Jump to content

WHiZZi

User
 • Content Count

  118
 • Joined

 • Last visited

About WHiZZi

 • Rank
  Space War
 • Birthday 04/19/1982

Profiel

 • Geslacht
  Array
 • Locatie
  Array
 • Console
  Array
 • Facebook
  Array
 • Twitter
  Array

Profile Fields

 • Interesses
  Array

Recent Profile Visitors

2,210 profile views
 1. Ik ben toch wel heel trots op de volgende GGA's welke ik heb gekocht voor het museum. Allereerst heb ik, na lang zoeken, een Atari Falcon 030 op de kop getikt. De laatste Atari computer en ook de ultieme Atari computer. Vrij zeldzaam in ieder geval. In het kader van, GGD (Gans Geil geDoneerd), is er onverwachts een complete Amiga CDTV (incl keyboard, muis en FDD) afgegeven en een zeer zeldzame Philips CDI-TV. Van beide hebben we er nu twee, wat makkelijk is voor beurzen en voor backup :). Ook is er een Philips NMS 8245 MSX binnengekomen met als grote verrassing, de diskettedrive werkt nog! Deze MSX was de hoofdprijs van TROS Wondere Wereld shows. Een GGA deze maand is ook een Amiga 1000. Ook steeds moeilijker te vinden en handig om er één op de reserve te hebben liggen. Gisteren eindelijk een Europese variant van de sjouwbare Commodore 64 gekocht, de SX64: Om ook de ultieme en laatste Philips MSX te hebben, heb ik ook in de buidel moeten tasten. De Philips NMS 8280 incl bijpassende monitor: En als kers op de maand februari (wat ook nog eens de drukste maand ooit was) hebben wij deze in Nederland gemaakte computer in handen gekregen: Een Holborn 6100 ! Deze uit Enschede afkomstige computer zijn er maar liefst 100 van gemaakt. Dit is de eigenlijke opvolger van de originele Holborn (Holborn = Born in Holland), de 9100. Dit multi-user systeem had een eigen OS in ROM (HOS, Holborn Operating System) en waren inderdaad gemaakt om niet als 'saai' te worden gezien (wat de hardware wel was overigens). De iets goedkopere 7100 was gelimiteerd tot maar 2 users. De 6100 is vermoedelijk in 1982 ontworpen om toch het toen populaire CP/M te kunnen gaan draaien. HOS werd gedropt en de machines kregen 8" diskettes om CP/M te starten. Alleen IBM bleek te groot en CP/M was al dalende in populariteit (vanwege MS-DOS en PC-DOS). Er is nog een opvolger gekomen (Holborn 6500) met mini diskettes (5,25" dus.. dat was mini) maar hiervan zijn maar een handjevol exemplaren van gemaakt. Holborn ging in 1983 failliet. Dus yay, wij hebben een hele zeldzame erbij. Voor de mensen die weer gaan zeuren dat dit geen homecomputer is, dat klopt. Echter is dit nou één van de machines waar een mooi verhaal bij hoort, Nederlands product en zeldzaam. Het levert leuke gesprekken op en fuck it, het is mijn museum en ik vind het cool.
 2. De Aesthedes 2 De originele Aesthedes stamt uit 1980 en gemaakt door dhr. Claassens in Hilversum als computer voor CAD (Computer Aided Design) gezien er geen computers waren die dit aankonden. De originele Aesthedes was gemaakt dat een designer achter de computer kan zitten en kan designen, zonder daarvoor kennis van computers te hebben (dus direct een GUI). De 3 monitoren er op kunnen 16,7 miljoen kleuren weergeven, 3 schermen eronder voor de data (groene fosfor schermen). Deze machine kostte rond de fl 300.000,- en daarvoor had je wel 10 Motorola 68000 CPU's. De Aesthedes 2 komt uit 1985 en bevat 4x 68020 en de 68882 coprocessor waardoor deze 3D kan tekenen. Aesthedes stopte de verkoop nadat de Macintosh uit kwam, werden vooral gebruikt in de auto industrie. Voor wat beelden: Filmpje ED: https://www.ed.nl/video/nostalgie-in-computermuseum-iedereen-voelt-zich-weer-kind~p126114 Filmpje Omroep Brabant: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3148238/Bill-Gates-heeft-geen-tijd-maar-de-opening-van-het-HomeComputerMuseum-gaat-gewoon-door Filmpje Omroep Helmond: Alle filmpjes zijn afgelopen week opgenomen, dus veel dingen staan in de filmpjes nog niet op de plek waar ze horen. Het geeft in ieder geval een beeld. Er zullen in de loop van de week wel enkele nieuwe filmpjes online komen van de opening. Ik heb 3 foto's op onze Instagram geplaatst: https://www.instagram.com/homecomputermuseum/ En een vriend heeft ook wat foto's gemaakt die ik op Flickr heb geflikkerd
