Jump to content

samba-boy

User
 • Content Count

  6,494
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by samba-boy

 1. Op 27-5-2024 om 14:26, Spiny Norman zei:

  Trouwens... ene Jordy stond ook nergens op de borden, terwijl het toch echt zijn (en Rick's) idee was...

  Klopt, dank je wel maar daar ging het ons ook niet om (Die publiciteitsslingers hadden we zelf wel elders op en binnenkort ook hier) en is verder ook offtopic aan dit onderwerp. Zal ook meespelen dat het hier enkel een eenmalige vertoning is geworden en geen 'opname in de collectie' (omdat Banijay als rechthebbende een beetje heel erg lastig ligt ;().

 2. 13 uur geleden, Koen zei:

  Ik ben er vijftien uur voor van huis geweest (enkele reis van drie en een half uur...) maar blij dat ik erbij was! Zonnetje heb ik helaas moeten missen, daarvoor was ik te laat (hoewel ik al voor zeven uur 's ochtends op pad was). Maar voor Hamelen hadden ze bij B&G echt heel mooi hun best gedaan, met koor (dat ik eerder op de dag nog even hoorde repeteren) en Harrie en Loeki en Stanley (zoon Joop Stokkermans). De vertoonde aflevering zag er netter uit dan ik had durven hopen - er zit nog altijd wel eens iets in het beeld dat er niet in thuishoort, maar dit is echt vele, vele malen beter dan wat tot nu bekend was en we kunnen alleen maar hopen dat alle banden op hetzelfde niveau gebracht kunnen worden.

   

  De lezing van Spiny was ook heel erg fijn, met vragen uit het publiek die vele kanten opschoten. Ik heb een paar dingen geleerd (ik wist bijvoorbeeld niet dat de geluidsopnames van JZNZ pas eind jaren tachtig, na een publieke oproep, gevonden waren). Je koestert natuurlijk altijd de stille hoop dat een dergelijke lezing via via mensen bereikt die zelf nog interessant materiaal hebben liggen. :)

   

  Als B&G volgend jaar weer een aardig programma weet samen te stellen dan hoop ik nog een keertje te komen!

   

   

  Aah Koen, wat jammer dat ik je niet gezien heb! Ik zat wel in dezelfde zaal (Na Het Zonnetje In Huis heb ik met mijn kompaan Rick en Ger Apeldoorn, mede-schrijver Zonnetje) de Hamelen-vertoning wel nog bijgewoond.

   

  Wel vond ik het heel, héél jammer dat Wytze Koppelman op een gegeven moment de eer naar zich toetrok als zijnde de persoon die 'met zijn collega's' de bandjes van Harrie hebben veiliggesteld. Kan ik niet vaak genoeg zeggen - dat was Maarten Fransen, ook Beeld & Geluid-medewerker en absolute Hamelen-kenner. Hij was helaas niet aanwezig, maar ik vond het heel erg raar dat hij nog niet eens genoemd werd; hij had deze digitalisatie namelijk ook nog op korte termijn geregeld.

 3. Morgan Spurlock, filmmaker vooral bekend van 'Super Size Me' (De 'documentaire' uit 2004 over de ongezonde leefstijl van Amerikanen die elke dag naar McDonalds gaan, uitgebeeld door élke dag van de maand McDonalds te gaan eten en voor het 'Supersize' menu te gaan wanneer hem dat gevraagd werd) en 'The greatest movie ever sold' is op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van k*nker. Enkele jaren geleden 'cancelde' Spurlock zichzelf door in een open brief aan te kaarten dat hij enkele misstappen had begaan op seksueel gebied en ook over bepaalde zaken had gelogen (Waaronder zijn alcoholisme - hierdoor wordt er tegenwoordig met terugwerkende scepsis gekeken naar Super Size Me, want het grote klapstuk was dat Spurlocks lever naar de klote was van een maand McD; hoewel ongezond, is de kapotte lever vooral te wijten aan het overmatig drinken wat hij toen al deed).

   

  Rudolf Spoor (85), één van de boegbeelden van de Nederlandse televisie-regie. Enkele jaren geleden verscheen zijn biografie/levensverhaal in het door Kevin Kraan opgetekende 'Van Maan tot Traan', genoemd naar de carrière van Spoor: Begonnen met de uitzendingen rondom de maanlandingen, via de Koninginnedag-vieringen, Sinterklaas-intochten en alles rondom de Oranjes tot aan dé traan van Maxima Zorreguieta, tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima op 02-02-2002.

