Jump to content

Audio en video gelijk laten lopen


Recommended Posts

Ik heb een dvd gekocht met daarop de wedstrijd Nederland - Bulgarije uit 1974 met Nederlands commentaar, opname van een VCR band. De beeldkwaliteit is erg matig. Ik heb deze wedstrijd ook met Engels commentaar, daar wel perfect beeld. Ik heb geprobeerd om de audio met het NL commentaar onder het beeld van de Engelse uitzending te plakken, maar het gevolg daarvan is dat het beeld en geluid naarmate de 1e helft vordert niet meer gelijk loopt.

Weet iemand misschien hoe ik dit op kan lossen? Ik heb geen professionele edit programma's, ben er ook maar spordisch mee bezig. Weet iemand misschien een goed gratis programma of een gratis trial (zonder watermerk)?

Hieronder de vergelijking tussen de VCR opname en de uitzending van ITV.

nedbul.thumb.jpg.1f8abba036ce93f95de2fbb9af0e7814.jpg

Edited by Jorn99
afbeelding toegevoegd
Link to post
Share on other sites

Eigenlijk zou het niet anders moeten lopen, of hooguit plotseling moeten springen.

Geleidelijke verandering zou eigenlijk niet moeten. Maar ja, misschien was er veel uitval op de VCR-band.

 

Zelf zou ik het nakijken in audacity, beide tracks onder elkaar en dan aan de hand van geluiden de NL aanpassen naar de EN versie.

Vroeger deed ik het juist volledig visueel: frame-accuraat naast elkaar leggen om zo de verschillen te vinden. Beide is wel even wennen.

 

Wel geinig dat iemand nog een VCR helemaal vanuit 1974 heeft.

Link to post
Share on other sites

Als je in audacity gaat werken, nog deze tips:

 

  • Je kan de video gewoon erin slepen, audacity trekt dan de audio er vanzelf wel uit.
  • Je moet wel goed ingezoomed zijn
  • Je kan "project opslaan" doen, je hoeft dus niet alles in een keer te doen of halverwege te exporteren.

 

afbeelding.png.fec827969b33a8017f9c0bb1623fa034.png

Link to post
Share on other sites

Ik doe dit geregeld in Audacity. Dat de beide sporen geleidelijk uit elkaar gaan lopen lijkt bij analoge (amateur)dragers normaal te zijn, dat is bij mij in ieder geval zo wanneer ik eenzelfde VHS twee keer laat lopen. Ik synchroniseer in Audacity als volgt.

Inladen geluid dat bij het beeldbestand hoort (sporenpaar 1).

Inladen geluid dat ik eronder wil leggen (sporenpaar 2).

Synchroniseren aan het begin. Eerst grosse modo gelijk leggen, daarna geleidelijk verder inzoomen voor het steeds fijnere werk. Even geteld, op het einde ben ik ongeveer 14 x ingezoomd. Zolang je een echo hoort is het niet goed. Als de sporen zo goed als gelijk liggen, is het bij mij zo dat ze elkaar een beetje beginnen op te heffen (tegenfase?) en het geluid zachter wordt.

Ga naar het einde van het bestand. Zoom opnieuw zeer sterk in en sleep het tijdsverschil tussen beide sporen aan. Hierna: Effect -> Change speed. In het dialoogvenster dat verschijnt, zie je de 'selection length'. (Dat is in normale gevallen bij twee verschillende VHS-transfers iets van enkele milliseconden per uur.)

Selecteer het volledige tweede sporenpaar. Hierna: Effect -> Change speed. Geef de gewenste 'New Length' in, om het tweede paar met de gewenste tijdsduur langer of korter te maken.

 

Daarna zou het moeten kloppen, maar bedenk dat er vele redenen zijn waarom synchroniseren in dit geval extra aandacht zou kunnen vragen. Om te beginnen past een voetbalwedstrijd natuurlijk met geen mogelijkheid op een enkele VCR-band dus je hebt minstens één bandenwissel en laten we er even vanuit gaan dat die niet op exact dezelfde manier verwerkt is als bij de Engelstalige opname. 😛 En VCR heeft nu ook niet meteen de naam de makkelijkst afspeelbare drager te zijn dus wie weet wat er allemaal op de achtergrond gebeurd is met het bestand dat je uiteindelijk in handen gekregen hebt. En om dan twee opnames van een voetbalwedstrijd, met verschillende commentaarsporen en verder vooral wat onduidelijk geroezemoes van publiek perfect te synchroniseren lijkt me nog niet zo eenvoudig. :)

