Jump to content

djkoelkast

Admin
 • Content Count

  23,477
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by djkoelkast

 1. djkoelkast

  Philips P2000T

  Begin jaren '80 introduceerde Philips een heel eigen homecomputer: de P2000T, waar de T stond voor Tape. De P2000T heeft een eigen ingebouwd tapedeck gebaseerd op minitapes. Vergelijkbaar met antwoordapparaat bandjes. Alle data op deze bandjes werd digitaal (via FM modulatie) opgeslagen en was tien keer zo snel als het laden van een conventionele tape zoals bijvoorbeeld de MSX gebruikte. Ook de kast kon tegen een stootje, of twee. Daarom werd de P2000T in Nederland veel in het onderwijs gebruikt. Uniek aan de P2000 is dat hij een inhoudsopgave van de tape kon geven in een razend tempo. Ook weet het systeem wanneer er niet meer programma's op de tape staan en als je iets wil opslaan doet hij dit automatisch bij het eerstvolgende lege stuk tape. De P2000 kwam niet zoals de meeste homecomputers met basic, maar het laden van programma's van tape gebeurde automatisch. Je kon echter wel een "basic interpreter" met 16K geheugen aanschaffen, dan kon je gebruik maken van de tape index functie bijvoorbeeld. Dit werd Philips Cassette Basic (eigenlijk is het Microsoft Basic) genoemd en was er ook in het Nederlands Sloot je geen cartridge aan was dit het enige beeld: De P2000 is gebaseerd op de Z80 processor die op 2,5MHz draaide. Er zat een 4KB ROM in en 16K RAM (uitbreidbaar, later werden er ook versies met 32K en 80K RAM uitgebracht). De P2000T heeft 8 kleuren, een textmode van 40x24 karakters. De grafische chip is eigenlijk een teletekst (viditel) interface en de hele machine voelt aan als een teletekstmachine. Hierdoor zijn de spellen die er voor gemaakt zijn vooral uit blokjes opgebouwd. Bij de introductie van de P2000T kostte deze Hfl. 3000,= Niet veel later kostten ze nog "maar" Hfl. 1200,= Een tekstverwerker/database op cartridge moest je al snel Hfl. 265,= voor neertellen. De P2000 is er in een aantal uitvoeringen geweest: P2000T met ingebouwde tapedrive P2000M met 80 kolomsmonitor (monochroom) en 2 5,25" diskdrives, 72K geheugen en CP/M als OS P2000C portable versie van de P2000M maar dan op 4MHz, een 8088 processor voor MS-DOS en een 512x256 pixels grafische modus. Er kon een harddisk worden aangesloten op de P2000C Ik heb zelf alleen een P2000T en maar een paar tapes en hier zijn wat screenshots: Het zijn veelal schoolprogramma's.
 2. djkoelkast

  Philips P2000T

  Ik heb er wel een heel pak boekwerk bij en ik ken ook nog iemand die heel veel van de P2000 weet, ik kan hem ook e.e.a. vragen, ik zie hem meestal wekelijks bij het lokale filmhuis waar ik ook e.e.a. doe
 3. djkoelkast

  Philips P2000T

  Welkom op Retroforum! Ik heb best veel P2000 spul, maar ik weet dat niet zo 1-2-3 te vinden, ik zal eens kijken als ik weer op die plek op zolder ben (nogal diep verscholen), maar het kan wel even duren. Ik heb het niet paraat.
 4. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Kun je eens vragen waar hij zijn films vandaan haalt en hoe hij de rechten regelt?
 5. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Als mijn project doorgaat kun je hier over een tijdje 1x in de maand een film op 35mm kijken. Ik wil daar in het begin ook een actie aan koppelen: dat we 2 VIP-kaartjes weggeven elke voorstelling, die mensen krijgen dan entree, koffie/thee en een uniek kijkje bij de projector als we de film gaan opspoelen, inrijgen en starten.
 6. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Er worden vrijwel geen 35mm-prints meer gemaakt in Nederland, ik ken zelf geen distributeurs die ze levert, behalve het bruiklenen van oudere exemplaren.
 7. Top Als Whizzy het ook ziet zitten op die manier dan kunnen we een mooie collectie daar neerzetten.
 8. djkoelkast

  Biertopic #3

  Mooie namen van weleer worden nu misbruikt. Kijk eens wat er in Affligem zit. Glucosestroop, hopextract, dat is geen goed bier meer, was het vroeger echter wel.
 9. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Ik ben bezig met het opzetten van een project waarbij we in het lokale filmhuis weer maandelijks een 35mm-film gaan draaien, ik hoop dat het van de grond komt. Het valt of staat met of je materiaal kunt lenen. Gisteren ben ik naar Queen of hearts/Dronningen geweest, niet alleen een sterke film, maar ook nog eens op 35mm geschoten. Wel digitaal geprojecteerd overigens.
 10. djkoelkast

  Star Fleet

  Och het hoeft niet zo heel strak hoor. Volgens mij zat het op de kabel, ik heb ook wel naar de DJ Kat show gekeken. Bij ons duurde het relatief lang voor we kabel hadden.
 11. djkoelkast

  Star Fleet

  Wat een gaaf topic man, top dat je er zo veel moeite in steekt Ik ken de serie zelf echter niet en mijn genre is het niet, maar wel leuk om op deze manier eens kennis mee gemaakt te hebben.
 12. djkoelkast

