Ga naar inhoud

Bekkie

Users
  • Aantal items

    37
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Bekkie

  1. 19 hours ago, blanka said:

    Ik heb de multifunctiekaart van Philips vervangen door de Miniware, en nu zie ik dit:jws.thumb.jpg.c2974dbdf4ad34a45e9a3911b6959257.jpg

    Wat kan ik met dit scherm? Betekent dit dat iets van de floppy werkt?

    Moeten de klepjes trouwens dicht? Bij een klep is aan de achterzijde een soort van vastgesmolten stukje metaal aan het plastic losgekomen, waardoor die niet meer sluit. Een pin aan de voorzijde die uitsteekt is dan niet ingedrukt.

     

    Ja proficiat! Dit is wat je wilt zien.

    Het is het autorun programma gelezen van disk. (JWS is dan al geladen). Druk op enter voor een disk inhoud (met 1-4 kun je schakelen tussen de verschillende drives)

  2. 7 minutes ago, blanka said:

    Op een multifunctiebord zit dit, hws een RTC batterij.

    Lijkt me zinvol om dit te verwijderen, maar is er een tip om dit met iets moderners te vervangen? CR2032 houder of zo?

    photo_2024-02-20_20-59-39.jpg

    Nee, dit is een accu een CR2023 is een batterij. Als je die gaat opladen gaat het fout.  

  3. 1 hour ago, HAL9000 said:

    Ik meen ergens gelezen te hebben dat je hiermee de default baud-rate van de printer kan instellen. Welke waardes je kan selecteren weet ik niet uit mijn hoofd. Er is vast iemand in het forum die dat wel weet 🙂

    Bijna goed. Met die jumper kun je instellen of je een matrix of daisywheel printer aangesloten hebt. Zie ook de handleiding.

    Pen 20 en 4?? kortsluiten tijdens boot zorgt dat de baudrate 300 baud is ipv de standaard 1200.

  4. 2 hours ago, HAL9000 said:

    IMG20231030094614.thumb.jpg.efa282eb19b1538b49dd9d0cc1597df5.jpg

    Het viel me nu ook op dat het 'dopje' om bij de jumper op het moederbord te komen ook ontbreekt... 

    Dit lijkt me inderdaad een zeer vroege M-versie, want.
    Op het main board zit een buzzer en ontbreekt de video generator + modulator,

    Board 2 lijkt me inderdaad het M-video board en board 3 is de M-versie floppy controller waaruit de RAM-chips verwijderd zijn.

    Dat zou kunnen verklaren waarom ie niet opstart.    

  5. 1 hour ago, HAL9000 said:

    geheugen, alleen de eerste 16k wordt getest door de monitor. Dus er MOET een tweede bank zijn, zoals @cancom al aangaf. Is er 2x8k dan wordt ook  geprobeerd of er Disks aan hangen. 

    
    ; disk boot logic
    ; is a cartridge inserted that needs a disk (DOS) boot?
        ld a,(01000h)               ; is a cartridge present? 
        bit 0,a                     ; then this bit is set
        jr nz,prep_status_display   ; no cartridge, so don't boot from disk
        bit 1,a                     ; cartridge needs dos? 
        jr z,prep_status_display    ; no so don't boot from disk
    
        ld a,004h                   ; Bit 2 = RESET command to FDC
        out (DSKCTRL),a             ; send to FDC
        ld b,000h                   ; delayloop of 256 iterations 
    fdc_test_delay:
        djnz fdc_test_delay 
        in a,(DSKIO1)               ; read fdc reply
        cp 080h                     ; hi bit set indicates FDC is ready
        call z,getdos               ; it is set, so device is present. load DOS tracks
    
        xor a                       ; always switch FDC off again 
        out (DSKCTRL),a             ; just to make sure
    
    ; continue startup, wether DOS was loaded or not.
    prep_status_display:
        ld hl,0500eh                ; screen address of base address for mon_status display
        ld (mon_status_io),hl       ; save in status byte pointer

    Dit geeft minimale vertraging als er geen diskdrives zijn en loopt ook niet op met het aantal bytes/banks.

     

    Misschien checkt BASIC (of een andere cartridge) meer banks, met extra delay tot gevolg?

    <EDIT>: Ik heb BASIC1.1 net ook bekeken maar daar zit geen extended memory test in.

     

      

     

    Zojuist even gemeten. De extra vertraging van 1.5 seconden zit hem enkel in het feit of er wel of geen floppy controller in zit, de BIOS checkt of de controller klaar is voor gebruik. Ik meet geen verschil tussen de M-controller of de M2200 ook niet of er een originele BASIC module in zit of een JWS gemodificeerde. 

