Ga naar inhoud

[NL] Er was eens... Amerika (1991)


Aanbevolen berichten

post-39-0-54556200-1326506376.jpg

Het verhaal

De vierde "Er was eens..." serie gaat over de geschiedenis van het continent Amerika. Deze serie viel samen met de herdenking van de ontdekking van Amerika 500 jaar eerder door Christoffel Columbus. Hij zette op 12 oktober 1492 voet op de Nieuwe Wereld, al was dat bij vergissing omdat hij eigenlijk op weg was naar India. Uiteraard komt deze historische gebeurtenis uitvoerig aan bod, maar is niet het begin van de serie.

Die begint bij de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Lang voordat de Europeanen hen verdreven bewoonden zij vrijwel het gehele continent, waaronder de Inca's in het noordwestelijk deel van Zuid-Amerika en de Azteken in het huidige Mexico.

De personages worden net als in de vorige reeksen verbeeld door de nakomelingen van Piet, Pieternel, de Dikke, Maestro, Naarling en Dwerg, en natuurlijk de wijze Maestro. Zij laten de geschiedenis van Amerika zien via onder andere de veroveraars, de goudzoekers en de strijd voor onafhankelijkheid tot aan het welvarende Amerika van de 20ste eeuw.

Info

Aantal afleveringen: 26

Uitgezonden door:

BRT (13 maart - 4 december 1992)

Pebble TV (heden)

Stemmen:

Peter Piekos

Trudy Libosan

Ger Smit

Jan Anne Drenth

Intro

Met dank aan: KinderTV

Link naar bericht
Delen op andere sites

Apart dat hier wel dezelfde stemmen zijn gebruikt als in de andere series, maar dat deze serie nooit door de KRO is uitgezonden of uberhaupt in Nederland is uitgezonden toen.

Op KinderTV staat daar nog iets over:

De KRO, die de vorige reeksen had meegefinancierd, deed dit keer niet mee. Omdat er geen andere publieke omroep de opengevallen plaats innam was Er was eens... Amerika niet op een Nederlandse zender te zien.

Maar de BRT deed nog wel mee, en liet de serie door dezelfde Nederlandse stemacteurs als de vorige reeksen inspreken. Helaas hield de Vlaamse omroep er toen ook mee op. Van Il était une fois... les Découvreurs (over wetenschappers) uit 1993 en Il était une fois... les Explorateurs (over ontdekkingsreizigers) uit 1996 zijn geen Nederlandstalige bewerkingen gemaakt of op een Nederlandstalige zender uitgezonden.

Deze serie had ik dan ook nog niet gezien, maar dankzij de DVD box nu wel. 8-)

Jammer dat ze niet verder zijn gegaan toen, maar toch wel mooi dat ze in ieder geval deze serie nog hebben meegepakt.

En gelukkig steeds met dezelfde 4 stemartiesten, ondanks de tijd die er steeds tussen zat. _O_ _O_ _O_

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...