Ga naar inhoud

kevin81

Users
  • Aantal items

    12
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door kevin81

  1. Op 6-3-2023 om 22:56, djkoelkast zei:

    Kun je eens uitleg geven wat het precies zijn? Soort everdrives?

     

     "Een soort" inderdaad :) Ik zal het iets proberen toe te lichten.

     

    lGmWtil.jpeg

    Links de PCB, rechts de programmer

     

    De PCB (links) is een standaard NES circuitbord, zoals je ze ook in originele NES cartridges kunt vinden. Het voordeel van deze variant (de UNROM-512, of Mapper30) is dat hij flashable is, wat betekent dat je de inhoud van de ROM chip softwarematig kunt overschrijven. De programmer (rechts) is de hardware waarmee je de chip kunt beschrijven. De PCB gaat in de programmer en de programmer kan met een USB-kabel in de laptop of PC. Door middel van een software tooltje op de PC kun je dan je eigen ROM naar de chip schrijven. Het bord kun je dan in de case bevestigen en dan kun je je spel op authentieke hardware spelen in plaats van via emulatie. Dit werkt overigens niet met alle roms (pech voor piraten dus), alleen roms die een Mapper30 header hebben, kunnen hierop geflasht worden. Mapper30 is een custom mapper, ontwikkeld door de homebrew community, en daardoor niet gebruikt voor originele NES games van voor deze eeuw. Ik gebruik deze PCB en programmer zelf voor het testen van mijn eigen brouwsels op echte hardware.

     

    Een Everdrive is eigenlijk ook een flash cart, echter werkt deze onder de motorkap iets anders. De Everdrive werkt met een SD-kaart waarop je meerdere roms kunt zetten. De Everdrive heeft vervolgens een eigen UI waarmee je de gewenste ROM op de SD-kaart kunt kiezen en spelen. Zodra je een ROM kiest, wordt deze intern op de cart geflasht en wordt deze speelbaar op de NES. De Everdrive is ook mapper-onafhankelijk, waardoor bijna alle bestaande roms hierop te spelen zijn.

     

    16 uur geleden, Hinse zei:

    Het is juist perfect retro wat je deelt, het is alleen niet vintage. ;)

     

    Haha, oh ja, goed punt :D 

  2. Hierbij mijn laatste aanwinsten. Niet echt retro (alle hardware komt uit de 20's) maar wel retro-verwant genoeg, denk ik :)

     

    - NES UNROM-512/Mapper30 PCB van Broke Studio
    - INLretro USB programmer van Infinite NES Lives
    - ClassiqN clone system van Old Skool

     

    I3wVMco.jpeg lGmWtil.jpeg twqX3C1.jpeg

     

    Nog een fotootje van de PCB en ClassiqN in actie:

     

    FelN4e1.jpeg

     

  3. Ik heb NESMaker gebruikt om de game te maken. Dit zou je inderdaad een WYSIWYG editor kunnen noemen, hoewel dat misschien iets teveel eer is. Het is eerder een IDE met asset manager voor NES development. NESMaker biest onder andere een pixel editor, object manager, script manager/editor en screen editor. Standaard bevat het programma een aantal modules, gebaseerd op speltype (zoals bijvoorbeeld platformer, horizontale shooter, top-down adventure). Met deze modules kun je in principe je eigen spel maken zonder dat er een letter assembly code aan te pas komt, hoewel je daarmee wel gelimiteerd bent tot de mogelijkheden welke de module biedt. De modules zijn wel flexibel in die zin dat je de codes kunt aanpassen naar je eigen smaak; dat betekent wel dat hoe meer custom functionaliteit je wil toepassen, des te meer assembly code je zult moeten aanpassen of toevoegen. Voor Humbled heb ik de standaard platformer module gebruikt en deze vervolgens zelf uitgebreid met aanvullende functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een custom heads-up display, double-jump functionaliteit en cut scenes. De leercurve hierbij is vrij steil, maar de uitgebreide tutorialvideo's en zeer behulpzame community (op Discord en het forum) maken het al een stuk gemakkelijker.

