Jump to content

Koen

User
 • Content Count

  161
 • Joined

 • Last visited

About Koen

 • Rank
  Space War

Profiel

 • Geslacht
  Array
 • Locatie
  Array
 • Console
  Array

Profile Fields

 • Interesses
  Array

Recent Profile Visitors

590 profile views
 1. Dat komt een beetje kortzichtig over, om het zacht uit te drukken. Geloof dat je hierboven ook hebt aangegeven waarom men de zendlijnen van de actualiteitenrubrieken ca. 1977-1985 gaat digitaliseren van VHS en niet van U-Matic. Zonde hoor... Dat analoge dragers standaard niet meer vermeld worden was ik even vergeten. Dat is nog tot daar aan toe, maar dat items nu uitgeklapt worden weergegeven in een zoekresultatenlijst is vrij onhandig. Ga nu maar eens scrollen door, ik zeg maar wat, een lijst van vijfhonderd Journaals met elk een half dozijn schone inlassen. Het duurt ook allemaal even om te laden, dus terwijl je al aan het lezen bent beginnen plots stukjes tekst te verspringen. Je merkt toch tijdens het testen dat dat allemaal niet zo handig is?
 2. Inputfoutje? Azijn en afgevoerd? Occasioneel kom je dingen tegen die door derden in recente tijden lijken te zijn aangeleverd op een digitale drager - een aantal uitzendingen van Cursief hebben zogezegd als enige drager een CD (die ze trouwens wel eens zouden mogen backuppen).
 3. Klinkt goed allemaal! Eigenlijk zoek je dus zo'n beetje het hele internet af voor dit soort dingen? Ik zou het niet kunnen, te veel frustratie als iemand anders dingen in handen krijgt die ik had willen hebben.
 4. Eye geen idee, maar B&G heeft wel wat amateurfilmpjes uit die periode. Denk dat ze dergelijke dingen wel opnemen indien ze oud genoeg zijn (dus waarschijnlijk zolang ze ouder zijn dan de naoorlogse boom in amateurfilmerij).
 5. Zeer bedankt, dit behoort tot de meest legendarische uitzendingen uit de geschiedenis van radio en TV en die opnames zijn een hele prettige aanwinst! 't Is veel en downloaden gaat relatief traag dus ik heb nog maar links en rechts een stukje kunnen beluisteren, maar wat ik van de Nederlandse audio gehoord heb is gelukkig een stuk beter dan de problematische opnames waarvan je eerder een kort stukje geplaatst had. Sommige Nederlandse opnames zijn zelfs verbazend goed!
 6. Je ziet links en rechts bij de actualiteitenrubrieken inderdaad wel VHS vermeld staan, maar ik ging er een beetje vanuit dat dat consultatiekopieën van het filmmateriaal waren. Mooi dat men die U-Matics een kwarteeuw geleden al heeft gebackupt naar een wat couranter systeem, wel een tikje jammer dat men nu blijkbaar die VHS'en als digitalisatiebron voor de zendlijnen wil gebruiken. Wellicht is digitalisatie daarvan goedkoper en wordt geredeneerd dat voor hoge kwaliteit kan worden teruggegrepen naar de gedigitaliseerde film... maar evengoed beetje zonde. Die gedigitaliseerde uitzendversies zouden wel wonderen doen voor de ontsluiting, aan pakweg een Indonesiër die in eigen taal en zonder ondertiteling een heel betoog houdt heeft de gemiddelde omroepmedewerker niet zo heel erg veel, vrees ik. Om verder nog maar te zwijgen van naambalkjes, lijkt me dat werken met de inlassen toch een stuk vlotter gaat als je er even de uitzendversie bij kan nemen, al is het dan in lage kwaliteit. Zeer benieuwd wat er nog gaat opduiken in die collecties U-Matics van o.a. de KRO en de NCRV die je noemt. En ik had verder in het verleden al begrepen dat er nog een aanzienlijke hoeveelheid niet beschreven VHS ligt bij B&G? Blij dat men er na het digitaliseren van BCN voor gekozen heeft om de niet gedigitaliseerde banden in ieder geval te bewaren. Je ziet wel eens eigen producties die niet gedigitaliseerd zijn (en dan soms van die gekke dingen, heb je pakweg een fictiereeks van zes afleveringen waarvan er vijf de upgrade naar digibeta gekregen hebben terwijl eentje op de oude drager is blijven hangen... bandschade of zo?) maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een aanzienlijk deel van de niet gedigitaliseerde BCN's aankoop lijkt te bevatten die om een of andere reden aanvankelijk in het archief beland is. 9.5 cm mono zou ik (als archief) ook niet kiezen voor de meer belangwekkende dingen (documentaires, muziekregistratie e.d.) maar ik kom even terug op mijn voorbeeld van Kunststof, een dagelijks uur cultuur dat gevuld werd met gesprekjes die in 99% van de gevallen nooit hergebruikt zouden worden... dan denk je; had het dan op lage kwaliteit opgeslagen. Maar goed, de geschiedenis kunnen we niet veranderen.
 7. Ik ben hier absoluut geen specialist in, maar van de zeldzame keren dat ik tijd en zin had om in Audacity wat te klooien met mijn zaalopnames van theaterprogramma's (steevast te weinig hoog in mijn opname vaak idioot veel laag via de zaalversterking, grom grom) kreeg ik de indruk dat de equalizer van Audacity niet echt je dat is. Persoonlijk vind ik die van VLC beter (maar ja, dat kan je dan weer niet zomaar opslaan). Je moet er maar net zin in hebben een - naar ik aanneem - goed uitgelijnde machine bewust bij te stellen, maar je hebt wellicht zelf al de optie overwegen de afspeelkop naar behoefte bij te draaien? Ik doe dat voortdurend met VHS, maar die simpele machientjes zijn iets minder kostbaar en zeldzaam dan een goede bandrecorder. Er zijn volgens mij best wel wat liefhebbers van dit soort opnames, als je zin mocht hebben ze te delen zijn ze vast welkom op archive.org of zo. Toevallig nooit Belgische opnames tegengekomen? Zelfs van Apollo 11 nooit een snipper commentaar uit eigen land gehoord...
 8. Koen

