Ga naar inhoud

Labbus Microcomputer Systeem


Aanbevolen berichten

gepost (aangepast)

Hallo @diangelo en @Tiemen, Zijn jullie nog bereid om wat voor deze discussiegroep te betekenen? Dat zou heel fijn zijn. Hardware, software en documentatie is moeilijk te verzamelen. Zelf ben ik zeer geïnteresseerd in FDC's en video-RAM modules. Groeten...

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites

Wijnand (en anderen)

Veel van de commando's van LABBUG kun je vinden in de Help in de LABBUS.asm file.

Bijna de helft van de ROM is gevuld met help text.

 

Stukje:

 

MHLP2    FDB CRLF
    FCC /THIS HELP FUNCTION SERVICES THE COMMANDS: /
    FDB CRLF
    FCC /B(ASE), D(ISABLE INTERUPTS), E(NABLE INTERRUPTS), /
    FDB CRLF
    FCC /F(IND RAM), G(O), H(ELP), I(NIT), L(OAD), M(ODIFY),/
    FDB CRLF
    FCC /P(RINT),  R(ESET INTERRUPT VECTORS), S(END),/
    FDB CRLF
    FCC /T(EST RAM), V(ECTORS FOR INTERRUPTS)/
    FDB CRLF
    FCC /CARRIAGE RETURN (<CR>)TERMINATES THIS FUNCTION/
    FDB CRLF
    FDB CRLF
    FCB EOT
*
MMHER    FDB CRLF
    FCC /SORRY, INFORMATION ABOUT THIS SUBJECT IS NOT AVAILABLE /
    FDB CRLF
    FCB EOT
*
MHLPB    FDB CRLF
    FCC /THE COMMAND B(ASE) SHOWS THE BASE ADDRESS/
    FDB CRLF
    FCC /OF THE RAM AREA USED BY THE MONITOR ITSELF/
    FDB CRLF
    FCC /FORMAT : B/
    FDB CRLF
    FCB EOT
*
MHLPD    FDB CRLF
    FCC /THE COMMAND D(ISABLE INTERRUPTS) DISABLES IRQ OR FIRQ/
    FDB CRLF
    FCC /FORMAT :D I/
    FDB CRLF
    FCC /        D F/
    FDB CRLF
    FCB EOT
*
MHLPE    FDB CRLF
    FCC /THE COMMAND E(NABLE INTERRUPTS) ENABLES IRQ OR FIRQ/
    FDB CRLF
    FCC /FORMAT : E I/
    FDB CRLF
    FCC /         E F/
    FDB CRLF
    FCB EOT

Link naar bericht
Delen op andere sites

Gisteravond het 6809 systeem een beetje schoongemaakt en eenn andere voeding ingebouwd want er zat een of ander brak ding in. Daarna de boel onder stoom gebracht en zowaar het systeem boot ook nog!

Ik zal er een dezer dagen verder in graven. @gvdg er zijn vele varianten software/roms ed, niet alles zal bij iedereen die dit systeem heeft zo werken.

Ik heb nog wat papers en een aantal blaadjes genaamd 'bustrips' met info over het systeem ik zal kijken of er interessante info bijzit dan zal ik het scannen. Niet alle info is interessant , het ging bv ook over welke richting de HBO's in nederland op zouden gaan kwa computeronderwijs enzo. Labbus was zeker niet het enige dat in beeld was. 

Voor mijn verkentocht moet ik eerst mn keyboard restaureren want er werkt een deel van de matrix niet waardoor ik geen compleet alfabet heb.

Ben ik so far de enige met een werkend floppysysteem en een OS? Aangezien ik een editor ,assembler en ook pascal enzo gezien heb is het wel interessant om ons op een floppykaart te richten en eea te dupliceren. De software zou dan via motorola formaat je computer ingeschoten kunnen worden. Dat moet met een pc'tje kunnen. Verder zit ik te denken dat ik de newlab eens onder ogen moet nemen want die heeft ook een floppy+harddisk en draait onder 68000! Misschien is eea aan interessants te vinden daar. @wijnand dat is dus de 3,5 " floppy die je gezien hebt.