 4. Op 21-5-2024 om 15:24, Deemster zei:

  Uit een AD artikel:
   ,,Het museum heeft de documentaire zelf opgenomen van een televisie en wilde deze vervolgens uitzenden", aldus Sjef Scholte, de manager van het duo. ,,Dat kan niet. De rechten voor deze documentaire liggen bij andere partijen. Bassie en Adriaan zouden in de problemen kunnen komen als het museum de beelden wel in het openbaar zou laten zien.”

  Ah. Uit het artikel dat kevin81 plaatste maakte ik op dat het hier ging om eigen materiaal van dat museum, maar ze hebben dus gewoon letterlijk Een Schat aan Herinneringen opgenomen :P 

  Ik las dit ook, ik ging helemaal stuk _O- Leven we nu al echt in een tijd, in een generatie dat Jan Doedels TV-opnames in openbare kring gaan vertonen en denken dat dat zomaar kan? :') Begrijp me niet verkeerd, B&A (en hun rechthebbenden/licentiebeheerders) zijn qua rechten altijd een drama, maar hier hebben ze gewoon volledig gelijk. Wat dom.

 5. Frank Schaafsma, Nederlands acteur die ik zelf ken van Nederlandse producties zoals Thijs uit 'Schatjes!' van Ruud van Hemert, maar ook als Jaap in de jaren 80-dramaserie 'Spijkerhoek' en een rolletje in een blijspel ('Pappie, hier ben ik' met Rudi Falkenhagen en Piet Bambergen), is op 59-jarige leeftijd overleden. Vorig jaar nog ging hij met documentairemaker Mark Uyl naar de locaties waar Schatjes! werd opgenomen.

   

 6. Niet alleen dat maar deze staan al jaar en dag in de catalogus, juist om ze 'in ieder geval' in het archief op te nemen. Ik herinner me dat ik ze in 2012 al eens erin zag staan.

 7. 30 minuten geleden, Spiny Norman zei:

  Ik brainstorm maar wat, ik zeg SD bluray omdat je dan economischer uit bent, denk ik.

  Hoeft ook niet per se zo te zijn, want dan moet je ook nog rekening houden met de factor 'mensen met een vraag naar nostalgie mét een bluray-speler in bezit'. Ouderen gaan die niet snel in huis hebben.

 8. 6 uur geleden, Spiny Norman zei:

  We hebben het hier allemaal al eerder over gehad, maar er werd ook zelden een echt goedverzorgde DVD uitgegeven in Nederland.

  De enige écht geslaagde productie was, en hier wordt het ironisch, Hamelen, De Ultieme Verzamelbox. Die is destijds met zoveel liefde en open blik vanuit het (kleine) team opgezet, uitgewerkt, tot en met de ontwerpen aan toe. Toegegeven, het is heel jammer dat er ook dáár een paar dingen nét niet vielen zoals gehoopt (ik herinner me dat ze de opnames uiteindelijk 4:3 pillarboxed op de dvd's knalden, dat was jammer), maar er werd wel kritisch en dankbaar gekeken naar de ideeën die toen werden aangedragen.

   

  Source1Media leek heel even een soort Nederlandse 'Shout! Factory' te worden, dat is een uitgeverij die met liefde voor het product programma's op DVD bracht in Amerika, of (op groter level) uitgever Criterion, die al sinds de 80s films in ultieme variant op Laserdisk uitbracht en later op DVD en bluray.

   

  Een SD bluray zie ik niet gebeuren. De markt voor fysieke media, sorry dat ik het zeg, is dood. Als je al kijkt dat 'de afleveringen' op dit moment veelvuldig op YouTube staan zou het de mainstream kijker eigenlijk ook, banaal gezegd, aan den reet roesten. Staat het niet op streaming, dan niet. Misschien koopt één iemand die mogelijke uitgave en knalt die 'voor iedereen' de afleveringen ook op YouTube. Dus ja. Dat is het enige wrange hieraan.

