Jump to content

T4600C

User
 • Content Count

  197
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by T4600C

 1. 28 Jan was ik te gast bij de volkssterrenwacht Tivoli. Ik heb een leuke tour gehad en hun 30cm telescoop kunnen gebruiken met mijn mobiele telefoon. Daar kan geen super telelens tegen op! wat een gigantische vergroting. Ik ben al een tijdje met hun in gesprek over het digitalizeren van hun archief. Het archief zit vol met boeken over astronomie, ruimtevaart en hoe de aarde werkt. Wat mij het meeste aanspreekt zijn hun honderden dia's, plakboeken vol krantenartiekelen en geluidsbanden uit de tijd van de Apollo missies. Zo rond de jaren 60s tot 80s. De geluidsbanden met Nederlandse uitzendingen van de Apollo missies heb ik al gedigitalizeerd, nu nog de dia's en krantenartiekelen. Eind 2018 is er een reünie bij Tivoli, wellicht is het dan leuk om oude foto's, geluidsfragmenten en kranten te laten zien. Alles komt in public domain op archive.org. Hier een Facebook artikel geplaatst door Tivoli: "Vandaag een bijzondere gast mogen ontvangen bij ons op de sterrenwacht. Niels is 21 jaar, en nu al een expert op het gebied van digitaliseren van oude beelden en geluidsfragmenten uit het Apollo tijdperk. Niels kwam de banden terug brengen die hij had gedigitaliseerd voor ons. Je kan zijn werk bewonderen op https://archive.org/search.php?query=creator%3A"Apollo+16+uvc+s201+as16-123 We hopen in de toekomst nog vaker van zijn diensten gebruik te mogen maken!" Of ik de boeken digitaal ga maken weet ik niet, misschien zeldzame uitgavens maar anders niets. De banden, dia's en krantenartiekelen zijn uniek. Verder ga ik een bandrecorder band voor ze regelen die ze in hun tour kunnen gebruiken om Nederlandse Apollo 11 geluiden af te spelen. De eerste dia's zijn al gescand:
 2. Het digitalizeren van de banden heeft zijn vruchten af geworpen, nu kunnen we bezoekers op een authentieke manier laten horen hoe het vroeger op TV en de radio klonk, Met een band die ik heb samengesteld uit oude nederlandse Apollo 11 opnamens. Volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch heeft een opendag op de 20ste en 21ste ter gelegenheid van de Apollo 11 maanlanding. Kom gratis langs voor een rondleiding door hun archief, leer hoe de Simon Stevin sterrenwacht de NASA hielp Apollo 10 en 11 te ontvangen. Kijk door tig telescopen met en zonder zonnefilters, inclusief de grote 30cm Maksutov telescoop. Als het weer het toelaat kun je zonnevlammen zien. Voor de kids een leerzame speurtocht! Er zijn ook souvenirs te koop.
 3. Ik ben momenteel bezig met het scannen van 10 rollen 35 mm film, die in totaal ongeveer 300 foto's bevatten. Deze rollen zijn Kodak Panatomic X op nitraatbasis en bevatten foto's van een reis uit 1937 naar Egypte en Istanbul. De foto's zijn gemaakt door Professor v.d Plaats. Locatie te Utrecht. 3 van de rollen zijn in goede staat, de anderen in middelmatige en slechte vorm. Sommige hebben een bruine tint, andere worden donker. Misschien is het zilver aan het oxideren? de foto's zijn nog steeds herkenbaar en hopelijk kan ik met de kracht voor digitale verbeteringen goede resultaten halen uit de slechter rollen. Elke rol werd/is opgeslagen in zijn eigen aluminium container. Hier is het archief, let op dat dit een work-in-progess is. https://www.flickr.com/photos/161307915@N03/albums/72157696452235130 Enkele scans tot nu toe: Scans gedaan met 4000 DPI met Nikon Super Coolscan 8000 ED op Vuescan software. Vertel me wat je van de foto's en scans vind! Gr, Niels
 4. In de jaren zestig en zeventig waren magnetische banden de enige manier om snel data op te slaan en op te halen. Het ruimteprogramma van Amerika in die tijd was een van de meer computer-intensieve zaken. Simulaties, volgers, baanberekeningen, opslag en verwerking van telemetrie, experimenten op de grond en in de ruimte werden veelal opgeslagen en gedeeld via spoelen. Aanemers en onderaanemers deelden informatie met elkaar en met de NASA. Dit is slechts een klein deel van de IBM Real Time Computing Complex in Houston. 9-track drives in de achtergrond. Dit zijn de computers die alles verwerkten voor de schermen van Launch Control en Mission Control. NASA en aanemers kochten dit soort computerbanden met vrachtwagens vol. Meestal werden ze hergebruikt. Als de banden niet meer bruikbaar waren, of ze moesten worden bewaard als ze eventueel later weer nodig waren, werden ze opgeslagen in warenhuizen. Wanneer er geen ruimte meer was werden de spullen verkocht, en komen zo in de handen van derde partijen. Een andere manier is als souvenir, een aandenken aan het project waar je werkten. Soms komen dit soort banden op een online veiling, zoals Ebay. Zie hier een van mijn banden: Het is een 10.5 inch spoel met 1/2 inch brede magnetische tape. Waarschijnelijk 7 of 9 sporen. Ik weet dat het niet de goede manier is, maar ik heb geprobeerd om de band af te spelen in mij 1/4 inch 4 sporen geluids bandrecorder. Hier zijn de resultaten: https://drive.google.com/drive/folders/17vss0VXnpmGchf0DuRh3w2wXxNNphkYA Poging 5 en 6 zijn veruit het besten, hier zat de tape in de capstan en werd dus op een gelijke snelheid en druk langs de kop gehaald. Ik weet niet wat de hoge toon is. Test 6 is het begin van de band en heeft rare pieken. Hier een foto van de sporen op de band: Closeup van de sporen: Dit is natuurlijk niet de goede manier om zo'n band af te spelen hellaas heb ik zelf niet een computer band recorder. Ik moest dus verderzoeken. Na om hulp te vragen heeft een Amerikaan mij benaderd. Hij heeft een data recovery bedrijf en heeft ervaring met NASA banden. Ik betaal de banden en verzend kosten en hij gaat ze gratis inlezen. Via Ebay heb ik hem een paar banden toegestuurd. Ik hou jullie op de hoogten!
 5. T4600C

