12 komen om 20.30u de eerste 2 afleveringen achter elkaar op RTL4 (de bioscoopfilm in 2 delen geknipt). Dat zijn dus (nog) niet de nieuwe afleveringen, want die zijn pas vanaf volgende week zondag wekelijks te zien.

Te zien via Videoland ;)

Net zoals dat iedereen er altijd maar vanuit gaat dat je Netflix hebt ga ik er vanuit dat geïnteresseerden dit zelf wel uitvogelen ;) 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
9 uur geleden, djkoelkast zei:

Te zien via Videoland ;)

Net zoals dat iedereen er altijd maar vanuit gaat dat je Netflix hebt ga ik er vanuit dat geïnteresseerden dit zelf wel uitvogelen ;) 

 

Ik zei ook via Videoland :P

 

Klopt wat je zegt mbt men gaat er standaard vanuit dat je Netflix of wat voor streamingdienst dan ook hebt. Het blijft echter officieel niet openbaar / betaalde diensten dus ondanks dat ik het ook wel had uitgevogeld kan ik het niet zien. Want we praten uiteraard over legaal, toch ;)

 

Nou is ‘tv’, en dus RTL4, bij de huidige generatie ook niet zo standaard meer (tv is in feite ook gewoon een betaalde dienst en veel jongeren hebben geen tv meer) maar voor de vorm is het daar dus pas later dan 30-12 volledig op te zien via wekelijkse uitzendingen :)

 

 

aangepast door MarsM
Link naar bericht
Delen op andere sites
1 minuut geleden, MarsM zei:

Ik zei ook via Videoland :P

 

Klopt wat je zegt mbt men gaat er standaard vanuit dat je Netflix of wat voor streamingdienst dan ook hebt. Het blijft echter officieel niet openbaar / betaalde diensten dus ondanks dat ik het ook wel had uitgevogeld kan ik het niet zien. Want we praten uiteraard over legaal, toch ;)

 

Nou is ‘tv’, en dus RTL4, bij de huidige generatie ook niet zo standaard meer (tv is in feite ook gewoon een betaalde dienst en veel jongeren hebben geen tv meer) maar voor de vorm is het daar dus pas later volledig op te zien dan 30-12 en via wekelijkse uitzendingen :)

 

 

Ik ga ze van tv wel opnemen, maar mogelijk eerder via Videoland bekijken. Nog even zien hoe het uitkomt ;) 

Link naar bericht
Delen op andere sites
9 uur geleden, djkoelkast zei:

Ik ga ze van tv wel opnemen, maar mogelijk eerder via Videoland bekijken. Nog even zien hoe het uitkomt ;) 

Same here; als Baantjer liefhebber zal ik het nog een klein kansje geven, maar als het inhoudelijk dezelfde ‘niet-Baantjer-gevoel-en-concept’ inhoud heeft als die film en het een 13 in een dozijn politieserie is dat alleen de naam Baantjer draagt, haak ik waarschijnlijk snel af. En die verwachting heb ik er zeker van.

 

Denk dat ik er sowieso pas over een tijdje aan toe kom, ik kijk dan toch meer uit naar Flikken Maastricht seizoen 14 vanaf volgende week vrijdag ;). Een vlotte variant op Baantjer zonder Piet Römer en Victor Reinier zie ik niet zo zitten, maar gelukkig is Victor destijds naadloos overgestapt in de zeer vermakelijke Flikken serie wat juist wat vlotter hoort te zijn en ook is met de nodige spanningsbogen en cliffhangers.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...