Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

31 minuten geleden, Wolf zei:

En zo is het

 

Nou nee, dit is ook een mening, net als die van samba-boy. En daar mag je het uiteraard wel of niet mee eens zijn en daar mag over worden gediscussiëerd, want daar is dit een discussieforum voor ;)

 

Ik vind het alleen maar goed dat er verschillende meningen zijn en dat er verschillende argumenten worden opgevoerd, zo kun je van elkaar iets leren. En ik vind dat het op een zeer beschaafde toon gaat allemaal, dus ik zie geen reden om dit om welke reden dan ook af te kappen.

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • Reacties 1,2k
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 uur terug, fjalvingh zei:

(...)

Met alle respect voor je reactie (en ik waardeer de tijd die je erin steekt om me te woord te staan), maar de 35 euro die je aankaart is een wassen neus. Dat is de 'BIEDEN VANAF'-prijs en tegen die prijs gaat er geen apparaat bij ze de deur uit, maar eerder tegen de vraagprijs van (in dit geval) 50 euro. Plus natuurlijk de verzendkosten die daar nog bovenop komen.

 

Maar ik snap het ook wel, want weet je wat een betere prijs is dan 50 euro? 35 euro. Weet je wat er ook een betere prijs is dan 35 euro? 0 euro. Als er actief(!) opgeroepen wordt tot donaties en dan, al dan niet met afspraken, die donaties vervolgens worden verkocht, is er gewoon sprake van een heel slimme marktwerking. Maar dat men zo slecht tegen de kritiek kan die ik daar vervolgens over geef, dat vind ik wel erg jammer.

 

Elders op dit forum staat het verhaal van iemand die een exemplaar van een of ander apparaat had aangeschaft via het zelfde 'museum', en dat exemplaar had gewoon onverwachte schade. Enkele toetsen defect en/of beschadigd, krassen als ik me niet vergis. Dus dat 'bruikbaar maken', tsja...

 

35 (of 50) euro voor de P2000 is het topje van de ijsberg. Er wordt niet verder gekeken omdat dat voor jouw standpunt niet relevant is. Ik zie echter zo een Atari 520ST voor 100 (bieden vanaf 75), een Commodore 64C voor 125 (bieden vanaf 100), en een Amiga 500 nr1 die voor 125 euro van eigenaar wisselt. Donaties, donaties, donaties.

 

Dan het volgende. Je schrijft:

 

"de museums proberen met veel passie deze oude apparatuur te behouden en zichtbaar (en vaak zelfs bruikbaar) te maken voor meerdere mensen. Dat is waardevol want aan al die particuliere verzamelingen, hoe leuk ook, hebben heel veel mensen niets. Zo'n museum maakt het mogelijk voor kinderen van nu om een heel spectrum aan technologie te zien en vaak ook nog te beleven."

 

Precies wat ik dus zag op zo'n Retrodag als laatst in Schagen, die (omdat die o zo nobele musea er hun neus voor ophalen) voor het leeuwendeel worden gevuld door... je voelt 'm aankomen, de mensen, die particulieren, die met aanwinsten uit juist hun particuliere verzamelingen naar zo'n locatie afreizen en kinderen wegwijs maken met die oude elektronica. Aha. Daarna schrijf je:

 

"Ik heb ook geen idee waarom je verwacht dat mensen van een museum de verschillende retro en hobbydagen zouden moeten bezoeken? Het doel van een museum is toch gewoon anders."

 

Wat is er dan precies anders aan? Ik zie namelijk exact hetzelfde. En ach, een organisatie die zowaar iets zou hebben aan, joh, promotie of het goodwill tonen aan mensen die precies de core-doelgroep van die organisatie zijn. Wat een gek idee zeg, om daar je gezicht te laten zien. Zo'n event is hier meermaals genoemd, daar wordt niet op gereageerd, nog geen letter, maar als de kans zich voordoet wordt het 'museum' er vooral bijgehaald om te benoemen hoe goed ze wel niet bezig zijn.

 

"Ik verwacht overigens dat je verschillende museummedewerkers echt wel zo hier en daar tegenkomt."