 3. Hier alvast een preview: https://www.ed.nl/helmond/homecomputermuseum-in-helmond-is-nu-twee-keer-zo-groot-en-heeft-dus-veel-meer-ruimte-voor-retrocomputing~a2969561
 4. I'll take this to a personal message, let people show off their new gear in this topic.
 5. Het HomeComputerMuseum zal vanaf 2 februari dit jaar opnieuw openen in het centrum van Helmond in een prachtig pand. Met ruim 200 werkende computers interactief (hands-on) opgesteld is dit een unieke plek waar bekende en onbekende computers vanaf 1975 tot en met ongeveer 2008 worden getoond. De deuren gaan om 10:00 open en rond de klok van 12:22 volgt de officiële opening. De rest van de dag mag je door het hele museum heen lopen. Entree is als normaal of (€8 per persoon) of je vraagt lief of je één van de vrijkaarten mag hebben. Hopelijk tot dan!
 6. I can be short on that answer, nope. I'm going to put it in the museum and since this is my only one, I'm not selling it.
 7. Ik zal hier ook nog even reageren. Nee, we gaan niet dezelfde kant op. Ik ben simpelweg vergeten om aan te geven dat ik niet kon komen, omdat de verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht tegelijk viel. Hier staan wij geboekt en krijgen er ook een fijne bijdrage voor. Dit is pas bevestigd op enkele weken voor de datum. Ik ben normaal juist heel erg voor afspraken en deze na te komen. Alleen afgelopen maanden ben ik met 2 hele grote projecten bezig geweest voor het museum. O.a. een verhuizing naar een 1090m2 locatie waar we 1 oktober de sleutel van hebben gehad (en 02-02-2020 heropenen), hiervoor een crowdfunding campagne én tegelijk bezig voor zieltjes te winnen voor de Brabantse Erfgoedprijs 2019 welke we uiteindelijk ook gewonnen hebben. Is het goed dat ik dan niet ben op komen dagen? Zeker niet. Ik baal er echt van dat ik het niet heb laten weten dat ik niet heb kunnen komen en dat ik dus mensen heb teleurgesteld. Bij deze dan ook mijn oprechte excuses. Als het volgend jaar niet op dezelfde datum (18&19 april en 14&15 november 2020) valt, dan kom ik zeker wel. Mocht het wel tegelijk vallen, kan ik daar dan ook rekening mee houden (mijn standaard maatje op de Utrechtse beurs kon voor het eerst in 15 jaar niet naar de beurs toe ivm verhuizing van hem, dus ik was ook onderbezet in Utrecht). Overigens is eenieder hier wel welkom op de heropening van het museum op 02-02-2020 dus.
 8. In het HomeComputerMuseum wel en ja, de CHE-1 zou ik graag willen toevoegen aan de collectie.
 9. Tnx. Ik baal er ook van dat ik niks heb laten weten. Overigens sta ik dit weekend in Gent op een grote LAN-party (net pas thuis van opbouwen).
 10. Mee eens, het is mij ook volledig ontschoten. Vreemd genoeg ook geen meldingen gezien in de e-mail dat ik getagged was en bij die zeldzame keer dat ik hier een post maakte, niet op het wereldbolletje geklikt. Dus bij deze excuses en het zal niet meer voorkomen dat ik niet duidelijk ben of ik wel of niet ergens kom.
 11. De CHE-1 is inderdaad een Apple ][-kloon van de Computer Hobbyvereniging Eindhoven. Leden konden een zelfbouw-kit aanschaffen voor deze machine en er werd veel mee geëxperimenteerd. Er zijn zo'n 1300 mainboards verkocht en tal van uitbreidingen op de basis (wat dus een Apple ][ is). Schema's en dergelijke voor de insteekkaarten is lastig, juist omdat het vaak zelf werd gemaakt. Je zou de IC's kunnen opzoeken en kijken wat het moet doen. Verder hoort dit inderdaad in een eigen topic thuis, dan kan ik hier blijven vertellen over het HomeComputerMuseum.