  Projectors

  Je leest wel eens dat in Hollywood digitaal geschoten films courant gekopieerd worden naar 35mm voor archiefdoeleinden, neem aan dat het formaat voor die toepassing dus nog veel gebruikt wordt. Maar of dat ook gebeurt voor bijvoorbeeld Europese films met een veel kleiner budget?
 9. Ha, wist ik niet (of ben ik alweer vergeten) al is een en ander natuurlijk wel een stukje af te leiden als je zo'n beetje doorneemt wat in het archief zit. Verschil tussen onderlinge omroepen is er overduidelijk, met de VPRO met stip op de eerste plaats wat bewaren betreft. Zeker als je bedenkt dat die omroep toen nog C was is het opmerkelijk hoeveel VPRO uit de jaren zeventig op band bewaard is, naast de onvermijdelijke aanzienlijke collectie 16mm. TROS en VOO zeer matig, wat ook wel zal komen doordat die omroepen in verhouding niet zo heel erg veel produceerden wat voldeed aan de hoog-culturele normen die vaak voorop gesteld werden voor archivering. Items selecteren uit radioprogramma's begrijp ik niet zo goed, je zou denken dat het handmatig kopiëren van bepaalde fragmenten een hoop tijd + geld kost. Beste stuurlui aan wal en zo, maar je zou zeggen: neem alles op (pakweg de hele Radio 1 op geluidsband, 1080 meter op 26 cm aan 9.5/sec en dan mono vierspoor... qua financiën en ruimte nog wel behapbaar voor een overheidsarchief, zou je denken) en ontsluit daaruit enkel de dingen die je qua mankracht aankan. Heb je toch nog de mogelijkheid om terug te gaan naar de rest als je het later nodig mocht vinden. Laat je eventueel nog apart een band in hogere kwaliteit meelopen voor op voorhand geselecteerde bijzonderheden. Hopelijk doet men nog eens wat met de nog niet gedigitaliseerde BCN'en. Weet iemand hoeveel dat er zijn? Mijn indruk is een paar duizend tot misschien de lagere tienduizendtallen. Idem voor Umatics die vanaf eind jaren zeventig opduiken bij de actualiteitenrubrieken en doorlopen tot er ca. 1985-1990 geleidelijk wordt overgeschakeld naar zendlijnen op 1" ('Achter het nieuws' was er heul laat mee).
 10. Je voorbeeld van een laat Journaal uit '91 is wel typisch, veel voorbeelden van mensen die laatavondfilms opnemen en de band laten uitlopen. Waarvoor dank. En verder amusement natuurlijk, ik kom het niet zo veel tegen maar veel programma's uit het minder ernstige genre zijn in Hilversum zeer summier gearchiveerd, in ieder geval tot materiaal in 2006 als digitale bestanden begon binnen te lopen, maar her en der is ook wel daarna nog gewied in het aanbod. Kijk voor een indruk eens naar pakweg 'Een tegen 100': negen tussen najaar 2000 en de zomer van 2005, vervolgens een doorlopende reeks van negentien uitzendingen voor zomer/najaar 2009. Wat radio betreft heb ik trouwens recent gemerkt dat er een inhaalslag heeft plaatsgevonden in het najaar van 2001, wanneer meerdere titels die voorheen slechts sporadisch werden bijgehouden plots quasi doorlopend worden opgenomen. Bijvoorbeeld 'Kunststof': (alle weekdagen): voor oktober 2001 hebben ze er 23, voor mei van datzelfde jaar vind je er slechts drie. Voor mij betekent het bijvoorbeeld dat veel weg is uit die periode van een paar jaar rond de millenniumwissel waarin ik vaak luisterde naar de cabaretgerelateerde programma's die toen op zondagavond werden uitgezonden.
 11. Voor zover ik kan nagaan heeft het VIAA nog wel wat lacunes voor wat betreft VRT-metadata: -Beeldarchief nieuwsdienst. Er zijn wat recente apart beschreven schone inlassen, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Ik ga er een beetje vanuit dat het door het ontbreken van dat informatieblok komt dat ook nauwelijks iets is te vinden over ruw beeldmateriaal, waarvan een selectie wel degelijk gearchiveerd wordt (denk bijvoorbeeld aan belangwekkende interviews). -VHS-logs met vrijwel alle integrale uitzenddagen vanaf 1987 (maar ik vermoed dat die opnames niet ontsloten zijn). Er is een hoop dat op die manier toch bewaard is, zij het in suboptimale kwaliteit. Die opmerkelijke Pak de poen, om maar eens wat te noemen. -Geluidsarchief, waarvan ik begrepen heb dat het ontsluiten van gedigitaliseerd materiaal nog bezig is. Mijn gokje voor de 'uitzenddata' van Samson is dat men daar montage- of opnamedata heeft ingevoerd. Er zijn soms curieuze lacunes, bij recente reeksen (pakweg na 2000) ontbreken toch 5 à 10 procent van de opnames die je zou verwachten. Amusementsprogramma's die dertien weken gelopen hebben en waar dan in het midden een enkele aflevering niet terug te vinden is, dat soort dingen. 