Een gemakkelijke uitspraak, net als heel kortaf en goedkoop "Zo is het" antwoorden op een tegenreactie. ;)

 

"En qua passie voor de machines: ik heb genoeg gezien om te kunnen zeggen dat dat er echt wel is bij mensen van 't museum, dus het is wat flauw om er van uit te gaan dat die mensen wat doen? Rijk worden van de 35,- van de verkoop van een p2000?"

 

Flauw? Ik herhaal wat ik eerder zeg - ik vind het 'flauw' dat een 'museum' (wat wellicht al als belastingvoordeel prima weg te schrijven is, maar dat is een discussie voor een andere keer) er op zulke momenten als middleman, een handelaar, tussen gaat zitten. Ongeacht of de 'donaties' dan ten goede van zo'n hobbyhok komen, laat dit museum mensen voor die apparatuur tegen het volle pond -of zelfs meer- afrekenen.

 

Dat men van dat hobbyhok dan vooral beweert dat het 'kinderen wil laten kennismaken met oude apparatuur', maar het vervolgens verdomt om ook maar eens te komen kijken bij de evenementen waar vrijwilligers uiteindelijk die kinderen laten kennismaken met oude apparatuur - dat gaat er bij mij echt niet in. _O-

Link naar bericht
Delen op andere sites

Is idd video. Pinnen aan P2000 kant zijn:

1 = Groen

2 = Sync

3 = Aarde

4 = Rood

5 = Blauw

6 = Audio

Of dit een 'standaard' pinverdeling is weet ik niet. 

Voor mijn Microvitec CUB (heeft ook een 6-polige DIN ingang) heb ik een kabeltje moeten maken omdat daarvan de pinverdeling weer heel anders is. Een 1-op-1 kabeltje werkte dus niet...

 

 

aangepast door HAL9000
tikfoutje
Link naar bericht
Delen op andere sites

Wat leuk dat het P2000-gedeelte weer opbloeit :) P2000 😍
Ik heb de afgelopen maanden geen tijd meer gestoken in mijn bas2cas converter en de tool die helpt met de cas-file naar de p2000 te sturen (p2000-loader), maar zodra ik weet wat ademruimte heb, dan probeer ik te tools weer te verbeteren :)  

Wat ik i.i.g nog wil doen is er voor zorgen dat de tools geen .Net installatie nodig hebben en dat alle .Net runtimes ingebakken zitten in de exe-file. Dat maakt het allemaal gebruiksvriendelijker. Ik wil graag dat het werkt op alle Windows 10/11 computers.

Weet er iemand wie mijn tools kan toevoegen aan  github.com/p2000t ? Ik wil graag dat deze niet verloren gaan.

Andere updates die mooi om te weten zijn is dat Ivo bezig is om hardware/software te maken die een cassettebandje kan uitlezen en wegschrijven op een ROM chip  en vervolgens kan die ROM chip dan uitgelezen worden op een computer en meteen draaien vanuit de P2000T-IDE. Op die manier zou je dus ook de code die nodig is om een file te lezen vanaf de computer kunnen starten vanaf een rompack.  
In plaats van alleen de basic module, kun je dan dus de basic module + een bas-file, direkt vanaf de rom pack. Geweldig! 

Mijn broer heeft een picture-to-bas programma gemaakt, en die kan dan weer met mijn programma worden omgezet naar een cas.  Nog een gedeelte bugs om op te lossen. Misschien leuk om daar ook weer tijd in te steken :)
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Leuke initiatieven!!

Over die GitHub: Je kan voor nieuwe spullen commits doen en vervolgens een Pull-request aanmaken.

Dan kan de beheerder die mergen als hij ermee akkoord is (is vaak geen probleem 🙂.

Zo heb ik mijn volledig gecommentarieerde disassembly van de 'Monitor' ook kunnen bijdragen.

 

aangepast door HAL9000
Link naar bericht
Delen op andere sites

Even een hersenspinsel. Wanneer je op de plaats van ROM op de ROM cartridge RAM zou zetten en deze met behulp van een ESP via WiFi een gecompileerd basic programma (machine code dus) kan aanbieden, zou dat een optie zijn? Dat zou een hoop gepiel overbodig maken. Gewoon een tekstfile basic, compile slag en een download protocal. Ik weet niet of er uberhaupt basic compilers zijn, hoe werken die simulatie programma’s, zijn dat allemaal interpreters? 

