Ga naar inhoud

V&D Discobar


Aanbevolen berichten

Zegt de naam V&D discobar jullie iets? Mij niet, totdat ik dat vandaag las op iets wat al een tijdje in de kamer stond, een soort meubilair geworden dus. Toen ik dit in Google intikte, kwam ik op een webblog terecht waar ik een reactie heb geplaatst. Maar deze reactie heeft nog geen actie veroorzaakt... :(

 

Zoals ik daar ook schrijf heb ik een paar foto's gemaakt. Maar ja, zomaar uploaden gaat daar waarschijnlijk niet, daarom maar hier.

 

683174964_vd.discobar.jpg.574ceefbc8dbb5c8919df85ca4f2508d.jpg

 

 

880078184_vd.discobar1.jpg.3aacd99fa5cc6f930e97f1a51e03620d.jpg

 

Ben benieuwd.

aangepast door Keetie
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik denk dat de platenafdeling waar je platen kon voorluisteren wel eens de "discobar" of "disco bar" zoals hier gespeld is geweest kon zijn. Er was ook een blaadje die hetzelfde logo droeg:

 

vendbb10.jpg

 

 

En een quote van weer een andere bron:

 



Mijn gedachten gingen vrijwel direct naar de momenten waarin ikzelf voor het eerst in de begin jaren zestig van de vorige eeuw de platenwinkels ontdekte. In Groningen waren er vele maar de eerste platenafdeling, die ik frequent bezocht, was die van Vroom en Dreesman. Ik denk te herinneren dat deze was gevestigd op de vierde verdieping van de onderneming in Groningen. Op zich was de discobar van V&D onderdeel van een grote afdeling waar ook allerlei apparatuur werd verkocht, zoals radio, televisie, recorders en meer. Naast mijn eerste plaatjes werden daar ook de eerste recorderbanden aangeschaft om radioprogramma’s op te nemen. Ja, er kwamen zelfs banden – die flinterdun waren, waarop je per spoor op lage snelheid liefst zes uren aan programma’s kon opnemen.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Wat staat op het label van de plaat? Lijkt handgeschreven te zijn, maar niet echt goed te zien zo. Is het een 12"? Dat soort generieke hoezen associeer ik vooral met 78-toerenplaten, maar die zijn natuurlijk meestal maar 10".

 

Kennen jullie Logopedia? Ik ook niet. Volgens die site zou het logo dat we hier zien gebruikt zijn tussen '51 en '68.

https://logos.fandom.com/wiki/Vroom_%26_Dreesmann

 

Nattevingerwerk, maar afgaande op de visuele elementen zou ik de plaat niet recenter plaatsen dan de late jaren '50.

 

Als ik een gokje zou moeten wagen, dan zou ik zeggen dat V&D een dienst had waar je een plaat kon komen opnemen - groetjes aan geëmigreerde familieleden en zo, zoals destijds nogal vaak voorkwam.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Dank je. Intrigerend, nee? Twee opnames waarvan je zou zeggen dat ze niet gerelateerd zijn, wat me doet vermoeden dat het hier om een thuisopname gaat (want hoe zouden we ons dat moeten voorstellen, een externe dienst die bij verschillende gelegenheden eenzelfde plaat gaat snijden... nee). Stel dat iemand het nodige heeft om platen te snijden, ga je je dan tot één exemplaar beperken? Je zou opnieuw denken van niet, maar waar is de rest dan?

 

Plaat uit '48 in hoes met logo dat pas in '51 zou zijn ingevoerd is ook raar, misschien ooit van hoes gewisseld. Maar goed, ik wil niet voetstoots aannemen dat de periodes die Logopedia opgeeft kloppen... als ik het zeker wilde weten dan zou ik op z'n minst een kwartiertje Delpheren om advertenties te zoeken.

 

Waarom zou iemand een nieuwsbulletin op hebben willen nemen, nota bene in combinatie met amusementsmuziek? Beetje uitloop kan, maar waarom ga je dat dan expliciet op het label vermelden?

 

Op 12.4.48 was er een Dinsdagavondtrein op I, dat komt het beste in de buurt. II had een hoorspel, 'Paulus onder de joden'. Duurde drie uur (!). Ik had voor het eerste net gekozen... 🙂

 

'Blijf even bij het toestel', ook interessant. Internet en B&G kennen het niet, Delpher levert één resultaat op. Uit, hou je vast, 'De locomotief' (het ons aller bekende 'Samarangsch handels- en advertentie-blad'). Dat vermeldt een uitzending van dit programma op 1.12.47, en wel op de zender PCJ.

