Ga naar inhoud

WHiZZi

User
 • Aantal items

  82
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Over WHiZZi

 • Titel
  Breakout

Profiel

 • Geslacht
  Man
 • Locatie
  Helmond
 • Interesses
  Muziek, retro computers, retro audio, Linux
 • Console
  Tandy TRS80 Color Computer 2

Recente bezoekers van dit profiel

848 profielweergaven
 1. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Ik heb inmiddels de ISO van die specifieke demo-cd met een uitleg in mpeg er op en inderdaad, o.a. slipstream 5000 shareware :D De CD van het liedje (+videoclip) is mij ook toegezegd, daar wacht ik nu ook nog op. De machine draait inmiddels in het museum ;)
 2. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Maar nu, heb ik er één die precies weet hoe het moet, die er altijd voor me is.. en die alles voor me doet! Een echte Laser Expression 514M Pentium 166 (geen MMX!), 32MB RAM, 1.6GB HDD, S3 Trio64 en een nietzeggende cheapass geluidskaart. Exact hetzelfde type als in de videoclip en in de howto wordt gebruikt: Howto: https://www.youtube.com/watch?v=R6NbvYItfVo Commercial: https://www.youtube.com/watch?v=n8HJ5Izlk_0 Volledige liedje: https://www.youtube.com/watch?v=ub7nXFSPTtk
 3. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Lang geleden dat ik hier heb gepost.. :o Nou, toch maar even een greep uit de recente donaties cq aanschaffen. De grootste klapper was deze: Tandy 1000EX, Apple IIc (2x), Apple IIGS, COMX-35 (in doos), Sinclair PC-200 en een Compaq laptop. Dit is ook wel een aardige Commodore (MOS) KIM-1 (de grootvader van de Commodore PET2001, Commodore VIC20/64/128, Apple (I, II en III) en de NES om er een paar te noemen) Ook een leuke Belg: De DAI, een machine van Data Applications International uit 1980 (later overgenomen door INDATA). Heeft een Intel 8080A en zou eigenlijk worden gebruikt voor de TELEAC-cursus. Echter door leveringsproblemen heeft men uiteindelijk gekozen voor de Exidy Sorcerer (welke later is geproduceerd door de Nederlandse importeur Compudata, wat weer Tulip is geworden). Ook nog een Appletje voor de dorst: Apple IIe met bijbehorende drives en monitor. Toevallig gisteren opgeknapt tot weer werkende staat. Verder nog (zonder foto): 2x Philips P2000T (één er van in originele gesealde doos) Tulip Compact II (met alle software en documentatie) Silicon Graphics O2 laptops van 286 tot intel atom. Verschillende niveaus van kapot of half werkend. En nog 2 Macbooks uit 2006, zowel een witte als een zwarte
 4. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Een Philips MSX eigenlijk wel ja. Alhoewel de Spectravideo 328 in ieder geval uit hetzelfde jaar komt als de TV De Philips 8020 die daar vlakbij staat, mis ik nog wat kabels voor.
 5. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Ik kon deze niet laten staan: Een Philips Discoverer :D
 6. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Ik heb weer eens in de buidel getast en een uitgave gedaan om de verzameling Commodore 64 compleet te maken. Dus zojuist binnengekomen: Een Commodore 64G ! Prachtige conditie, dus dat wordt weer een mooi item in het museum. Ik laat even buiten spel wat gedoneerd is, want het gaat hier over aankopen Recentelijk als donatie ontvangen: Commodore PET 2001 (boxed), Tandy MC10, Apple IIc, COMX-35, Apple LC II, Apple Macintosh 7100, Bondwell 14 (boxed), Apple IIe + monitor + 2 drives, IBM 5160 (compleet, origineel en ongeopend), Sharp MZ-721, Ericsson laptop en nog 2 andere 286-laptops .
 7. WHiZZi