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites

Hoeft natuurlijk niet alleen voor basic, maar kan ook voor andere programmeertalen toe te passen zijn. Moet natuurlijk wel over API’s richting P2000 nagedacht worden. Maar die moeten ook voor de assembler al ter beschikking staan...

Link naar bericht
Delen op andere sites
40 minutes ago, Wijnand said:

Even een hersenspinsel. Wanneer je op de plaats van ROM op de ROM cartridge RAM zou zetten en deze met behulp van een ESP via WiFi een gecompileerd basic programma (machine code dus) kan aanbieden, zou dat een optie zijn? Dat zou een hoop gepiel overbodig maken. Gewoon een tekstfile basic, compile slag en een download protocal. Ik weet niet of er uberhaupt basic compilers zijn, hoe werken die simulatie programma’s, zijn dat allemaal interpreters? 

Hallo Wijnand. Misschien is dit al zoals Ivo dit op dit moment doet. Ik heb er te weinig verstand van om jou een fatsoenlijk antwoord te geven. Hij heeft er over geschreven op Facebook, in de groep "Philips P2000 Fanclub". Ik speel zelf al aardig wat met arduino´s en Raspberry Pi´s en ik krijg vaak werkend wat ik werkend wil krijgen door te doen wat anderen schrijven, maar ik begrijp dus niet hoe het werkt...  Met andere woorden, zo heb ik een gedeelte puzzelstukjes aan kennis, maar niet de hele puzzel :)  Ik moet misschien maar eens beginnen met een basiscursus electronica en daarna een cursus hoe je een chip kunt uitlezen, programmeren etc... 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Heel mooi om te zien dat de P2000 weer leeft. 🙂 Om de vraag van Wijnand te beantwoorden; ik ben een 'systeem' aan het ontwikkelen waarmee je cassettes uit kunt lezen en op een ROM chipje kunt opslaan en aan een systeem waarmee je .BAS bestanden uit ROM chipjes in kunt laden in de BASIC omgeving. Om het allemaal kort samen te vatten:

 

  • Ik heb een cartridge gemaakt voor Poort 2 waaraan je een kabel kunt hangen die op een ZIF socket uitkomt. Middels een tapereader die ik heb geschreven, welke weer via Poort 1 ingeladen wordt, kun je cassettes uitlezen en op een SST39SF040 rom chipje wegschrijven. (zie afbeeldingen voor een impressie)
  • Je kunt de ROM chip uitlezen op je computer, maar daarvoor heb je dan wel een EEPROM programmer/lezer voor nodig. Ik vermoed dat veel van ons een XGecu of vergelijkbaar hebben. Ik ben nog met het idee aan het spelen om een simpel model te ontwikkelen rondom een Raspberry Pico om een goedkoop alternatief aan te kunnen bieden hier. Maar wellicht dat er al goedkope alternatieven zijn; ik heb niet zo'n goed overzicht daar.
  • Wat ik nog moet maken (maar wel reeds een proof-of-concept versie van heb) is een modificatie van BASIC cartridge waarin een stukje code wordt ingeladen vanaf Poort 2 in het RAM geheugen dat vervolgens zo'n SST39SF040 rom chipje uitleest, de gebruiker een lijst van bestanden aanbiedt en dat de gebruiker dan een bestand naar keuze kan opstarten binnen die BASIC omgeving.