  6. Die tekst krijg je ook al je een ROM module in een echte P2000T plaatst waarvan de checksum niet klopt.

     

    On 10/17/2023 at 4:47 PM, dionoid said:

    Ik wist niet dat er een joystick cartridge bestond voor de P2000T. Werd die commercieel verkocht, of was het zelf geknutseld?

    Ja die bestaan, gemaakt door een bedrijfje uit België. Deze emuleerde de pijltjes toetsen voor de ene joystick en 8, 4, 6, 2 en 0 op het numerieke keyboard voor de andere.

     

    Ik kwam vorige week nog een losse 80 karakter kaart tegen. Heeft er iemand interesse in? Graag iemand die hem echt in gaat bouwen. Dat vereist overigens wel wat soldeer ervaring je moet de 5050 los solderen van het P2000 mainboard. 

     

  7. 18 minutes ago, HAL9000 said:

     

    - is het een bekende uitbreiding, deze 'extra' UART?

    IMG20231016155948.thumb.jpg.62dad2a99a0c9b04f0b75b43a3d8191f.jpgIMG20231016160111.thumb.jpg.02c1eb19510a4400b791d437d3ef16ed.jpg

    Ja dit lijkt om een extra seriële interface die grote chip is een UART

     

    Dat knopje verbonden met de MDCR zou een terugspoel stop kunnen zijn. Die heb ik ook mijn PC, daarmee hou de P2000 een beetje voor de gek zodat ie niet helemaal terugspoelt. 

     

    Een knopje waarmee 80/40 schakels heb ik nooit van gehoord, ik denk eerder aan de soft-reset (NMI) waarbij het geheugen niet geleegd wordt maar de Z80 CPU wel op nul begint. Erg waardevol als je assembly aan het debuggen bent.

  8.  

    On 10/15/2023 at 10:21 AM, cancom said:

    Niet offtopic: Simpeltel (een hila historische vraag van @blanka)

     

    Nou vraag je me naar een grijs verleden... Ik heb wel aardig wat zitten Vidi- en Simpel-tellen met dat zgn. Viditel-modem: een niet zo klein wit kastje met groen frontje (al lang geleden gesloopt). En hoe zat 't ook alweer met Girotel? Ook al met de P2000 of haal ik dingen doorelkaar?

     

    Ik herinner me eigenlijk niet zo op welk tijdstip je de meeste kans had verbinding te krijgen, 't was soms simpeltelweg een geduldwerkje. Allicht: belangstelling te over voor die ene lijn. En als ik dan artikelen en nieuwtjes of soms software kon binnenhalen dan niet te lang bezig blijven want ehh.. die telefoonrekening ook nog hè.

     

    Die Simpeltel P2000T van Jos was inderdaad een leuk apparaat. <oude doos>in de tijd dat PC's nog 640k hadden stond Jos met de Simpeltel P2000 op computerbeurzen met 2MB aanboord</oude doos> De beste tijd om in te bellen was buiten de piek uren, die aan het begin van de avond waren (18:30-21:30). Gewoon het betere nachtwerk zeg maar, na 0:00 gegarandeerd succes. (Simpeltel was altijd lastig te bereiken met maar 1 telefoonlijn)

     

    On 10/15/2023 at 10:21 AM, cancom said:

    Nog een zijspoor: @Bekkie laat doorschemeren dat-ie 't schema van de HiRes heeft. Ik ook maar dat is absoluut niet 't origineel dus zeker als die van jou dat wel is dan wil ik graag eens vergelijken: misschien heb ik toch een verbinding gemist. Ik mag wel denken van niet maar dat is geen garantie.

     

    Ik heb niet het volledig schema bij mijn HiRes kaart gekregen, wel een boekje zoals hier staat. Dat is dan ook de basis geweest om die HiRes emulator in Mame te schrijven:

    https://github.com/p2000t/documentation/blob/master/hardware/HiRes.pdf

     

    On 10/15/2023 at 10:21 AM, cancom said:

    @Hawker17 heeft 't doodleuk over "ordners vol schema's": misschien ook die van b.v. de M-boards floppy en video? Ik vraag dat omdat ik dan wel de FSM naar pdf heb gescand maar vooral de sheets van 't videoboard zijn grotendeels onleesbaar. Als pdf. En je kan zeggen "dom genoeg" maar ik heb alleen de 4 A3-sheets van de processorkaart bewaard (en ondertussen die in de FSM vervangen door jpg's). Degenen met een P2000M kunnen wat hebben aan een duidelijke versie van de relevante schema's.

