Ga naar inhoud

Tutorial: Geknapte tape van videoband repareren!


Aanbevolen berichten

(Binnenkort waarschijnlijk foto's, nu nog niet mogelijk)

Punt 1: Ik ben slecht in tutorials schrijven :P

Benodigdheden:

- Videoband

- Schroevendraaier

- Geduld

Even tussendoor, deze tutorial werkt alleen zeker als de tape aan het begin van de band geknapt is, dus bij het beschermstuk van de tape (Doorzichtige tape aan het begin van een band). De tutorial werkt waarschijnlijk ook wel met een band die in het midden geknapt is, maar dan kan je de video onmogelijk meer terugspoelen, plus je bent een stuk van je opname kwijt (omdat je dan het stuk dat voor de knap van de tape zat niet kan herstellen). Bij het geval dat de band dus in het midden geknapt is, het beste NIET deze tutorial uitvoeren en een professioneel iemand zoeken die het kan herstellen. Als je toch deze tutorial uitvoert kan je de band waarschijnlijk nog 1 keer afspelen (Omdat dan de doorzichtige tape aan het begin weg is waardoor de recorder blijft doorgaan met spoelen), dan zou ik hem die ene keer ook meteen overzetten of over laten zetten op DVD.

Ja hoor, daar heb je het dan. Betamax was al zoveel beter dan VHS, waarom moest VHS dan alsnog die strijd winnen? Door de porno-industrie wellicht, zoals de mythe ons vertelt? Het blijft gissen. Al dan niet, het mechanisme van de videoband is een secuur werkje en tot gisteren had ik er nauwelijks tot geen benul van hoe het werkte. Het was dan ook erg vervelend toen een tijdje terug een videoband die ik nog moest overzetten bij het terugspoelen te hard terugknalde. Daardoor raakte de tape van de ene op de andere spoel los. Daar zit je dan met je kapotte tape. De band was niet meer in de recorder af te spelen, want de tape was gewoon weg en zat helemaal in de band.

Nog iets, heb je 2 linkerhanden als ik, dan is het NIET slim om te gaan sleutelen aan videobanden. Maar ach, ik ben altijd al dwars geweest, dus whatever ;) Ik begon de videoband van achteren los te maken, door alle schroeven eruit te halen met een schroevendraaier (Hoe is het mogelijk...). Als dat gedaan is, moet je (ALS JE SLIM BENT) de videoband met de glazen klepjes (Waar je doorheen naar de tape kan kijken) naar boven leggen. Als je dat niet doet en je haalt de band gewoon omhoog terwijl hij andersom ligt, flikkert alles uit de videoband; Niet slim. Dus even alles omdraaien (Voorzichtig, band zit al los omdat alle schroeven eruit zijn) en DAN pas openmaken. Ook zou ik oppassen met stickers die vooraan op de band zitten, dit belemmert het openmaken van de band.

Je ziet als je de band openmaakt de 2 losse spoelen zitten en de geknapte tape. In de binnenste ring van een spoel zit een rood stukje, dat is op dit moment heel belangrijk. voorzichtig pak je de 2 spoelen uit de band-huls en legt ze PLAT op een tafel of waar dan ook. Niet rechtop want er is een kans dat het zaakje gaat rollen. Als het meezit, heb je een wit doorzichtig stuk tape aan de linkerspoel, waar de complete band opzit. Aan de rechterkant zit als het goed is een klein frutseltje aan de band vast, dat kan je weghalen want dat is niet meer nodig.

Wat je nu doet. je draait de rechtse LEGE spoel om, met de achterkant naar je toe. je pakt een kleine schroevendraaier (Of een sateprikker of wat dan ook) en prikt in dat kleine rode gaatje wat je daar in de achterkant van de spoel ziet, net zolang tot het rode stukje uit die binnenste ring is gehaald. Dat leg je op tafel, want dat is nog nodig. Nu komt het allermoeilijkste van de hele reparatie; Je moet in de inkepeing die nu in die binnenste ring zit, een stukje van de doorzichtige tape leggen en het rode stukje er weer opschuiven. Maar let wel, de tape moet recht zitten! Ik ben hier een uur mee bezig geweest en bij mij zat het redelijk tot wel goed na dat uurtje, maar het is echt heel secuur werk. Als je denkt dat het eenmaal goed eringeschoven zit doe je het rode stuk weer op/in de spoel. Dit is het onderdeel dat de tape aan de spoelen vasthoudt, dit is dus de zekerheid die de band je geeft. Als de tape niet goed zit en je denkt, laat maar zo, prima, maar weet wel dat het in je videorecorder in de soep kan draaien als alles niet helemaal goed zit.