 9. Holy shit, dit topic was ik helemaal vergeten. Wat verschrikkelijk. Sommige dingen uit het verleden mogen echt in het verleden blijven. :')

   

  Behalve Hamelen. Want dat dit nu is teruggevonden is fucking gaaf. Het volledige verhaal zit wel echt ietsje anders (ik wist ook al wat langer van de ontwikkelingen), daar volgt binnen afzienbare tijd een uitleggende video over op de Retroforum-YouTube page.

 10. 'Ben jij het?' van de plaat 'Signalen'. Geweldig album dat helaas een paar jaar geleden van Spotify verdween door ik denk een verlopen licentie tussen platenmaatschappij, distributeur en rechthebbenden. Ik wíst dat ik het eerder heb gehoord, maar zat dus al in de allereerste aflevering als ik me niet vergis (Wanneer de auto over de weg scheurt). Gaaf :D

 11. 7 uur geleden, Deemster zei:

  (...) daar mijn andere video's met Klaris probeersels zijn verwijderd omdat de organisatie die de liedjes van B&A beheert (Ik ben de naam vergeten) een auteursrechtenclaim heeft ingediend bij YouTube. Ongetwijfeld onterecht, het is natuurlijk achtergrondmuziek van Klaris. En het ongetwijfeld niet waard om een strijd voor aan te gaan.

  Ik vind hier wat van.

 12. Op een andere site is er al jaar en dag een tekenaar bezig die de voorgaande aflevering in een mooie tekening omvat. Deze 'Vriendliefjes' zijn wel echt geniaal gedaan en ere wie ere toekomt, credits aan 'Jet'.

   

  IMG_3269.thumb.jpeg.ff2e361488b8c2a54e939b14eb9481d9.jpeg

 13. Op 24-3-2024 om 15:18, MarsM zei:

   In spoiler-tag als je liever zelf wilt ontdekken;

   

    Verberg inhoud

  De start en de trailer draaien heel erg rond de geheimzinnige ‘2’ en de Mol krijgt het dit keer moeilijker en een kandidaat die zegt ‘ik heb een andere rol’. Het suggereert dat de Mol (afwisselend) soms niet als enige de opdracht krijgt iets te saboteren. Wat mij al direct opvalt is dat alle kandidaten een pasfoto hebben met een soort ‘Janus’-profiel (2 gezichten, een heldere foto en daarachter een schaduwfoto in blauwe gloed); m.a.w. ‘soms kandidaat, soms saboteur’. Deze zijn ook afgebeeld in RM’s schema in dit topic.

   

  En let dan op; 9 kandidaten kijken op de foto met de blauwe gloed opzij / niet in de camera. En 1 kandidaat, De Mol, kijkt ons - de kijkers - op beide foto’s recht in de ogen. Want die kandidaat heeft namelijk altijd de rol van saboteur. En dat was toevallig precies de kandidaat waar ik meteen het sterkste onderbuik-gevoel bij had.

   

  Lynn is de Mol, noted. 8))
   

  En ook dit jaar weer mijn hysterische nabesprekingen. Ik ga meteen hierop in en stel het volgende:

   

  Spoiler

  Het kán. Nog steeds. Niet in de minste plaats doordat ik de redactie van De Mol wel voor een beetje poëtische taferelen aanzie; de groep bestaat bijna volledig uit mensen die aangaven de mol te wíllen zijn (de negen op de boot) en één die aangaf het niet te willen zijn (Lynn). Ze zat daarmee dan wel niet in een sleutelrol om te mollen bij die eerste opdracht, maar ik ben nu al een beetje klaar met dat "Ik kan niet liegen"-tafereeltje. Als je niet kan liegen, dan zou je niet aan De Mol meedoen. Klaar.

   

  Wat me verder opviel:

  • Hebben ze zó lang op dat water gedraaid? Het was al avond eer de ploeg volledig aan boord was. En also: wat een rotvragen had Philippe hangend in die nok... Maar niet onmogelijk. Vooral die met die letters, je hebt álle tijd om iets te antwoorden, het ging niet op tijd. Neem je tijd voor zo'n vraag, in plaats van letters te roepen die gewoon in dat lange rotwoord zaten :P
  • Ik ben nu al een beetje vermoeid van het Marta=Coco, Lien=Karolien en Charlotte=Lolo :D
  • Ik vond sowieso een paar van de vrouwen al meteen erg onsportief spelen. Het was absoluut nog niet op het Jasmien-level, maar ik dacht wel; je staat met vier man op de boot, het moeten er tien zijn, heb even geduld. Niet twee minuutjes aftellen voor je een knop indrukt en de rest uit een spel gooit (Wat, als ik één van de dames goed hoorde, zij ook niet helemaal begrepen?).
  • Waarom begon Michaël ook over zijn ballen te praten? _O- Geen wonder dat dat niet lekker liep.
  • Gilles heeft ons állemaal al bespeeld in de voorstelaflevering, en dat zien we terug in de resultaten na aflevering 1:
  Spoiler