    Op zolder heb ik de volledige FSM gebundeld liggen maar de gescande kwaliteit van deze PDF doet niet veel onder aan dat origineel. Voordeel van de PDF is dat je kunt inzoomen. https://github.com/p2000t/documentation/blob/master/hardware/FieldSupportManual.pdf

  9. On 10/7/2023 at 1:06 AM, dionoid said:

    Hi Bart, die P2000T emulator in MAME ziet er goed uit! Is de status van je PR nog steeds "in limbo" bij het MAME team?

    Wat me opvalt is dat sommige "visual artifacts" in de MAME P2000T opgelost zijn, zoals die nog wel zitten in M2000.exe, zoals bijv. onderstaand scherm issue in de game Androïden Nim. Bij andere programma's zie ik soms ook dit soort issues.  Heb jij enig idee hoe dat komt? Ligt dat aan hoe MAME de screen refresh op een beter manier doet, of was dit wellicht een display/screen-buffer bug in de M2000 code die gefixt is voor de MAME P2000T emulator?

     

    Ja, m'n PR is nog steeds in limbo. Als eerder gezegd in Corona tijd aan begonnen toen de rest van mijn activiteiten zo goed als stil lagen. Ben nog zeker van plan eea op te schonen. Ik ga dat doen zoals in dit forum getipt is, in kleinere deelleveringen. Met name de HiRes code gaf veel commentaar, die laat ik voorlopig voor wat het is. (Denk niet dat velen van jullie hier zo'n kaart hebben of kennen, laat staan er software voor hebben ??) De 80 karakterkaart, FDC en wisselbare ROM's gaan voorrang krijgen.  

  10. 2 minutes ago, blanka said:

    Zou je dan geen .WAV moeten lezen en schrijven, en de tape-hardware mee emuleren? Ik snap het idee, maar je moet toch op een gegeven moment over naar de nieuwe techniek waarbinnen mame draait. Als een floppy ook op 80's snelheid draait is dat ook niet heel veel beter. Of mag die wel virtueel?

    Nee hoor die floppies waren in de jaren 80 al razend snel op een P2000T, vooral omdat de programma's in bytes erg klein zijn voor een P2K. Kijk maar in de Youtube film, dat is allemaal op werkelijke snelheid.

  11. 14 hours ago, blanka said:

    Er zit ook nog een fout in. Doe maar eens shift-numpad-1. Dan krijg je de tape inhoud. Die klopt niet.

    Die tape emulator is inderdaad wat buggy, maar doet het meestal wel. De cassette fouten gewoon negeren. (Doe ik bij mijn echte P2000T ook).

    Wellicht even contact opnemen met de ontwikkelaar van die tape-emulator. Die kun je terug vinden in de source code van dat stuk.

  12. 14 hours ago, blanka said:

    Ah, ik ben erachter. Puristisch trekje van Mame: tape laden duurt zelfde als in het echt. Kan dat uit? Instant cload zeg maar?

    Wel gek dat je standaard cassettefout E krijgt na opstarten.

    Dit is geen puristisch trekje, maar juist de filosofie achter Mame. Waar de meest emulators de software laag emuleren, emuleert Mame juist de hardware (chips) en laat de SW ongemoeid. In mijn voorbeeld filmpje draait exact dezelfde code (byte compatible) als op een echte P2000T. Voor de uitbereidingen die ik toegevoegd heb, had ik genoeg aan de schema's, Miniware was zo aardig om die destijds mee te leveren met de M2200.  Voor de andere modules (M-FDC, Hireskaart, muis module etc) kon in de schemas terugvinden in de adere documentatie die ik heb liggen.

    Als je wil versnellen, doe dan hetzelfde als wat veel van ons in de jaren 80/90 ook deden. "Bouw een floppy controller in".

    Gebruik daarvoor bv de volgende command line opties:

     

    "mame P2000T -ram 80k -ext1 m2200 jwsbasic -flop1 "roms\p2000t\disks\Spel1.dsk"  -cass gosthunter.cas"

     

    Je kan dan Gosthunt inladen en wegschijven op disk. De volgende keer laad je veel sneller (van disk)

  13. 44 minutes ago, folly said:


    Ik heb de toegevoegde .bat files gelezen en er is inderdaad niet 1 voor cas bestanden.

    Maar die kan je heel gemakkelijk zelf maken.

     

    Dit is een handige pagina om eerst door te lezen als je begint met mame :

    https://docs.mamedev.org/commandline/commandline-all.html

     

    Met dit commando kan je je media opties listen :

    mame -listmedia p2000t

     

    Voor de Bekkie versie krijg je dan, zeer waarschijnlijk, de opties cass en flop te zien.