Het is met wat aangepaste waardes in je crt controller mogelijk om je kaart op een grafische modus te zetten met maar liefst 4k pixels.... Er is een emt voor om je crt controller te initialiseren met een eigen tabel. De waardes die je erin moet schieten heb ik niet meer maar dat moet uit te vogelen zijn. Volgens mij heb ik een programmaatje gezien die iets grafisch plot dus als we dat ontleden moeten we wel ergens kunnen vinden wat erin moet.

(je kon t ook met de hand intikken maar was een gedoetje, je moet eerst een pia lijntje omzetten om de 6845 tevoorschijn te toveren. Dit heeft ermee te  maken dat elk 'device' 4 vpa adressen kreeg, had je meer nodig dan moest je wat trucen uit gaan halen. We moeten even een emt ontleden om dat uit te vogelen)

Link naar bericht
Delen op andere sites

Toch een kleine bijdrage van mij misschien. Ik heb voor mijn CHE en XEROX820 bij gebrek aan een keyboard met een parallelle uitgang een PS2 keyboard van een arduino voorzien die er dan parallel van maakt. Heel simpel maar werkt wel. Later uitgebreid met USB.

Link naar bericht
Delen op andere sites
3 uur geleden, Wijnand zei:

Toch een kleine bijdrage van mij misschien. Ik heb voor mijn CHE en XEROX820 bij gebrek aan een keyboard met een parallelle uitgang een PS2 keyboard van een arduino voorzien die er dan parallel van maakt. Heel simpel maar werkt wel. Later uitgebreid met USB.

Daar zat ik onderweg in de auto aan te denken maar jij hebt het dus al gemaakt! Heb je de sketch voor mij en de setup van de hardware dat zou weer tijd schelen kwa uitvogelen

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
gepost (aangepast)

Goedenavond heren van het goede leven,

Ik ben weer eens diep het internet in gedoken om opzoek te gaan naar meer informatie die mij/ons kan helpen mijn/ons Labbus systeem(pje) weer operationeel te krijgen. En dan bedoel ik een systeem(pje) met een minimum aan insteekkaarten (b.v. 2448+4405+4665+7805), LABBUG 5.3.17, 2 floppy drives en LABDOS als OS. Nu ben ik er intussen achter gekomen (en verbeter me wanneer ik er naast zit) dat LABBUG 5.3.17:

1. Zowel via RS232 (ik gebruik die nu met een RS232->USB converter naar PuTTY op Ubuntu) als via de VIDEO-RAM kaart naar keyboard en video-monitor met de gebruiker kan communiceren en

2. LABDOS van een floppy kan booten.

M.b.t. dat laatste, het is dus niet nodig dat (zoals bij de EC-6809) er een aparte boot ROM geïnstalleerd moet zijn? Maakt het niet uit of ik 3,5" i.p.v. 5,25" drives gebruik?

 

Een alternatief zou kunnen zijn om de weg van de EC-6809 te volgen door te kiezen voor ASSIST09, een aparte BOOT-ROM en Flex als OS.

 

Jullie mening graag...

Droom lekker (als het maar niet over de Labbus gaat).

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites

het is voor mij ook een beetje stoffig hoor. Maar waar had je uberhaupt nog wat gevonden dan? Wat ik me kan herrinneren is dat als labbug de videokaart niet vind hij automatisch naar de serieelpoort overschakelt. Ik denk gewoon hetzelfde als xmode. Heb je een videokaart dan type je een X en dan moet hij hetzelfde doen. Er is een EMT voor, ik zal die lijst eens scannen. Zover ik weet zit dit allemaal in de standaard rom. De programmer,emulator en bus event monitor hadden een extra prom nodig,  dit is wat ik ervan weet. Die  automatische omschakeling zit in labbug B.0 voor de 6800 maar ik ga er even vanuit dat het ook op de 6809 zit want hoe krijg je hem anders richting seriele poort?

Het commando om te booten is B bij de 6809 maar bij de oude 6800 was het volgens mij D.Dat is later dump geworden. Bij de 6800 was dat weer A of H en dan kreeg je een ascii of een hexdump, iets wat D dus tegelijk doet.(maar een ascii dump was wel lekker compact als je in een prom zat te neuzen of en wat er voor text in stond,dat zag je dan lekker snel voorbijkomen.)