 

Als bovenstaande methode niet zo wil lukken kan je ook voor de eenvoudige maar wat minder correcte aanpak kiezen om sterk ingezoomd door je sporenpaar te lopen en om de zoveel minuten in het tweede paar kleine hapjes weg te nemen of bij te plakken (dat laatste kan gewoon met ctrl + c/ctrl + v) om het in grote lijnen gelijk te houden. Verloopt het natuurlijk wel een klein beetje, maar met name als er nogal wat plotse verschillen opduiken kan dat wel makkelijker zijn. 🙂

 

Deze uitleg is gebaseerd op Audacity 2.1.3. (Dat is een vrij oude versie, ik hou het daarbij omdat de 'notch filter' het in recentere versies bij mij niet goed doet. Die heeft voor dit verhaal verder geen belang.)

 

Tot slot moet je natuurlijk ook voor jezelf weten dat je wurkfloow om beeld en geluid nadien weer samen te voegen op zich ook geen synchronisatieproblemen geeft...  ik weet niet wat voor bestand je Engelstalige opname is, maar bijvoorbeeld h.264 (courant bij mkv en mp4) samenvoegen met een ander geluidsspoor gaat niet altijd even best (je kan het desgewenst voor je gaat samenvoegen wel converteren naar wat anders).

Edited by Koen
Link to post
Share on other sites
46 minuten geleden, Koen zei:

Selecteer het volledige tweede sporenpaar. Hierna: Effect -> Change speed. Geef de gewenste 'New Length' in, om het tweede paar met de gewenste tijdsduur langer of korter te maken.

 

Eindresultaat: vernaggelde audio die of te snel of te langzaam loopt.

Audio drifting is vrij normaal en de enige manier om het goed te doen is stukje voor stukje de delen die uit sync lopen op te zoeken en audioframes toe te voegen danwel te verwijderen zodat het weer goed loopt.

Link to post
Share on other sites

Hoe erg het geluid bij Jorn uit de pas loopt weet ik niet. Wat mijn eigen werk betreft, daar gaat het zoals gezegd om verschillen van enkele ms per uur (doorgaans twintig à dertig, zoiets). Zo'n snelheidsverschil ontgaat me hoor. Het klopt wel dat je zoiets vrij snel merkt... ik heb recent eens zo'n bandje gekocht om een cassetterecorder op snelheid te brengen nadat ik nieuwe snaren geplaatst had, en het is toch wel fijn als zo'n ding vrij aardig in de buurt van de veronderstelde snelheid blijft. :)

Link to post
Share on other sites

Het rotste is wanneer zowel de snelheid algemeen anders is, en er ook een paar kleine verschillen zijn. Doordat er frames wegvielen ergens in de keten van uitzending naar videoband naar digitaal.

 

 

Trouwens ik heb ook een liedje dat ik in twee imperfecte kopieën heb van twee televisie-uitzendingen (Scarborough Fair, maar dan niet van Simon & Garfunkel). Ik heb driftig geprobeerd dat zo goed aan te passen, dat ik het samen kon voegen om de frequenties te combineren... maar het was gewoon té moeilijk, ook al was het maar een paar minuten.

Link to post
Share on other sites

Dus niet beeld uit ene bron plus geluid uit andere bron, maar geluid uit twee bronnen mengen? Nooit gedaan, als je dat bedoelt. Is dat niet heel erg lastig? Je kunt een spoor wel in die mate gelijk leggen met een referentiespoor dat je het na samenvoegen niet meer merkt dat beeld en geluid uit andere bronnen komen, maar dat is toch nog net wat minder kritisch dan twee opnames samenvoegen.

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Koen said:

Dus niet beeld uit ene bron plus geluid uit andere bron, maar geluid uit twee bronnen mengen? Nooit gedaan, als je dat bedoelt. Is dat niet heel erg lastig? Je kunt een spoor wel in die mate gelijk leggen met een referentiespoor dat je het na samenvoegen niet meer merkt dat beeld en geluid uit andere bronnen komen, maar dat is toch nog net wat minder kritisch dan twee opnames samenvoegen.

Ik kwam als volgt op het idee: ik had ooit een clipje van een minuut uit een verloren programma. De audio was optisch van film, maar ik had ook een geluidsopname. Ook die was eigenlijk niet enorm goed, waarschijnlijk van microfoon.