  Lezen van NASA 10.5" computer banden

  Mooi ding, maar het lijkt op een 1/4 inch recorder, mijn banden zijn 1/2 inch. Die topic op apollohoax is van mij. Het lijkt er op dat Ampex recorders modulair waren, de FR-100 kon zowel 1/4 and 1/2 inch en de FR-600 kon 1/2 en 1 inch banden afspelen. Dan moet je natuurlijk wel de goede kit hebben, met koppen, kapstan, versterkers enz. Deze 7-spoor recorder gebruikt 1/2 inch, zou dus mijn banden af kunnen spelen. De spoelen zullen niet passen maar daar vinden we wel wat op. Het nadeel? verzenden kost 600 euro, ik en de verkoper hebben daar geen zin in. In ieder geval, de kans op een complete FR-600 is nihil. Daarom heb ik het op een na beste gekocht. Hier later meer over.
 6. T4600C

  Lezen van NASA 10.5" computer banden

  Het is aan mij voorbij gegaan, maar ergens februari stond een heuse FR-600 tape unit met controle unit te koop op Ebay! https://picclick.com/Vintage-Giant-Ampex-FR-600-Reel-To-Reel-264190463587.html Meer foto's: https://s1109.photobucket.com/user/seersandrobots/library/Ampex FR 600?page=1 Local pickup only, verzending zou waarschijnlijk duizenden euro's kosten. En dan heb je natuurlijk niet de kennis en expertise om zo'n recorder te repareren en te calibreren naar fabrieks specificaties. Het lijkt er op dat elk kanaal zijn eigen oscilliscoop had. Dat ding moest een godsvermogen hebben gekost! Een aantal van mijn banden zijn opgenomen met een FR-600 bij Winkfield, wellicht met de machine in deze video? Ik ga misschien twee sets FR-600 koppen kopen, deze zouden ideaal moeten zijn om mijn banden te digitalizeren.
 7. Duizenden euro's aan scanners, software en andere apperatuur. Duizenden euro's aan foto's, film en video beelden, geluidsmateriaal. Honderden euro's voor digitalizeren vaan media wat ik niet zelf kan. Honderden uren aan tijd. Duizenden foto's, honderden uren beelden en geluidsmateriaal, allemaal online in volledige resolutie zonder watermark. Niet te vergeten mijn bijdragen aan deze forum qua computer manuals, programma's en operating systems. Zonder paywal. Voor niks. Denken aan een patreon met als beloning fysche prints die mij ook geld en tijd kosten. Als er wat geld overblijft, steken in nieuw materiaal. Jammer om te zien dat als ik ook maar durf te denken aan een manier voor mensen om vrijwillig bijdragen te maken, alles meteen is vergeten.
 8. De AGC staat voor Apollo Guidance Computer, en is de computer van de Apollo Commando Module (Commando module), en Lunar Module (Maanlander) Deze computer was de fly-by-wire interface tussen Houston, de astronauten, en de ruimteschepen (Waaronder tijdens de lancering ook de Saturnus-5 raket, en tot aan de Trans Lunar Injection ook de derde trap.) Het doel van dit restauratie project is het restaureren van een AGC naar werkende staat, om uiteindelijk orginele Apollo MiT software te draaien. Om precies te zijn, het zelf-test programma AURORA. De AGC waar we het over hebben komt uit de LTA-8, een LM gebruikt voor bemande testen in een vacuum kamer. Dit is dus GEEN museum naamaak en het kan complete AGC programma's verwerken. Deze LTA-8 is nog steeds te zien in een museum, minus de AGC dus. De computer: Duidelijk te zien zijn de verschillende modules die de chippen en andere componenten bevatten: Open onderkant van de AGC met bedrading van de module connectors: Het controleren van de bedrading: Deze week was een grote stap, de orginele voeding modules werden gecontroleerd en voor het eerst in 50 jaar weer onder spanning gezet. Gelukkig zijn er tot nu toe nog geen kapotte bedrading en chippen gevonden tijdens de controle, het wordt dus tijd om de computer stukje bij beetje op