Als dit allemaal goed zit, stop je alles weer rustig in de videoband-huls. Let erop dat je het pak en grijp mechanisme onder in het midden tussen de spoelen niet aantast. Dit is een mechaniekje dat de videorecorder gebruikt om de vasthouder van de spoelen af te halen, zo kan de recorder de band afspelen. Als dat verkeert lig of de ijzere draadjes zijn er van af moet je die goed leggen of er terug opzetten. Wees hier voorzichtig mee, het zijn makkelijk breekbare onderdeeltjes. Als deze kapot gaan kan je de video nog moeilijk afspelen en dus moeilijk overzetten.

Nu komt weer een belangrijk punt; De tape moet bovenaan de band te vinden zijn. Aan de grote spoel rol je een klein beetje videotape af en schuif je door de opening/inkeping die linksboven bij de video zit. De tape moet een soort van hoek maken van groter dan 90 graden langs een zilver staafje. Daarna komt hij bovenaan uit de tape en kijk je rechts. Daar zit maar 1 inkeping en daar schuif je ook de tape doorheen. Als je merkt dat alles goedzit, klik je VOORZICHTIG de band dicht. Het kan zijn dat als je links op de band duwt, de boel rechts omhoog tikt, maar dat is de bedoeling. Let in ieder geval op de tape die uit de band komt, deze mag NIET tussen de 2 delen van de band komen te zitten.

Als alles perfect zit, pak je de band strak vast en draai je hem weer achterom, dat de schroevenkant bovenop ligt. Je pakt de schroeven en draait ze weer in de band. Als alles vastzit KAN het zijn dat het beschermklepje bovenaan van de videoband is losgeschoten, dat is niet erg als je de band nog 1 keer wilt gebruiken om enkel over te zetten. Als je de band wilt bewaren maak je de band terug open, schuif je het klepje erbij en maak je de boel weer dicht.

En nu ben je klaar! Tijd om de band te proberen op je recorder! Als je slim bent, laat je meteen een DVD-opname (Of Harddisk-recorder opname) meelopen die de band overzet, mocht hij wel werken. In het gunstige geval werkt de band direct! Gefeliciteerd, je hebt je videoband gerepareerd! In het geval dat de video meteen afslaat; Check nogmaals het grijp-mechaniekje na waar ik het eerder overhad, dit is de meest voorkomende oorzaak dat een band alsnog niet werkt. Misschien zit dat deeltje niet goed in de band, waardoor de recorder de band niet kan losgrijpen en aan het spelen kan zetten. Kijk dit na, maak de band weer dicht en probeer het opnieuw. Werkt het nog steeds niet, check dan alles na, of alles wel goed zit etcetera. Als het dan nog steeds niet werkt, raadpleeg dan een professional.

Ik heb het gisteren geprobeerd, en hoewel 2 linkerhanden heb ik toch mooi mijn videoband weten te repareren :D Ik ben best trots :)

Samba-boy

aangepast door samba-boy
Link naar bericht
Delen op andere sites
gepost (aangepast)

Ik heb dit vrij vaak gedaan ook het plakken van een videoband die ergens in het midden doormidden was. Je moet inderdaad zorgen dat de kant met het doorzichtige plastic waardoor je de spoelen kan zien boven staat. Ook is het belangrijk de tape waarmee je het vastplakt aan de binnenkant aan te brengen zodat het niet langs de zeer fijngevoelige en kwetsbare koppen loopt. Als het een belangrijke opname betreft is overzetten inderdaad een reeële optie.

aangepast door Heer_van_Bartolhoven
Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 3 months later...

mijn zus had vroeger zo een video met reen pleister gerepareerd maar toen ik hem afspeelde maakte de video recorder een hoop lawaai dus ik durfde hem niet meer verder af te spelen

Onzinnige posts platsen is niet de manier om aan je 5 posts te komen hoor... Je kunt gewoon meedoen, net als de rest.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...