'Ziet u er wat in' is een interessante bron, ik vermoed dat daar nog heel wat meer te vinden is dat niet elders bewaard gebleven is. Wel slechts fragmenten natuurlijk, wat toch een zeker schokschoudergehalte heeft. Maar: beter dan niets! Geloof overigens wel dat de beschrijvingen niet altijd even makkelijk te koppelen zijn aan titels in de oorspronkelijke taal, dus uitvissen wat wat is zou nog een heel werkje zijn... Ook dit: In een tweede fase is het de bedoeling dat items wel meteen te beluisteren en te bekijken zullen zijn. Het is een ambitie om in de loop van 2022 al een deel van het materiaal rechtstreeks beschikbaar te stellen. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/08/het-archief/ Ik wil het nog zien, want ik ken geen enkele omroep die er op dit ogenblik in slaagt substantiële hoeveelheden archiefmateriaal zonder gedoe plus grote kosten beschikbaar te stellen voor het grote publiek, en met reden. Maar ik wens ze bij het VIAA natuurlijk alle succes met dat voornemen. Vijftig euro per uitzending doe ik ook niet hoor, bijhouden van wat 'gratis' te vergaren valt is me al duur genoeg. Zum Beispiel: dertig jaar later, en de Duitse TV biedt mensen met een bepaalde soort afwijking de kans een rondje amateurdrager spotten te doen. Uit de DDR komen alle nieuwsbulletins van de Aktuelle Kamera alsook het Kulturmagazin van VHS, wel een professionele drager voor de actualiteitenrubriek Prisma (die stug doorging met de geplande reportages). Bij de ARD ging men urenlang door op een professioneel systeem. Ook in het zo georganiseerde Duitsland wordt er blijkbaar wel eens wat verloren gelegd, een aantal uitzendingen van de Tagesschau uit '89 die in 2009 nog herhaald werden van VHS-met-tijdscode waren vijf jaar later te zien in prima kwaliteit. Uit een ander cultuurgebied bereikt ons een herhaling van 'Les passe-muraille', een in 1985 door de RTBf uitgezonden reportage, voor zover ik kan nagaan ook van VHS. Bestaat nochtans op begin- en eindtitels na integraal uit 16mm, dus als er nu eens wat meer geld mocht zijn voor een tiental werkuren zodat dat allemaal keurig opnieuw gescand en ondertiteld kon worden...
 12. Ik heb geen uitgebreid onderzoek gedaan naar het al dan niet dubben van tekenfilms, maar ik gok erop dat het voorzien van Nederlandse dubs daar waar mogelijk gedaan wordt met de jonge doelgroep in het achterhoofd, die buitenlandse talen nog niet beheerst - misschien pikt het jonge volkje links en rechts wel eens wat kreten in een andere taal op, maar dat is nog wat anders dan keurige volzinnen kunnen produceren. Er valt iets voor te zeggen dat het oppikken van zo'n vreemde taal vergemakkelijkt wordt door materiaal juist wel zo consequent mogelijk in de oorspronkelijke taal aan te bieden, en net programma's voor jonge kinderen zijn daarbij interessant omdat die jonge kijkertjes zich nog in een leeftijdsfase bevinden waarin taalverwerving spontaan gebeurt. Helaas lijkt het erop dat dat niet de eerste bekommernis is van wie bepaalt in welke taal jeugdprogramma's worden uitgezonden. Zou een toename van gedubde kinderprogramma's niet gewoon in een commerciële logica passen? 'Als ik niet uitzend in het Nederlands dan doe jij het, en dan krijg jij de kijkers omdat die dat makkelijker vinden en dat wil ik niet' - zoiets. Zou netjes passen in wat je in hele grote trekken kan zeggen over de evolutie van het tv-aanbod sinds commerciële tv is toegelaten, niet alleen in Nederland maar zo'n beetje in alle landen waarvan ik een klein beetje weet wat er op tv gebeurt. Vervlakking van het radio-aanbod is een enigszins verwant onderwerp. Het zal best zo zijn dat je via internet tegenwoordig honderd miljoen 'zenders' hebt die zo'n beetje alle denkbare niches bedienen, maar een belangrijk element vind ik dat die zich op muziekgebied grotendeels lijken te beperken tot plaatjes draaien - ik denk dat er maar erg weinig voor die zenders wordt opgenomen, laat staan geschreven, en dat is toch heel anders als je dat vergelijkt met wat bijvoorbeeld Hilversum of Brussel nog tot in de jaren tachtig gedaan hebben - weliswaar toen ook al in sterk verminderde mate. Die internetkanaaltjes zijn leuk voor erbij, maar hun creatieve bijdrage lijkt me nagenoeg verwaarloosbaar, in tegenstelling tot de gigantische productie van nationale omroepen in pakweg de eerste vijfendertig jaar na de oorlog. Ik heb het niet nagekeken :-) maar van een Jules de Corte wordt gezegd dat hij zo'n vijfduizend nummers geschreven heeft, en een groot deel daarvan was in opdracht van de KRO-radio.
 13. Koen