  De geschiedenis van... MS-DOS

  Misschien nog wel een interessant aanvulling. 86DOS is eigenlijk een kloon van CP/M-86. CP/M was, samen met Microsoft Basic, eigenlijk de enige keus in besturingssystemen voor computers uit die tijd (1977-1979). CP/M was, op z'n zachts gezegd, nogal traag met nieuwe functies toevoegen. Te traag volgens Seattle Computers en hebben op basis van de documentatie van CP/M 3.0 een kloon geschreven, dat werd 86DOS. Toen IBM voor hun machine aan het zoeken was naar een besturingssysteem, zijn de heren van IBM bij Gary Kildall (oprichter Digital Research) geweest om te kijken of zijn CP/M geschikt zou zijn voor de nieuwe homecomputer van IBM, de 5150. Echter was Gary niet thuis en zijn vrouw was het niet eens met de Non-disclosure die IBM had opgesteld. Dat studentje wat halverwege de jaren 70 een Basic interpreter schreef voor een Altair 8800 (Bill Gates dus) hoorde hiervan en bood een alternatief aan IBM. Men nam het projectje QDOS over en paste het aan voor IBM, dat is PC-DOS geworden. Vervolgens heeft hij met IBM afgesproken dat hun het besturingssysteem mochten gebruiken (PC-DOS), maar dat men hetzelfde besturingssysteem ook op andere machines mocht gebruiken (MS-DOS). Laat nou toevallig IBM machines heel snel gekopieerd zijn (door Compaq) en hiermee ontstond een markt die IBM niet had verwacht en waar Microsoft enorm groot mee is geworden. Helaas bleek CP/M 3.0 (de 16bits variant voor de intel 8086 dus) ook geen geweldig filesystem te hebben wat een PC-DOS 2.x wel had en ook de beperking van 64kB geheugen was problematisch, dus CP/M is een stille dood gestorven (laatste versie is 3.1 uit 1983). In 1985 werd CP/M hernoemd naar Dos-PLUS en uiteindelijk in 1989 naar DR-DOS (andere namen zijn Novell DOS en Caldera OpenDOS ). Laatste versie stamt uit 2011 (v7.01.08).
 8. WHiZZi

  Diskettes, floppy's

  Volgens mij kon je met DriveSpace niks doen met FDD, wel met HDD. Overigens, DriveSpace is de nieuwe naam. DoubleSpace was de oorspronkelijke naam, echter had Microsoft dit domweg gekopieerd van Stacker dus hebben ze het opnieuw moeten maken en dat is uiteindelijk Drivespace geworden. /details Iedereen heeft het hier over de 'floppy' en 'diskette', echter wordt de voorloper van de 5,25" vergeten. De 8" floppy. Het klopt dat deze niet in een thuiscomputer zaten, maar voor puur zakelijk werden deze echt wel gebruikt. In het HomeComputerMuseum staan in ieder geval 2 machines waar 8" diskette's in passen. Uitgevonden door mijnheer Shugart in 1967, dat waren de 8" diskette's met een opslagcapaciteit van 80kB, latere versies gingen zelf tot 1.2MB (meestgebruikt is trouwens 500kB) ! In 1976 is de 5,25" uitgevonden welke een stuk makkelijker te gebruiken was dan 8". Bovendien zocht de toen nog nieuwe computermarkt ook een snellere opslag dan cassettebandjes. Dus zodoende dat de 5,25" veel gebruikt is in computers. Formaten van de 5,25" zijn, 110kB (1976, 35 tracks, SSSD), 360kB (1978, SSDD), 720kB (1980, SSQD of DSDD) en 1.2MB (DSHD) In 1982 is de 3,5" uitgevonden met een capaciteit van 264kB (Single Density) en kort daarna 1984 de Double Density met een capaciteit van 720kB. De eerste computer met een 3,5" is trouwens de Apple Lisa 2. In 1987 kwamen de 1.44MB en de 2.88MB. In 1988 is er nog een 'TD' formaat geweest, met 12.5MB op 1 diskette. Deze zat in de NEC PC-88 VA3. In 1996 wist 3M zelfs 120MB op een 3,5" te stoppen middels de LS-120 drive. Als laatste is rond 2000 nog de LS-240 uitgekomen die 240MB in een 3,5" behuizing stopte. Er zijn overigens ook 2" en 3" diskette's geweest. Meestal bij 1 merk exclusief waardoor het formaat niet aansloeg. Datzelfde geldt ook een beetje voor 2.88MB, formaat is nooit echt aangeslagen. Mocht iemand nog behoefte hebben, wij hebben nog nieuwe 3,5", 5,25" en 8" diskette's liggen.
 9. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  We gaan hem sowieso repareren. Dit stukje Nederlandse geschiedenis moet in ere hersteld worden.
 10. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Ik heb eigenlijk iets teveel om te laten zien wat er de afgelopen weken is binnengekomen in het HomeComputerMuseum, dus bij deze een kleine selectie. Zo heb ik dus o.a. alle versies van OS/2 in doos gekregen, stuk of 10 gesealde 8" floppy doosje (dus 10 8" per doos, doos nog in seal) en dit: Barco Vision 1600HD 'beamertje'. Helaas een defect ergens in de hoogspanning, dus wordt nog nagekeken. Controlunit doet het wel! En ja, dit ding is massief groot. Weegt een kilo of 40. Analoge RGB FTW Ik had wat IDE-schijven te weinig, nu niet meer: Een prachtige Headstart LX-CD, de eerste Headstart gemaakt onder de vlag van Philips en met CD-speler dus. Is nog steeds een XT-machine overigens. MFM hdd is helaas dood, dus dat wordt nog een uitdaging om er een mooi werkend systeem van te maken. Deze zeldzame jongen heeft ook een plekje gekregen in het museum, een Philips P2000M met (werkende) Daisywheel printer. En doet het nog! Deze is volgens mij ook best zeldzaam, ik had hem nog niet eerder gezien. De CompuData System 1, oftewel, de Tulip System 1.. de allereerste Tulip computer: (met gratis probleem in de voeding, doet momenteel helemaal niks) En om mijn MFB-liefde ook nog wat te geven, deze set: Prachtige set om te zien en functioneert ook nog eens erg goed. En wie dit graag met eigen ogen wil zien en met de eigen vingers wil aanraken, kom gezellig naar het HomeComputerMuseum. We zijn open van woensdag tot en met zondag vanaf 11:00 (uitgezonderd op zondag, dan vanaf 12:00 ). Meer dan 100 computers staan aan om zelf te proberen!
 11. WHiZZi