Ik denk dat als je een B intypt en hij geeft geen error/vraagteken maar blijft hangen dan is ie op zoek naar de floppykaart. Dan zou het er dus in zitten volgens mij.

Ik denk dat 3,5" geen probleem is , desnoods gebruik je alleen 40 tracks. Ik heb echter een andere init/format gevonden die veel instellingen heeft , zover ik weet was er ook een 8" mogelijk dus meer tracks moet kunnen.

Deze format vroeg zoveel dat het lijkt of hij zelfs iets met een harddisk kan maar ik weet daar niet van. Zal nog eens bekijken als ik tijd heb binnenkort, ik geloof dat het leek alsof je subdirectorys kon maken.

groetsels jerome

Link naar bericht
Delen op andere sites
gepost (aangepast)

OK, ik was dus van plan om zowel de VIDEO-RAM kaart als de FDC-Kaart in Kicad in te voeren. Schema en pcb... Zal wel even wat tijd in beslag nemen, want ik moet me ook nog in Kicad inwerken (heb hiervoor altijd met Eagle gewerkt, maar die wordt vanaf 2026 niet meer ondersteund).

 

Labbus gebruikte twee verschillende afmetingen voor zijn pcb-kaarten:

10x16cm eurokaart en

10x18cm verlengde eurokaart.

20240302_120613.jpg

20240302_120549.jpg

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites
gepost (aangepast)

De gestandaardiseerde eurokaart van 10x16cm heeft een moeilijk na te maken montage beugel om aan het (wel gestandaardiseerde) frontplaatje te monteren. Die andere kaart van 10x18cm past (met een plastic profieltje, zie hieronder) meteen op het frontpaneeltje. Ter discussie nu: Is het voor ons niet handiger om bij het klonen van onze kaarten met beiden rekening te houden? Voor de lay-out uitgaan van 10x16 maar hem dan bij de fabricage te verlengen tot 10x18?

20240302_123127.jpg

aangepast door Wijnand
Link naar bericht
Delen op andere sites

Of... Alleen een experimenteer kaart maken die voldoet aan beide afmetingen en waar we dan zelf met draadjes de verbindingen op leggen. Wel meer werk maar een stuk flexibeler...

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik weet niet precies hoe dit uitpakt dus ik durf het even niet te zeggen. Inderdaad waren er kaarten die doorliepen tot het frontje , volgens mij oa de bus event monitor. De newlab heeft geloof ik ook wat lange kaarten dus daar kan ik wel even naar kijken. 

Hou er rekening mee dat het misschien lastig kan zijn met connectoren als je kaart naar t front doorloopt (hoewel een sparing natuurlijk zó getekend is in kicad.)-edit gaat niet moet lange beugel of uitsparing of dubbel front

Een template is toch zo getekend en dan twee - een korte en een lange - sterker ik denk dat de korte wel ergens in een library te vinden is. Als je die dan 2 cm verlengd dan heb je toch een lange kaart?

Voorlopig gaan we geen lange kaart maken in elk geval want alles voor een basissysteem is kort. Wat experimenteerkaart betreft: een doorgemetallisseerde gaatjesprint met din connector kan je toch zó bestellen? Die schuif je in je rek en je kan er eea op solderen. Bij farnell ed kan je dat zo bestellen en ben je in 10 min componenten aan het plaatsen. Ik heb t wel gedaan maar t was toch wel erg veel draadjes solderen en dat kwam ook het overspraakgedrag niet ten goede. Het draait weliswaar maar op 1 mhz maar ik heb een kaartje in elkaar gesoldeerd met daarop een logic analyzer van dangerous prototypes en dat werkte niet helemaal perfect. Je zag nogal eens wat vreemds gebeuren dus het was niet betrouwbaar. Ik moet zeggen dat ik die gelijk (ongebufferd) aan de bus geprikt had en omdat dit dingetje niet alle kanalen tegelijk kan bevatten had ik er een soort rangeerkaartje op gemaakt die dan met draadjes de kanalen die ik zou willen zien kon doorverbinden. Dat wordt toch een soort spin en dat is denk ik niet goed genoeg-ook niet voor slechts 1 mhz. Dat is alweer een tijd terug en toen was er nog geen fatsoenlijke kicad en eagle was duurkoop. Printen maken was een omslachtig procede en goedkope chinese pcb boeren waren er nog niet.

