Ga naar inhoud

WHiZZi

User
 • Aantal items

  94
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door WHiZZi

 1. Het was een hele reis, maar het HomeComputerMuseum is een jaar open! Uiteraard laten we dit niet zomaar voorbij gaan, dus op 17 maart, precies 1 jaar na opening, geven we een klein feestje in het museum. De toegang die dag kost helemaal niks (en zelfs parkeren is dan gratis). We zijn tussen 11:00 en 18:00 open. We geven onze sponsors die dag nogmaals extra aandacht en we gaan wat aankondigingen doen, dat naast de ruim 180 computers die gebruikt kunnen worden! Een dag om absoluut bij te zijn, dus graag tot de 17e!
 2. Je komt toch wel een keertje langs hoop ik?
 3. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  De prijzen die ik hanteer zijn meer dan redelijk hoor . Bovendien heb ik deze voorraad (die gewoon op marktplaats stond) simpelweg gekocht om er inderdaad winst op te maken (en een paar items er uit ook echt te houden). Commodore 64s worden hier bijna als warme broodjes verkocht en ik heb van deze voorraad al 3 verkocht. Ik kom maar zelden een echt gouden zoldervonst tegen en ik geloof dat die er nog genoeg zijn hoor, bovendien ben ik niet eens de grootste opkoper. Ik ken er sowieso 3 in Nederland die er wel een hele grote marge op zetten (want een Commodore PET 2001 is in mijn ogen geen €6000 waard). Uiteindelijk staat het gros van de spullen die gekocht of gegeven zijn, wel in het museum (en daarvan het meeste ook weer 1 op de voorraad en 1 in doos) en kan worden bekeken en bespeeld door de bezoeker.
 4. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Ja hoor, het meeste hiervan knappen we op en gaat weer in de verkoop. Winst hiervan wordt gebruikt om het HomeComputerMuseum te ondersteunen
 5. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Vandaag even naar Zeeland gereden om wat spullen op te halen.. ze zeiden dat een stationwagen genoeg was maar ik was blij dat ik de bus bij had 1 x Tandy TRS80 Color Computer 2 6 x Commodore 64 (2 in doos) 2 x Commodore Amiga 500 (1 in doos) 2 x ZX Spectrum (1 in doos) 6 x MSX, Sony, Phillips en Toshiba (3 in doos) 2 x Phillips G7000 1 x Apple Classic Macintosh 1 x TV Game (met pistool ) Ook nog een partij spellen (zowel voor de systemen als spellen voor 486ers en hoger, joysticks, cassette, drives etc). Komende dagen alles eens testen
 6. WHiZZi

  HomeComputerMuseum

  Voor de mensen die het nog niet weten, ik ben bezig een HomeComputerMuseum in Helmond. Dit wordt een volledig interactief museum welke de geschiedenis van de thuiscomputer vanaf 1975 tot en met nu (en zelfs een visie voor de toekomst) laat ervaren door in blokken van 5 jaar in een tijdscorrectie kamer de computers te laten proberen. Inmiddels is het bestuur 6 mensen groot en staan er collecties van diverse verzamelaars, het is dus geen collectie van 1 persoon. Er is ook een pand in het centrum van Helmond ter beschikking gesteld waar het geheel in zal worden gestart. Echter is dit pand leeg, dus heb ik een Kickstarter gestart: KLIK HIERO Maar wat ga je met het geld doen dan Nou, ik heb een casco pand (zie filmpje uit de kickstarter) van 621m2 en HEEL VEEL computers. Ik kan de computers moeilijk op de grond zetten in het donker. Dus heb ik centen nodig voor elektra aan te leggen, lampen aan te sluiten en (verplaatsbare) wanden te plaatsen om de ruimtes in te delen. En dan word je er rijk van Volgens mij is een museum geen goed businessplan om rijk van te worden :+. Mijn doel is om wel banen te creëren binnen het museum, maar dat is pas iets van latere zorg. Voor nu wil ik een inrichting hebben en mensen naar binnen. Het doel is niet om iemand er rijk van te maken, het doel is om de kennis en materialen van de thuiscomputer intact te houden en dat over 50 jaar nog steeds die Commodore PET 2001, Apple II en Tandy TRS80 werkend in Helmond staan. Ben jij de enige die dit gaat draaien Nee. Er wordt een stichting opgericht met 6 mensen (voorlopig). Deze gaan het museum draaien. Het concept komt wel van mij. Hoe ga je dan alles betalen Entree en additionele diensten zoals het Arcadecafe, reparatiedienst, winkel en verhuur van een ruimte voor bijeenkomsten, LAN-parties etc. Helmond is ver weg... Helmond is te bereiken via trein (vanaf Eindhoven, Venlo, Nijmegen of Den Bosch) en is maximaal 3 uur rijden voor iedereen (3 snelwegen in de buurt). Ik zorg wel dat je jezelf niet verveelt in het museum en dat het die 3 uur rijden waard is . Dus kun je €5 missen, dan help je mij er enorm mee en mag je ook nog eens het museum in (hoeft niet) vanaf maart 2018, meer is natuurlijk ook zeer welkom en daar krijg je weer leuke dingen voor terug. Dankjewel alvast.
 7. WHiZZi