Het idee van Wijnand om een RAM chipje op poort 1 te laden is in theorie geen slecht idee, maar daar zou je kritisch moeten kijken of dat haalbaar is voor een 'live' systeem. Als de P2000 aanstaat, dan deelt de RAM chip de adresbus en databus en ik kan me voorstellen als je dan wilt interacteren met die RAM chip vanuit de ESP, dat je dan bus-conflicten kunt triggeren. Je zou de interactie van de ESP met de RAM chip wellicht kunnen isoleren met de nodige multiplexers/buffers. Ander punt is dat de ESP (naar mijn beste weten) op 3.3V draait en de P2000 5V gebruikt voor de ROM chip. Je zou dus een bidirectorial voltage translator moeten gebruiken. Persoonlijk vond ik dit allemaal bij elkaar een erg complexe uitdaging en wilde ik dit benaderen met een (althans voor mij) simpeler alternatief. Sta uiteraard altijd open voor suggesties.

zifslot.jpg

zifslot2.jpg

zifslot3.JPG

aangepast door Bertus
Link naar bericht
Delen op andere sites
On 12/9/2022 at 9:48 AM, demesmaeker said:

...

Ik heb de afgelopen maanden geen tijd meer gestoken in mijn bas2cas converter en de tool die helpt met de cas-file naar de p2000 te sturen (p2000-loader), maar zodra ik weet wat ademruimte heb, dan probeer ik te tools weer te verbeteren :)
Wat ik i.i.g nog wil doen is er voor zorgen dat de tools geen .Net installatie nodig hebben en dat alle .Net runtimes ingebakken zitten in de exe-file. Dat maakt het allemaal gebruiksvriendelijker. Ik wil graag dat het werkt op alle Windows 10/11 computers.
Weet er iemand wie mijn tools kan toevoegen aan  github.com/p2000t ? Ik wil graag dat deze niet verloren gaan.
...
 

Hi demesmaeker, kun je wat meer informatie geven over je tools bas2cas en p2000-loader? Ik heb een paar jaar geleden een tool genaamd pc2p2000t gemaakt, waarmee je .cas bestanden vanaf je PC (met USB poort) naar de seriele poort van de P2000T kan sturen (via RS232 overdracht). Op die manier kun je programma's laden zonder dat je een mini cassette nodig hebt.

 

Ik beheer trouwens github.com/p2000t, dus je kunt een pull-request sturen als je iets wilt toevoegen. Voor tools gaat mijn voorkeur uit naar command-line scripts (bijv. in Python), zodat het werkt op iedere computer (Windows, Linux, Mac) en eenvoudig te onderhouden is voor de toekomst.

 

groet,

Dion

aangepast door dionoid
Link naar bericht
Delen op andere sites
2 hours ago, dionoid said:

Hi demesmaeker, kun je wat meer informatie geven over je tools bas2cas en p2000-loader? Ik heb een paar jaar geleden een tool genaamd pc2p2000t gemaakt, waarmee je .cas bestanden vanaf je PC (met USB poort) naar de seriele poort van de P2000T kan sturen (via RS232 overdracht). Op die manier kun je programma's laden zonder dat je een mini cassette nodig hebt.

 

Ik beheer trouwens github.com/p2000t, dus je kunt een pull-request sturen als je iets wilt toevoegen. Voor tools gaat mijn voorkeur uit naar command-line scripts (bijv. in Python), zodat het werkt op iedere computer (Windows, Linux, Mac) en eenvoudig te onderhouden is voor de toekomst.

 

groet,

Dion

Hoi! Wat leuk dat je interesse toont in mijn tooltjes. Ik heb beide tooltjes (de laatste versie die ik heb gemaakt toegevoegd aan deze post)

Aangezien de tool die helpt om cas files naar de pc te laden niet kan werken zonder hulp van jouw bas-file, heb ik jou ook gecredit in het programma :)
Mijn tooltjes zijn over het algemeen heel erg afwijkend van de standaard mag je wel zeggen. Als ik nu uitleg hoe de tool werkt kun je er waarschijnlijk om lachen en huilen ;)

De "P2000_loader" is alleen maar een GUI om de compoort settings goed te zetten en uit te leggen hoe het werkt. Na het doorspitten van het forum heb ik gemerkt dat een gedeelte jouw programma niet werkend kregen, omdat ze problemen hadden met de compoort instellingen of omdat ze niet zo goed zijn in het openen van een dosscherm etc... En in een enkel geval kreeg iemand het alleen werkend m.b.v.  Xon Off
Daarom heb ik een GUI gemaakt die helpt met het aanpassen en het uploaden en de compoort te resetten (uitleg + geen dossscherm nodig + instellingen met een paar muisclicks). Op deze manier wordt het allemaal een stuk makkelijker.