  [BE] Samson en Gert

  Ik meld even dat Verhulst tekst en uitleg kwam geven in 'De afspraak' van vanavond. De komende uren nog een paar keer in de nachtlus, en overigens natuurlijk ook op https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-afspraak/2019/de-afspraak-d20190402/.
 14. Foei toch. Mij is bij VTM weleens hetzelfde overkomen. Ik weet niet wie of wat je hebt proberen te contacteren, maar misschien is de Sonuma (ook) een interessant aanspreekpunt (de Waalse tegenhanger van B&G). Vous avez une remarque à formuler ou un complément d’informations à apporter à propos de l'un de nos contenus ? (...) Pour toutes autres questions, envoyez-nous un courriel à l'adresse suivante : info@sonuma.be Vous êtes un professionnel de l'audiovisuel à la recherche d'images ou de programmes à diffuser ? Nous vous invitons à visiter le site pro.sonuma.be ou à prendre contact avec notre département commercial à l'adresse suivante : sales@sonuma.be https://www.sonuma.be/about-platform
 15. Weet niet of dat is wat je bedoelt, maar Gazet van Antwerpen heeft op die datum 'Melodie van het leven'. 'Muzikale terugblik van en met Frans Grothe [bedoeld wordt wellicht Franz Grothe]. Soliste Ingeborg Hallstein.' Helaas kan ik met die gegevens niet eens de originele Duitse titel vinden.
×