Ga naar inhoud

Nederlandse krantenartiekelen ruimterace, Tivoli Sterrenwacht


Aanbevolen berichten

Door de jaren heen heeft de Tivoli sterrenwacht een aardige collectie ruimtevaard gedenkwaardigheden verzameld.

Alles van vele honderden dia's tot bandrecorderbanden en 16mm films. Ik ben al een tijdje bezig om dat alles te digitaliseren, en het is leuk om te zien als iets in en tentoonstelling of artikel gebruikt wordt.

 

Één van de bijzondere documenten gedoneerd aan het archief -door verschillende mensen- is een groot aantal krantenknipsels/artiekelen die toen der tijd waren ingeplakt door volgers van de ruimterace.

 

50259472356_1f7d384e4b_c_d.jpg

- Zie middelste plank

 

Werdelijk tientalle boeken met duizenden knipsels van zowel teksten als foto's. De collectie begint aan het verre begin met Sputnik, en rijkt tot aan het Space Shuttle tijdperk.

Verschillende tijdperken zijn gearchiveerd; Van de eerste Amerikaanse satelliet naar het eerste levende wezen in de ruimte, eerste mens op de maan, naar ruimtesondes die landen andere werelden en verre planeten. Alles bijzonder mooi en gedetaileerd ingeplakt.

 

50259659947_f1f02db121_c_d.jpg

 

50259471301_9dd60d331c_k_d.jpg

 

 

Hellaas zijn de boeken en knipsels aan het vergaan; de lijm droogt op en de rug verteerd gewoon. Hoogtijd om dit mooie document, ooit met veel intresse en ongewtijfeld trots in elkaar gezet, te geditalizeren voor het digitale archief.

 

De sterrenwacht sponsord dit werk door een boek-scanner aan te schaffen, die de komende weken moet arriveren. Op die manier kunnen de mappen met hoogstaande scans in OCR PDF en OCR WORD worden opgeslagen. Zo zijn ze makkelijk toegankelijk en lees/bruik-baar. De PDF bestanden worden uiteindelijk hier ook gedeeld.

 

Verwacht updates zodra ik een stapje verder ben 🙂

 

50258814388_16eeb13b83_c_d.jpg

 

 

 

aangepast door T4600C
Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...