De "bas2cas" is een heel ander verhaal. Aangezien ik mezelf niet zie als een programmeur, maar wel heel veel ervaring heb met scripts (bash, batch files, powershell), heb ik bas2cas gemaakt op de meest onorthodoxe manier die je je kunt voorstellen :P
Ik heb een cas file geopend met een hexeditor en dan zie je natuurlijk de bas-code in clear text en de naam van de file in cleartext. Maar wat je ook ziet is een header en heel veel hex-waardes die veranderen afhankelijk van wat voor casfile je inleest.
Ik heb die header helemaal uitgeplozen en uitgezocht waarom alle waardes veranderen en hoe de p2000 aan die waardes komt. Het is vooral heel veel rekenwerk.
O.a:
- alle commando´s (print, goto, poke, ..) worden omgezet in een hex-waarde
- de "header" bevat info over de naam van de file, hoeveel tekens die naam bevat, hoeveel tekens de hele code bevat, hoeveel bloks er zijn,hoe lang de regels zijn, hoe lang alle regels zijn ...  
Wat mijn script dus doet is de hele file omzetten met behulp van een bat-file, zodat het een cas file wordt. 
Elke basicregel wordt omgezet van ascii --> hex, alle waardes die nodig zijn in de header worden uitgerekend, opgeteld en gekonverteerd, zodat ik dus per blok data alle hexwaardes genereer (reversed engineering)
Als je het programma installeert kun je in de programfiles-map ook de bat file vinden die al het werk doet en dan zie je hoe het werkt.
Ik gebruik dec2hex, grep, gsar, hex2dec, sed, awk, split, truncate, wc, xxd etc om voor elkaar te krijgen dat ik basfiles kan converteren naar cas, omdat ik veel met die tools werk.
Rondom de batfile heb ik een GUI gemaakt, omdat dat dat makkelijker is voor iedereen die het wil gebruiken, maar met wat editen kun je de bat-file command line gebruiken.

Als jij als ervaren programmeur die batfile opent, dan komt er rook van je hersenen :P Laten we zeggen dat het een hoog "WTF is this"-gehalte heeft ;) De aantekeningen in de batfile zijn eigenlijk alleen voor mijn ogen bedoelt...
Maar, het werkt! :) Er zijn vast nog wel wat bugs, zeker aangezien de bas-files die op internet te downloaden zijn vol zitten met foutjes (foute ascii-waardes door konverteererrors, regels die ontbreken etc) is het moeilijk om de tool goed te testen. Een andere reden voor bugs is dat ik niemand ken die wil testen. Je moet eerst een basic code schrijven om te kunnen testen. Als de code niet werkt moet je ook nog eens zelf analyseren wat het probleem kan zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Zeker aangezien de p2000t niet al te populair is ;)
 

Ik zou het heel knap vinden als iemand mijn tool zou kunnen maken op een andere manier of voor een ander besturingssysteem.
Maar het werkt dus alleen in Windows 10 & Windows 11.

 

Ik zou de bas2cas gerust een keer kunnen aanpassen zodat het helemaal command line werkt, maar tot nu toe heb ik maar 2 berichtjes gehad van anderen die de tool gebruikten, dus ik denk niet dat ik er op dit moment veel tijd in wil steken. 

Iedereen mag de VB-net source code hebben (het GUI gedeelte)  en er zelf mee verder werken. Stuur me in dat geval een PM en dan stuur ik de source code terug.