Het met de hand bedraden is leuk voor een pia kaartje maar een floppykaart wordt wel een ander verhaal. Dan steek ik die moeite liever in het tekenwerk op kicad.

Overigens heb ik hier ook een experimenteer eurokaart liggen van 220 mm lang.... Die heb ik ooit bij philips heerlen meegenomen. Even het nummer gegoogled de 8222 264 00872 (omdat ik vermoedde dat dit een 12NC nummer van philips is) en jawel als je plaatjes klikt dan zie je hem in een topic op circuits online. https://www.circuitsonline.net/forum/view/114212/26

Of dat buiten de standaard is weet ik niet , ik weet wel dat je een 19" rek op grotere dieptes kan instellen/gebruiken. Hoe dat precies werkt heb ik nog nooit gesnapt.... Het kan een product voor eigen gebruik zijn geweest, deze kaart kwam uit een crt testkast of zoiets en heb ik kaalgesloopt. Er ging wel HV over dus er is eea aan sleuven in geboort.... Bij 1 van mijn 19" rekjes past hij in elk geval erin als ik de connector op de achterste rij zet en dan heb ik ook nog de lange bracket aan de voorkant (als ik het goed zie.)

Ik heb even de newlab gecheckt die heeft twee korte kaarten en een lange kaart-de processorkaart. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Okeeee.... Ik ben bij iemand in haarlem op bezoek geweest en die is een jeugdvriend van Henk van Kampen,de ontwerper van labbus. (die leeft overigens ook nog dus we zijn niet zonder vervolgopties) Was ik daar even onder de indruk! Die meneer had dus een privemuseum met oa een intel 4004 development kaart (ultrazeldzaam) en prototypes vacuumbuizen ed. Een hele muur met Bruel&Kjaer (voor de kenners) en nouja teveel om op te noemen! Hij heeft bij t Natlab gewerkt en  later een flink automatiseringsbedrijf gehad waar hij met Labbus en de Newlab / Unicorn ed systemen én software leverde voor grote bedrijven als siemens, philips en noem maar op. Hij heeft nog een verhuisdoos vol met labbuskaarten (zelfs nieuwe onbestuckte pcb's en proto's!) en dozen met documentatie. Er is al het nodige gescand  en wat hij niet heeft gescand wil hij op verzoek scannen, uiteindelijk moet het allemaal gescand worden maar op zijn oude dag is hij nog lekker drukdruk met lezinkjes enzo. Het enige jammere is: hij heeft bijna alleen met 68000 systemen van labbus gewerkt! De kleine labbussystemen was hobby erbij en hij heeft er wel iets van maar niet heel erg veel. Van het 68000 spul van de Newlab (waar ik er dus ook een van heb)en de andere softwareprojecten heeft hij zó enorm veel dat ze meerdere opslagboxen hebben om het allemaal te bewaren. Hij noemde 700 dozen met documentatie...  In ongeveer 1979 is hij naar amerika gegaan en heeft daar ram geheugen en een XC68000 (dus een pre-productie versie van de MC68000) opgehaald en daar hebben ze gelijk een systeem mee gebouwd - de ULAB. Naar zijn weten de eerste 68000 in europa! Hij heeft hem nog... Dit is de voorloper van de Newlab die het uiteindelijke systeem geworden is voor de verkoop. Dus toen ik en veel andere mensen met een 6800 of 6809 begonnen te  prutsen (met een cassette als opslag  of  als je een echte baan had zodat je geld verdiende floppy's) toen gingen die mannen al aan de gang met een 68000 en een harddisc! 

Dat was toen zó ontiegelijk duur dat nouja een particulier had dat gewoon niet. En áls je t al kon betalen kocht je t nog niet want je wist toch niet wat je ermee moest doen...geen internet en ga zo maar door en ja zelf software maken voor wat eigenlijk?!?

