Ga naar inhoud

Spiny Norman

User
 • Aantal items

  144
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Over Spiny Norman

 • Titel
  Space War

Profiel

 • Geslacht
  Zeg ik niet
 • Interesses
  Bla
 • Console
  granieten lego
 1. Een (svhs) vcr met 100-240 volt?

  Krijg je PAL-output, dat is eerder de vraag. Als dat niet zo is dat lijkt me dat aardig zonde van de weggegooide kwaliteit. (Overigens zijn er wel degelijk adaptertjes die niet alleen een verloopstekkertje zijn maar ook het voltage aanpassen - en niemand gebruikt die geheel vrijwillig. 8) )
 2. Het grote library music topic

  Ach, ik houd me zeker warm aanbevolen! Het hoeft niet per sé een effect uit de jaren zestig te zijn, als het maar enigszins past. 't Is voornamelijk voor de oefening. Komische tintje is geen bezwaar, want het is een soort sketch (van 1/3e van Monty Python om precies te zijn).
 3. 'Geplaagd' met Bassie & Adriaan hobby

  Toch Griekenland? Dat klopt wel meer met het plot ja van wat mijn neefje zat te kijken. Trouwens is het iemand wel eens opgevallen dat "Arie & Bastiaan" op het einde van deel II de fout ingaan? Bij "de volgende keer..." zeggen ze per ongeluk gewoon Adriaan.
 4. Het grote library music topic

  Ja ik heb het lekker ingewikkeld opgeschreven, hè? 8) Ik heb een clipje waarin allerlei gemengde achtergrondgeluiden van op straat te horen waren - maar het is een soort sketch over Shakespeare dus dan dus wel een straat van anno ca. 1600. Maar die video is uit 1967 en het geluidsspoor is verloren gegaan. Ik zoek dus iets ter vervanging, want nu zie je allerlei mensen over straat lopen en dingen doen in totale stilte. Het script geeft verder geen aanwijzing of een specifieke LP gebruikt werd. (Gebruikte muziek heb ik wel kunnen vinden, want daar stond een label/track bij vermeld.)
 5. Het grote library music topic

  Vallen dingen als verzamelingen geluidseffecten daar eigenlijk ook onder? Ik ben al een tijdje op zoek naar geluidseffect dat ik zou omschrijven als "pre-industriële stad" voor toch wel een kwart tot een halve minuut. Projectje reconstructie van een filminlas zonder muziek of geluidseffecten, gewoon omdat het kan (in het script: "township without cars"). Ik vroeg het een onbetwiste autoriteit, maar die kon niet op een idee komen.
 6. 'Geplaagd' met Bassie & Adriaan hobby

  Niet iets dat ik persoonlijk ooit meegemaakt heb. Arie & Bastiaan, nou da's andere koek. M'n kleine neefje zat laatst precies de afleveringen te kijken (met de bus in Spanje) die daarvoor gebruikt zijn.
 7. Een (svhs) vcr met 100-240 volt?

  Ben ik dom of snap ik het probleem niet? Wat maakt het voltage nou uit? In het allerergste geval kan je er toch een reisadapter tussen zetten? Of is het zo dat je niet zeker weet of ze wel verkocht zijn in het land waar je nu woont? Dat kan natuurlijk. PAL-NTSC, dat lijkt me potentieel een groter probleem. Ik meen uiteindelijk begrepen te hebben dat je bv. hier in PAL-gebied nooit een volledige NTSC-signaalweergave kan hebben.
 8. Tekenfilmstemmen

  Dan had je dus bij cartoon network nog steeds geen keuze. Alleen ze deden toen wat jij het liefste had dus had je er geen problemen mee. Hooguit dat hetzelfde programma op een heel andere zender in een andere versie te zien (ofwel horen) was, maar dat was niet echt direct vaak zo bij wat CN toen uitzond. En dan nog wanneer dat wel zo was, dan was dat eerder een kwestie van toeval (ik meen dat The Mask zowel origineel als ingesproken te zien was op resp. RTL4 en de Belg). TV is er nu eenmaal niet om iedereen individueel te laten bepalen wat hij wanneer hoe ziet - dan moet je toch naar streaming, DVD, of andere opties (die niet altijd legaal zijn). Trouwens, CN zat vroeger niet in het standaard zenderpakket, je moest maar net een schotel hebben. Alleen met die tijdsindeling op bepaalde zenders (met 's avonds de originelen) dan had je wel een keuze, maar dat fenomeen heeft dus ook maar een beperkte tijd bestaan. Het is mij nooit erg opgevallen. Misschien was dat net de tijd dat jij veel TV keek en ik niet meer, geen idee. Ik wil het best met je eens zijn dat dat jammer is dat ze dat dan alsnog weer afgeschaft hebben. Of dat er zoveel zinloze kanalen zijn waar 24 uur per dag helemaal niks te zien is... Het was leuk dat ze dat hadden (al denk ik dat het ook wel verwarrend kan zijn als je aan 2 versies tegelijk wordt blootgesteld). Al blijf ik er nog steeds bij dat kinderen kunnen luisteren lang voordat ze kunnen lezen, dus ondertiteling heeft ook zo z'n beperkingen. Maar met die godsdienst - hoezo cynisch trouwens? - ik weet niet zeker of dat zegt wat je denkt dat het zegt. Als religie een eeuw terug de massa klakkeloos voorgeschoteld werd, maar dat nu niet meer vanzelfsprekend is, dan is het uiteindelijk toch veranderd? En dat klopt, héél erg zelfs. Dat is dan dus uiteindelijk toch niet bij het oude gebleven. (Maar de landen die dubben zijn (zoals ik al zei) in diezelfde tijd juist blijven dubben... 't Lijkt gewoon zo arrogant om maar automatisch aan te nemen dat zij gek zijn en wij normaal.)
 9. [GEZ] opname "I, Claudius" van vroege uitzending