  HomeComputerMuseum

  Ik heb sowieso interesse gehad in psychologie/psychotherapie. Ik heb overwogen om die richting in te gaan als beroep maar heb uiteindelijk toch de IT verkozen. Daar kwam ik ook veel in aanraking met mensen met een vorm van autisme en dat er heel vaak onbegrip optreedt. Mensen met een vorm van autisme moet je iets anders mee communiceren, maar men is niet per definitie dom. Dit laatste wordt wel vaak gedacht is mijn ervaring. Toen het plan van het HomeComputerMuseum ontstond, was het ook voor mij logisch dat hier mensen met autisme gingen werken. Uiteraard was mij ook al bekend dat hier in sommige gevallen ook een financieel voordeel aan zit voor de stichting, dagbesteding/wmo De mensen met een autisme spectrum stoornis kunnen goed zijn met computers (hoeft niet altijd) en het HomeComputerMuseum is dan ook een ultieme plek voor die mensen die dat kunnen waarderen.
 8. WHiZZi

  HomeComputerMuseum

  Ik heb een aantal weken terug een nieuw promo filmpje gemaakt. Wellicht ook leuk om hier te delen, heb je meteen wat meer inkijk in het HomeComputerMuseum voor die mensen die nog niet overtuigd zijn Inmiddels hebben we ook een Retro Shop geopend waar we op dit moment te koop hebben (greep uit de selectie): - Commodore 64 (compleet en onderdelen) - Sinclair ZX Spectrum (gereviseerd en eventueel met DivMMC) - Philips P2000C - Apple monitoren NOS Cassettebandjes, 3,5 t/m 8" FDD, Arcade Joysticks Dus nog meer reden voor een bezoekje (hoop ik)
 9. WHiZZi

  Philips P2000T

  Viditel ken ik wel, alleen van dit specifieke model kan ik niks vinden
 10. WHiZZi

