Jump to content

Opnieuw zware aardbeving in Zuidoost-Azië


Recommended Posts

Zuid-Oost-Azië wacht bang af na tsunami-alarm

ma 28/03/05 - In Indonesië, Sri Lanka, Thailand en India is een tsunami-alarm afgekondigd, nadat het noorden van Sumatra is getroffen door een zware aardbeving. Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst had die een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Het instituut roept op om de kusten te ontruimen.

De aardbeving gebeurde omstreeks 23.15 uur (18.15 uur Belgische tijd). Het epicentrum lag op 200 kilometer voor de kust van het eiland Sumatra. In grote delen van dat eiland is de elektriciteit uitgevallen. Dat zorgde voor grote paniek.

Volgens Japanse metingen is de kracht van de beving 8,5 op de schaal van Richter. De beving zou drie minuten hebben geduurd. De schok was te voelen tot in Maleisië. De Amerikaanse Geologische Dienst waarschuwde dat de beving een grootschalige vloedgolf of tsunami kan veroorzaken. In Banda Atjeh zijn de inwoners uit hun huizen gevlucht na het nieuws. In Sri Lanka is de overheid begonnen met de evacuatie van de oostkust.

Het noorden van Sumatra werd het zwaarst getroffen tijdens en na de grote tsunami-ramp van 26 december vorig jaar. De zeebeving die toen aan de tsunami voorafging, had een kracht van 9 op de schaal van Richter. Meer dan 296.000 mensen overleefden de ramp niet.

n050328tsunamiv1yj.jpg

Dit was deze avond in elk nieuws. Ze nemen nu het risico niet meer :N en proberen zo'n ramp als die van 26 December te voorkomen. Zou er een vloedgolf komen?

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...