Ga naar inhoud

djkoelkast

Admin
 • Aantal items

  23108
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door djkoelkast

 1. djkoelkast

  MSX aansluiten op monitor?

  Helaas blijft het altijd een gok, als je zoiets bestelt. Het kan werken, maar soms ook niet. Ik weet niet uit mijn hoofd hoeveel pins die MSX heeft, maar dat zou je moeten uitzoeken. Of je kunt ook op zoek naar een MSX met een scartuitgang of composite-uitgang via tulp. Die zijn heel veel gemaakt en ook makkelijk en niet te duur te vinden, maar wel zonde van deze MSX dan natuurlijk. Ik vond een plaatje: Dan moet je dus wel een 8P DIN hebben en niet een 5P of 6P. Vrijwel zeker wordt dat zelf solderen.
 2. djkoelkast

  Lezen van NASA 10.5" computer banden

  De FR-100 en FR-600 van Ampex zijn 'instrumentation recorders'. Ik vond dit: "August, the corporation announced the Model FR-600, first instrumentation recorder capable of recording frequencies as high as 250,000 cycles per second." En: "August, the first Ampex products assembled outside the United States were produced at Reading, England (Model FR-100 instrumentation recorders)." Dit is een FR-100: Er zit op deze foto's een 1/4" tape op, geen 1/2". Dus of er zit een verkeerde tape op, of hij kan meerdere formaten aan, of die tape is niet van een FR-100. De FR-600 is zeker een 1/2", maar ik kan daar weinig over vinden verder.
 3. djkoelkast

  MSX aansluiten op monitor?

  Welkom op Retroforum! Van RF naar VGA moet je vergeten, dat wordt nooit mooi. Als je van DIN naar VGA wil dan heb je een converter nodig. Dat wordt nog wel een heel gedoe hoor. Je hebt nodig een DIN-plug waarop je een kabel soldeert die naar bijvoorbeeld een GBS8200 gaat. Een GBS8200 zet RGBI/RGBS (wat uit een MSX komt) om naar VGA. Daar moet je een goede krachtige adapter bij hebben (5V 2.5A en geen Chinees prul) en voor het mooie moet je de geheugenbanen op de printplaat afplakken met kopertape, anders krijg je spikkels in beeld. Als je ook nog audio wil zul je daar een extra kabel voor moeten maken en die ook aan je DIN solderen. Dit is een GBS 8200: Met een beetje slim shoppen kost 'ie je niet veel meer dan 20-22 euro. Een goede adapter 10-15 euro Kopertape een euro of 4 Kabel voor beeld zit bij de GBS 8200 Kabel voor geluid 1-2 euro DINplugje max 1 euro? Moet je nog wel zelf solderen. Makkelijkere oplossing is bij de kringloopwinkel naar een klein LCD tv'tje zoeken, die kosten over het algemeen tussen 10-20 euro. Daarop zit meestal een composite-aansluiting (geel/wit/rood tulpje), dan heb je verder alleen nog een kabel nodig van DIN naar 2 of 3x tulp. (2x omdat de MSX mono is), die kun je ook zelf maken voor een paar euro.
 4. djkoelkast

  Digitaliseren van analoge video

  Lekker setje
 5. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Op zolder sporen van Bassie zijn webshop? Is wel wat voor die gatlikker van een Johan Heiduurt
 6. djkoelkast