te starten. Spannend! Eerst een video die de situatie uitlegt en verschillende onderdelen laat zien. Tijdens 2:41 is een logische module met chippen te zien. Tijdens 5:34 is te zien dat de AGC niet meer in de LTA-8 zit. Interresant is de geheugen-module simulator te zien tijdens 12:16, deze werden gebruikt voor ontwikkeling. Tijdens 18:15 is hun prototype DSKY (scherm van de AGC) te zien, waarmee astronauten informatie kunnen aflezen van de AGC. En nu de video waarin de voeding-modules worden getest: Alle modules zijn weer goed te zien, evenals de ingewikkelde bedrading van de achterkant. Op 8:25 wordt de onderkant opengemaakt en krijgen we wat mooie macro-shots van de bedrading. Moet er niet aan denken dat te trouple-shooten! Tijdens 10:57 krijgen we een korte inspectie van de voeding-modules, en uiteindelijk de aansluting op de 28V voeding die spanning gaat leveren aan de AGC voeding modules. En dan eindelijk, het moment waar iedereen op heeft gewacht, op 14:38 wordt de spanning doorgeschakeld naar de AGC voeding, we krijgen een stabiele spanning van 4,09v op de digitale multimeter en de digitale oscilloscoop geeft de verwachte stroompulsen van de AGC voeding weer. Later wordt de spanning opgevoerd naar normale bedrijfspanning en de beide voedingen blijken goed te werken. Dus hoe ver is het project nu? De bedrading, chippen en andere componenten zijn gecontroleerd en er zijn geen foute gevonden. De voeding modules zijn deze week getest, en vallen binnen de orginele prestaties. Nu is het slechts een kwestie om de AGC stukje bij beetje aan te sluiten. Dit is te zien in aankomende video's Wat aanvullende informatie: Schema's gemaakt bij het testen van de bedrading, hierop is te zien waarop elk connectie-punt is aangesloten: http://apolloguidance.computer/2003100_071/pins Circuit en component schema's van dit type AGC: https://archive.org/details/agc_handbook_jp2/page/n159 AGC programma code: https://archive.org/details/virtualagcproject Verschillende programma's hadden verschillende namen. COLOSSUS was voor de CM (Command module) LUMINARY, AURORA en SUNBURST was voor de LM (Lunar Module) LUMINARY 99 was de AGC software gebruikt in de Eagle, dus de LM van Apollo 11: https://archive.org/details/Luminary99001J2k60/page/n947
 9. Meer tijd voor de AGC, deze keer met een lheus lab. Ken is bezig met de ringkerngeheugen simulatoren die bij de AGC kwamen. Deze moesten ooit worden aangesloten op een computer die zie voordeed als ROM voor de AGC. Een devtool dus. Deze onderdelen kunnen worden gebruikt met een moderne computer om ROM te simuleren. De DYSK (Keyboard/monitor) replica heeft grote sprongen gemaakt en is grotendeels klaar om op de AGC te worden aangesloten. Met behulp van een bedrijf zijn exacte replica's gemaakt van de AGC connectoren pinnen. Hiermee worden connectors gemaakt die op de AGC kunnen worden aangesloten om het RAM te simuleren. En om de commando mobule/maanlander te simuleren voor de AGC. Deze poorten werden ook gebruikt tijdens ontwikkeling om de AGC te debuggen. Deze speciale pennen waren nodig, omdat je natuurlijk niet zomaar een eigen poort in de AGC maakt. Hellaas werkt de module die het ringkern geheugen aanstuurt niet goed, en we kunnen er niet bij zonder de buitenlaag van de module te verwijderen... dus. Jimmy heeft hiervoor toestemming gegeven.
 10. In de E3 stream van Nintendo vandaag was een gameplay video/trailer gezien van de nieuwe Panzer Dragoon. Panzer Dragoon 1 en 2 waren grote hits op de Sega Saturn. De HD remake komt nog deze winter uit.
 11. Een trailer: Probeersels met in inkleuren van foto's met machine-learning: https://colourise.sg/#colorize
 12. T4600C