    Die moet je toevoegen in je commando.

    Als je wilt dan kan je er een .bat file van maken.

    Dit is een voorbeeld :

    mame p2000t -cass gosthunter.cas

     

    Een andere manier is om alleen de p2000t driver te laden :

    mame p2000t

    Doormiddel van het drukken op <tab> kom je in het menu ( UI )  van mame.

    Hier kan je ook handmatig cas bestanden inladen.

     

    Laat je me even weten of het is gelukt met deze info ?

    Succes.

     

    ( Developer of https://retropie.org.uk/forum/topic/29682/development-of-module-script-generator-for-lr-mess-lr-mame-and-mame-standalone )

     

     

     

     

    Omdat in mijn versie de ROM module ook te selecteren is, zul je die ook op moeten geven:

          mame p2000t basic -cass gosthunter.cas

     

    Als je floppies wil gebruiken heb je jwsbasic nodig en een extention board met extra RAM bv de M2200 voor de MIniware of FDC voor M-versie:

      

      mame P2000T -ram 80k -ext1 m2200 jwsbasic -flop1 "roms\p2000t\disks\Spel1.dsk" 

     

    Voor meer uitbereidingen zie:

         mame.exe  p2000t -listslots

        

        
       

  14. De mame emulator is erg goed. Ik ben in de corona tijd begonnen functionaliteit toe te voegen. Zoals 80 karakterkaart, floppy controller en Hireskaart alsmede een aantal insteek modules. Ik loop aan tegen het (terecht) strenge review process van het mame-dev team en nog geen tijd gehad alle commentaar te verwerken. Staat nog op de planning.

     

    Hier een demo van de mame in actie met mijn uitbereidingen:  (Voor wie wil kan ik de executables delen via een DM)

       

  15. On 7/19/2023 at 7:16 PM, Bertus said:

    Zoals jullie weten heb ik enkele hardware projectjes rondom de P2000 opgezet. Om meer uit die hardware te halen is het handig om een ROM flasher te hebben, maar op basis van de discussie in dit topic begrijp ik dat niet iedereen die heeft. Ik heb zelf een TL866ii, maar die zijn al meteen erg prijzig (rond de 100 euro). Je kunt natuurlijk je eigen flasher bouwen met een Arduino, een breadboard en wat shift registers, maar ik kan me indenken dat de drempel daarvoor ook nogal hoog is. (van de andere kant; het kan ook een heel leerzaam project zijn)

     

    Vooral voor diegenen die nog geen ROM flasher hebben: heeft het een meerwaarde voor jullie om een gebruiksvriendelijke en goedkope flasher te hebben? Ik heb een redelijk ver ontwikkeld prototype op basis van een Raspberry PICO (zie afbeeldingen) en met een relatief kleine investering aan mijn kant kan dat tot een mooi (open-source / open-hardware) product worden. Ik probeer met deze vraag een beetje te toetsen of daar behoefte aan is of dat er al wellicht goede (en vooral goedkope) alternatieven bestaan. Qua kostprijs voor het product wat ik voor ogen heb moet je denken aan ~20 euro (10-13 euro voor PCB + componenten, ~2 euro voor 3D casing, 5 euro verzendkosten).

     

    Laat vooral horen wat jullie ervan vinden! 🙂

     

     

     

    Ik heb zeker interesse in een dergelijke ROM flasher. Indien gewenst kan ik je helpen met 3D printen, solderen en/of PCB layouten. De prijs die noemt is zeer schappelijk.

  16. On 7/21/2023 at 7:45 PM, blanka said:

    Even iets heel anders, waren er P2000 modellen die géén doorzichtig klepje hadden? Ben benieuwd of die nou gewoon de tand des tijds niet hebben overleefd, of dat ze vanaf een bepaald moment zonder zijn geleverd. De behuizing is namelijk nog steeds voorzien van de nokjes ervoor.

    Bij introductie was de P2000T eigenlijk veel te duur voor het geboogde marktsegment. De tweede generatie P2000T's (zie schakelaar van de recorder) heeft een kosten reductie ondergaan en toen is dat klepje niet meer geleverd.  

  17. 3 hours ago, blanka said:

    Vreemd. Met die Poke kan ik 80 of 40 tekens typen inderdaad, maar de weergave is altijd smal. Standaard na reset kan ik enkel de linkerhelft van het scherm benutten.

    Dan zit er waarschijnlijk een draadje los naar de opsteek print over de SA5050. Die out 0,1 en out 0,0 toggelen een I/O-pin. Standaard zou de P2000T na een reset in 40 karakter mode moeten opstarten.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...