 

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query="blijf+even+bij+het+toestel"&coll=ddd&sortfield=date&identifier=ddd:010862504:mpeg21:a0048&resultsidentifier=ddd:010862504:mpeg21:a0048

 

PCJ ook weer onbekend, Wiki dan maar.

 

Quote

PCJ was een van de eerste Nederlandse kortegolfstations, een onderneming van Philips. De zender stond oorspronkelijk in Eindhoven, later in Huizen, en zond uit op een golflengte van 19 meter vanuit een studio van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek NSF in Hilversum.

Philips richtte met enkele andere kapitaalverschaffers ook de Philips Omroep Holland-Indië (PHOHI) op die aanvankelijk via dezelfde zender uitzond en vanaf december 1928 een eigen zender kreeg. PCJ zond Engels-, Spaans- en Duitstalig uit, PHOHI in het Nederlands. Het oogmerk van de uitzendingen was commercieel, wat in het vooroorlogse Nederlandse omroepbestel niet in al te goede aarde viel.

Nadat de Duitsers Nederland bezet hadden, stopte de zender. Na de oorlog ontstond uit PCJ Radio Nederland Wereldomroep.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/PCJ

 

Doorklikken naar het Engelstalige artikel loont, daar staat wat meer info. Volgens dat artikel eindigde PCJ in april '47. Ik vermoed dat 'De locomotief' een beetje achterliep met haar benaming van de zender en dat het blad tegen het einde van het jaar de programmering van de inmiddels ontstane Wereldomroep publiceerde maar er nog steeds de naam PCJ aan gaf. Zou ook verklaren waarom een Nederlandstalig programma werd aangekondigd op een zender die volgens Wiki niet in onze taal uitzond.

 

Enfin, weer wat interessante hoekjes omroepgeschiedenis bij elkaar gegoogeld. 🙂

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ander hoesje om de plaat is natuurlijk niet zo gek, dus daar hoeven we ons niet per se lang mee bezig te houden.

 

Ook de taal van uitzending kan natuurlijk veranderd zijn zonder dat het 100% compleet en correct in dat artikel staat.

 

Programmering uit 1948... Hoe kom je er aan? Eigenlijk zou je 't toch eens moeten digitaliseren. Vraag is wel met welke snelheid en met wat voor naald.

 

21:40 Javatijd, staat er... dus uit Nederlands-Indië, in de allerlaatste dagen...

Link naar bericht
Delen op andere sites

Javatijd! Heel goed, dat had ik er niet van gemaakt. Als je het weet is het logisch. 🙂

 

Overigens zie ik nu pas (duh...) dat op beide plaatkanten ook 'PCJ' geschreven staat. Misschien was 'Blijf even bij het toestel' wel een speciaal voor die zender gemaakt programma, of een compilatie van materiaal uit vaderlandse programma's die onder die titel uitgezonden werd.

 

Hoedanook historisch interessant, en inderdaad iets dat wel gedigitaliseerd zou mogen worden. Je zou denken dat een moderne lichtgewichtnaald niet veel schade zou aanrichten, maar dat zeg ik zonder hierin onderlegd te zijn dus verifiëring gewenst. 🙂 Zit je nog met de kwestie welke naaldvorm het beste zou zijn. MIsschien geeft Google hints als je zoekt op de naam van de plaatproducent. Toch handig dat er foto's zijn, heb je meteen alle beschikbare info bij de hand.

 

Snelheid zou heden ten dage geen punt meer mogen zijn, bijvoorbeeld Audacity (en waarschijnlijk nog vele andere programma's) hebben zelfs presets om te versnellen/vertragen van de ene plaatsnelheid naar de andere. Afspelen op 33 en versnellen naar 78? Juiste mogelijkheid uitkiezen en gaan, er komt zelfs geen rekenmachine meer bij te pas. 😉

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik gok zomaar even dat het daar nu net niet over gegaan zal zijn. Ik weet niet uit het blote hoofd wanneer de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op z'n hevigst was (geef me vijf jaar, en dan vind ik bij leven en welzijn het werkstuk van Van Reybrouck in de kringloop) maar als die rond de tijd van deze opname in alle hevigheid woedde dan zou cabaret wel eens een surrealistisch genre geweest kunnen zijn, de ene sketch na de andere met een gigantische olifant in de kamer. 🙂

Link naar bericht
Delen op andere sites

Dat is veel informatie die je verzameld hebt. Leuk te lezen.