  "Gillian heeft nogal een aanwezigheid die je door de uitzendingen zal gaan merken" of iets in die trant zei hij. En men pikte het op als "oh, hij blijft er dus wel even in zitten". Psych _O-

   

   

 14. Op 27-2-2024 om 14:52, Jes Tube zei:

  Zelf vond Gert wel wat logischer dan Paul aangezien Bassie & Adriaan ooit nog in een Samson & Gert aflevering hebben gezeten. Maar ja, nog steeds wel een rare keuze.

  Ik ben trouwens compleet nieuw met Retroforum dus ik moet eventjes uitvinden hoe alles werkt hahaha

  Paul heeft natuurlijk met Bassie en Adriaan ook enkele dingen gedaan. Vergeet niet hun legendarische gastoptreden in zijn Laat de Leeuw, met als gevolg ook een optreden (en single!) vanuit Ahoy:

   

  (1998, VARA)

 15. 1 uur geleden, Spiny Norman zei:

  Extra nieuwtje. Naar ik heb begrepen, hebben sommige omroepen nog gedeeltes van hun archief zelf in beheer. Als zoeken bij B&G naar een 20e-eeuws programma niks oplevert, dan zijn er dus zeldzame gevallen waarin een uitzending gewoon nog wél bestond maar dan "decentraal" bij de gefuseerde oude omroepen.

  Ja, AVRO, TROS (al dan niet gefuseerd) en de VARA sowieso. Wist ik al een paar jaar, maar sturen de gemiddelde particulier tóch door naar Beeld & Geluid.

 16. DE ARCHIEVEN VAN DE TELEVISIE | UPDATE 24 FEBRUARI 2024

   

  VRT

   

  24 februari 2024 gaat wat mij betreft de Retro community-historie in als een gitzwarte dag in de geschiedenis van De Archieven van De Televisie.

   

  Hoe mensen erbij komen weet ik ook niet, maar mij is vandaag ter ore gekomen dat er op dit moment mensen daadwerkelijk gechanteerd en afgezet worden met doxxing-video's (doxxing: het publiceren van andermans persoonlijke gegevens), allemaal aangaande het verzamelen van het programma 'Samson & Gert'. Ik heb zelden zoiets treurigs gelezen, laat staan meegemaakt. Ik heb tot ergens een jaar of 10 geleden het programma zelf verzameld, maar de lol was ervan af toen er zich allerlei gasten zich gingen mengen in de actieve ruil- en verzamelwereld, die door middel van leugens, bedrog, nog meer leugens, en afzetpraktijken hun collecties bij elkaar kregen. Maar dit, dit is echt een nieuw dieptepunt.

   

  Ik heb begrepen dat er binnen de VRT toegang is tot een soort 'streaming' systeem, waarbij medewerkers, redactieleden, scenaristen, schrijvers, beeldregisseurs en anderen toegang hebben tot 'Het DePoT', een digitale interface waarbij (gedigitaliseerde of digitale) uitzendingen direct kunnen worden afgespeeld, gespot (= doorspoelen en zoeken naar bruikbaar beeld) en aanvragen voor gebruik in programma's. ...Je hoeft echter geen héél slimme jongen te zijn om die opnames daar te kunnen bewaren als een MP4'tje. Doe dat een paar honderd keer en gefeliciteerd, je hebt de volledige reeks Samson & Gert 'verzameld'. En dat kan je zo met alle reeksen doen (inclusief de videoband-digitalisaties van die paar afleveringen waarvan de master mist waaronder 'De Surfer' en de voorlopers van de reeks, Zoetekoek (met Samson) en 'Samson Presenteert', waarbij een willekeurige omroeper/omroepster met Samson brieven en tekeningen voorleest en een film aankondigt). Daarna bied je het aan op websites als Marktplaats, 2dehands (en voorheen Kapaza), verkoop je het voor zieke prijzen, en je hebt de volledige reiskosten naar de Reyerslaan er zo weer uit.

