Jump to content

Koen

User
 • Content Count

  149
 • Joined

 • Last visited

About Koen

 • Rank
  Space War

Profiel

 • Geslacht
  Man
 • Locatie
  Antwerpen
 • Console
  Rheinmetall-schrijfmachine

Profile Fields

 • Interesses
  Het goede, het ware en het schone. <br />De wereld rondom mij en mezelf.<br />Radio.<br />Televisie. <br />Veel verleden, beetje heden en steeds minder toekomst.

Recent Profile Visitors

502 profile views
 1. Koen

  DVD releases waar jij op zit te wachten

  Ik heb geen uitgebreid onderzoek gedaan naar het al dan niet dubben van tekenfilms, maar ik gok erop dat het voorzien van Nederlandse dubs daar waar mogelijk gedaan wordt met de jonge doelgroep in het achterhoofd, die buitenlandse talen nog niet beheerst - misschien pikt het jonge volkje links en rechts wel eens wat kreten in een andere taal op, maar dat is nog wat anders dan keurige volzinnen kunnen produceren. Er valt iets voor te zeggen dat het oppikken van zo'n vreemde taal vergemakkelijkt wordt door materiaal juist wel zo consequent mogelijk in de oorspronkelijke taal aan te bieden, en net programma's voor jonge kinderen zijn daarbij interessant omdat die jonge kijkertjes zich nog in een leeftijdsfase bevinden waarin taalverwerving spontaan gebeurt. Helaas lijkt het erop dat dat niet de eerste bekommernis is van wie bepaalt in welke taal jeugdprogramma's worden uitgezonden. Zou een toename van gedubde kinderprogramma's niet gewoon in een commerciële logica passen? 'Als ik niet uitzend in het Nederlands dan doe jij het, en dan krijg jij de kijkers omdat die dat makkelijker vinden en dat wil ik niet' - zoiets. Zou netjes passen in wat je in hele grote trekken kan zeggen over de evolutie van het tv-aanbod sinds commerciële tv is toegelaten, niet alleen in Nederland maar zo'n beetje in alle landen waarvan ik een klein beetje weet wat er op tv gebeurt. Vervlakking van het radio-aanbod is een enigszins verwant onderwerp. Het zal best zo zijn dat je via internet tegenwoordig honderd miljoen 'zenders' hebt die zo'n beetje alle denkbare niches bedienen, maar een belangrijk element vind ik dat die zich op muziekgebied grotendeels lijken te beperken tot plaatjes draaien - ik denk dat er maar erg weinig voor die zenders wordt opgenomen, laat staan geschreven, en dat is toch heel anders als je dat vergelijkt met wat bijvoorbeeld Hilversum of Brussel nog tot in de jaren tachtig gedaan hebben - weliswaar toen ook al in sterk verminderde mate. Die internetkanaaltjes zijn leuk voor erbij, maar hun creatieve bijdrage lijkt me nagenoeg verwaarloosbaar, in tegenstelling tot de gigantische productie van nationale omroepen in pakweg de eerste vijfendertig jaar na de oorlog. Ik heb het niet nagekeken :-) maar van een Jules de Corte wordt gezegd dat hij zo'n vijfduizend nummers geschreven heeft, en een groot deel daarvan was in opdracht van de KRO-radio.
 2. Koen

  [BE] Samson en Gert

  Ik meld even dat Verhulst tekst en uitleg kwam geven in 'De afspraak' van vanavond. De komende uren nog een paar keer in de nachtlus, en overigens natuurlijk ook op https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-afspraak/2019/de-afspraak-d20190402/.
 3. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Foei toch. Mij is bij VTM weleens hetzelfde overkomen. Ik weet niet wie of wat je hebt proberen te contacteren, maar misschien is de Sonuma (ook) een interessant aanspreekpunt (de Waalse tegenhanger van B&G). Vous avez une remarque à formuler ou un complément d’informations à apporter à propos de l'un de nos contenus ? (...) Pour toutes autres questions, envoyez-nous un courriel à l'adresse suivante : info@sonuma.be Vous êtes un professionnel de l'audiovisuel à la recherche d'images ou de programmes à diffuser ? Nous vous invitons à visiter le site pro.sonuma.be ou à prendre contact avec notre département commercial à l'adresse suivante : sales@sonuma.be https://www.sonuma.be/about-platform
 4. Koen

