Jump to content

Koen

User
 • Content Count

  190
 • Joined

 • Last visited

About Koen

 • Rank
  Space War

Profiel

 • Geslacht
  Array
 • Locatie
  Array
 • Console
  Array

Profile Fields

 • Interesses
  Array

Recent Profile Visitors

724 profile views
 1. Hopelijk komt dat, net zoals andere omroepcollecties (waarvan ik ook maar hoop dat ze bestaan, want weten doe je het niet als leek) nog een keertje bij B&G terecht... kunnen we tenminste met z'n allen opzoeken wat nu precies in dergelijke deelcollecties bewaard gebleven is. Zou fijn zijn om te weten. En waar komt Dutroux opeens vandaan, uit alle mogelijke onderwerpen die in 'Vermist' behandeld hadden kunnen worden? Even los van het feit dat hij in november '99 dus alweer anderhalf jaar vast zat, waardoor zijn exacte locatie met grotere zekerheid bepaald kon worden dan voor bijna eenieder ander. Niet bepaald vermist dus.
 2. Medewerkers. Personen die in andere items aan bod komen. Misschien details in TROS-kompas? Is het papierwerk van de TROS consulteerbaar? Productiehuis... https://nl.wikipedia.org/wiki/Team_Facilities Het productiehuis. Verdomd ja, dat hebben we hier nog liggen. (...) Nee, we hebben dat niet digitaal en we hebben ook de rechten niet. Informeert u eens bij B&G. B&G. Dat hebben we niet. (...) Nee, we gaan die banden niet bij hen opvragen. (...) Omdat we er al genoeg van hebben, daarom. Niémand wil oude uitzendingen van 'Vermist' zien. (...) Ja, nee, ja, dat... tja. O, middagpauze. Vindt u het erg als we het gesprek hier afronden? De omroep. Meneer, wat zouden wij moeten met driehonderd uitzendingen van 'Vermist'? We hebben alleen interesse in banden met Jantje Smit en Vader Abraham. Of André Rieu. Enfin, veel succes.
 3. Bedankt weer voor de info, nooit bij stilgestaan dat je een band zou kunnen 'ontkreukelen'. Poetsen van mijn recorders is dan weer iets dat ik dan toch iets grondiger moet doen, blijkbaar!
 4. Zo had ik het nog niet bekeken! 't Is natuurlijk waar, als er bij mij wat mis loopt heb ik alleen mezelf wat te verwijten en ik ben inmiddels ver het punt voorbij waarop ik me nog druk maak over tv-uitzendingen. Leerzaam draadje! Je brengt me nu wel weer bij een ander onderwerp... ofwel heb ik veel pech met mijn machines; ofwel is bandschade bij spoelen wel degelijk een dingetje waar wel meer apparaten last van hebben. Ik heb het over het probleem (dat je hopelijk niet te vaak tegenkomt!) waarbij je een band terugspoelt en je dan onderaan een gekartelde rand blijkt te hebben. Ben het wel eens tegengekomen bij snelspoelen, maar vooral terugwaarts 'beeldzoeken' is voor dit probleem bij mijn apparaten een risicofactor. Zou je zeggen dat zoiets is uit te sluiten met het soort grondig technisch onderhoud waar je het nu over hebt? En ook: hebben jullie iets achter de hand wanneer een band toch dergelijke schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld omdat hij zo is binnengebracht? Bij mijn toestellen leidt dergelijke schade tot sneeuwstormen, voor zover ik begrijp omdat de recorder de sync niet meer kan vinden en vruchteloos begint te zoeken. Zou zoiets op te lossen zijn door een kussentje in elkaar te knutselen waarmee je de band tegen de relevante koppen duwt? En wat zijn dan de relevante koppen... is A/C voldoende, of zou de band ook bij de trommel geholpen moeten worden? Veel vragen weer, ik weet het. Niet dat ik van plan ben zoiets meteen zelf in elkaar te zetten... daarvoor zijn de opnames die ik bij de hand heb niet belangrijk genoeg. Maar met de bandenaantallen die jullie verwerken zullen jullie toch af en toe wel eens zo'n band tegenkomen, dus dan ga je je afvragen wat jullie dan doen.