Ik had die allebei in audacity. Ik toch eens op samenvoegen geklikt, om te controleren of ik 't bij benadering goed had.

Het resultaat was eigenlijk beter dan elk van beide apart. Ik ben dus niet echt een specialist, maar ik geloof toch, dat samenvoegen - in DIT voorbeeld - leidde tot een track die meer compleet was in alle frequenties.

 

 

Maar goed, ik wilde dat dus herhalen met een vrij aardige versie van Scarborough Fair, die ik ook van twee bronnen had, die allebei hun zwakke punten hadden. Maar dat werd niks. Muziek is ook veel moeilijker te doen.

Link to post
Share on other sites

Ik heb Audacity geprobeerd, maar ik kom er niet uit, dus ik heb geprobeerd om gewoon een aantal keer een paar honderdste seconde uit de video te knippen en daarna het audiobestand er weer onder te plakken. Met als resultaat dat de video nog verder voorloopt dan eerst... heel raar. Zal wel door movie maker komen. Weet iemand misschien een goed en gratis videobewerkingsprogramma?

Link to post
Share on other sites

Heb je eerst geverifieerd dat samenvoegen audio en video met de gebruikte codecprofielen niet sowieso syncproblemen geeft? En op basis waarvan heb je beslist waar te knippen en in welke mate? Dat haal ik niet meteen uit je verhaal.

 

Bedoel je Windows Movie Maker? Ik dacht dat dat eerder beperkt was, ik heb er geen idee van of dat een redelijke output geeft. Levert het wel gewoon 50i (of desnoods 50p)?

Link to post
Share on other sites

Als je frame-accuraat één bepaald shot vergelijkt dat eventjes doorloopt, zie je dan veel verschillen?

 

Bv. iets als, je hebt anderhalve minuut beeld van één camera, dat duurt in het Engels 123.456 frames. Is dat in het Nederlands dan hetzelfde aantal?

Link to post
Share on other sites

Het is gelukt met Audacity :) Het verschil tussen video en geluid was ongeveer 1,3 seconden en ik heb op 13 plaatsen verspreid over het audiobestand (waar alleen het publiek te horen was) steeds 1 honderste seconde weggeknipt. Bedankt voor de tips iedereen!

Ik heb trouwens ook nog een andere wedstrijd waarbij ik hetzelfde wil doen. Alleen bij de Engelse opname zijn de volksliederen en opstellingen inbegrepen, terwijl het andere bestand met de Nederlandse opname pas bij de aftrap begint. Ik wil de volksliederen graag behouden, maar twee talen in 1 video vind niet zo mooi, dus ik zou graag bij de video vanaf de opkomst van de spelers tot aan de aftrap het Engelse commentaar willen wissen, maar het stadiongeluid wel willen behouden. Weet iemand of dit mogelijk is?

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Jorn99 said:

Het is gelukt met Audacity :) Het verschil tussen video en geluid was ongeveer 1,3 seconden en ik heb op 13 plaatsen verspreid over het audiobestand (waar alleen het publiek te horen was) steeds 1 honderste seconde weggeknipt. Bedankt voor de tips iedereen!

Ik heb trouwens ook nog een andere wedstrijd waarbij ik hetzelfde wil doen. Alleen bij de Engelse opname zijn de volksliederen en opstellingen inbegrepen, terwijl het andere bestand met de Nederlandse opname pas bij de aftrap begint. Ik wil de volksliederen graag behouden, maar twee talen in 1 video vind niet zo mooi, dus ik zou graag bij de video vanaf de opkomst van de spelers tot aan de aftrap het Engelse commentaar willen wissen, maar het stadiongeluid wel willen behouden. Weet iemand of dit mogelijk is?

Was het niet gewoon 1,3 seconden vanaf het begin dan? Of liep het gaandeweg op totdat het op het einde dat totaal was? Een zeer lichte snelheidswijziging kan je namelijk óók doen in audacity. Merk je niks van.

 

Je krijgt geen commentaar meer verwijderd dat onderdeel is van de opname.

Link to post
Share on other sites

Met audacity kan je geluid geleiderlijk versnellen of vertragen. Iets met sliding stretch filter.

 

Dat is nodig bij bandrecorder opnamen die gemaakt zijn zonder capstan waardoor de afspeelsnelheid langs de koppen langzaam versnelt of vertraagd.

Edited by T4600C
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...