Binnenkort ga ik beide programmas opnieuw compilen en dat de runtimes van .Net in de exe-file bakken. Op die manier hoef je niet uit te zoeken wat voor runtimes je nodig hebt.  Helaas wordt de installer dan een stuk groter, maar het gebruikersgemak is dan wel een stuk groter :) 

Ondanks dat de tooltjes niet zo compatibel zijn, zou ik het wel fijn vinden als ze op github belanden.  Het is tenslotte toch iets unieks en totdat iemand anders hetzelfde maakt op een betere/andere manier (en dat zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren!), is het beter dan niets! 

image.png.2b99fd5436b0d23d7ba8bf4280ac9fe1.png
image.thumb.png.9b1f61265e8621b274f96a325af01660.png
 

setup_bas2cas_1.2b.exe setup_p2000loader0.4alpha.exe

aangepast door demesmaeker
Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 2 weeks later...
On 12/15/2022 at 9:38 AM, demesmaeker said:

Zeldzame (??) Duitse p2000t te koop,met Qwertz-keyboard:

https://www.ebay.com/itm/275579436355

 

 

Ik heb met de verkoper gepraat en zijn vader werkte in Oostenrijk en was nauwverbonden met de productielijn van de Philips P2000T. Intressant :)
Zou er dan ook een P2000T duitse basic-cartridge gemaakt zijn vraag ik me nu af?  

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 2 weeks later...

Ik heb een nieuw RetroComputer topic toegevoegd. Het Labbus Microcomputer Systeem van Microproject. Vast bij de echte retro fans bekend. Laat van je horen....

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 3 weeks later...
On 12/25/2022 at 11:42 AM, demesmaeker said:

Ik heb met de verkoper gepraat en zijn vader werkte in Oostenrijk en was nauwverbonden met de productielijn van de Philips P2000T. Intressant :)
Zou er dan ook een P2000T duitse basic-cartridge gemaakt zijn vraag ik me nu af?  

 

Het verhaal gestart door @demesmaeker krijgt nog een staartje wat ik graag met jullie wil delen. Eerder deze week had iemand uit Tsjechië mijn P2000T Multicartridge gekocht via Ebay en ik vroeg hoe hij dan aan een P2000T kwam. Mijn aanname inderdaad dat deze systemen voornamelijk in Nederland verkocht werden. Hij vertelde me dat hij deze had gekocht op Ebay bij precies het item waar eerder naar verwezen werd: de P2000T uit Oostenrijk (https://www.ebay.com/itm/275579436355). Hij heeft deze P2000T inmiddels in goede orde ontvangen en hij komt in een retrocomputer exhibitie terecht in Žatec (https://www.retrocomputer.cz/). Hij vertelde me dat hij erg dankbaar gebruik heeft kunnen maken van de RS232/USB en de Github pagina van @dionoid en het BAS2CAS programma van @demesmaeker. Lijkt me het mooiste compliment om te zien dat jullie ontwikkelingen door andere mensen gebruikt worden om daar iets moois van te maken! 🙂

Link naar bericht
Delen op andere sites

Leuk te horen :) Dank je wel voor het delen van dit verhaal! Ik vraag me af waarom hij interesse had in in de P2000 :) Leuk dat hij deze heeft aangeschaft! Ik hoop dat de voornamelijk Nederlandstalige software toch niet een te grote teleurstelling voor hem is! 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Hello, yes I bought this computer for my collection. It's a beautiful piece. In the end, the seller only asked for €180. I don't mind Dutch, I have Google lens after all 🙂 So cool. Yesterday I changed the main switch, the original one was very unreliable. I have to get an internal memory extension somewhere, I only have 16kB. Or in cartridge form, if available. If you find one, I will buy this module. Pavel from Czech

2023-01-17 10.00.55.jpg

Link naar bericht
Delen op andere sites
1 uur terug, djkoelkast zei:

Vítejte v Retrofóru!

Je pro mě tak zvláštní číst "jen 180 €" haha. Myslím, že je to velká cena za P2000, ale možná mimo Nizozemsko jsou mnohem dražší.