 5. Tja, als amateur denk ik: toestel stuk, even kijken op de tweedehandsmarkt... voor die 660 euro heb je toch zeker vier toptoestellen. Maar goed, als je industriële hoeveelheden kopieert kan ik me voorstellen dat het handig is om allemaal dezelfde modellen te hebben staan, en als je dan met een bepaald model goede ervaringen hebt (en je alle nodige kennis hebt opgebouwd...) is het misschien minder uitnodigend om je in een avontuur te storten met onbekende varianten.
 6. Ook weer interessant, bedankt! Zeer duur dus om spelend te houden - ik begrijp dat je de hele trommel moet vervangen en niet zomaar losse kopjes erin kan friemelen? Heb er natuurlijk geen ervaring mee. Wat de verhouding tussen banden van verschillende merken zou zijn weet ik niet. Voor mij ook weer verrassend en teleurstellend dat ook zulke recente banden kleven, je zou toch hopen dat de bedrijven hun les geleerd zouden hebben met bv. die geluidsbanden uit vroegere decennia waarvan sommige toch ook berucht zijn om hun ducktape-achtige kwaliteiten.
 7. Eeprom moest ik even googelen, behoorlijk indrukwekkend als je zoiets zelf kan programmeren... ben je toch al vrij verregaand bezig om toestellen aan de gang te houden. Je hebt er niet toevallig zicht op wat de situatie is voor D3? 't Is een systeem waar ik alleen met betrekking tot de BBC wat over hoor, meer bepaald omdat men dat daar intensief gebruikt heeft op een moment dat de industrie naar verluidt massaal bezig was met digibeta. Lees nu alarmverhalen over een uitgebreide collectie D3 die nog steeds maar deels gekopieerd zou zijn naar wat anders, en een tekort aan machines/koppen om alles te doen. Zouden ook daarvoor de nodige wisselstukken wel degelijk geproduceerd kunnen worden, als men de buidel maar ver genoeg wilt opentrekken?
 8. Daar zeg je weer wat. Ik had wel meegekregen dat digitalisatie-apparatuur voor consumenten niet meer nieuw gemaakt wordt (die Canopussen zoals ik ze heb zijn al lang niet meer nieuw te krijgen, en ik heb wel eens gelezen over mensen die speciaal een PC met XP hebben staan omdat ze een Aja Kona willen gebruiken die latere OS'en niet meer ondersteunen) maar ik wist niet dat het probleem zich ook stelt bij professionele apparatuur! Zijn die een beetje aan de gang te houden als het moet, of zit je daar met een of ander onderdeel dat het equivalent is van videokoppen die niet of slechts met de grootste moeite 'nieuw' te krijgen/te 'refurbishen' zijn? Ook verbaasd dat er toch nog zo veel niet gedigitaliseerd materiaal ligt! Toch een beetje nalatig dat daar niet wat meer achter gezeten wordt. Dat moet je Vlaanderen met het VIAA wel nageven, ik heb de indruk dat daar wel moeite gedaan wordt om diverse organisaties met interessante archieven mee te krijgen... meer dan in Nederland gebeurt, heb ik het idee.
 9. Je gaat je afvragen wie dat materiaal allemaal aanlevert. Zijn er buiten omroepen dan organisaties die dergelijke grote aantallen banden hebben/hadden liggen? Als buitenstaander zou ik denken dat omroepen hun analoge dragers inmiddels wel zo'n beetje omgezet zullen hebben. Dreigt de markt niet een beetje op te drogen? Dat banden en recorders niet ideaal op elkaar zijn afgesteld is een bekend probleem. Ben blij dat ik op een bepaald moment toch gelezen heb dat je de monokop gewoon met een schroevendraaier kunt bijstellen, dat vind ik een groot verschil maken. Alleen niet zo leuk als de opnamerecorder dusdanig uit de pas liep dat het geluid ergens midden in de opname geleidelijk verloopt... heb zo toch al heel wat opnames twee keer laten lopen om dan het begin van de ene en het einde van de andere digitalisatie aan elkaar te zetten. Het houdt je van de straat, zullen we maar zeggen.