  Oud tv en radio materiaal ruilen

  Weet niet of dat is wat je bedoelt, maar Gazet van Antwerpen heeft op die datum 'Melodie van het leven'. 'Muzikale terugblik van en met Frans Grothe [bedoeld wordt wellicht Franz Grothe]. Soliste Ingeborg Hallstein.' Helaas kan ik met die gegevens niet eens de originele Duitse titel vinden.
 5. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Ik heb het misschien al eens gezegd, maar de Zweedse TV heeft in recente tijden een aantal jaar lang een reeks herhalingen gebracht, onder de noemer 'Minnenas television'. Er zijn diverse dingen uitgezonden, waaronder nogal wat amusementsspul uit de jaren zestig en dat was bijna allemaal van video... slechts een enkele keer tr. De 'Svensk mediedatabas' bevat archiefindicaties. Voorbeeldje... https://smdb.kb.se/catalog/search?q="Larmar+och+gör+sig+till"+typ%3Atv&sort=OLDEST 'Records' bevatten ook dragerindicaties. De eerste uitzending van 'Larmar och gör sig till' (SVT1, 1.11.97) staat dus bv. op 2 x 1" en ze hebben er ook een mpg1, een mpg2 en een VHS van. Als je een latere uitzending opzoekt (zoekresultaat 19 is bijvoorbeeld een herhaling van eerder dit jaar) zie je een mp4'tje staan. Ik gok erop dat als je de herhalingen tussen '97 en '18 gaat uitpluizen er ook wel ergens een mxf opduikt. Leuk om eens te posten... een aantal jaar geleden heb ik van hen dit opgenomen. Nieuws uit 1961, over Gagarin, als ik het me goed herinner ook van video. 1" lijkt me trouwens laat voor 1997, nee? O ja, een wat uitgebreider bericht over de Finse ervaringen kan nog interessant zijn... hebben ze een publieke catalogus, zijn ze snel, is het duur, wat voor bestandstype bieden ze aan, enz. :-)
 6. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Ik was vandaag in de kringloop, en daar hadden ze - naast bijvoorbeeld het Film4-product 'Bhaji on the Beach' (ik ook niet) - ook twee DVD's van 'Brum', volgens de hoestekst 'Nederlands en Vlaams gesproken'. Het kan niet noodzakelijk kwaad het bestaan van dergelijke uitgaves te vermelden als je aangeeft op zoek te zijn naar opnames. Lollig trouwens dat het meeste van de originele PP dus gewoon in het Nederlands commercieel verkrijgbaar was, dat pik ik toch maar mee als ik het eens tegenkom. :-)
 7. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Ja, geloof dat we met wat nadenken wel een aantal dergelijke voorbeelden kunnen opnoemen. :-) Mijn favoriete voorbeeld is de Benelux-uitgave van 'Adam Adamant Lives!', toch een titel waarvoor je even drie stappen achteruit zet als je hem plots in de lokale winkelstraat ziet opduiken, om te controleren of je net geen korte hallucinatie gehad hebt. ;-) Misschien zijn sommige titels om een of andere reden spotgoedkoop, waardoor ze alsnog breed beschikbaar worden terwijl je zou denken dat het commercieel kansloos is. Wat commerciële haalbaarheid betreft vind ik de DVD-releases van diverse BBC-producties die aan de overkant van het Kanaal niet zijn uitgebracht trouwens wel intrigerend. We kennen de klaagzang over de dure BBC waardoor de archiefsluizen niet ITV-gewijs zijn opengezet, maar in ons veel kleinere taalgebied heb je wel - ik maak een schatting - enkele tientallen titels, voornamelijk kostuumdrama's uit '67 en later, die op een of andere manier wel winstgevend konden worden uitgebracht... alsof de voorwaarden voor buitenlandse labels veel gunstiger zijn. Tussen haakjes, inmiddels heb ik me herinnerd dat in recente tijden nieuwe afleveringen van PP gemaakt zijn, misschien zijn het wel die die B&G vanaf 2001 heeft opgepikt met de mediaweken, Om een of andere reden dacht ik dat PP uit de koker van Oliver Postgate kwam, maar dat is niet zo. Wikipedia zegt dat het wel een onafhankelijke productie betreft, maar dan van het bedrijfje 'Woodland Animations', dat me verder niet zoveel zegt. Een extra puzzelstukje voor wie achter de reeks aan wil gaan, jaja. 't Ligt voor de hand, maar de originele versie van PP is gewoon op DVD beschikbaar. Eentje voor de Amazon-lijst dan maar. De Nederlandstalige Wikipedia heeft dan weer dit te melden, ik weet er niks van maar ik hoor graag wat anderen hierover te zeggen hebben. In het verleden werden er videobanden van Pieter Post door Video Sales Network, Kids Indies en door Bridge Entertainment later onder de naam Just Entertainment uitgebracht. Van seizoen 1 zijn er op 4 videobanden, 2 afleveringen uitgebracht. (...) Van de serie is nog geen complete dvd box uitgebracht. Seizoen 1 is voor een gedeelte uitgebracht waarvan er 1 aflevering (Brieven op glad ijs) van ontbreekt. Seizoen 2 t/m 4 zijn wel compleet uitgebracht. Van seizoen 3 is er voor een gedeelte uitgebracht waarvan er 1 aflevering (Vlekken voor je ogen) ontbreekt. (...)