  Glasnegatieven inscannen 1890-19??

  Het lijkt er op dat alle foto's door dezelfde fotograaf zijn genomen. Ik denk allemaal in Engeland.
 13. T4600C

  Panzer Dragoon remake op Nintendo Switch

  Juigen voor mobiele spellen bij E3, en notebene van zo'n prachtige IP.
 14. Alle foto's zijn te zien op Flickr: https://www.flickr.com/photos/161307915@N03/albums Waar ook een aantal andere projecten staan die nog lang niet af zijn. Uiteindelijk ga ik de foto's op archive.org zetten waar ook tiffs kunnen worden gedownload NASA foto's zouden geen probleem zijn, op veilingen worden foto's voor duizenden euro's verkocht zonder problemen. De NASA zou blij moeten zijn voor mijn werk met het online zetten van foto's die daarvoor niet online stonden, en ik heb nog honderden NASA foto's die niet of slechts in lage resolutie online staan.
 15. T4600C

  Medisch Centrum West-tapes

  Als het voorste element van de Bosch KCU40 geen coating heeft kan je het misschien laten polijsten. Dat heb ik wel eens laten doen als CDs en DVDs onleesbaar waren door krassen. Anders, geen coating VS geen krassen. Vraag mij af wat een meer merkbaar effect op het beeld heeft, hmm. Veel doffe krassen zullen het contrast verlagen.
 16. T4600C