 10. Ah, ik moet toegeven dat ik er niet bij stilgestaan had dat men een band tot het einde gedigitaliseerd wilde hebben, ook als hij leeg kon zijn. Zoals eerder gezegd, ik wil graag geloven dat de betere digitalisatiediensten graag de best mogelijke kwaliteitscontrole willen leveren, maar aan een paar euro per band zou ik vermoeden dat je de klant toch ook moet gaan uitleggen van wat de limieten zijn dat je met zulke bedragen kunt aanbieden. Valt me nog erg mee dat jullie voor het genoemde bedrag kunnen aanleveren! Toch niet echt een vetpot... Is het digitaliseren van professionele dragers eigenlijk niet makkelijker? Geen ervaring mee, maar ik zou denken: meer robuust qua signaal en apparatuur, en hopelijk ook minder kwaliteitsverschil tussen verschillende merken en types recorders, want bij VHS heb je nogal eens dat je zit te kijken/luisteren en denkt: bij deze is facet X beter, maar die andere doet het duidelijk mooier op punt Y... kan je nog een tijdje gaan zitten nadenken.
 11. Als je niets meer doet dan een band laten lopen en dus geen manuele aanpassingen doorvoert, opnieuw overzet omdat bij nader inzien dingen niet helemaal ok zijn etc. dan vind ik de twaalf euro per band die gevraagd wordt door de man van dat zoekertje waar ik naar verwees nog aardig verdiend. Je kijkt er nauwelijks naar om en laat bijvoorbeeld twee banden per dag lopen (of veel meer als je een aantal parallel-lijnen hebt staan) - zo hark je al snel een paar honderd euro per maand binnen. Maar goed, dat zie ik dus ook bij het handjevol voorbeelden van digitalisatie in opdracht van VRT en VIAA - er is betaald om op een knopje te drukken, niet om alles grondig na te kijken. Krijg je bijvoorbeeld ook digitale bestanden aan enkele tientallen GB's per uur die de volledige looptijd van de band beslaan, ook al is het een band van drie uur die de laatste twee uur leeg is. Zonde omwille van de kostprijs van de digitale opslag en zonde omdat recorders versleten worden met het afspelen van uren band waar niets op staat. Knip bestanden bij voor je ze aflevert, denk je dan - maar goed: ik wéét dat een computer daar bij grote bestanden wel even over doet, en ondertussen zit je een beetje met de duimen te draaien. 't Zijn meestal dat soort momenten waarop ik even een rondje fora doe.
 12. Ach, ik vind vooral die van de jaren zestig wel aardig. Leuk tijdsbeeld en zo. Alleen beetje jammer van de actiescènes die ze er steeds tussendoor menen te moeten gooien, dat houdt het verhaal nodeloos op.
 13. Staat ergens op de zoekertjessite 2dehands.be. Ik kreeg de tekst toevallig onder ogen. Sowieso heb ik de indruk dat dit soort dingen vaak wordt aangeboden door handige ondernemertjes met een VHS/DVD-combo in de hobbykamer die hun activiteiten in het zwart uitvoeren - en zich dan voor hun zoekertje bedienen van koninklijk meervoud.
 14. Altijd fijn als mensen die zoekertjes plaatsen snel duidelijk maken dat je elders moet zijn. Nog los van die toch wel heel opmerkelijke belofte zou ik een secuur werkje niet toevertrouwen aan iemand die het niet eens kan opbrengen ervoor te zorgen dat het spatiegebruik in zijn teksten op orde is. Wat ook opvalt bij dergelijke zoekertjes is dat vrijwel nooit vermeld wordt welke 'workflow' gevolgd wordt. Dus welke apparatuur gebruikt wordt en wat er met het signaal in het digitale domein gebeurt... daar heb je het raden naar. Zie ook: digitaliseren van film...
×