Jump to content

mcmurdyy

User
 • Content Count

  97
 • Joined

 • Last visited

About mcmurdyy

 • Rank
  Breakout
 • Birthday 03/24/1996

Profiel

 • Geslacht
  Array
 • Locatie
  Array
 • Console
  Array

Profile Fields

 • Interesses
  Array

Recent Profile Visitors

1,453 profile views
 1. In het TROS/Videotheek-archief zit ie helaas ook niet....
 2. Neem aan dan vooral het NCRV gedeelte? Het KRO-gedeelte in Nijmegen is volgens mij completer dan compleet...
 3. Tja, die mensen bij de recepties weten er vaak niks af.... En proberen iedereen snel af te wimpelen... Waar ben je naar op zoek?
 4. Film die opgenomen was voor televisie (filminlassen of telerecording) werden opgenomen en afgespeeld op 25fps. Film voor de bioscoop die op televisie werd vertoond werd meestal versneld (24>25fps)...
 5. Die uitzendingen van Cursief zijn niet door derden aangeleverd, deze zijn door de fonotheek rond 2000 van analoge band naar CD gekopieerd, deze banden zijn daarna vernietigd. De relatie tussen bandnummer en cd is ergens in de afgelopen jaren uit de systemen gehaald, maar in enkele oude systemen staat ie nog steeds.
 6. Ook analoge dragers die vernietigd zijn staan meestal nog wel gewoon vermeld in de catalogus, dus dit is sowieso niet waar
 7. Beeld en Geluid heeft afgelopen maandag haar systemen geupdate, en standaard zie je nu alleen nog de digitale dragers... (dit omdat sommigen danig in de war raakten van die analoge dragers). Als je rechtsboven op Wis alle filters klikt krijg je wel de bijbehorende analoge dragers te zien. (In dit geval is de filmrol gedigitaliseerd en er ligt nog een VHSje (kopie van de umatic die vermeld staat, maar die umatic is er niet meer) met de volledige uitzending, maar die is nog niet gedigitaliseerd)
 8. Voor televisie (beeldband althans) is de situatie min of meer vergelijkbaar, daar is het zo dat er eigenlijk vanaf het begin 2 archieven waren, een "werkarchief" met daarin programma's die de omroep had opgenomen en klaarlagen voor uitzending danwel voor montage danwel omdat de omroep dacht ze misschien later nodig te hebben en een "historisch archief" met daarin programma's die men waardig genoeg vond om te bewaren (in eerste instantie gebeurde dat zelfs op afgekeurde "werkarchief" banden om kosten te drukken!). Van het werkarchief kreeg iedere omroep wekelijks een overzicht met het aantal uur dat deze daar opgeslagen had en hoeveel uur men mócht opslaan (er zat een limiet aan per omroep, die vanaf eind jaren 70 (het BCN tijdperk) wel een stuk ruimer/afgeschaft werd). Werd die limiet overschreden dan moest er weer wat gewist worden. Dat werkarchief heette vanaf begin jaren '80 videotheek en heeft bestaan tot ong. 2010. Het historisch archief is wat later via FBA, AVAC, NAA nu B&G heet. Vanaf 1990 is men ook begonnen om banden uit de videotheek te kopieren voor het historisch archief om zo nog een beetje de achterstand in te halen, maar dat heb ik elders al geschreven. Dat wat jij schetst (neem alles op en selecteer achteraf wat je wil bewaren) is de praktijk die vanaf 1992 ook gehanteerd werd. (continu registratie op DAT en daarna selecteren wat bewaard moest worden, de continu registratie werd 1 jaar na selectie echter wel gewist ivm de aanzienlijke hoeveelheid DATjes). Het archief was bedoeld voor de omroepen en voor hergebruik, dus de kwaliteit van de opnamen moest goed genoeg zijn voor hergebruik, dus 9,5cms mono was absoluut niet acceptabel . Daarnaast was geluidsband dan wel goedkoop, maar niet zó goedkoop dat men ook echt een continuregistratie kon doen, de fonotheek had (zeker tot aan de verzelfstandiging in 1990) echt niet de middelen om dat te doen. Niet gedigitaliseerde BCN's zijn er een paar duizend, zeker geen tienduizenden meer. (De grootste bulk is tussen 1995-2002 naar DIGI-BETA gekopieerd, de BCNs die er nu nog liggen betreft materiaal dat destijds NIET geselecteerd is voor bewaring/conservering, maar men heeft ook niet vernietigd.... Op aanvraag wordt er nog wel eens een en ander uit gedigitaliseerd). De Umatics die men liet meelopen met de actualiteitenrubrieken vanaf 1977 zijn voor het grootste gedeelte in de jaren 90 "geconserveerd" op VHS (staat niet altijd in de catalogus vermeld). Die VHSjes worden binnen niet al te lange termijn gedigitaliseerd. Daarnaast zijn er nog een aantal aparte series umatics (oa van de KRO en de NCRV) en die worden op dit moment geinventariseerd, geselecteerd en geconserveerd
 9. Ik heb er ooit al eens een artikel over geschreven, maar ik zal het nog eens dunnetjes overdoen: Bij programma's van vóór 1990 waren het de omroepen zelf die selecteerden of iets gearchiveerd moest worden (of zelfs uberhaupt opgenomen...). Al die banden liggen in Hilversum (maar zijn niet allemaal gedigitaliseerd/staan nog op BCN). Vanaf grofweg 1990 t/m 2006 deed het archief aan eigen selectie (selectie vooraf, dus vooraf werden de keuzes al gemaakt om iets wel of niet op te nemen) en opname, en daarbij werden redelijk standaard criteria gehanteerd (alhoewel er weleens van werd afgeweken): Van serieprogramma's werd het eerste seizoen meestal geheel opgenomen (zeker als het een nieuw programmaconcept was) en van de seizoenen daarna werden meestal de eerste, middelste en laatste aflevering genomen om zo toch de ontwikkeling gedurende een seizoen vast te kunnen leggen. (of bij dagelijkse programma's werd ook weleens 1x per week gehanteerd). Dit allemaal met het oog op de beschikbare budgetten en medewerkers (want als je iets opneemt, moet je het ook beschrijven om het terugvindbaar te maken en dat kost nou eenmaal mankracht). Wat radio betreft: in 2001 is men overgegaan op een nieuwe archiveringsvorm. Van 1992-2001 liep er bij het archief een continu-zendlijnregistratie mee met alle publieke radiozenders, waaruit achteraf (dus na uitzending) geselecteerd werd en gekopieerd naar archief-DAT'jes (zogenoemde HAD'jes). De continu-bandjes werden daarna hergebruikt. In 2001 werd (althans voor Radio 1 en ik dacht ook 5) overgeschakeld naar het bewaren van die continu-zendlijnregistratie op CD-ROM. (Dus vrijwel alle programma's). Voor radio 2 t/m 4 is enkele jaren later overgeschakeld op CD-ROM als archiefmedium, maar daarbij is altijd geselecteerd (Niet alles werd gearchiveerd). Vanaf najaar 2006, toen overgeschakeld werd op digitale archivering, is wat televisie betreft vrijwel alles bewaard (Voor radio geldt dat vanaf ongeveer 2009).
 10. mcmurdyy