 

De diameter van de plaat is 30 centimeter en het is een 78-toerenplaat. Ik heb hier wel een pickup staan, maar ik weet niet of die het nog doet.

 

Mijn man heeft in zijn jeugd ooit eens een eigen plaat gemaakt met inderdaad een opname van de radio, maar dat is deze niet. De zijne is aan één kant bespeeld en er staat op geschreven eerste eigen opname. Ook een 78-toerenplaat..

aangepast door Keetie
Link naar bericht
Delen op andere sites
1 hour ago, djkoelkast said:

Alle moderne platenspelers kunnen 78 toeren gewoon afspelen, maar je wil daar wel een speciale naald voor hebben eigenlijk.

Je bedoelt dat je op de computer de snelheid corrigeert? Want 33 & 45 is toch wat je meestal ziet.

 

Ik heb ook wel eens een verhaal gelezen van iemand die op de verkeerde snelheid opnam en daarna alleen wijzigde op welke sampling frequency het afgespeeld werd. Tenslotte is dat per seconde.

 

Maar goed, dat is een erg technisch verhaal. De vorm van de naald, dat maakt wel uit, voor zover ik begrijp.

Link naar bericht
Delen op andere sites
15 minuten geleden, Spiny Norman zei:

Je bedoelt dat je op de computer de snelheid corrigeert? Want 33 & 45 is toch wat je meestal ziet.

 

Nee, platenspelers die op 78rpm draaien. Vaak kan dat door de 33 & 45 tegelijk in te drukken.

Vrijwel alle moderne spelers hebben hier een optie voor op een of andere manier (behalve misschien de echt belachelijk goedkope)

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
4 minutes ago, djkoelkast said:

Nee, platenspelers die op 78rpm draaien. Vaak kan dat door de 33 & 45 tegelijk in te drukken.

Vrijwel alle moderne spelers hebben hier een optie voor op een of andere manier (behalve misschien de echt belachelijk goedkope)

 

 

Dit is echt nieuw voor mij. Ik kan me alleen één geval herinneren van zo'n lidl/aldi-usb-dingetje dat drie snelheden had.

 

De jaren '80 en '90 was altijd 33/45 tenzij je langer teruggaat, toen je vier snelheden had, met ook 16 RPM waarvoor je echt speciaal een plaat zou moeten zoeken. En die hadden een naald die je om kon draaien.

(Schoonouders hadden er nog een maar die is de deur uitgegaan toen ik even niet keek. Jammer, die was ideaal geweest voor deze plaat.)

 

Ik heb hier thuis nog een SL-J2, die nummers kan herkennen :D en die heeft 33/45. Dat is alles wat ik me van vorige eeuw herinner zolang het geen heel oude modellen waren. Zo even een steekproef bij een of twee winkels is ook alleen 33/45. Tenzij het echt een soort verborgen functie is. Maar een schakelaar is niet altijd tegelijk in te drukken als die geen drukknoppen heeft. Ook denk ik dat je dan eigenlijk ook de naald zou moeten kunnen wisselen.

Link naar bericht
Delen op andere sites
5 minutes ago, djkoelkast said:

Er zijn er echt veel die het hebben. Bijvoorbeeld dit rijtje:

 

https://sturtstreetcellars.com/turntable-78-33-45/

 

En dat zijn echt geen goede platenspelers op de Audio Technica na, die zijn redelijk.

 

 

Ja, maar we zijn het er dus over eens dat die niet zo goed zijn, toch? Dit zijn van die speeltjes, eigenlijk, voor mensen die mee willen doen. Wat je ook bij de lidaldi zou vinden.

Ik betwijfel ook of die de juiste naaldvorm hebben (maar zeker weten doe ik dat niet).

 

Een van die audio-technica's is overigens toch alleen 33-45.

 

 

Maar Keetie, kun je t.z.t. hier niet eens iets mee doen? Al dan niet met hulp van iemand hier of elders? Eigenlijk zou ik dan toch wel eens willen horen wat er op staat.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Zojuist, Spiny Norman zei:

Ja, maar we zijn het er dus over eens dat die niet zo goed zijn, toch? Dit zijn van die speeltjes, eigenlijk, voor mensen die mee willen doen. Wat je ook bij de lidaldi zou vinden.

Ik betwijfel ook of die de juiste naaldvorm hebben (maar zeker weten doe ik dat niet).

 

Een van die audio-technica's is overigens toch alleen 33-45.

 

 

Maar Keetie, kun je t.z.t. hier niet eens iets mee doen? Al dan niet met hulp van iemand hier of elders? Eigenlijk zou ik dan toch wel eens willen horen wat er op staat.

