Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Op de infosite staat het fout: De man die in 'Het geheim van de Sleutel' de geweldige rol van man op het vliegveld speelt ("uuuh, een clown met rood haar, rode schoenen en een rode neus"?) heet niet Guus HermEs maar Guus HermUs. Ik las vandaag een quote van de gisteren overleden Rudi Falkenhagen in de Telegraaf. Falkenhagen vondt dat Hermus' acteertalent een godsgeschenk was...

---

Hermus, Guus

1918-2001

Nederlandse acteur

De Nederlandse acteur Guus Hermus was de zoon van de toneelspeler Cor Hermus. Na het gymnasium bezocht Guus Hermus de toneelschool in Amsterdam. Hij deed in 1941 zijn eindexamen.

Hermus begon zijn loopbaan bij het cabaret en trad tijdens de oorlogsjaren regelmatig op in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Zijn doorbraak kwam in "Caligula" van Albert Camus in 1950. Bij toneelgroep Centrum speelde Guus Hermus in stukken van Pinter en Sartre.

Omstreeks 1970 waagde Guus Hermus de sprong naar de vrije sector. Met zijn vrouw Bep Dekker en Ton van Duinhoven en Ina van Faassen speelde hij in de door Dimitri Frenkel Frank geschreven komedie "In de holte van je arm". De naam van Guus Hermus was vooral verbonden met Cyrano de Bergerac. Hij speelde deze rol in de jaren zestig en in de Van den Ende-productie uit 1974.

Guus Hermus heeft ook veel tv- en filmrollen gespeeld. Hij was onder meer te zien in "Soldaat van Oranje", "Het mes" en de comedyserie "Vader en zoon". Daarnaast was deze veelzijdige acteur ook te zien in de musical "De man van La Mancha".

In 1981 moest Guus Hermus wegens ernstige herniaklachten zijn carrière beëindigen.

Vader-en-zoon.jpg

Uiterst rechts, Guus Hermus

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...