  Philips P2000T

  Sinds deze week heeft het HomeComputerMuseum alle modellen van de P2000-lijn van Philips. Overzichtsfoto Links Rechts Van links naar rechts: P2000T (P2000T/54 om precies te zijn) P2000C (incl DOS-kaart) en daarachter de daisywheel P2000-printer P2000M (volledig werkend) :YES (met HD) P2500 (of P2000B genoemd) BBT 01 (Viditel terminal) De YES en de terminal zijn niet uit de P2000-lijn, echter gebruiken deze wel de toetsenbord layout van de P2000-serie. Vandaar dat ik ze wel op de foto heb gezet. De P2500 heeft behoorlijke beeldrot (de laag tussen de 2 glazen in) en kan worden opgelost. Daarnaast heeft deze ook de nodige fixen van condensators nodig. Er zijn er bijna geen meer en in een museum zijn ze al helemaal niet te vinden, nouja, tot deze week dan..... Een P2000B/P2500 (enige verschil is de kleur, de P2000B is de kleurstelling van de P2000M, later in een grijze kast gestopt maar exact dezelfde hardware) komt uit 1982. Heeft, net als de anderen, een Zilog Z80A op 4Mhz en standaard 64kB RAM. Maximale uitbreiding kan naar 320kB. De machine heeft ook videogeheugen, wel 16kB. Opslag gebeurt op de 2 5,25" FDD's waar 304kB opgeslagen kan worden. Het standaardbesturingssysteem is CP/M of UCSD/P De BBT 01 machine kan ik letterlijk niks over vinden. Ik heb 2 van die apparaten, dus ze zullen één dezer dagen worden opengeschroeft om eens van binnen te kijken wat er in zit. Aangezien er ook een TAPE-aansluiting op zet, is het nogal een vreemd apparaat.
 11. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Dit is op geen enkele manier een homecomputer, maar het is wel een heel uniek item wat wij aangeboden hebben gekregen en omdat het een Nederlands product is wil ik het wel hebben. Bovendien hebben wij de kennis en krijgen ook alles om het ding ook echt weer te herstellen in werkende staat (uiteraard is het hele proces te volgen via Youtube). Wij zijn het enige interactieve museum van in ieder geval de Benelux en dan de bezoeker met zoiets kunnen laten werken is gewoon een ervaring op zich. Momenteel doet hij het nog niet, ik heb er ook nog geen stroom op gezet (en nee, het is maar 2x 265 watt voor de computer dus we hoeven geen kerncentrale te bouwen). Beide voedingen lekken een groene drab dus dat gaan we eerst fixen, maar dan kun je dus binnenkort ook echt spelen hiermee (naast de op dit moment nog 94 andere systemen die aan staan)
 12. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Vandaag een computertje opgehaald in Hilversum. Een Aesthedes 2, 's werelds eerste grafisch design / CAD-machine uit 1982. Met maar liefst 10 processoren (Motorola 68000) is deze o.a. gebruikt om het design van het 25-gulden biljet te maken, maar bijvoorbeeld ook Heineken en Amstel logo's. Het HomeComputerMuseum is niet het enige museum, maar wij krijgen wel alle documentatie en de hulp om er een werkend systeem van te maken, daarmee zijn we wel de enige ter wereld
 13. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Vandaag ontvangen: Commodore 64 (2x), Apple II-kloon, Acorn Atom (met kleurenkaart), Microprofessor 2, Sinclair MK-14 en Acorn System 1. Plus drives (2x Commodore, 2x Apple en een ZIP-drive), joysticks, software, boekjes etc voor de computers. Met name de laatste 2 zijn extreem bijzonder. De Sinclair MK-14 is de eerste computer van Clive Sinclair (samen met Chris Curry). Daarna is pas de ZX80, ZX81 etc gekomen. Er zijn veel reproducties op de markt (ook nu), echter dit is een originele (chips dateren uit 1988 waarbij de enige gesoldeerde (klok kristal) uit 1984 lijkt te komen. Echter lijkt die ook vervangen te zijn). Van de Acorn System 1 zijn er misschien nog 12 van. Nadat Chris Curry weg ging bij Sinclair om Acorn Computers te starten, is de System 1 de eerste 'computer' van zijn hand. Daarna opgevolgd door 2 t/m 5 waarna de Acorn Atom uit is gekomen.
 14. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Ik heb inmiddels de ISO van die specifieke demo-cd met een uitleg in mpeg er op en inderdaad, o.a. slipstream 5000 shareware :D De CD van het liedje (+videoclip) is mij ook toegezegd, daar wacht ik nu ook nog op. De machine draait inmiddels in het museum ;)
 15. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Maar nu, heb ik er één die precies weet hoe het moet, die er altijd voor me is.. en die alles voor me doet! Een echte Laser Expression 514M Pentium 166 (geen MMX!), 32MB RAM, 1.6GB HDD, S3 Trio64 en een nietzeggende cheapass geluidskaart. Exact hetzelfde type als in de videoclip en in de howto wordt gebruikt: Howto: https://www.youtube.com/watch?v=R6NbvYItfVo Commercial: https://www.youtube.com/watch?v=n8HJ5Izlk_0 Volledige liedje: https://www.youtube.com/watch?v=ub7nXFSPTtk
 16. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Lang geleden dat ik hier heb gepost.. :o Nou, toch maar even een greep uit de recente donaties cq aanschaffen. De grootste klapper was deze: Tandy 1000EX, Apple IIc (2x), Apple IIGS, COMX-35 (in doos), Sinclair PC-200 en een Compaq laptop. Dit is ook wel een aardige Commodore (MOS) KIM-1 (de grootvader van de Commodore PET2001, Commodore VIC20/64/128, Apple (I, II en III) en de NES om er een paar te noemen) Ook een leuke Belg: De DAI, een machine van Data Applications International uit 1980 (later overgenomen door INDATA). Heeft een Intel 8080A en zou eigenlijk worden gebruikt voor de TELEAC-cursus. Echter door leveringsproblemen heeft men uiteindelijk gekozen voor de Exidy Sorcerer (welke later is geproduceerd door de Nederlandse importeur Compudata, wat weer Tulip is geworden). Ook nog een Appletje voor de dorst: Apple IIe met bijbehorende drives en monitor. Toevallig gisteren opgeknapt tot weer werkende staat. Verder nog (zonder foto): 2x Philips P2000T (één er van in originele gesealde doos) Tulip Compact II (met alle software en documentatie) Silicon Graphics O2 laptops van 286 tot intel atom. Verschillende niveaus van kapot of half werkend. En nog 2 Macbooks uit 2006, zowel een witte als een zwarte
 17. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Een Philips MSX eigenlijk wel ja. Alhoewel de Spectravideo 328 in ieder geval uit hetzelfde jaar komt als de TV De Philips 8020 die daar vlakbij staat, mis ik nog wat kabels voor.
 18. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Ik kon deze niet laten staan: Een Philips Discoverer :D
 19. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Ik heb weer eens in de buidel getast en een uitgave gedaan om de verzameling Commodore 64 compleet te maken. Dus zojuist binnengekomen: Een Commodore 64G ! Prachtige conditie, dus dat wordt weer een mooi item in het museum. Ik laat even buiten spel wat gedoneerd is, want het gaat hier over aankopen Recentelijk als donatie ontvangen: Commodore PET 2001 (boxed), Tandy MC10, Apple IIc, COMX-35, Apple LC II, Apple Macintosh 7100, Bondwell 14 (boxed), Apple IIe + monitor + 2 drives, IBM 5160 (compleet, origineel en ongeopend), Sharp MZ-721, Ericsson laptop en nog 2 andere 286-laptops .
 20. WHiZZi