I understand. I have been collecting and repairing computers since 1992. I honestly didn't even know this model existed. I first saw it last month on Ebay. It was probably more expensive, which is why no one was interested in it. But I'm satisfied. I saw one on your marktplaats.nl for €50 with unclear functionality and no basic cartridge. I am watching to see if you have other interesting pieces of old computers on this portal 🙂 

Link naar bericht
Delen op andere sites
49 minutes ago, RetroComputer said:

I understand. I have been collecting and repairing computers since 1992. I honestly didn't even know this model existed. I first saw it last month on Ebay. It was probably more expensive, which is why no one was interested in it. But I'm satisfied. I saw one on your marktplaats.nl for €50 with unclear functionality and no basic cartridge. I am watching to see if you have other interesting pieces of old computers on this portal 🙂 

 

The model you have is special because of the keyboard. For a collector, this is a very nice addition. Congratulations :)

Link naar bericht
Delen op andere sites
1 uur geleden, djkoelkast zei:

Je samotná ROM také německá?

no, it's not in German, but in English. The boot screen is in English and the error messages are also in English. Only the layout of the keys and some characters ä, ö, ü etc. are different.

screen.jpg

Link naar bericht
Delen op andere sites
9 minuten geleden, demesmaeker zei:

Wow. I would love to see a digital dump of that one in the future :O

I'll try to open the cartridge with Basic on Monday. If the eproms are in the sockets, I can immediately do a .bin dump and post here.

Link naar bericht
Delen op andere sites
5 minutes ago, RetroComputer said:

I'll try to open the cartridge with Basic on Monday. If the eproms are in the sockets, I can immediately do a .bin dump and post here.

Woohoo.. thank you very much :)

You make it sound like it is easy 😁

aangepast door demesmaeker
Link naar bericht
Delen op andere sites
21 hours ago, RetroComputer said:

I'll try to open the cartridge with Basic on Monday. If the eproms are in the sockets, I can immediately do a .bin dump and post here.

Most likely the eproms are soldered in without any sockets. Anyway: No need to break it open and potentially desolder the eproms. If you by any chance have an Arduino Leonardo, I can send you an adapter board so that you can connect the cartridge to the Arduino and read out the ROM.

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 2 weeks later...

Gisteren eens (naar aanleiding van de hier gevoerde discussies) naar het Home Computer Museum in Helmond geweest. Voor mij (intussen 72) een berg nostalgie. Ze kunnen zeggen wat ze willen, ik vond het zeker de moeite waard om er eens binnen te lopen. Net of de tijd heeft stilgestaan. P2000 en CHE in volle glorie. En aan een vervanger voor die afgebroken toets van m'n Commodore 64 konden ze me ook helpen. 👍

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites
15 minutes ago, Wijnand said:

Gisteren eens (naar aanleiding van de hier gevoerde discussies) naar het Home Computer Museum in Helmond geweest. Voor mij (intussen 72) een berg nostalgie. Ze kunnen zeggen wat ze willen, ik vond het zeker de moeite waard om er eens binnen te lopen. Net of de tijd heeft stilgestaan. P2000 en CHE in volle glorie. En aan een vervanger voor die afgebroken toets van m'n Commodore 64 konden ze me ook helpen. 👍

Prachtig :) De volgende keer dat ik weer in Nederland ben wil ik ook het museum bezoeken!

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 2 weeks later...

Hallo luitjes, eindelijk m'n T-tje aan de praat. De hele topic nog eens een keer doorgenomen om te kijken wat er nu voor mij het meest interessants aan de orde is gekomen (want er is wat afgekletst in deze topic!).

 

Op de eerste plaats het "P2000T Preservation Project" en dan met name het documentatie gedeelte. Ontzettend veel uitgehaald. Tegen het software gedeelte loop ik nu pas aan.

 

Verder de (ook in het Preservation Project gearchiveerde) P2000T emulator (m2000-win64), een prachtig stukje software, inclusief de resources. Wordt een verplichte app voor mijn kleinzoon voordat hij op de echte machine mag.

 

Wat mij op het ogenblik het meest interesseert is hoe de T uit te breiden voor het gebruik van floppy's. De hardware M2200 van Miniware spreekt mij het meeste aan, alleen hoe kom je aan zo'n kaart? Zwerven die nog ergens rond? Is die na te maken? Heeft iemand daar ervaring mee? Of zijn de andere alternatieven een betere optie?

 

Verder wil ik jullie wijzen op een I/O cartridge waarvan zelfs de insiders in deze topic nog nooit van gehoord zullen hebben. De RC5 interface van Will Hildering.