Anyway , voor onze kleine labbussen is dat minder bruikbaar maar ik hoop dat hij nog een schema van de floppykaart heeft. Hij had het wel van het floppy subsysteem (met ook een 6809) maar dan hebben we de eproms nog niet en het is twijfelachtig of hij die ook heeft. Het originele labbus floppykaartje met ssda is heel simpel van opzet dus zelfs al zou je ervoor de exotischer hardsectorschijven nodig hebben dan nog is dat misschien  een optie. En hardsectorpulsen zijn ook nog te emuleren! Heb je de floppy werkend dan heb ik een DOS en een softwarepakketje dus dat is best interessant. De softsector kaart nabouwen is ook interessant maar die is gecompliceerder. Volgens hem is het waarschijnlijk makkelijker om het zelf opnieuw te maken dan een oude kaart uit te vlooien en ik denk dat hij gelijk heeft. Aan de hand van de kaart die ik hier heb de interface naar labbus en de floppycontroller/dataseparator opbouwen en dan zou het moeten werken. Mijn kaart zou dan als leidraad kunnen dienen en een masterfloppy kan ik genereren.

Het leuke was dat ik vermoedde dat ik deze meneer ooit wel een aantal keren in haarlem op de labbusavondjes bij peter van meersbergen gezien had en toen ik hem weer ontmoette herkennde ik hem weer van zeg 44 jaar geleden! Over retro computing gesproken....

Anyway , we gaan eea aan kaarten proberen te identificeren van oa mijn newlab(labbus maakte dus gewoon héél erg veel kaarten-misschien wel 100 of meer- en er is daarvoor dus ook de nodige documentatie gemaakt).Ik heb namelijk een kaart in mijn newlab die hij niet herkende....

Ik ga mijn floppykaartgegevens doorsturen en dan gaat hij zoeken of hij er wat van kan vinden.

Deze dingen kosten tijd dus be patient....

Link naar bericht
Delen op andere sites

Jerome,

 

Ik ben benieuwd wekl OS hij gebruikte voor de 68k systemen (OS9, UNIFLEX,CPM68K)?

Mijn zelfbouw 6809 (Eigenlijk een SWTPC kloon) bouwde ik in 1980 met 2 8 inch floppy drives (werkt nog steeds).

Heb voor mijn (echte) SWTPC systemen Flex, Uniflex en OS9.

De FuFu klub ( http://www.evenson-consulting.com/swtpc/default.htm en http://www.evenson-consulting.com/swtpc/fufu_downloads.htm)

zoeken nog steeds naar Uniflex voor de 68000.

Ik heb hier ook nog wat 68K spullen - maar geen iets met een OS er op/voor.

 

Voor een floppy controller (5,25 of 3.5) heb ik de fd2a van Frederic Brown [fbrown541@peripheraltech.com]. (wel ss30 bus maar makkelijk naar iets anders om te bakken)

 

Groetjes, Gerard.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ha Jerome, dit is in 1 woord geweldig. Alleen de de informatie/documentatie is al goud waard. Als ik dat zo lees is er in de loop van tijd dus toch niets verloren gegaan (Waar ik echt bang voor was). Ik ben intussen (ook om Kicad een beetje onder de knie te krijgen) met de videoramkaart van jou begonnen te clonen. Schiet al op... Een schema van die nieuwere versie zou, naast de foto's), wel handig zijn. Wil hem toch zo origineel mogelijk houden. Mooi werk, groeten...

Link naar bericht
Delen op andere sites

Vanmorgen kreeg ik wel heel goed nieuws. Na weer contact te hebben gezocht met @diangelo, kreeg ik berg informatie van hier tot ginder. Veel van wat we zochten zat daarbij. Ik heb nog zeker niet alles kunnen bekijken maar even ongesorteerd in een map bij elkaar gezet. Zeker de moeite waard om te kijken of er iets van jullie gading bij zit. De link is:

https://alf4all.nl/engineering/topics/projects/labbus/rob-diangelo/

Het wordt nog wat...

