Ga naar inhoud

RoykeA

Users
  • Aantal items

    20
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door RoykeA

  1. Op 17-3-2024 om 11:55, Bertus zei:

    Ik heb nog een klein nieuwtje: het is me gelukt om een cartridge in elkaar te zetten waarmee je een SD-kaartje kunt uitlezen om zo .CAS bestanden vanuit de SD-kaart op te starten. Voor een beetje snelle data-overdracht heb ik een parallel <-> serieel circuitje gebouwd dat draait met een 16 MHz klokje zodat je tijdens elke instructie van de Z80 een byte kunt uitlezen vanaf de SD-kaart. Het alternatief was om het SPI signaal te bit-bangen, maar dat zou dan 8x langzamer zijn.

     

    Niet alle SD-kaartjes werken, alleen SD-kaartjes van het type SDHC en geformatteerd met een FAT32 bestandsssysteem. Ik heb tot nu toe 4Gb, 8Gb en 16Gb kaartjes geprobeerd en deze deden het allemaal. Nu is overigens 1Gb al meer dan genoeg om het hele archief aan CAS bestanden op te slaan.

     

    Op de cartridge zit een 128kb ROM en 128kb RAM chip. Op de ROM chip staat een launcher applicatie welke vanuit een aangepaste BASICNL cartridge opgestart wordt. Met deze launcher kun je navigeren op de SD-kaart en .CAS bestanden opstarten. De RAM chip wordt gebruikt om tijdelijk de .CAS bestanden op te slaan alvorens deze op de juiste positie in het RAM geheugen van de P2000T gezet worden.

     

    Het complete schema staat hier: port2-sdcard-interface.pdf 

     

    Door het aantal chips ben ik overgestapt van DIP (THT) naar SMD zodat alles past. Ook had ik een 4-laags PCB nodig om alles te kunnen routen. Hieronder een plaatje van de (achterzijde) van de PCB met alle componenten erop. De SD-kaart lezer is een bekend prototype bordje wat een fijn 'bruggetje' vormt tussen het 5V domein van de P2000T en het 3.3V domein van de SD-kaart.

     

    sdcard-cartridge-populated-back.jpg.b26c0e429091c9bd50f7e2723fe38273.jpg

    Voor een indruk hoe de SD-kaart cartridge werkt heb ik hieronder nog een kleine demo (screen capture). De launcher werkt met 3 simpele commando's: cd, ls en run. Met ls ls lees je een folder uit om zo alle bestanden te laten zien. Met cd verander je van folder en met run kun je een .CAS bestand opstarten.

     

     

    Voor de bronbestanden zie deze Github pagina en voor de documentatie deze website.

    Dat is een hele mooie ontwikkeling !! 

  2. 8 uur geleden, blanka zei:

    Zijn hier nog liefhebbers voor een RGB adapter? Ik heb het nu in de vingers, en ik overweeg om nog 5 pluggen te bestellen om te verbouwen. Wat ik doe is ik pas een SCART-DIN adapter aan zodat je een standaard C64 diskdrive kabel kunt gebruiken. Stuur een PM indien interesse.

    Hoi Blanka,

     

    Ik kan je geen PM sturen maar ik heb zeker interesse in twee stuks als mogelijk

  3. 5 uur geleden, Bekkie zei:

     

    Ik heb zeker interesse in een dergelijke ROM flasher. Indien gewenst kan ik je helpen met 3D printen, solderen en/of PCB layouten. De prijs die noemt is zeer schappelijk.

    Bij deze heb ik ook interesse in de rom flasher. Ben benieuwd wanneer het project vorm krjgt.

  4. Iemand ervaring met deze modulen ? Voor de Basic 24 K heb ik ook de originele floppy's nog. Ik kan ze beschikbaar stellen als iemand de roms wil uitlezen. Dan kunnen ze eventueel in de rom module. 

    P2000_modulen.jpg

  5. Hoi Allemaal, 

    Ik heb een P2000 kunnen overnemen maar er zitten wat zaken in welke ik niet ken.  Ik plaats wat foto's wellicht kunnen jullie me helpen thuis te brengen wat het is.