  De geschiedenis van... MS-DOS

  Misschien nog wel een interessant aanvulling. 86DOS is eigenlijk een kloon van CP/M-86. CP/M was, samen met Microsoft Basic, eigenlijk de enige keus in besturingssystemen voor computers uit die tijd (1977-1979). CP/M was, op z'n zachts gezegd, nogal traag met nieuwe functies toevoegen. Te traag volgens Seattle Computers en hebben op basis van de documentatie van CP/M 3.0 een kloon geschreven, dat werd 86DOS. Toen IBM voor hun machine aan het zoeken was naar een besturingssysteem, zijn de heren van IBM bij Gary Kildall (oprichter Digital Research) geweest om te kijken of zijn CP/M geschikt zou zijn voor de nieuwe homecomputer van IBM, de 5150. Echter was Gary niet thuis en zijn vrouw was het niet eens met de Non-disclosure die IBM had opgesteld. Dat studentje wat halverwege de jaren 70 een Basic interpreter schreef voor een Altair 8800 (Bill Gates dus) hoorde hiervan en bood een alternatief aan IBM. Men nam het projectje QDOS over en paste het aan voor IBM, dat is PC-DOS geworden. Vervolgens heeft hij met IBM afgesproken dat hun het besturingssysteem mochten gebruiken (PC-DOS), maar dat men hetzelfde besturingssysteem ook op andere machines mocht gebruiken (MS-DOS). Laat nou toevallig IBM machines heel snel gekopieerd zijn (door Compaq) en hiermee ontstond een markt die IBM niet had verwacht en waar Microsoft enorm groot mee is geworden. Helaas bleek CP/M 3.0 (de 16bits variant voor de intel 8086 dus) ook geen geweldig filesystem te hebben wat een PC-DOS 2.x wel had en ook de beperking van 64kB geheugen was problematisch, dus CP/M is een stille dood gestorven (laatste versie is 3.1 uit 1983). In 1985 werd CP/M hernoemd naar Dos-PLUS en uiteindelijk in 1989 naar DR-DOS (andere namen zijn Novell DOS en Caldera OpenDOS ). Laatste versie stamt uit 2011 (v7.01.08).
 21. WHiZZi