 12. Ik zit hier nog wel, Ik heb overigens nooit belooft om te komen, ik heb 'wellicht' gezegd en als de Verzamelaarsjaarbeurs niet was geweest, was ik wel gekomen. Het had wat netter geweest als ik het had gemeld, mee eens. Ondertussen is er wel ontzettend veel gebeurd. Waarschijnlijk ook de reden waarom ik niet heel actief ben geweest hier in de afgelopen maanden. Het belangrijkste nieuws, we gaan verhuizen.. sinds 01-10-2019 hebben wij de sleutel van een 1090m2 pand waar we tot in lengte der dagen in zullen zitten. Geen anti-kraak, geen tijdelijke huur maar gewoon permanent. Het mooiste is, het nieuwe pand zit aan de overkant van de straat. Hier ben ik al mee bezig sinds maart 2019 trouwens Binnen zag het er zo uit: Nu zo (alle TL vervangen door LED): Verder zijn we, ruim anderhalf jaar na opening, officieel erkend als Erfgoed door een onafhankelijke jury die uit 56 bedrijven een keus heeft gemaakt en daarna via een publieksstemming nog 48% van de stemmen gehaald. Hiermee het eerste Europese technische museum wat officieel erfgoed is. Verder nog een aantal zeer zeldzame machines erbij. Een complete Apple Twentieth Anniversary Macintosh incl doos met boeken en software. Een Apple III, Colecovision, Fairchild Channel-F, NeXTstation, DAI (16K Teleac versie) en waarschijnlijk nog wel een paar die ik ben vergeten. Per 02-02-2020 zullen wij heropenen op de Noord Koninginnewal 28 in Helmond. Tot 06-01-2020 blijven we overigens ook gewoon open op de Kluisstraat en eenieder die komt bezoeken en zegt dat hij van Retroforum komt, mag van mij naar het nieuwe pand en snuffelen in onze voorraad Ik zal hier wat vaker komen en duidelijker zijn of ik wel of niet kom, is zeker niet netjes geweest. Volgend jaar de dag niet meer plannen op dezelfde dag als de verzamelaarsbeurs, voor deze laatste krijgen we overigens ook betaald om daar te staan en gezien we nog steeds een non-profit organisatie zijn (en ik nog gewoon in loondienst ben) heeft geld verdienen voor het museum nog steeds prioriteit.
 13. Ik heb er nog aan gedacht zelfs, maar op de heenweg al behoorlijk moeten omrijden ivm afsluiting A2 en ik had in de avond nog een BBQ staan waar ik uiteindelijk anderhalf uur te laat aansloot.
 14. Ik heb weer eens wat gekocht voor het museum die ik bijzonder genoeg vond om te delen Casio FP-6000 met diskinterface. uit 1986. Een net-niet IBM-kloon op basis van een Intel 8086 op 16MHz (!). De duurste faal van Casio Een relatief saaie Apple IIe, met een Apple III-monitor. Begin jaren 80. Voeding is kapot dus deze zijn we aan het herstellen. Uiteindelijk wordt deze weer verkocht. Wel grappig dat deze en de volgende computer in een netwerk hebben gezet met een 5-pins DIN-aansluiting als netwerk. Nog niet genoeg kunnen onderzoeken. En dan eigenlijk de machine waarvoor ik 'even' naar Julianadorp was gereden, deze Apple III met profiler (HD) uit 1984 (volgens ICs). Totaal maar 75.000 van gemaakt (wereldwijd) en gezien als de eerste flop van Apple. De Apple III is oorspronkelijk uitgekomen in 1980. Steve Jobs eistte dat de machine volledig stil is (geen ventilator) en eigenlijk was de kast te klein voor het moederbord (het mainboard loopt van achter tot onder het keyboard). Door de ijzeren kast met geen luchtcirculatie, werd de machine warm en zette de componenten uit. Doe dit een paar keer en de ICs komen een beetje uit hun sockets. Één van de tips was om de computer op te tillen en te laten vallen. Deze is van de latere serie (maar heeft een laag serienummer). Hier zitten wat verbeteringen in, bijvoorbeeld gaten om te machine iets te laten koelen. De Apple III was de eerste Apple waar een HDD geleverd kon worden. Die heb ik er gelukkig ook bij, de Profiler. Dit is een 5MB HDD. Helaas ook hier de voeding die niet lijkt te werken, maar hopelijk binnenkort deze zeldzaamheid dus ook actief in het museum. Wellicht zet ik er voor de zekerheid toch een ventilator in Dus weer wat extra unieke items.
×