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Nieuw in de collectie van https://www.retroforum.nl Boxed Philips Artist Series monitor - Mondriaan-editie GRiD GRiDCASE 1520, een 286-laptop met 1mb intern geheugen. Met volledige reference, 10mb (!) JVC harddisk (met 26-pins-aansluiting, heel vaag ding), HD diskdrive, externe keypad èn een externe HD 5,25" diskdrive. Behalve de harddisk werkt de machine, ik krijg hem alleen nog niet geboot. En die harddisk is een probleem, als iemand er meer over weet: graag! Het is een 'rugged' laptop, de behuizing is van magnesium. Echt een heel erg gave machine! Er zitten ook 2 accu's bij, maar die zijn waarschijnlijk wel kapot, ik ga ze niet testen denk ik Een Radio Shack / Tandy TRS-80 model 100 in originele koffer. Voorzien van geheugenuitbreiding denk ik, nog niet heel goed onderzocht, maar er zit een uitbreiding in. Originele koffer En inclusief disk drive. Ik moet de snaar nog vervangen, want hij doet niets. Ook weer manuals En tapes. Verder bij deze aankoop een hoop boeken, tijdschriften (vooral radio-amateurgerelateerd), diskettes (ook nieuwe), accessoires, wat pc-spul (videokaarten, geluidskaart, speakersetje, AT/XT schakelbaar toetsenborden, 2 trackballs, een 5,25" interne pc diskdrive, harddiskje, DDR-geheugen, een "teletekstgenerator" met voeding (mogelijk voor de TRS-80) en nog een heleboel losse dingetjes. Mooi setje bij elkaar.
 7. djkoelkast

  Galgje #13

  Op Retroforum spelen we gezellig met z'n allen GALGJE! Hoe werkt het? De winnaar van het vorige spel plaatst een nieuw woord, noteer voor elke letter een streep. Stel ons woord is CARNAVAL dan wordt de opgave: _ _ _ _ _ _ _ _ Andere users kunnen letters raden. Dit mogen zowel klinkers als medeklinkers zijn. Bij een goed antwoord vul je de letters in, bijvoorbeeld de A wordt geraden: _ A _ _ A _ A _ Bij een fout antwoord kun je een galgje plaatsen, na 7 galgjes is het game over, geef je het antwoord en mag je een nieuwe opgave bedenken. Het woord verkeerd raden of een letter verkeerd raden telt als 1 fout. Je mag steeds maar 1 letter opvragen of 1x het woord raden, daarna is iemand anders en dan mag je nog een keer. Je mag dus niet 2x achter elkaar een woord of letter raden, tenzij er langer dan 12u niet gepost is. De plaatjes die je kunt gebruiken staan hier onder (copy / paste de regel). Elk getal is het aantal fouten, dus bij 1 fout begin je bij 1 [img=http://www.retroforum.nl/galgje/1.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/2.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/3.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/4.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/5.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/6.gif] [img=http://www.retroforum.nl/galgje/7.gif] Het vorige deel: https://www.retroforum.nl/topic/3717-galgje-12/ De OP: http://pastebin.com/ZkF5wZkD
 8. djkoelkast

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Deze heeft Ross voor me meegenomen uit Zweden:
 9. djkoelkast

  Philips P2000T

  Wat een goede vondst Keetie!
 10. djkoelkast

  Philips P2000T

  Begin jaren '80 introduceerde Philips een heel eigen homecomputer: de P2000T, waar de T stond voor Tape. De P2000T heeft een eigen ingebouwd tapedeck gebaseerd op minitapes. Vergelijkbaar met antwoordapparaat bandjes. Alle data op deze bandjes werd digitaal (via FM modulatie) opgeslagen en was tien keer zo snel als het laden van een conventionele tape zoals bijvoorbeeld de MSX gebruikte. Ook de kast kon tegen een stootje, of twee. Daarom werd de P2000T in Nederland veel in het onderwijs gebruikt. Uniek aan de P2000 is dat hij een inhoudsopgave van de tape kon geven in een razend tempo. Ook weet het systeem wanneer er niet meer programma's op de tape staan en als je iets wil opslaan doet hij dit automatisch bij het eerstvolgende lege stuk tape. De P2000 kwam niet zoals de meeste homecomputers met basic, maar het laden van programma's van tape gebeurde automatisch. Je kon echter wel een "basic interpreter" met 16K geheugen aanschaffen, dan kon je gebruik maken van de tape index functie bijvoorbeeld. Dit werd Philips Cassette Basic (eigenlijk is het Microsoft Basic) genoemd en was er ook in het Nederlands Sloot je geen cartridge aan was dit het enige beeld: De P2000 is gebaseerd op de Z80 processor die op 2,5MHz draaide. Er zat een 4KB ROM in en 16K RAM (uitbreidbaar, later werden er ook versies met 32K en 80K RAM uitgebracht). De P2000T heeft 8 kleuren, een textmode van 40x24 karakters. De grafische chip is eigenlijk een teletekst (viditel) interface en de hele machine voelt aan als een teletekstmachine. Hierdoor zijn de spellen die er voor gemaakt zijn vooral uit blokjes opgebouwd. Bij de introductie van de P2000T kostte deze Hfl. 3000,= Niet veel later kostten ze nog "maar" Hfl. 1200,= Een tekstverwerker/database op cartridge moest je al snel Hfl. 265,= voor neertellen. De P2000 is er in een aantal uitvoeringen geweest: P2000T met ingebouwde tapedrive P2000M met 80 kolomsmonitor (monochroom) en 2 5,25" diskdrives, 72K geheugen en CP/M als OS P2000C portable versie van de P2000M maar dan op 4MHz, een 8088 processor voor MS-DOS en een 512x256 pixels grafische modus. Er kon een harddisk worden aangesloten op de P2000C Ik heb zelf alleen een P2000T en maar een paar tapes en hier zijn wat screenshots: Het zijn veelal schoolprogramma's.
 11. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Het logo van de Verzonken Stad is wel heel tof gedaan, eigenlijk is het vooral de glow die het minder aantrekkelijk maakt en op de foto's had wel wat kleurcorrectie gemogen. En bij Europa zijn de tekeningen niet zo tof, alle andere hebben foto's.
 12. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Die glow er omheen is echt heel lelijk gedaan, waarschijnlijk om de snijlijnen te verdoezelen. Helemaaal bij Bassie in de Amerikacover is het erg.
 13. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Dus die heeft er èn niks voor betaald èn meerdere voor zijn eigen collectie
 14. djkoelkast

