Jump to content

Space Nights, Bayerischer Rundfunk


Recommended Posts

Space Night (volledige titel: space night - All-tag nachts) is de naam van een Duits televisieprogramma in de vroege nacht/ochtenduren. Het is een mix van chill-out-muziek en beelden van de aarde gezien vanuit de ruimte afgewisseld met informatieve uitzendingen. Het werd in 1994 gestart door de Bayerischer Rundfunk (BR) en wordt nu uitgezonden door ARD-alpha.

 

De structuur van de Space Night bestaat uit verschillende subprogramma's. In een bepaalde maand, op een bepaalde weekdag, zullen de programma's hetzelfde zijn. In de komende maand zullen de programma's veranderen, maar blijven hetzelfde voor dezelfde weekdagen. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn er geen uitzendingen.

 

Space Night zelf heeft geen openings- of slotcredits; alleen de subprogramma's.

 

Je kunt op twee manieren herkennen dat een programma onderdeel is van Space Night:

sommige programma's tonen een tekstoverlay met de tekst "space night" in de rechterbenedenhoek, er zijn geen reguliere programmavoorspellingen geïnjecteerd tussen de programma's tijdens Space Night

 

De subprogramma's maken nooit allemaal deel uit van een enkele Space Night. In plaats daarvan worden de programma's van het begin van een Space Night aan het einde herhaald, zodat sommige afleveringen van een programma tijdens één Space Night twee keer kunnen worden uitgezonden. Als een programma langer zou blijven lopen dan de Space Night zelf, wordt het halverwege onderbroken.

 

Er waren de volgende subprogramma's:

 

Alpha-Centauri (wetenschappelijk programma van BR-alpha, gepresenteerd door natuurkundige Prof. Harald Lesch)

Alpha bis Omega (Alpha to Omega) (discussies over theologie tussen natuurkundige Harald Lesch en theoloog Thomas Schwartz. Dit programma wordt vrijwel alleen uitgezonden tijdens Space Night zelf)

Die Erde erwacht (De aarde ontwaakt) (Foto's van steden en het doen en laten van hun inwoners in de ochtend; geen audiocommentaar)

Earth Views (satellietbeelden van verschillende aardse regio's met onderbrekingen door computeranimaties; geen audiocommentaar maar muziek; in totaal tien afleveringen)

Jazz in Space (foto's vanuit de ruimte; geen audiocommentaar maar jazzmuziek)

Lesch & Co. (discussies tussen de natuurkundige Harald Lesch en zijn collega Wilhelm Vossenkuhl over filosofie)

Moonwalks (foto's van excursies over de maan)

Space Art (schilderijen uit het kunstgenre genaamd Space Art; geen audiocommentaar maar muziek; sommige afleveringen hebben in plaats daarvan niet de tekstoverlay "space night" maar "space art")

Space Cowboys (foto's van missies van NASA's programma's Project Mercury, Project Gemini en Apollo-programma; geen audiocommentaar maar muziek; extra tekstoverlay met informatie over elke missie zoals de startdag, bemanningsinformatie, naam van modules, duur, speciale opmerkingen, enz. .)

Was sucht der Mensch im Weltraum? (Wat zoekt de mens in de ruimte?) (herhaling van de televisieserie uit 1968 met Heinz Haber)

Waternight (foto's van koraalriffen; geen audiocommentaar maar muziek)

New Frontiers (stations op weg naar het International Space Station (Project Mercury, Project Gemini, Apollo-Program, Space Shuttle, Mir); geen audiocommentaar maar electromuziek)

Edited by T4600C
Link to post
Share on other sites
  • T4600C changed the title to Space Nights, Bayerischer Rundfunk

Ik heb de indruk dat 'Space Night' voor de BR de functie van 'accordeonprogramma' heeft, en dat deze titel (ook) dienst doet om een etmaal uitzending keurig vol te laten lopen. Gebruiken ze nog altijd die wat suffe NTSC-conversies?

 

De 'normale' Space Night-uitzendingen heb ik niet echt meegekregen, maar als een soort special werd (wordt?) rond verjaardagen weleens (een deel van) de ARD-verslaggeving over Apollo 11 uitgezonden en dat vind ik wel aardig. Volgens mij eerst in ingekorte vorm gezien in '99 en in 2009 eens opgenomen. In 2019 was er net iets meer tijd voor de accordeon en heb ik op het einde vijf minuten extra opgenomen. Archiefjes bijhouden; langetermijnprojecten. 😉 

Edited by Koen
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...