 8. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Xander, ik zie van de Nederlandse uitzendingen van zowel PP als Brum wel degelijk een en ander in het B&G-archief. Nogal wat, zelfs. Van PP zijn diverse uitzendingen opgepikt in het kader van wat B&G zelf de 'mediaweken' noemt, waarbij sinds het midden van de jaren tachtig eerst een en later twee maal per jaar een week lang integrale uitzenddagen van de belangrijkste Nederlandse radio- en TV-zenders worden opgenomen op amateurdragers. Van PP zie zie diverse opnames bij Net 5 in 2001 en Nickelodeon in 2006. En ook wel in de onvolledig gearchiveerde 'Alles kits' van 2.7.94 (gek toch, wat je af en toe tegenkomt in het archief). Van 'Brum' zie ik in ieder geval wat blokken 'KRO kindertijd' uit 2007/8/9, en misschien zo nog wel wat... heb niet verder gekeken. Heb gewoon de programmatitels ingetikt, je zou in principe dezelfde resultaten moeten krijgen. Omwille van de al genoemde rechtenproblematiek als particulier niet zomaar aan te komen. Misschien heb je wel het geluk dat je de opnames bij B&G ter plekke mag bekijken, als je er zoveel moeite voor wil doen - hou er in dat geval rekening mee dat dat (wellicht, wie het beter weet mag het zeggen) alleen kan bij opnames die ze op server hebben staan (ik neem aan dat dat is wat ze bedoelen met de vermelding 'digitaal archief' wanneer je bij B&G-programmabeschrijvingen het veld 'Dragers' openklapt; en ik vermeld meteen even dat de mediaweken-opnames die ik al eens heb opgezocht daar nog niet in zitten). 't Is jammer dat lokale bewerkingen van programma's vaak niet gearchiveerd worden maar als je ziet hoe moeilijk het voor vele omroepen ligt om hun eigen programma's mee te sleuren bij telkens weer een nieuwe dragerwijziging, de nodige opslagruimte te vinden, mensen te betalen om programma's te beschrijven etc. etc. etc. dan begrijp ik dat ook wel. Alleen jammer dat ze er er bij B&G begin jaren tachtig of zo eens niet toe gekomen zijn om in ieder geval alles op VHS op te nemen, iets waarmee ze rond het midden van het decennium in ieder geval wel begonnen zijn in Brussel en Londen (en op waarschijnlijk wel meer plekken, maar mijn kennis van pakweg de Pakistaanse omroepgeschiedenis is niet zo geweldig). Ik dacht nog even dat ik PP als kind wel bij de BRT gezien zou hebben - want ik ken het programma in ieder geval wel uit mijn jeugd - maar de kranten spreken dat tegen. Voor ogenblikkelijk gebruik heeft pakweg de Nederlandse dub van PP weinig nut (want niet commercieel genoeg om moeite voor te doen, blabla) maar als er niet al te veel verandert is zo'n programma tegen pakweg 2150 wel mooi rechtenvrij, en dan zou het toch niet onaardig zijn als de hele zwik dan zo op het superultramega-internet gezet zou kunnen worden, of als de kindjes op mars dan 's middags rond de kijkbuis zouden kunnen gaan zitten om op Aarde 2 te kijken naar hoe het er aan toe ging in de tijd dat er nog postbussen waren om weg te halen. Maar ja...
 9. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Interessant voorbeeld - ik wist er niks van - maar voor zover ik weet is er niet zo veel bekend over wat er al dan niet bij private productiebedrijfjes aanwezig is, iets wat wel te betreuren valt gelet op de vele hiaten bij Beeld & Geluid. Eígenlijk zou iemand er eens achteraan moeten gaan... lijst opstellen van onafhankelijke producenten tot bijvoorbeeld 2006, vervolgens stuk voor stuk proberen te contacteren (lijkt me nog een aardige zoektocht bij opgedoekte ondernemingen) en dan kijken hoe ver je komt met het lospeuteren van informatie, voor zover de personen die je te pakken krijgt zelf al over kennis beschikken. Maar goed, ik besef zelf ook dat een paar zinnen tikken op internet net iets makkelijker is dan zo'n zoektocht tot een goed einde te brengen, want dat duurt natuurlijk jaren.
 10. Koen