   

  Nu hoor ik je denken 'Wat bizar! Hoe weet je dat allemaal?', welnu:  het is geen hogere wiskunde. Als je als ikzelf zo lang in die community hebt gezeten (en geloof me; it is toxic), dan herken je alle factoren. Een bron die ik niet nader noem (Want het betreft een oud-medewerker, haha) heeft me al eens verteld hoe het werkt bij de VRT (zoals bovenstaande, dus), maar interessanter vind ik de mensen die dit doen. Wat triggert ze? Willen ze zo graag 'de grootste verzamelaar' zijn? Gaat het om eer? Of gewoon, zoals altijd, om geld? De VRT vraagt 50 euro per programma en aangeleverd wordt, tegenwoordig, een MP4, 50fps progressive getranscodeerd. De low-res files zijn 25fps, waarbij de 16:9-files iets beter van kwaliteit zijn. Ik gok dat de player sinds 2015 is uitgebreid.

   

  Want inderdaad, je mag van mij weten dat ik enkele van die files in handen heb gekregen via-via-via. Mij is door mijn jarenlange ervaring geen cent gevraagd om die beelden, ik krijg het allemaal. Ik hoor wel eens in de zoveel jaar weer via dezelfde wegen dat mijn naam (de naam áchter mijn schermnaam) weer eens misbruikt wordt of genoemd wordt als 'die oplichter'. Dan moet ik (zoals ik nu een paar keer heb gedaan) daar weer achteraan mailen om mijn naam te zuiveren, maar beter is om het gewoon één keer uitgeschreven te hebben:

   

  Ik hoef niemand op te lichten met VRT-beelden, want het BOEIT, ME, NIET, MEER. De VRT is een waardeloze organisatie gerund door een nog waardelozer wanbeleid als het gaat om archiefvoering, het was wachten tot dit een keer zou gebeuren. Maar het wordt een ander verhaal als er onschuldige personen worden gechanteerd met een video waar hun volledige familiegegevens en andere persoonlijke informatie in benoemd wordt, en dit voor 200 euro verwijderd wordt (Wat na betalen(!) ook gebeurde, waarna wordt gezegd dat er meer moet worden betaald).

   

  De rekeninggegevens van de persoon in kwestie zijn inmiddels bij de juiste instanties bekend en er zijn reeds juridische stappen gedaan, dus ik hoop eigenlijk dat het slachtoffer een goede afloop hiervan hoort. Maar het is écht te gek voor woorden.

   

  RTL

   

  Dan nu, ander nieuws: RTL Nederland is gestopt met het aan particulieren verstrekken van archiefmateriaal ouder dan tien jaar.

   

  Correspondentie met RTL wijst uit dat zij sinds de pandemie (begrijpelijkerwijs) zijn afgestapt op het aanbieden van archiefmateriaal aan particulieren. Spreekt voor zich, er was geen werk op locatie mogelijk. Nu is mij verteld dat ze dit zo hebben ingesteld dat archiefmateriaal ouder dan 2014 niet meer op te vragen is voor particulieren. In de wandelgangen hoor ik echter iets anders, namelijk dat hun laatste betacam/digibeta-machine (benodigd voor het digitaliseren van de masters, en zoals ik al in eerdere posts zei heeft RTL alles nog op de originele opnamebanden staan) de geest heeft gegeven en ze nu dus enkel nog extern (en dus tegen hogere kosten) kunnen digitaliseren. Dan is 65 euro voor particulieren inderdaad niet meer op te brengen tegen de kosten die zij ervoor hebben om dat te laten doen. Ahem...

   

  EO

   

  Is dat een bizar nieuwtje? Best wel. Maar bizar nieuws is altijd van toepassing als het gaat om De Archieven van de Televisie. Daarom ook the best for last, een 'wist je dat?'-je: Neerlands' bekendste christelijke publieke omroep, de EO, heeft slechts enkele(!) jaren geleden hun héle programma-archief weggegooid en vernietigd. :O Er was de omroep gevraagd naar hun beelden en toen was het een gevalletje 'oh we wisten niet dat jullie dat nog wilden, het is al weg'. Lekker man.

   

  Nou, ik denk eigenlijk dat jullie nu wel weer bij zijn?

×
×
 • Create New...