Ga naar inhoud

[BE] Merlina (1983)


Aanbevolen berichten

Merlina (1983-1988)

Algemene info

Merlina is een Vlaamse jeugdreeks die van 1983 tot 1988 te zien was op de toenmalige BRT.

Verhaal

De reeks vertelt de avonturen van detectivebureau Merlina in het fictieve stadje Ravenburg. De hoofdpersonages zijn (tante) Merlina zelf, een advocate, de oud-matroos Pol, Merlina's nichtje Ann en de genie-uitvinder Napoleon. Ze helpen graag mensen die hun hulp inroepen en komen daarbij niet weinig in aanraking met het misdadige brein Sardonis. Het kantoor is gevestigd in de Notelaarlaan 35 in Ravenburg. Het motto van het detectivebureau is "Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet, want al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot."

Personages en cast

Meester Marie-Ann 'Merlina' Meerschaut (gespeeld door Lea Couzin): leidt het detectivebureau en neemt alle beslissingen. Vanop haar kantoor kan ze via de monitorscoop met de teamleden communiceren, die uitgerust zijn met een appendiscoop die beeld en geluid doorgeeft. Haar codenaam is Tweeling.

Ann De Schrandere (gespeeld door Mieke Bouve): Ann is het nichtje van Merlina en voert samen met Pol opdrachten uit. Haar favoriete bezigheid is samen met Pol Stratego te spelen, waarin ze hem keer op keer verslaat, tenzij Pol vals speelt. Haar codenaam is Boogschutter.

Polycarpus Fernandus Augustus 'Pol' Tack (gespeeld door Paul Ricour): rijdt rond in een voor een detective opvallende rode Mini met grote witte stippen. Tijdens opdrachten gebruikt hij zijn schuilnaam Waterman. Zijn bekendste zin is dan ook "Waterman roept Merlina".

Napoleon (gespeeld door Jan Reussens): de uitvinder van het detectivebureau, draagt bijna altijd een witte stofjas. Zijn slagzin is "Alles is tiptop in orde". Zijn codenaam is Weegschaal.

Sardonis (gespeeld door Raf Reymen, echte naam: Rafaël Van Caeneghem): het misdadige brein wiens plannen mislukken door toedoen van Merlina & co. Rekent op de hulp van zijn hulpjes, Sardonianen genaamd.

Tot de bende van Sardonis behoren o.a. Jean-Jacques (Willy Leus), Lowieke (Louis Vervoort), Sam Foeter (Stefan Danhieux), Serafijn (Johnny Lee) en Muller (Roeland Van Walleghem).

Zo nodig schakelt Sardonis andere krachten in zoals Niemand (Raymond Bossaerts).

Ook dokter Igor Santani-Mortis (Arnold Willems) wordt regelmatig door Sardonis ingehuurd, o.a. in de aflevering 'Het Teken van Merlina', waarin door Sardonis een dubbelganger van Napoleon (een dubbelrol van Jan Reussens) wordt ingezet om de plannen van de echte te stelen.

Adjunct-commissaris Médard Stapel (gespeeld door Jan Moonen): de politiecommissaris van Ravenburg. Wil graag zelf de zaken oplossen, maar heeft daarbij veelal de hulp nodig van het team van Merlina.

Renaat Vandenkapblok (gespeeld door Frans Van Der Aa): dichter van beroep, roept in de aflevering 'Het Kwade Oog' de hulp van Merlina in en wordt zo een vriend des huizes. Zijn bekendste gedicht is 'Ochtendimpressies'.

Odilon Boeikens (gespeeld door Ronny Waterschoot): is ook detective van beroep, maar eerder van de onhandige soort. Hij heeft zijn eigen detectivebureau (FLOEPI - Firma voor Legale Opsporingen En Politionele Inlichtingen), maar moet voor het oplossen van een zaak altijd een beroep doen op de hulp van Merlina. Hij loopt altijd gekleed in een geruite Sherlock Holmes-outfit.

Crew

Regie: Gie Lavigne

Scenario: Dick Durver

Trivia

Er werden 95 afleveringen van 'Merlina' geproduceerd, geregisseerd door Gie Lavigne.

Het programma was immens populair, zowel in Vlaanderen als in Nederland. In het pre-VTM-tijdperk was het niet ongewoon dat anderhalf tot zelfs twee miljoen mensen naar Merlina keken.

In april 2008, 25 jaar na dato, werd een dvd-box uitgebracht met de eerste 26 afleveringen van de serie, met als extra's onder andere (eerder uitgezonden) interviews met de nog levende acteurs. De tweede box, met aflevering 27 t/m 52, is sinds 18 augustus 2009 verkrijgbaar. De derde box, met aflevering 53 t/m 74, ligt sinds 22 juni 2010 in de winkels.

Veel bekende Vlamingen hadden een gastrol in de succesvolle jeugdserie, zoals o.a. charmezanger Willy Sommers, krachtpatser John Massis, Nonkel Bob, presentatrice Marleen Gordts, Jaak Pijpen en Bobbejaan Schoepen en zijn vrouw Josée in de aflevering 'De Merlinapo's', waarin tante Merlina en Napoleon samen zingen (actrice Lea Couzin is in het echt ook zangeres).

Intro

http://www.zideo.nl/index.php?playzideo=6b34695a6d315a6f&zideo=6c5971596e46343d

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 3 weeks later...

Is dat al zo oud, joh? Ik keek dat vroeger altijd, vond Sardonis doodeng :D En Pol was volgens mij wel een bekende acteur toch? Die zag ik vaker voorbij komen. Heb het boek ook regelmatig uit de bieb geleend destijds.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...