Jump to content

Bertus

Users
  • Content Count

    70
  • Joined

  • Last visited

About Bertus

  • Rank
    Breakout

Profiel

  • Geslacht
    Man
  • Locatie
    Eindhoven
  • Console
    C64

Profile Fields

  • Interesses
    C64, C128, NES, GB, P2000T

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. A13, niet S0. (heb het bericht gewijzigd)
  2. Kan ik me alleen maar bij aansluiten. En ik moet bekennen dat ik dit zelfs heb gedaan, alleen nooit het hele circuit in een simulator gezet. Enkel de stukjes waar ik twijfels over had. In retrospect had ik aan alles moeten twijfelen... Enfin, het viel gelukkig met een enkele botch wire (A13 -> pin2 van de 74HC157) op te lossen.
  3. Dank voor jouw scherpe blik! Daar gaat inderdaad nog wat fout op die 74HC157 chip.
  4. Dank! Onder de schroefterminal op de PCB zit een optie om een male 2.54mm header te zetten waar je een JST connector op kunt zetten. Het zou me niets verbazen dat dit printplaatje zo'n lage stroom heeft dat je de 5V en GND direct kunt aftappen van een 5V en GND pin op het moederbord.
  5. De 64kb geheugenuitbreiding voor de P2000T is af en werkt als een zonnetje! Ik ben uiteindelijk op het volgende schema uitgekomen. (png is 2048x1447 pixels; hoop dat dit nu goed gaat qua uitlezen...) Ik heb nog een paar SMD ledjes toegevoegd aan het ontwerp zodat je de status van het bank register kunt 'uitlezen'. Deze hoef je op de printplaat natuurlijk niet erop te zetten als je dat niet wilt. De PCB sluit je aan op de expansion header die zich achter de cartridge slots bevindt. De 5V en GND haal ik van de voeding PCB af. Voor een impressie, zie onderstaande afbeeldingen.
  6. Duidelijk! Maar dat wordt gelukkig netjes afgehandeld door die splittape tool.
  7. Ik denk dat ik dan het proces van inladen dan nog niet helemaal snap. Welk stukje van de header is dan problematisch? Bij mijn beste weten werkt het als volgt: $0032-$0033 en $0034-$0035 zijn inderdaad allebei niet deelbaar door 1280, maar dat hoeft toch ook niet? Het BASIC programma stopt gewoon op een bepaalde geheugenlocatie ($6547 + bestandsgrootte) en dat wordt weggeschreven in $6405, $6407, $6409. Hoeveel 'blokken' van 0x400 bytes er ingeladen worden (dus exclusief die 0x100 aan headerdata) wordt bepaald door het getal op $004F.
  8. Staat er, afgezien van de "bogus data", dan iets fout in? (weet niet of je de aanwezigheid van de bogus data corrupt noemt) De recnums staan goed en bestandsgrootte is ook in orde. Ik kan beide .cas bestanden gewoon inladen en ze draaien zover ik kan zien prima. Ik kan bevestigen dat je een P2000T met meer dan 16kb geheugen nodig hebt, anders draaien ze inderdaad niet.
  9. Dat vroeg ik me onlangs nog af: waarvoor is die jumper precies?
  10. Laat ons vooral horen hoe die retrotechnologie ontvangen wordt door de huidige in technologie gemarineerde scholier. Het mooie aan die oude systemen is dat je ze nog redelijk goed kunt begrijpen op signaalniveau. Ik denk dat dat heel leerzaam kan zijn, vooral aan die scholieren die verder willen in electrotechniek of informatica.
  11. Maar zou dat niet raar zijn? Jouw P2000T draait toch net zo goed op 2.5 Mhz? Doet dat MiniWare bord nog iets met de monitor-routines wellicht? Laten we eens kijken wat het geeft inderdaad bij een 64k uitbreiding. Als het allemaal netjes lineair schaalt (en ik de tijd voor het bank-switching mag verwaarlozen) dan zou ik op ~2.3 seconden uit moeten komen voor de boot. Dat lijkt me nog te doen voor een eindgebruiker.
  12. Was me nog niet opgevallen dat die boot-tijden langer zijn als je meer RAM had. Als je lang moet wachten op een boot is dat inderdaad minder prettig. Voor wat de vergelijking waard is: Ik kom zelf uit (via opname op 60 FPS) op ~0.9s voor de kale 16kb (14966 bytes vrij) en op ~1.6s voor de 48kb (39542 bytes vrij). Redelijk overeen met jouw bevindingen dus. Grofweg duurt die extra 32kb dus ~0.7s langer. Ik weet niet precies wat er exact onder de motorkap gebeurt, maar als er simpelweg een toets wordt gedaan waarin eerst data wordt weggeschreven en dan wordt gecontroleerd, dan zou een
  13. Laat ik voorop stellen dat ik altijd veel ontzag heb voor de generatie aan electrotechnici en 'professionele hobbyisten' die met een gaatjesprint een eigenste computer in elkaar gezet hebben toen de CPUs eindelijk betaalbaar werden. Ik ben van een latere generatie die verwend was met PCB printfabs waar je ten hoogste een trace moest wegkrassen en een nieuw lijntje met enameldraad moest aanleggen. Waarom die 5: dat is de minimale afname. Gezien de verhouding tot printkosten en verzendkosten is het aantrekkelijker om met een dergelijke afname te werken. Ik heb zelf hele goede ervaringen met die
  14. Er gaat een spreekwoord rond in electronica in de trend van: "The best chip is the one you have in stock." Het voordeel om 74HC00 (NAND) te gebruiken is omdat het net zoals NOR een universele gate is. Je kunt er dus elke andere gate mee maken. Een inverter is beperkter, maar komt met het voordeel dat je er 6 op 1 chip hebt (74HC04) versus 4 voor een 74HC00. Bij een schema probeer ik het aantal chips te minimaliseren, maar wel bij de gangbare chips te blijven. Soms is er een voordeel door te inverteren met NAND gates omdat je die gates toevallig nog 'over' hebt in je s
  15. Als je de 688 en de tweede 62256 weglaat dan heb je een karige 24k uitbreiding. (Edit: dit klopt niet; zie bericht van cancom hieronder)
×
×
  • Create New...