  Zoektocht

  Dit is 100% zeker Edwin Rutten.... (volgens mij loopt de band een fractie te langzaam, maargoed)
 11. Hallo Maarten,

  Klopt het dat jij een account heb op de tvenradiodb.nl? Graag zou ik in contact willen komen om eventueel dingen te ruilen.

  Groetjes

 12. Zo doet de link het wel: http://ftp.komkon.org/pub/EMUL8/P2000/
 13. Even opletten met die perfotape: Als ie naar azijn ruikt dan is er grote kans dat hij al aan het vervallen is. (Het zal dan waarschijnlijk acetaatfilm zijn). De gassen die daarbij vrijkomen kunnen andere acetaatfilm/perfotape besmetten, dus het liefst niet bij elkaar bewaren. Daarnaast is het een bekend probleem dat perfotape krimpt bij verval, wat betekent dat hij niet meer zomaar door een normale projector past (het gevaar is dat dan de perforaties scheuren), maar dat ie op een sprocketloze machine moet worden afgespeeld.
 14. Prachtige apparatuur Integra Gaat hier ook mee gedigitaliseerd worden (de zogenaamde fast-forward methode) of zijn ze alleen voor het repareren van lassen, perforaties etc?
 15. Melodie van het leven werd een dag later uitgezonden, op 4 november Op 3 november werd "De vrouwenstaking" uitgezonden (Duitse titel: Der Weiber Streik)... In de VARA gids van die datum staan in ieder geval de hoofdrolspelers vermeld
×