  Ik zoek een tv serie uit de jaren 70/80

  Arthur of the Britons Robin of Sherwood En anders eens navragen bij het Britse equivalent van Retroforum: http://www.zetaminor.com/roobarb/
 11. Koen

  schalkse ruiters (brtn ) aflevering goedele

  Ik heb je even een bericht gestuurd. :-)
 12. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Samenvattend: minder slecht dus. :-) Dank je.
 13. Koen

  De archieven van de televisie #2

  Even duur als een DVD? (En hoe duur is dat dan weer wel, geen idee eigenlijk.) Waarschijnlijk ijdele hoop om te verwachten dat ze met een download wél interlaced kunnen leveren?
 14. Koen

  Dat downloaden van barendenvandorp.nl...

  Even rondgegoogeld, en als je bedoelt dat het tegen de kleine lettertjes ingaat: verdomd, het lijkt erop dat je gelijk hebt. Nooit bij stilgestaan dat het downloaden van een op zich legale stream niet zou mogen. Afijn, als iemand zoiets bij deze site per ongeluk toch eens gedaan zou hebben, dan zou ik wel een privébericht appreciëren waarin staat uitgelegd van welke programma's ik me verre moet houden om niet dezelfde fout te maken!
 15. ...is dat iemand hier wel eens gelukt? Ik heb zo'n paar programmaatjes op de computer voor Youtube en aanverwanten, maar die willen er niet aan. Ben bij het googelen een bericht tegengekomen dat Samba enkele jaren geleden elders geplaatst heeft. Die zat (zit?) er ook mee. :-) De meest voor de hand liggende tips heb ik geprobeerd, maar zonder succes (o.a. proberen een directe link te vinden in de broncode van de pagina). Het stomme is: ongeveer een jaar geleden startte ik een download van die site met het programma Stream Transporter, en dat leek toen te lukken. Ging wel erg traag - quasi 'real time', ik had de indruk dat het bestand ook maar binnengehaald kon worden naarmate de voor het bufferen benodigde brokjes binnenliepen - maar het zag er wel naar uit dat het programma op den duur het volledige programma lokaal zou kunnen zetten. Omdat het toen zo traag ging, heb ik die probeer-download toen onderbroken. Stream Transporter onlangs nog eens aangezwengeld, en nu wil dat programma er niet eens meer aan beginnen. Ra, ra... Ben niet erg technisch en vind het ook niet belangrijk genoeg om er dagenlang voor te gaan zoeken (met het gevaar dat het niets oplevert...) maar als iemand een oplossing weet waarvan hij kan zeggen: dát doet het gewoon, dan hoor ik het graag! http://barendenvandorp.nl/
×