  Lezen van NASA 10.5" computer banden

  Even een update: De reparateurs die bezig zijn met een aantal machines voor Peter hebben hellaas hun handen vol. Deze dingen kosten nu enmaal tijd, en waarschijnelijk gaat dit niet snel veranderen. De Otari laat dus op zich wachten. Peter heeft garage ruimte kunnen aanschaffen om al zijn 1/2 recorders eens goed aan te sluiten en te testen. Het kan zijn dat de testband gebruikt op de Otari gewoon leeg was, en dat opnemen niet werkt. Nu hoef ik natuurlijk niet op te nemen, de recorder met alleen afspeel-functie is genoeg. Peter gaat wat meer testen uitvoeren met andere banden om er hopelijk geluid uit te krijgen. Anders moet de recorder misschien naar een reparatiebedrijf die veel meer zal vragen. Gr, Niels
 17. T4600C

  Digitaliseren van analoge video

  Ooit bij een bedrijf geweest die oude computer media digitalizeerd, data recovery op hardeschijven en geheugen chippen?
 18. Ik heb een stuk of 20 QIC-80 tapes en twee drives. Vorige week heb ik de drive geinstaleerd en alle tapes proberen te lezen. Omdat de zwarte band bij sommige droog is, gaan ze na een tijdje stuk. jammer! Het was even leuk om te proberen, maar het systeem is zo rete traag dat ik het verder niet ga gebruiken om data uit te wisselen. Om data uit te wisselen tussen oude en moderne computers gebruik ik ZIP disks en netwerken. In ieder geval, de meeste tapes waren niet leesbaar, niet compatible met de windows 95 backup software. Stuk of 3 wel, waar veel software en drivers op stonden voor DOS, OS/2 en Windows. Het is ongeveer 50Mb aan spullen. Misschien vinden sommige hier wat interresants? Hier is een PasteBin met een uitdraai van de folders https://pastebin.com/7EMyhDUc En hier het archief: tape 4.rar
 19. Allen, Dank voor het volgen van mijn project(en)om oude negatieven in te scannen en online te zetten, in combinatie met het maken van video's en mozaieken. Ik heb draadjes op een aantal fotografie websites, en de reacties van mensen zijn altijd goed. Een aantal volgers hebben geholpen om locaties en zels mensen terug te vinden. Allemaal een success, en ik werk graag aan het digitalizeren van informatie voor de volgende generaties (Het zij oude foto's, NASA satelliet opnamens en computer data) Nu ben ik klaar met de negatieven uit Egypte. Bijzonder en interresant voor veel mensen, maar de waarheid (Het zal eens niet zo zijn) is dat dit veel geld en tijd kost. Nu zit ik te denken om een Patreon op te zetten zodat mensen kunnen helpen mijn projecten te financieren. Patreon is een service waar iemand zijn eigen terms kan opschrijven, vervolgens kunnen anderen zich aan deze service abboneren. De persoon die de terms heeft gemaakt ontvangt dan elke maand een vast bedrag van de abonnee. De abonnee ontvangt natuurlijk iets terug voor de verleende financiële steun. Het geld wat ik hiermee ontvang wordt gebruikt voor het kopen van meer foto's, scanner reparatie, software, professionele restauratie en inkleuring van foto's/filmpjes, digitalizeren van media wat ik niet zelf kan (8/16/35mm filmpjes). De collecties die ik in de tussentijd heb gekocht voor digitalizatie zijn 50 glasnegatieven van 1890-1900, 390 35mm foto's gemaakt door een luftwaffe soldaat tussen 1935-1945, vele niet eerder vertoonde NASA Skylab en Gemini foto's op 70mm film. En verschillende amateur 16mm filmpjes gemaakt tussen 1910 en 1950. Ik heb een weekje nagedacht over de patreon, wat ik terug kan doen voor geabboneerde 'Patreons'. Graag hoor ik daar jouw mening en die van andere over. Deze lijst is een brainstorm en zeker nog voor aanpassing/toevoegingen vatpaar. Ik zat te denken om 15 foto's per week digitaal te leveren. 1. Vroegtijdige toegang tot foto's (1-2 weken?) 2. Vroegtijdige toegang tot mozaieken (^) 3. Vroegtijdige toegang tot muziek video's gemaakt met foto's/filmpjes) (^) 4. Toegang tot TIFFs 5. 1 Exclusieve foto's per x-aantal publieke foto's. 6. 1 Exclusief mozaiek per 5 mozaieken. 7. Analoge afdrukken van orginele negatieven. Het lijkt mij gaaf om iets orgineels fyschiek te leveren.(Na scannen van complete collectie) - Hoe veel afdrukken per tier en x-aantal foto's? - Mogelijke formaten? De afdrukken krijgen een identificatie/datum afdruk op de achterkant om duidelijk te maken dat het om een moderne afdruk gaat. 8. Aan de hand van een aantal samples, stemmen welke collecties als eerste gescand worden, volgworde. 9. Stemmen wat voor soort thema/jaargetal gekocht moet worden als volgende projecten. Er kunnen, net zoals bij kickstarter, een aantal 'tieren' worden gemaakt. Hoe meer je wil betalen, hoe meer voordelen je ontvangt. De genoemde aantallen kunnen hiernaar worden aangepast. De prijs voor afdrukken moet realistisch worden gehouden. Het uiteindelijke doel is niet zo zeer om geld te verdienen, maar meer om eigen financiële inbreng te verminderen. Graag hoor ik wat jij hier over denkt, en iets aan kan toevoegen/advies geeft. Groetjes, Niels
 20. Gebruiker Murp op de FOK! forum heeft de deep-learning AI website https://colourise.sg/#colorize gebruikt om een foto in te kleuren. Het resultaat is een subtiele kleurweergave.
 21. Deze week heb ik de laatste foto's gescand en vandaag alles geupload. Het Flickr album is gesorteerd op alfabetische volgorde. Hat archief bevat nu iets meer dan 300 foto's. Er zijn een aantal panorama's bij gekomen. Ik ben nu bezig met het maken van korte animaties door foto's te gebruiken kort na elkaar genomen, of tijdens het draaien van de camera. Nu heb ik intresse in jullie favourite afzonderlijke foto's, en favourite panorama's. Misschien kunnen we er een aantal uitkiezen voor restouratie en omzetting naar kleur? Ik weet niet voor jullie, maar dit project heeft mij zeker een andere kijk gegeven in dit tijdperk. Hopelijk was het interresant om te volgen. Groetjes, Niels
 22. T4600C