     

    Ikzelf vind assembly redelijk te begrijpen. De grote uitdaging zit 'm vooral in hoe deze communiceert met de NES hardware. In dat opzicht ontneemt NESMaker wel veel kopzorgen: je hoeft bijvoorbeeld niet meer na te denken over de interface tussen de cartridge (of ROM) en de console (of emulator), dat is allemaal gedekt door de basisscripts. Je kunt NESMaker ook gebruiken zonder deze basisscripts, maar dan moet je echt alles van de grond af aan zelf schrijven, van bijvoorbeeld het boot/resetscript, het grafisch opbouwen van schermen en de sound driver. Daar heb ik mij in ieder geval nog niet aan durven wagen :)

  4. Graag gedaan! :)

     

    Misschien niet heel verrassend, maar de grootste uitdagingen hebben te maken met de limitaties van de hardware. Je bent behoorlijk beperkt op vele gebieden:

    • Kleurgebruik: de NES heeft een palet van 54 kleuren, waarvan je maar 13 achtergrond- en 12 voorgrondkleuren op een scherm kunt gebruiken.
    • Graphics: de grafische chip van de NES is opgebouwd uit tegels van 8x8 pixels, waarvan je er maximal 256 kunt gebruiken op een scherm. Daarbovenop kun je per metategel van 16x16 pixels maar drie kleuren plus één globale achtergrondkleur gebruiken.
    • Snelheid: de NES heeft een processor van 1.79MHz, waardoor je dus zuinig om moet gaan met resources. Zo is er een scherm waarbij rotsblokken naar beneden vallen; deze werden in een eerdere testfase niet opgeruimd, waardoor het spel vertraagde en uiteindelijk zelfs bevroor.
    • Geluid: er zijn vijf vaste sporen voor de muziek, waarvan vier sporen een vast "geluid" hebben. Deze sporen worden ook gebruikt voor geluidseffecten, waardoor een geluidseffect de achtergrondmuziek uitschakelt op het betreffende spoor. Het vijfde spoor wordt gebruikt voor samples, wat meteen de volgende uitdaging introduceert:
    • Geheugen. Een ROM kan in theorie onbeperkt geheugen gebruiken, maar de NES hardware kan op elk moment maximaal 32kB aan code aan. Dat zorgt ervoor dat je creatief moet omgaan met je scripts en op voorhand al moet plannen / na moet denken over welke gegevens je altijd nodig hebt, en welke uitwisselbaar zijn.

    Wat we daarnaast geleerd hebben tijdens het project, is dat een testgroep enorm helpt met de kwaliteit van de game. We hebben een week voor de deadline een kleine groep spelers het spel laten testen en zijn zo op verbeteringen gekomen waar we zelf als ontwikkelaars blind voor waren geworden. Vooral op het gebied van level design: sommige delen van het spel waren te moeilijk, onduidelijk of inconsistent.

     

    Al met al was (of eigenlijk: is) het een leuk en leerzaam proces, waarbij we een hoop hebben geleerd over de ins en outs van de NES hardware!

  5. Goedemiddag forum! Op verzoek :) Bij deze een topic over Humbled, een homebrew NES game die ik met een online vriend van mij heb gemaakt voor de NESmaker Byte-Off competitie. Het spel is nog in de demo-fase, maar kan wel al gespeeld worden. We willen nog extra werelden en functionaliteiten toevoegen, het level design verfijnen (vooral het eerste level maakt bijvoorbeeld nog onvoldoende duidelijk dat de heldin ook naar links kan lopen) en bugfixes doorvoeren. Hieronder volgt wat achtergrondinformatie over het spel en de wedstrijd. Links naar de demo ROM en andere assets vind je onderaan deze post.

