Jump to content

[BE] Witse


Recommended Posts

Witse is een Vlaamse politie-, danwel detectiveserie, waarvan het derde seizoen in de afgelopen 2 maanden door de TROS elke vrijdagavond is uitgezonden onder de naam Commisaris Witse.

post-598-0-84874100-1372674769.jpg

"De eigenzinnige en gedreven politierechercheur werkt op zijn eigen manier en handelt niet altijd volgens de regels en wetten. Met zijn als mild cynisme verpakte humor is hij een intrigerende en tegelijk charmante persoonlijkheid."

Je zou kunnen zeggen (en schrijven ;) ) dat Witse een Vlaamse variant van Baantjer is. Net als inspecteur De Cock houdt commissaris Witse niet van regeltjes en gaat hij zijn eigen gang. Ook ligt hij regelmatig in de clinch met zijn baas, hoofdcommissaris Wijtinckx. Beide bazen pressen voor resultaten.

In België was Commissaris Witse negen jaar lang een van de populairste tv-programma’s. Hoofdrolspeler Hubert Damen (zie foto) wilde de rol van Witse eigenlijk maar één seizoen spelen. Maar het beviel hem zo goed dat hij nog ‘effekes’ doorging. In het najaar van 2009 maakte Hubert Damen bekend dat hij na seizoen negen definitief met Witse zou stoppen - hij ging eind 2011 met pensioen en dat betekende het eind van de serie. De laatste draaidag was 30 juli 2011, de laatste aflevering verscheen op 1 april 2012 op het scherm.

De muziek in de serie werd door Johan Hoogewijs gecomponeerd. Zijn inspiratie haalde hij uit de natuur van het Pajottenland en uiteraard ook uit het karakter 'Witse' zelf. De uitvoering werd door verscheidene mensen verzorgd, onder wie Toots Thielemans (die eigenlijk Jean heet), uiteraard met zijn mondharmonica.

Personages:

Commissaris Werenfried Witse (Hubert Damen) (2004-2012)

† Dimitri Tersago (Wouter Hendrickx) (2004-2006)

Inspecteur Dimitri 'Dimi' Tersago assisteert Witse tijdens het speurwerk. Dimi stierf in de armen van Witse, nadat hij werd neergeschoten.

William (Billy) Redant (Michael Pas) (2006)

De opvolger van inspecteur Dimitri ‘Dimi’ Tersago. Houdt het slechts enkele afleveringen vol.

Sam Deconinck (Inge Paulussen) (2006-2010)

Inspecteur Samantha 'Sam' Deconinck werd de nieuwe assistente van Witse als opvolgster van Billy Redant.

Tine Smets (Viv Van Dingenen) (2010-2012)

Tine is de assistente van Witse en opvolgster van Sam Deconinck.

Ilse Van de Casteele (Tine Van den Brande) (2004-2005, 2006)

Hoofdcommissaris Ilse Van de Casteele was de grote baas van Witse.

Peter Wijtinckx (Dirk Tuypens) (2005-2012)

Hoofdcommissaris Peter Wijtinckx (bijnaam De Flipper) is de ambitieuze opvolger van hoofdcommissaris Van de Casteele. Hij werkt steeds volgens het boekje, let behoorlijk op de centjes en komt daarom vaak in aanvaring met Witse.

Romain Van Deun (Daan Hugaert) (2004-2012)

Hoofdinspecteur Romain Van Deun is al van zijn 20e bij de rijkswacht, waar hij zich uitstekend voelde binnen de militair georganiseerde structuur. Zijn vasthoudend karakter en zijn oog voor detail deden hem uiteindelijk bij de moordsectie van de BOB belanden.

Rudy Dams (Mark Stroobants) (2004-2012)

Inspecteur Rudy Dams is begin dertig. Hij had het liever wat rustiger gehouden, maar is tot zijn eigen verrassing bij de moordbrigade terechtgekomen.

Rita Oversteyns (Carla Hoogewijs) (2004-2008)

Rita Oversteyns is de balieagente van het politiekantoor.

Opzich vind ik Witse best wel een aardige serie (met ondertiteling bij de Tros), maar er is veelal sprake van een vast patroon: de eerste verdachte die opgepakt wordt is vaak niet de dader; met veel pressie probeert men meteen een bekentenis af te dwingen; er komt altijd een vloekje langs in de afleveringen.

Ook op de Belgische tv is Witse in de herhaling: zondagavond, één.

Bron: wiki

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...