  Dat heb ik nooit geweten. Is dat een beetje vergelijkbaar met hoe men vroeger ook aftiteling deed? Ik heb die band nooit gezien, iemand zei destijds n.a.v. mijn vragen dat ze een andere aflevering hadden maar ik had toen geen opnames beschikbaar van latere herhalingen. Op basis van wat jij zegt zou het waarschijnlijk niet dezelfde band zijn. Ik heb zelfs wel eens een oproep geplaatst in een blad voor classici, maar daar kwam dus alleen die latere opname uit. Ik ben alsnog aan het twijfelen. Soms zette de "VT engineer" bij de BBC nog wel eens geknipte stukjes achteraan de band, zo zijn er bv. wat bloopers van één Monty Python aflevering. Maar dat schijnt hier niet gebeurd te zijn. Maar ja, als de edit slordig was dan is er nog een frame te zien of als de engineer de edit wilde redden, dan is het toch mogelijk. Dus wie weet komt er toch nog ooit de goede N1500 bovendrijven. Jammer dat ze geen foto hebben genomen. Toevallig hadden de Vlamingen in 1975 ook een stuk over Caligula uitgezonden en dat is ook kwijt.
 10. [GEZ] opname "I, Claudius" van vroege uitzending

  Dat is leuk zeg! Helaas zegt dat niet zoveel, omdat het ontbrekende materiaal maar om seconden gaat. Momenteel laat de aflevering alles aan de verbeelding over - kan ook sterk zijn, maar was eigenlijk niet de oorspronkelijke bedoeling. In het allerlaatste shot voor de aftiteling had de deur verder open moeten gaan. De regisseur was not pleased omdat het achter zijn rug om nóg verder weggeknipt was. Het gaat dus om seconden met "de resultaten" achteraf, dus zonder dat we meer actie gezien zouden hebben. Daarom ben ik zelf ook wel een beetje gaan twijfelen hoe het is verlopen. Niemand die het zich herinnert vermeldt dat het achter de deur vandaan kwam. Op de Engelse TV is het mogelijk alleen later ge-edit om het geluid wat beter te laten verlopen. Ik sprak namelijk nog met iemand die zich de première herinnerde omdat zijn vader geluidstechnicus was bij de BBC en hij zat op te letten op het einde, maar het was toen ook al weg. Een andere NL aflevering - iemand had toch ooit een N1500 met zoiets...? - zou ook welkom zijn namelijk om na te gaan of de NL herhalingen ca. 1990 die ik wél heb kunnen traceren dezelfde (NL ondertitelde) master tapes gebruikt hebben als in 1977. Zoja, dan is er helaas met zekerheid niets te halen. Maar "nee" is ook een antwoord.
 11. De archieven van de televisie #2

  Nou, gereduceerd tot een DVD5 zag het er niet merkbaar slechter uit hoor. Toevallig was het allemaal hoog cultureel dus dan verwacht je toch dat op z'n minst dát bewaard is zelfs als kinderprogrammaatjes als Hamelen en JZNZ de deur uit zijn. Een andere eigenaardigheid was dat één programma uit 1973 niet bij de VRT meer bestond; terwijl er lange tijd nog een bibliotheek was die een zwart-wit VHS ervan had, door een zeer betrouwbare bron gemeld. (Zal wel van een ouder formaat overgespoeld zijn geweest.) Inmiddels zijn de videobanden daar echter opgeruimd, dus het is nog steeds lege handen.
 12. De archieven van de televisie #2

  Trouwens laatst nog wat besteld bij de VRT... en het bestand was rond de 45 GB voor anderhalf uur. Op zich niet erg, maar het was 'maar' een oud programma uit de jaren zestig dat op film bewaard was, gewoon standaard resolutie. De hoge bitrate leek een beetje verspilde moeite dus. Een relatief intellectueel programma uit 1975 waren ze daarentegen kwijt! Ze waren overigens wel snel in leveren en ook in beantwoorden van emails. Na de Vlaming heb ik de Waal ook nog even geprobeerd, maar daar tot nu toe geen antwoord.
 13. Tv-registratie show Marc de Hond vernield door kop koffie

  Trouwens, koffie eroverheen, had niet eens per se dodelijk hoeven zijn. Mij gaf het meer zo'n gevoel van, Hamelenachtige situaties behoren helemaal niet per se tot het verleden...
 14. In de retro-afdeling gaat het regelmatig over gewiste uitzendingen en verloren programma's... Maar ook koffie maakt meer kapot dan je lief is: https://www.msn.com/nl-nl/entertainment/nieuws/tv-registratie-show-marc-de-hond-vernield-door-kop-koffie/
 15. Tekenfilmstemmen

  Eigenlijk snap ik toch nog niet hoe je vroeger meer keus had dan nu. Vóór de DVD was er praktisch geen mogelijkheid voor meer dan 1 audiokanaal, tenminste geen die echt werd gebruikt. (Nu ook vaak nog niet denk ik?) Andere versies dan wat op dat moment de Nederlandse keus was kon je niet vinden. Hooguit via satelliet of BBC, maar dat was een kwestie van geluk. Kan me met veel moeite maar 1 of 2 series herinneren waarbij het op de BBC of de Belg andersom was dan in NL (gevallen waarbij Vlaanderen en NL allebei hun eigen nasynchronisatie hadden niet meegeteld). Om inspreken nou meteen met godsdienst te vergelijken... Aan de andere kant, het is zo te zien aan deze discussie toch wel een bloedserieuze zaak!
×