  Nieuwe CPU cooling fans

  De coolingfans die werden gebruikt bij 486 en pentium 1 systeem waren klein, luidruchtig en hadden een hoog toerental. Door het kleine formaat en hoge toerental zijn veel nu versleten. Ze maken herrie, draaien langzaam of helemaal niet. Nu kan je blijven zoeken naar oude fans die nog werken, maar dat houdt een keer op. Ik heb wel intresse in nieuwe fans van ongeveer hetzelfde formaat, maar liever iets groter omdat die niet zo snel hoeven te draaien. Deze moeten kunnen worden aangesloten op de normale PC voeding. Heeft iemand hier ervaring mee?
 23. T4600C

  Nieuwe CPU cooling fans

  Dank! Heb jij al ervaring met enkele fans uit hun catalogus? Net deze gevonden, klein maar wel goedkoop en komt met koelblokken, stickers en kabel: https://classiccomputershop.eu/Webwinkel-Product-213060834/New-&-sealed-Speeze-chipset-processor-cooler-bundle-set-CPU-Intel-AMD-386-386DX-486-486DX-486DX2-486DX4-Pentium-heatsink-fan.html https://classiccomputershop.eu/Webwinkel-Product-213298884/New-AOpen-chipset-cooler-heatsink-40mm-fan.html
 24. Volgens mij is dat een van de onderdelen ja. De zilverkristallen emigreren uit de emulsielaag, oxideren en 'keren' als het waren om. Donker keert om naar licht, licht keert om naar donker. Dit is te zien in sommige foto's. https://archivesandspecialcollections.wordpress.com/2012/01/17/forms-of-photographic-degradation-silver-mirroring/ Verkleuring van de nitraathouder komt ook voor: https://filmcare.org/vd_silverfading.php Er zijn manieren om het gedeeltelijk terug te draaien, maar die hebben allemaal nadelen, die de film misschien op ten duur meer aantasten en degradatie versnellen. Jammer. Egypt-2-21 Tijd is de grootste vijand. En uiteindelijk zijn wij aan de beurt.
×