 

rc5.jpg.3515b3b56687db6ff75292e32d822246.jpg

 

Toentertijd voor mij leuk om mijn K12 TV vanuit de T te bedienen. Nuttig??? Ik betwijfelde het toen al, nooit meer afgebouwd.

 

Van mij mag deze topic (en ook andere als de CHE en Labbus) nog heel lang voortgezet worden. Groeten...

 

 

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites
Op 14-8-2021 om 09:47, cancom zei:

 

Dat kwam ik hier niet tegen; denkelijk wel op COL. Ik bladerde hier eens terug en jawel: nog twee met hetzelfde euvel van die verwisselde pennen: @Alex en @Wijnand. Verdomd hardnekkige miskleun van dat Flipke. Ik heb zo'n vermoeden dat in die grijze oudheid misschien niks werd teruggekoppeld: van uiteindelijke layout/routing naar degene die verantwoordelijk was voor het schema. En vervolgens steeds maar klakkeloos overgenomen. Jammer dat nogal eens niet wordt gedacht: wacht eens, is alles wat in dit boek staat wel evangelie?

 

Je blijft lachen. Het geeft niks, er gebeurt niks desastreus: het eerste 't beste byte klopt al niet dus de module wordt niet herkend. Stoppen die handel.

 

En waarin ook weer stond dat artikeltje...? Doet niet ertoe. Een probleem(pje) met die schakeling KAN zijn dat de Z80 wel degelijk last kan hebben in die zin dat er gevraagd wordt om een gedefinieerde puls (zie de datasheet) maar die krijgt-ie niet. Eventueel heeft dat invloed op de correcte interne afhandeling. En een (maakcontact)toets zonder dender... nee, geloof ik niks van.

 

Vandaar dit:

 

ROM6s2.thumb.png.9befe67a6cbf1dde6e37d10d2744f0da.png

 

Let maar niet op de rest, 't gaat om die 123 (IC10).

 

Nu staan er wat RC's bij met een waarde die ik toevallig had liggen dus die zijn evenmin 't evangelie...

Wel is de bepaling van de pulstijd van de tweede poort -dus- in zekere mate kritisch vanwege de eisen van de Z80.

 

Het werkt, wat wil je nog meer?

 

 

N.a.v. "en jawel: nog twee met hetzelfde euvel van die verwisselde pennen: @Alex en @Wijnand." en een zelf ontworpen ROM-kaart met een heleboel doorgekraste banen en toegevoegde draadjes, eens de zaak opnieuw op een rijtje zetten.

 

Het deel van de address decoder in fig 4.6.1 SHEET 1.  Waar zit nu de fout? Klopt de aanduiding bij de ROM32x8 bij de pinnen 6 en 7 dan wel? En zijn dan de slot nummers 12B en 13A aan de rechterkant van het schema verwisseld?

 

P2000_address_decoder.jpg

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites

Oke, De bovenstaande informatie, een open geschroefde ROM-pack en een universeelmeter naar een wat duidelijkere tabel omgezet...

 

mijn_tabel_2.jpg

aangepast door Wijnand
Foutje in de tabel...
Link naar bericht
Delen op andere sites

Let wel op, dat ik hier de ROMs in de volgorde van de adressering heb genummerd (afwijkend dus van die van Philips). De ROM-layout wordt dan...

P2000_ROM-CARTRIDGE_ROM_layout_2.jpg

aangepast door Wijnand
Vergelijking met Philips
Link naar bericht
Delen op andere sites
2 minutes ago, RetroComputer said:

Hi, all ROMs are soldered. I don't know how to back up the individual ROMs when they are in PCB. Frankly speaking 😞

Maybe someone here can tell us how you can do it? I also do not know. But I would really like to learn! 
If you would succeed we would also have a new rom, that we have not had before. It would be unique! 

Link naar bericht
Delen op andere sites
5 minuten geleden, demesmaeker zei:

Možná nám tady někdo řekne, jak to udělat? Já také nevím. Ale fakt bych se to chtěl naučit! 
Pokud byste uspěli, měli bychom také nový rom, který jsme dosud neměli. Bylo by to jedinečné! 

I would try it if the backup was possible in some way and was non-invasive.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...