  Photoplay masters

  In het HomeComputerMuseum hebben wij Photoplays staan en hebben daar ook vrij veel ervaring mee. Ik zal onze Photoplay expert hier even op wijzen, die handelt ook in die dingen
 12. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Keertje geen computers, sterker nog, d'r is niks digitaal aan: Ze komen rechtstreeks uit de Philips fabriek. Vorige eigenaar had ze van een oom die bij Philips binnen zat. De platenspeler heeft wat TLC nodig, de draaitafel draait ergens tegen aan (ik hoor continue een schurend geluid. Verder lijkt ie te werken (nog niet volledig getest). De tuners de speakers werkte nog feilloos en schakelen keurig in en uit. Optisch zijn ze bijna nieuwstaat (alleen krasjes onder op de speakers van de vloer).
 13. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Ondanks de drukte van het oprichten van het HomeComputerMuseum, heb ik dit spul maar even gered van de stort.. Vooruit, de Apple Lisa zou niet naar de stort gaan. Mooi verhaal achter deze machine trouwens. Dit is, voor zover bekend, de eerste Apple Lisa in Nederland. Het serienummer zegt dat hij uit 1982 komt (wat niet kan, de Lisa is uit 1983), maar de IC's op het mainboard zijn allemaal 1983.. Het verhaal is dat deze Apple Lisa in één van de eerste Apple authorized resellers stond (dan praten we dus over 1983). Daar had men speciaal een Lisa laten overkomen uit de US om te demonstreren in die winkel. De vorige eigenaar (van wie ik deze heb) deed toen veel voor die winkel. Uiteindelijk is het gefuseerd en naar Amsterdam verhuist (de winkel) en wilde men de oude hardware niet meer meenemen en werd weggegeven aan vrienden, zo is deze Apple Lisa dus bij die man terecht gekomen
 14. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  U ziet: - Commodore VIC20 + doos - Commodore 64 'Aldi' + doos (een van de laatste Commodore 64s uitgebracht) - Commodore 1541C (+ doos, niet op foto) - 2x Commodore 1530 Datasette + doos - Commodore C2N Datasette + doos - Commodore CBM VC 1020 (zeer zeldzame uitbreiding van de VIC20) - Commodore Amiga A500+ - Diverse VIC20 cartridges - Sony Playstation 2 Development (staat TEST op ipv PS2) - Sony Playstation 2 Dual Shock controller development (not for resale) Was weer een leuke ophaalactie
 15. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Toch echt een 8088 En de reclame:
×