    Het is een floppy kaart met 32 kb . Heeft er nog iemand een beschrijving van deze print. Ik denk ook dat er een 40/80 karakterprint aanwezig is.  Verder zit er nog een db9 achterop en een print vlakbij het toestenbord en extra draden aan het toetsenbord gesoldeerd. Dat is me echt een raadsel .

     

    Ik hoor graag jullie reacties 

     

    IMG_3953.JPG

    IMG_3954.JPG

    IMG_3955.JPG

    IMG_3956.JPG

    IMG_3957.JPG

    IMG_3958.JPG

    IMG_3959.JPG

    IMG_3960.JPG

    IMG_3961.JPG

    IMG_3962.JPG

    IMG_3963.JPG

  6. 1 uur terug, Retrofan zei:

    @Mvl, heeft me hier even mee geholpen en alles werkt nu gewoon met de code zoals gepubliseerd!

    Verschillende programma's heb ik nu netjes op bandjes staan. Erg bedankt M! (-8

     

    En aan @dionoid, Prachtig stukje code dat je gemaakt hebt!!

     

     

     

    Hoi Retrofan,

    Ik heb ook geprobeerd dit aan de praat te krijgen maar zonder veel en constant succes.  Ik heb in samenwerking met demonoid nog verschillen baudrates geprobeerd. Wellicht kan jij en MVL wat tips geven.  Ik gebruik een windows 10 systeem met een vast compoort . Daarvoor heb ik een kabel gemaakt.  Van de P2000t naar de pc dat werkt goed en kan alle data ontvangen maar van pc naar P200t werkt niet goed. Tot nu toe maar 1 programma over gekregen. 

     

    Groetjes Roy

  7. Hoi Sanou,  In een post van Cancom op pagina 6 vindt je de JWS.pdf . Dit is de handleiding.  Als je diskettes hebt  en de juiste in de eerste drive plaatst zou je systeem zo kunnen starten met defusr=5:?usr(0).  Je hebt dus geen cassette nodig.  

     

    Op marktplaats heb ik nog wel cassettes gevonden . https://www.marktplaats.nl/v/cd-s-en-dvd-s/cassettebandjes/m1772821460-mini-cassette-minicassette-diverse

     

    Succes en fijne feestdagen.

  8. Op 10-12-2021 om 10:17, JWS zei:

    Vergeten?

    Hoi JWS dat niet .  Ik had de ruimte nodig voor de 3d Printer voor een schoolproject van de dochter. Afgelopen weekend weer opgezet maar helaas is er iets met de drive aande hand.  Ga het proberen te herstellen. 

  9. Op 24-11-2021 om 16:55, JWS zei:

    Zou ik een kopie kunnen krijgen van de source. Ik heb n.l. in een gulle bui alles aan een liefhebber gegeven.

    Ik heb er dus niets meer van. Ook zou iemand nog de volledig beschrijving van de source van de insteek module moeten hebben, die heb ik ook weggegeven.

     

    Het schrijven van de DOS was wel een hele onderneming.

    Enige medewerking van Philips is er nooit geweest.

     

    Hallo JWS,

    Ik gebruik het JWS nu en het werkt nog goed.  Het is een hele tour geweest om het te vinden maar ik heb nu een cassette met de format en jws systeem disk erop dus ik kan nu naar hartelust JWS diskettes aanmaken.  Nu ik het een beetje kan gebruiken ben ik wel op zoek naar personen welke eventueel floppy kunnen uitwisselen. Mijn systeem kan 3,5' en 5.25 aan. 

    Bij deze hartelijk dank voor al het harde werk. 

  10. Hallo Cancom, 

     

    Na zoeken in een oude doos heb ik nu een paar 3,5"DD floppen gevonden met een usb floppy drive.  De drive op de P2000T reageert op de floppy en bij het aanzetten gaat de disk spinnen en gaat de disk led even branden. Daarna is de activiteit voorbij.   Is er een manier om de jws.bin naar track 0 en 1 te schrijven vanaf de PC zodat de floppy kan worden gebruikt in de P2000T.    