  Wie is de Mol? # 2

  Ik geloof niet zo in dat "lekken". Dit is gewoon vooropgezet om een 'buzz' te creeren voor dit programma en dat is ze weer goed gelukt ook.
 15. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Wat aan de flauwe kant, maar herkenbaar.
 16. djkoelkast

  Wie is de Mol? # 2

  Ohja Evelien de Bruijn en Hart van Nederland doet wel een belletje rinkelen inderdaad.
 17. djkoelkast

  Wie is de Mol? # 2

  De BN'ers zijn echt op aan het raken, maar Sarah Chronis is natuurlijk mijn ultieme ONM-crush Die Nikkie zat ook in The Big Escape en was strontvervelend. Evi Hanssen is geen BN'er, maargoed, wel bekend van o.a. Expeditie Robinson Robèrt (lekker los gebakken) kennen we van Heel Holland Bakt Rick Paul van Mullingen zat o.a. in Adam & E.V.A. en Rundfunk De rest zegt me niet zo veel. Bedankt voor de mooi uitgewerkte post weer @RM!
 18. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Als het niet relevant was hadden ze het net zo goed niet kunnen melden
 19. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Oei, en nu?
 20. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  Dat is niet negatief hoor, ik constateer dat er iets staat wat niet helemaal strookt met de waarheid.
 21. djkoelkast

  Bassie & Adriaan #10

  "onlangs" kwam er een grote box uit. Toen was V&D nog rendabel, dus dat is niet onlangs.
 22. djkoelkast

  Q&Q

  Ik heb zelf volgens mij ooit 1 aflevering proberen te kijken, vlak na de eerste dvd-release, maar ik kom er niet doorheen, voor mij echt te gedateerd. Maar dat heb ik ook met Hamelen, Zevensprong en dat soort series. Mijn Idee vind ik dan weer wel tof, maar wellicht is omdat bovenstaande series gewoon van voor mijn tijd zijn en Mijn Idee er midden in zat, ook al is dat ook oubollig als de pest
 23. djkoelkast

  Retro gamedag Schagen - 4 november 2018

  Er geslaagde en vooral goed bezochte dag, de hele dag door echt heel veel mensen gezien en allemaal even positief. Dit kan toch niet anders dan dat we zeggen: volgend jaar graag weer
 24. djkoelkast

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Wauw, wauw, wauw, wat een vette bak Al is het niet echt homecomputer meer natuurlijk. Nu moet er ook een Quantel komen hoor!
 25. djkoelkast

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Hij zit in de VS, daar is die markt een stuk groter
×