Ga naar inhoud

Dof stemgeluid restoureren


Aanbevolen berichten

Ik heb veel Engelse, Duitse en Nederlandse radio/TV uitzendingen over ruimtevaard op bandrecorderband gedigitalizeerd, soms zijn de opnamens best wel goed.

 

Maar veelal zijn er niet veel highs te vinden in de spraak, vooral als de band langzaam is opgenomen in de jaren 50/60.
 

Afspeelapparatuur heb ik een Akai 201D en Revox A77. Als ADC een Creative SB1090. Vervolgens neem ik op in 16-bit 44Khz en sla ruwe opnamens op als FLAC voor latere verwerking naar MP3. Aan mijn workflow zal het toch niet liggen?

 

Enige probleem is dat mijn Akai 201D niet meer werkt, dus op dit moment moet ik sommige opnamens met 0.50-0.52% vertragen als ik ze afspeel op 3 IPS met mijn revox.

 

Nu ben ik dingen aan het proberen in Audacity maar kom niet erg ver. Zijn er trucjes om doffe stemopnamen nieuw leven in te blazen?

Hier twee opnamens met slecht geluid:

 

S1-cut.mp3

Simon Stevin in het nieuws 1.mp3

 

 

aangepast door T4600C
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik ben hier absoluut geen specialist in, maar van de zeldzame keren dat ik tijd en zin had om in Audacity wat te klooien met mijn zaalopnames van theaterprogramma's (steevast te weinig hoog in mijn opname vaak idioot veel laag via de zaalversterking, grom grom) kreeg ik de indruk dat de equalizer van Audacity niet echt je dat is. Persoonlijk vind ik die van VLC beter (maar ja, dat kan je dan weer niet zomaar opslaan).

 

Je moet er maar net zin in hebben een - naar ik aanneem - goed uitgelijnde machine bewust bij te stellen, maar je hebt wellicht zelf al de optie overwegen de afspeelkop naar behoefte bij te draaien? Ik doe dat voortdurend met VHS, maar die simpele machientjes zijn iets minder kostbaar en zeldzaam dan een goede bandrecorder. 🙂

 

Er zijn volgens mij best wel wat liefhebbers van dit soort opnames, als je zin mocht hebben ze te delen zijn ze vast welkom op archive.org of zo. Toevallig nooit Belgische opnames tegengekomen? Zelfs van Apollo 11 nooit een snipper commentaar uit eigen land gehoord...

Link naar bericht
Delen op andere sites

Er zijn waarschijnlijk veel trucjes in audacity waarvoor je precies moet weten wat je doet. Dat wordt tutorials lezen. Mij zeggen die opties vaag wat, maar waar de klepel hangt...?

Ik kan wel e.e.a. proberen en dan wordt de spraak iets natuurlijker, maar de ruis wordt ook duidelijker.

 

Overrestaureren moet je sowieso ook vermijden, dat lijkt me een beginnersfout. Het kan wel beter, maar helemaal perfect wordt het toch niet meer.

 

Die 44(?) kan je eventueel omhoog doen tot 96, en ook de input kan omhoog tijdens het overspoelen - nu is het meer dan 12 db te zacht.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...