     

    Wanneer we het spel gaan doorontwikkelen, zal ik dit topic gebruiken om periodiek updates te plaatsen over de status.

     

    Het verhaal
    Humbled vertelt het verhaal van Lyndsia, de heldin van het koninkrijk van Herxodus. Na het redden van het koninkrijk is zij dermate arrogant geworden, dat ze zich te goed voelt om kleinere heldendaden te verrichten. De Goden van Herxodus, die haar de speciale krachten hebben gegeven die haar tot held hebben gemaakt, besluiten daarop in te grijpen door deze krachten van Lyndsia te ontnemen, en in acht heilige artefacten over het koninkrijk te verspreiden. Lyndsia's opdracht is om deze krachten - samen met haar bescheidenheid - terug te vinden.

     

    Het proces
    Het idee voor dit spel komt voort uit het thema van Byte-Off III, "Revival" (opwekking, herleving, herstel). Byte-Off III is de derde NESmaker competitie, georganiseerd door The New 8-bit Heroes. NESmaker is een tool (gemarket als een Nintendo game maker, maar eigenlijk een IDE) waarmee men een eigen NES game kan ontwikkelen.

    Oorspronkelijk begon het spel als een solodev project; halverwege het proces is een vriend van mij (Joey, aka Jollyshadow) aangehaakt om te helpen met het verhaal en de grafische elementen. Ikzelf heb het concept, het programmeerwerk en de muziek voor het spel gemaakt. De totale ontwikkeltijd voor deze demo is zes weken. Wanneer de wedstijd is afgelopen, zullen we het project verder oppakken, het spel afronden en de mogelijkheden verkennen om het fysiek, op een echte cartridge, uit te brengen.

     

    Screenshots
    intro.png kingdom.png artefact.png temple.png

     

    Speel het spel
    Het spel kun je downloaden op mijn itch.io pagina (klik op "No thanks, just take me to the downloads"), of online spelen op The Retroverse. De online emulator is niet de meest stabiele, dus ik raad aan om de rom te downloaden.

    Om de rom te spelen, heb je een emulator nodig die Mapper30 ondersteunt, ik raad aan om hiervoor Mesen of Fceux te gebruiken.

     

    Meer links

    Op YouTube kun je ook de trailer zien, en een longplay video (met spoilers, dus als je zelf wil spelen, zou ik deze nog even niet kijken).
    De soundtrack kun je luisteren op Soundcloud.
    Meer informatie over NESmaker en Byte-Off III vind je op de website van The New 8-bit Heroes.

  6. Op 15-10-2022 om 15:37, samba-boy zei:

     

    Ja, wanneer kunnen we een topic met voorbeelden, playthrough, screenshots, foto's van het maakproces én en een demo-rom hier vinden? Heel tof dit :D Welkom!

     

    Ha ha, dankjewel! Het leek me niet heel sjiek om als nieuweling meteen een topic te claimen, maar ik zal een dezer dagen wat tijd vrij maken om iets te delen :)

  7. Goedemorgen Retro community! Even voorstellen :)


    Naam: Kevin
    Geboortedatum: 1981
    Woonplaats: omg. Rotterdam

    Hier gekomen via: Twitter

     

    Hobby's:

    In het kader van retro is mijn voornaamste hobby het maken van chiptune muziek, voornamelijk voor de 2A03 (de chip die de Nintendo Entertainment System gebruikt). Daarnaast ben ik sinds een aantal maanden aan het spelen met het ontwerpen en ontwikkelen van spellen voor de NES. Een eerste demo - ontwikkeld voor een online wedstrijd - is klaar en de droom is om deze verder door te ontwikkelen en op een fysieke cartridge uit te brengen, maar zover is het nog niet :) Andere hobbies van mij zijn pokeren, mijn favoriete voetbalclub supporten en leuke dingen doen met mijn vrouw, dochter (2015) en vrienden.

     

    Mocht je nog meer vragen hebben, schiet me gerust even aan!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...