Link naar bericht
Delen op andere sites

ik zie zowiezo de floppy kaart met ssda chip dus voor hardesectored zou t nu makkelijk nabouwen moeten zijn. Verder zie ik de source van de 6800 monitor die zou ik zeker graag weer hebben voor  mijn andere systeem! -ik heb ook nog een 6800 cpu kaart van labbus gevonden en ergens ook nog twee labbus rackjes versierd . Maar wat moet ik me voorstellen van wat je gekregen hebt, papier dat gescand moet worden of pdf's / scans? ik zie nu van veel allen de eerste blz. Van de 6809 monitor heb ik een commando nog niet door hoe die werkt en het heeft volgens mij met FMP te maken dus iets met disc operaties direct vanuit de monitor. Kan je eens kijken wat er over te vinden is? Het betreft commando F. (FMP? en hoe dan verder/wat kan je precies?) Misschien heeft diangelo ook nog software op flop ofzo? Ik denk dat ik in principe nu zowel hardsectored als softsectored labbus kan kopieren omdat ik van beide een werkend systeem heb. 

Er is zo te zien ook een pal programmer gemaakt die is ook interessant voor onze projectjes al zouden we eea ook op een ander platform kunnen doen. De BEMO is ook documentatie van , dat kan wel helpen als je er een hebt en ik ben benieuwd of we die na kunnen bouwen. Ik had de prom daarvoor wel maar volgens mij nu niet meer , ik moet  het 6800 systeem even checken. Daar moet ik eerst nog even de voeding van checken voor ik hem weer onder stoom breng. Als eea een berg files is wil je die anders even met wetransfer naar mij sturen ik zou er graag in rondgrazen!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Wauw,, Snel e.e.a. dedownload en door Acrobat gehaald om er PDF files van te maken.

Het handboek van labbug(5) is er, en het boek over het 2448 board.

 

Kan weer verder om mijn systeem aan de praat te krijgen.

 

Tja, niet alleen Wijnand zat met verkeerde prom pinout, maar ik weet nu zeker dat ik het ook ben.

DWZ de selectie tussen 2732 en 2532 (A11 en prog zijn verwisseld tussen die 2).

 

Mijn hartelijke dank.

 

Gerard.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Was ik ook al mee begonnen, naar pdf-jes omzetten. Zo zie je maar weer, zijn altijd mensen die het niet over hun hart verkrijgen iets weg te gooien. Ja dat van die eprom is ook wat... dacht dat die krengen compatible aa n elkaar waren. Heb ik net mijn hele programmer uit elkaar gehaald... weer wat wijzer... 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Goed nieuws, Na het rom type goed gezet te hebben  kreeg ik een L: op mijn terminal.

Daarna de video kaart er in en er komt output uit de bnc. Wel 300 ms tussen sync pulsen.

In ieder gevan doet de prom op de video kaart "wat".

Neem aan dat er een keyboard aangesloten moet worden aan de din connector.

Afijn , verder spitten.

 

Gerard.

Link naar bericht
Delen op andere sites
gepost (aangepast)

De prom op de video-RAM kaart wordt alleen voor character generatie gebruikt, daar zit geen code voor de 6809 in. Volgens mij moet de aansturing van de 6845 uit de labbug komen. Volgens Jerome valt labbug terug naar terminal mode wanneer hij geen videokaart ziet.

 

Welke Labbug versie heb je er nu inzitten? De beschrijving van Rob gaat over versie 5. Hebben we daar de PROM inhoud van? En kan die onze labbug vervangen?

aangepast door Wijnand
toevoeging...
Link naar bericht
Delen op andere sites

Dat de 2532 ed niet compatibel was met die andere wist ik wel ergens, er zitten dus jumpers op de epromkaart die je kan omsolderen. Met programmeren had je ook nog een extra spanning nodig geloof ik.

Beetje irritant. Volgens mij heb ik er nu ook weer een paar inzitten, ik wil er een keer een backup van maken en dan moet je goed oppassen dus. Ik heb overigens ook een keer een 2716 gemold door van mijn programmer de silicon signature te gebruiken, dan piept ie ergens wat met een spanning en kan je programmer een code uit je prom halen welke type het is. Maar de oude 2716 kan dan dus kapot gaan want die hadden dat niet of niet altijd.