  Diskettes, floppy's

  Volgens mij kon je met DriveSpace niks doen met FDD, wel met HDD. Overigens, DriveSpace is de nieuwe naam. DoubleSpace was de oorspronkelijke naam, echter had Microsoft dit domweg gekopieerd van Stacker dus hebben ze het opnieuw moeten maken en dat is uiteindelijk Drivespace geworden. /details Iedereen heeft het hier over de 'floppy' en 'diskette', echter wordt de voorloper van de 5,25" vergeten. De 8" floppy. Het klopt dat deze niet in een thuiscomputer zaten, maar voor puur zakelijk werden deze echt wel gebruikt. In het HomeComputerMuseum staan in ieder geval 2 machines waar 8" diskette's in passen. Uitgevonden door mijnheer Shugart in 1967, dat waren de 8" diskette's met een opslagcapaciteit van 80kB, latere versies gingen zelf tot 1.2MB (meestgebruikt is trouwens 500kB) ! In 1976 is de 5,25" uitgevonden welke een stuk makkelijker te gebruiken was dan 8". Bovendien zocht de toen nog nieuwe computermarkt ook een snellere opslag dan cassettebandjes. Dus zodoende dat de 5,25" veel gebruikt is in computers. Formaten van de 5,25" zijn, 110kB (1976, 35 tracks, SSSD), 360kB (1978, SSDD), 720kB (1980, SSQD of DSDD) en 1.2MB (DSHD) In 1982 is de 3,5" uitgevonden met een capaciteit van 264kB (Single Density) en kort daarna 1984 de Double Density met een capaciteit van 720kB. De eerste computer met een 3,5" is trouwens de Apple Lisa 2. In 1987 kwamen de 1.44MB en de 2.88MB. In 1988 is er nog een 'TD' formaat geweest, met 12.5MB op 1 diskette. Deze zat in de NEC PC-88 VA3. In 1996 wist 3M zelfs 120MB op een 3,5" te stoppen middels de LS-120 drive. Als laatste is rond 2000 nog de LS-240 uitgekomen die 240MB in een 3,5" behuizing stopte. Er zijn overigens ook 2" en 3" diskette's geweest. Meestal bij 1 merk exclusief waardoor het formaat niet aansloeg. Datzelfde geldt ook een beetje voor 2.88MB, formaat is nooit echt aangeslagen. Mocht iemand nog behoefte hebben, wij hebben nog nieuwe 3,5", 5,25" en 8" diskette's liggen.
 22. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  We gaan hem sowieso repareren. Dit stukje Nederlandse geschiedenis moet in ere hersteld worden.
 23. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Ik heb eigenlijk iets teveel om te laten zien wat er de afgelopen weken is binnengekomen in het HomeComputerMuseum, dus bij deze een kleine selectie. Zo heb ik dus o.a. alle versies van OS/2 in doos gekregen, stuk of 10 gesealde 8" floppy doosje (dus 10 8" per doos, doos nog in seal) en dit: Barco Vision 1600HD 'beamertje'. Helaas een defect ergens in de hoogspanning, dus wordt nog nagekeken. Controlunit doet het wel! En ja, dit ding is massief groot. Weegt een kilo of 40. Analoge RGB FTW Ik had wat IDE-schijven te weinig, nu niet meer: Een prachtige Headstart LX-CD, de eerste Headstart gemaakt onder de vlag van Philips en met CD-speler dus. Is nog steeds een XT-machine overigens. MFM hdd is helaas dood, dus dat wordt nog een uitdaging om er een mooi werkend systeem van te maken. Deze zeldzame jongen heeft ook een plekje gekregen in het museum, een Philips P2000M met (werkende) Daisywheel printer. En doet het nog! Deze is volgens mij ook best zeldzaam, ik had hem nog niet eerder gezien. De CompuData System 1, oftewel, de Tulip System 1.. de allereerste Tulip computer: (met gratis probleem in de voeding, doet momenteel helemaal niks) En om mijn MFB-liefde ook nog wat te geven, deze set: Prachtige set om te zien en functioneert ook nog eens erg goed. En wie dit graag met eigen ogen wil zien en met de eigen vingers wil aanraken, kom gezellig naar het HomeComputerMuseum. We zijn open van woensdag tot en met zondag vanaf 11:00 (uitgezonderd op zondag, dan vanaf 12:00 ). Meer dan 100 computers staan aan om zelf te proberen!
 24. WHiZZi

  Photoplay masters

  In het HomeComputerMuseum hebben wij Photoplays staan en hebben daar ook vrij veel ervaring mee. Ik zal onze Photoplay expert hier even op wijzen, die handelt ook in die dingen
 25. WHiZZi

  Show hier je laatste retroaankoop #3

  Keertje geen computers, sterker nog, d'r is niks digitaal aan: Ze komen rechtstreeks uit de Philips fabriek. Vorige eigenaar had ze van een oom die bij Philips binnen zat. De platenspeler heeft wat TLC nodig, de draaitafel draait ergens tegen aan (ik hoor continue een schurend geluid. Verder lijkt ie te werken (nog niet volledig getest). De tuners de speakers werkte nog feilloos en schakelen keurig in en uit. Optisch zijn ze bijna nieuwstaat (alleen krasjes onder op de speakers van de vloer).
×