Ga naar inhoud

Olivier Jansen

Users
  • Aantal items

    3
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Olivier Jansen

  1. Als eerste ging mijn DFS500 er aan, een fancy switcher van Sony voor de minderbeelden onder ons die het toch 5 jaar had uitgehouwen. Maar toen begonnen de Ikegami bodies te lekken. Juist die van de peperdure HL95, waarvan ik er inmiddels 4 had verzameld. Kennelijk hadden alle fabrikanten met deze lekkende elco's te maken en wisten ze er zelf ook niet van. Iemand die hier meer over kan vertellen?

  2. De toelatingscommissie van de Filmacademie vond dat ik na 3 pogingen een kans moest krijgen omdat ik mij als enige van de kandidaten video als uitgangspunt  nam (filmacademiestudenten beschouwden video als de Action en film als kunst). Zodoende kreeg ik als eerstejaars student, het basisjaar, al direct te maken met wanhopige 3e en 4e jaars studenten die budgetgedwongen hun dramaproject op video moesten afwerken. De vorige specialist was dat jaar weggekocht door een obscuur montagebedrijf (en nu waarschijnlijk miljardair). 

    De school had van Philips 2 BCN machines gekregen, als completering van de studio setup (3xLDK44, Grass Valley 100). Ik was de enige leerling die met die bakken aan de gang mocht. Ik heb er later nog heel veel mee gewerkt, maar op dit moment (1983) gebeurde het natuurlijk dat er een zwabberend beeld op de monitor verscheen, zoals professor Zonebloem in Kuifje het voor elkaar kreeg SHIMMY beelden te reproduceren. 

    Een telefoontje naar Philips leerde dan dat ik de onderste printplaten, twee specifieke units, er uit moest trekken, die op de vloer moest stampen en weer moest terugplaatsen. Warempel, het werkte! 

  3. Op 8-1-2019 om 18:28, Integra zei:

    Hoe is je technische kennis of budget? :P
    BCN machines werken nooit en/of nooit lang.

    Van nieuw af was het een drama (helaas)

    Veel onderdelen zijn niet meer te krijgen en niet vervangbaar door andere delen.

    Koppen gaan 1000 uur mee, daarna is het einde.

    En je zult een studie moeten volgen om de machine af te regelen, moet bij elke tape weer. (Blacklevel, Video level, Color level, Color fase, Video fase, SC fase, Total RF level, Differential gain, Sync pulse timing, Servo timing, Headswitching, Head RF balance. TBC timing, Audio....)

    Elk afregelpunt heeft effect op elk ander afregelpunt.  Vaste volgorde aanhouden en blijven meten.

    Verder nodig:  

     

    - Extenderboards om de machine te kunnen calibreren.

     

    - Natuurlijk een een referentie tape (juiste signalen) om de machine te kunnen calibreren  (calibratie is regelmatig nodig...   eigenlijk elke keer als de machine weer word ingeschakeld)

     

    - Een zéér stabiele blackburst generator.

     

    - Waveform monitor (met DG functie)

     

    - Vectorscope.

     

    - Indien tapes van NOB, waarschijnlijk ook een Telcom C4 unit (ruisonderdrukker, werd standaard gebruikt maar is niet standaard in de machine)

     

    - Oven en cleaner voor tapes (geen enkele tape speelt zonder behandeling, al is behandeling geen garantie voor spelen.  Ampex, Sony en Fuji is na behandeling vrijwel altijd goed te doen, Scotch/3M is een 50/50    kans, Agfa, Kodak/Eastman en Basf/Emtec kun je vergeten. Niet alleen helpt behandeling bij die laatsten niet om ze speelbaar te maken, maar ze slopen ook de koppen en de motoren.

     

    - En natuurlijk ruimte veel stroom en een hele stevige vloer :P

     

     

    Voor mij al een aantal jaren een uitdaging om de machines op m'n werk draaiend te houden (elke dag vallen er wel een paar uit).

    We hebben het geluk dat we veel reserve onderdelen en koppen hebben, maar het houd een keer op... 

     

    Een BCN kan verschrikkelijk goed beeld geven, echt ongekend, echter, de machine kan NIETS zelf. Dus alles moet met de hand ingeregeld worden.

     

    36838633_896417670559964_834381847042457

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...