Als je videokaart sync pulsen van 300 ms geeft dan denk ik dat ie niet geinitialiseerd wordt. Misschien staat ie bv op het verkeerd vpa adres. Beste even een dump maken van ff00-ffff dan zie je wel waar hij staat.

Als je videokaart erin zit en je krijgt toch een L: prompt dan is hij dus in Xmode gegaan , een teken dat ie de videokaart niet ziet en dus met een terminal verbinding maakt. Hebben we de source van deze monitor? Ik denk dat initialiseren een EMT $C0 is , even checken in de lijst. Wie weet hebben ze m een beetje omgebakken en roept ie op een niet standaard vpa adres. Als je weet waar die emt staat dan kan je even kijken welk adres hij aanroept en dan zet je de kaart daarop.

Het keyboard is dus parallel hou daar ook rekening mee.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb de labbug rom 5.3.17 op het board zitten, die ik van jou heb. Volgens de doc was er een 5.3.20 rom. De doc bevat de handleiding van deze versie.

 

Ik denk dat ik jouw idee on een ps-2 via arduino naar paralel keyboard te gebruiken.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

OK, was even in de war... Dacht dat ik een 3.5 versie had maar het is dus een 5.3. Ga de handleiding eens uitprinten en eens testen wat het allemaal doet. De interface tussen ps-2 naar parallel werkt prima. Bij de CHE heb ik er onder de functie toetsen nog een paar games bij gezet. Makkelijker voor mijn kleinkinderen....

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ook nog mooi: we hebben nu een layout van de softsector kaart. Geen schema maar wel een layout van de print dus daarmee moeten we een netlist en dan dus een schema kunnnen maken in kicad. De print kunnen we dan ook maken. Dan hoef ik alleen nog maar een floppy naar jullie te sturen en dan heb je een werkend systeem met DOS! Theoretisch zou je alle files van het OS in motorola formaat moeten kunnen exporteren en dan zou je die zelf weer binnen kunnen hengelen en op de schijf kunnen zetten, immers in het fmp package van de monitor zit een format commando. Maar ik denk een vreselijk gedoe om eea voor elkaar te krijgen omdat de meeste commando's disc resident zijn en dat heb je nog niet... 

Hardsector schijven zijn natuurlijk nauwelijks te vinden maar een soft floppy wel dus ik kan gewoon wat kopen en dan maak ik wel een paar masters voor jullie. Dat scheelt bergen met gepiel!

Hou er wel rekening mee dat er een aangepaste rom in moet. Die zit er bij mij al in dus Ik zal er eens een kopie van maken.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Een schema maakt het clonen wel een stuk makkelijker!!! Ik zal eens bij Rob informeren, of direct bij IHBO (Fontys) Eindhoven. Begin al een beetje thuis te raken in Kicad.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Als je de print tekent in kicad dan zit er een functie in om backwards de veranderingen in je schema aan te brengen. Dus dan plaats je in schematic de componenten, sluit je hooguit de voedingen aan  en exporteer je dat naar pcb. Als je dan in pcb extra verbindingen gaat leggen dan moet je wel het net hetzelfde maken en dan kan je een trace verbinden. Als de pcb klaar is met back annotate de boel naar schema terug sturen en dan zal je de lijntjes op moeten frissen. Maar dan heb je het schema ook compleet.

Ik zag wel in de documentatie een paar chipjes uit de 74 serie waar duidelijk bij stond : Géén 'LS dus dan moeten we even snappen waarom en het sourcen van die chipjes zou wel wat lastiger zijn. twee 7438 en een 74156.

Even zoekend zie ik dat de 74156 een multiplexer(2 naar 4)  is, ik denk om de drive te selecten. Zit natuurlijk pullups achter. De 7438 heeft een open collector uitgang dus waarom die geen ls mag zijn vraag ik me af. Hij staat echter nog als actief bij TI maar of je dan ook de 'gewone' versie kan krijgen is de vraag. En DIL verpakking is zowiezo duur en lastiger. Maargoed we hebben nog bakjes vol met spullen en pcb's om te slopen dus ik ga eens een beetje zoeken alvast- wie weet wat we vinden.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...