  11. 14 uur geleden, cancom zei:

    Hoi Cancom, Wat ik op mijn bureau heb staan is een P2000T met een NEC 3,5" DD floppy drive met een Nebo kaart waarop ook nog geheugen uitbreiding zit . Ik ben niet in het bezit van disketttes voor deze drive, laat staan met software erop.  Door het gebrek aan floppy ben ik met de gotek aan de slag gegaan.  Als het systeem aansluit zie ik de driveled oplichten en daarna uitgaan.  Ik weet ook niet of de floppydrive nog wel werkt of niet.  Ik weet niet of het mogelijk is om een jws disk te creeren welke met de gotek werkt.  Een ander pad is om te kijken of ik ergens wat werkende floppy kan verkrijgen. Maar zoals je zegt om jws op track0 te krijgen is niet eenvoudig.  Bedankt voor je terugkoppeling. 

     

    14 uur geleden, cancom zei:

     

    Hoe zit het nou? Heb je een P2000T met floppies? En reageert die handel als je 'm aanzet? Waarom dan dat emuleren met die "Gotek"?

     

    Dat NEBO toendertijd ook nog op de proppen is gekomen met een floppykaart wist ik niet.

    En nee, die USR-aanroep is de "CPM-start", daaraan heb je niks. In de "monitor" staat niet zozeer een bruikbare routine om track 0 van een floppy te beschrijven.

     

    Best mogelijk staat dat programma om JWS te "installeren", oorspronkelijk op cassette, nog ergens op een flop. Jammer nou dat -al even- mijn beide P2000T's de hik hebben. Connectors en flatcables hebben evenmin 't eeuwige leven...

     

    Als het niet anders gaat dan wil ik wel het nodige P2000-programma inelkaar flansen en hier uploaden. Of een kleine sourcefile. Weet ik veel.

     

     

  12. Op 30-6-2021 om 23:19, Wolf zei:

    Ik ben. In het bezit van een floppydrive en een aantal diskettes. 

    Ik heb alleen geen p2000t met floppydrive hardware, dus ik kan niet testen of het wel echt p2000 sofware is.. 

     

    Hoi Wolf, 

    Als je een keer  wat tijd hebt kunnen we bij elkaar komen en kijken of we alles aan praat krijgen. Neem ik de P2000 met floppy kaart mee.

  13. Op 30-6-2021 om 22:36, cancom zei:

    Wel, RoykeA. dat er nog dergelijke P2000T's rondzwerven, zeg!

     

    Voor het geval dat je een manier hebt/vindt om een bestand van je PC naar je P2000 over te brengen en vervolgens op een floppy te zetten:

     

    JWS.bin 4 kB · 4 downloads

     

    Dat moet met een machinetaalroutine; ik bedoel op de P2000. Daarvan kan ik je voorzien zodat je het werkend krijgt (na de transfer van het BIN-bestandje).

     

    Weet je welke floppykaart erin hangt?

     

     

    Ik heb niet zo de mogelijkheid en toegang tot floppies maar heb nu een Gotek aangeschaft . Wat voor floppy moet ik emuleren en dan de jws.bin aan de floppy toevoegen ?  De P2000 heeft een NEBO 870112 floppy interface met geheugenuitbreiding. Je noemde nog een machinetaal routine.  Is dat defusr=5:?user(0)

     

    Heeft er iemand nog de aangepast rom's 

  14. Hallo Allemaal,

    Ik heb een P2000T met diskdrive op de kop kunnen tikken. Ik kan me uit mijn jeugd herinneren dat je een cassette met een bepaald bestand moest hebben wat dan jws-dos startte. Is er nog iemand die floppy 3,5" heeft met de software op het werkend te krijgen. Ik kan me ook herinneren dat er ooit een aangepast P2305 rompack was zodat de cassette niet meer nodig was.

    Hopelijk kan er iemand helpen mijn jeugd te herbeleven.

    Groetjes Roy

×
×
  • Nieuwe aanmaken...