  Biertopic #3

  Het is toch best tof om af en toe een topic van onze knuffelbelg Randy_Roes weer eens omhoog te zien komen, iedereen die hem kende koestert volgens mij warme gevoelens voor hem. Hij was ook een echte bierdrinker. Ik zelf ben dat in de loop der tijd ook geworden, ik heb een bierverzameling van heel veel verschillende soorten bier, Nederlands, Belgisch, Duits, maar ook wat exoten. Wel ben ik gestopt met fabrieksbier, als er ingredi├źnten in zitten die niet in bier thuishoren dan mijd ik die. In Duitsland herken je het makkelijkste: waar hopfexextract op hopfenauszuege inzit kun je overslaan: fabrieksbier, zit niet eens echte hop in.
 13. djkoelkast

  Stel je even voor #3

  Van harte welkom op Retroforum!
 14. djkoelkast

  Galgje #13

  Op Retroforum spelen we gezellig met z'n allen GALGJE! Hoe werkt het? De winnaar van het vorige spel plaatst een nieuw woord, noteer voor elke letter een streep. Stel ons woord is CARNAVAL dan wordt de opgave: _ _ _ _ _ _ _ _ Andere users kunnen letters raden. Dit mogen zowel klinkers als medeklinkers zijn. Bij een goed antwoord vul je de letters in, bijvoorbeeld de A wordt geraden: _ A _ _ A _ A _ Bij een fout antwoord kun je een galgje plaatsen, na 7 galgjes is het game over, geef je het antwoord en mag je een nieuwe opgave bedenken. Het woord verkeerd raden of een letter verkeerd raden telt als 1 fout. Je mag steeds maar 1 letter opvragen of 1x het woord raden, daarna is iemand anders en dan mag je nog een keer. Je mag dus niet 2x achter elkaar een woord of letter raden, tenzij er langer dan 12u niet gepost is. De plaatjes die je kunt gebruiken staan hier onder (copy / paste de regel). Elk getal is het aantal fouten, dus bij 1 fout begin je bij 1 [img=http://www.retroforum.nl/galgje/1.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/2.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/3.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/4.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/5.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/6.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/7.gif] Het vorige deel: https://www.retroforum.nl/topic/3717-galgje-12/ De OP: http://pastebin.com/ZkF5wZkD
 15. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Je brengt je mening nogal als feiten. Ik vind Flodder in Amerika wel degelijk een goede film, zit goed in elkaar, het is vermakelijk, kijkt makkelijk weg, het geeft ook echt een goed beeld van de vroege 90's. Verhaal vind ik in veel gevallen ondergeschikt, een film als The Neon Demon stelt qua verhaal ook niet veel voor, maar het is toch echt een enorm goede film naar mijn mening, die film moet het vooral van het visuele hebben. Flodder 3 is meer een vervolg op de serie, heeft meer weg van een aflevering van 1,5 uur met wat meer actie en locaties. Eigenlijk een losstaand iets, want het zijn ook de acteurs (4 stuks dan) uit de serie en niet uit de films. Maar als losstaand iets vind ik die wel aardig. Maar ik heb nooit beweerd dat ik de hele Floddertrilogie geweldig vind, ze hebben allemaal hun eigen plekje in de lijst van films die ik kan waarderen, maar ze staan ook zeker niet op nummer 1.
 16. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Wat maakt Flodder slecht dan?
 17. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Het verbaast mij sowieso dat er mensen zijn die The Matrix hebben uitgezien, ik vond dat een van de meest waardeloze films ooit.
 18. djkoelkast

  Heb je wel eens een film meer dan 1 keer gezien?

  Zeker! Bijvoorbeeld Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium, Amsterdamned, De Lift, Flodder (alledrie), Naar de klote!, De Zeemeerman en nog wel een heel aantal. Wel voornamelijk Nederlandse films trouwens.
 19. djkoelkast

  Schreeuw van de leeuw en andre van duin

  Dit is toch een forum, bedoeld om gezellig met elkaar te praten over, in dit geval, retrozaken. Het is toch geen prikbord voor alles wat je maar zoekt? Dus dan stel je je even voor in het voorsteltopic, je praat mee in andere topics, je maakt een mooi topic over bijvoorbeeld Paul de Leeuw als dat er nog niet is en dan zou je ook wel eens kunnen vragen of er wellicht mensen zijn die nog iets hebben wat ze willen ruilen met je bijvoorbeeld.
 20. djkoelkast

  Paul de leeuw

  Je hebt hier al een topic voor gemaakt, dubbel.
 21. djkoelkast

  Schreeuw van de leeuw en andre van duin

  Welkom op Retroforum! Deze categorie is niet echt bedoeld om dit soort vragen neer te gooien, maar om juist iets te vertellen over bepaalde series, kijk even naar de andere topics voor voorbeelden.
 22. djkoelkast

  Wie is de Mol? # 2

  Mijn voorspelling voor Wie is de Mol (Nederland) 2020, zonder dat er nog iets bekend is. Rapper Donnie doet mee en is de mol. Als die uitkomt dan wordt Wie is de Mol wel heel voorspelbaar hahaha
 23. djkoelkast

  Photoplay on Windows Touch PC

  Hi, welcome to Retroforum. The short answer is: you can't. The longer answer starts with emulation.
 24. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Bedoel je de "gedateerde" stukken?
 25. Ja, daar waren de heren B&A ook zo blij mee
├Ś