 

Ja dat zijn pokkedingen, maar mijn Reloop kan het ook en mijn vorige Stanton en Numark konden het ook. Die Stanton is van de mid 2000's en de Numark was van 2010-achtige leeftijd. De Reloop is pas een paar jaar oud.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik ben geen specialist maar ik begrijp dat je wat moet utkijken met het afspelen van platen omdat de verkeerde naaldvorm en/of verkeerde druk een plaat kan beschadigen (van die hele goedkope moderne dingen zijn daar berucht voor, bijvoorbeeld dat merk waarvan ik de naam even vergeet dat platenspelers in de vorm van reiskoffertjes maakt - ik dacht dat de druk bij hen veel te hoog was). Geloof dat er bijvoorbeeld platen zijn die je alleen met bamboe naalden mag afspelen. Enfin, iets om even uit te zoeken voor je zomaar eender welke naald in de groef ploft.

Link naar bericht
Delen op andere sites
On 12/23/2020 at 4:01 AM, Koen said:

Ik gok zomaar even dat het daar nu net niet over gegaan zal zijn. Ik weet niet uit het blote hoofd wanneer de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op z'n hevigst was (geef me vijf jaar, en dan vind ik bij leven en welzijn het werkstuk van Van Reybrouck in de kringloop) maar als die rond de tijd van deze opname in alle hevigheid woedde dan zou cabaret wel eens een surrealistisch genre geweest kunnen zijn, de ene sketch na de andere met een gigantische olifant in de kamer. 🙂

Voor de gein (letterlijk) zocht ik eens op cabaret bij B&G op datum gesorteerd.

 

Deze, uit 1924, is misschien toch wel een beetje gedateerd... 

https://zoeken.beeldengeluid.nl/program/urn:vme:default:program:2101608040030214131?ac=dgtl&q=cabaret+persiflage

Tja...

Link naar bericht
Delen op andere sites

Wat mij betreft mag er gelachen worden met negers of hoe je ze op een bepaald moment ook hoort te noemen, maar bovenstaand voorbeeld is vooral heel erg flauw, heb ik het idee. Luie poging tot humor. Beetje zouteloos, zoals de meeste humor van voor pakweg 1960 me weinig doet.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik zou vóór 1960 zelf ook niet al te veel verwachten nee...

 

Maar die plaat van Keetie zou toch nog steeds interessant zijn omdat je dan toch een indruk krijgt van een gemiddelde uitzending. Als je normaliter historisch materiaal hoort, dan is het altijd uitgeselecteerd, zodat je het beste van het beste overhoudt. "Net alsof ze in de jaren tachtig alleen maar nummer 1 hits hadden", als je begrijpt wat ik bedoel.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ja, dat is zo. Jammer natuurlijk dat er niet méér is - je vraagt je bij vondsten als deze toch altijd af wat er in het verleden gebeurd is waardoor een enkele plaat een apart parcours heeft afgelegd.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Op 23-12-2020 om 01:25, Spiny Norman zei:

Je vraagt je onwillekeurig af waar het cabaret in die dagen over gegaan moet zijn. "Hernieuwde Nederlandse zeggenschap! Lees voor gebruik eerst de politionele actievoorwaarden..."? 🤢🥴😟😧

Beste Koen,

Ik ben hier nieuw, maar ik ben geïnteresseerd in oude geluidsopnamen.

las dat u een lakplaat was tegengekomen.

Zo worden de platen genoemd die men kon gebruiken om geluid mee op te nemen voordat de bandrecorder was uitgevonden.

Er zijn speciale naalden voor nodig.

Maar wilt u meer weten bezoek dan de website: www.de-weergever.nl

Dat is een speciale vereniging voor liefhebbers van 78 toeren platen.

Waarschijnlijk kunnen zij u helpen?

Groeten van Erik1978

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Dag Erik, het is niet ik maar Keetie die deze plaat in haar (dacht ik) bezit heeft. Wel een goede tip, men weet daar beslist wel een en ander af van diverse plaatsystemen!

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 4 months later...
On 12/22/2020 at 12:30 PM, Keetie said:

Mijn zoon heeft foto's gemaakt van het etiket van beide kanten met zijn mobiel:

 

plaat1a.png.9f029ae87a224106018d66768bb51b82.png

 

plaat2a.png.dc19821f6f2c35ecbdda60b37f5d6611.png

Zou @T4600C hier misschien iets mee kunnen? Het lijkt mij wat interessander dan de plaat, die ik gevonden heb laatst.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...