Ga naar inhoud

Spiny Norman

User
 • Aantal items

  254
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Spiny Norman

 1. Spiny Norman

  De archieven van de televisie #2

  Dat waren precies degenen die niet antwoorden! (OK, de RAI antwoordde ook niet, maar die schreef ik in het Engels en dat is bij Italianen niet echt vanzelfsprekend. Dus die hadden een excuus.)
 2. Spiny Norman

  Oud tv en radio materiaal ruilen

  't Is al opgelost met dank aan McM! Mogelijk zat de GvA ernaast?
 3. Spiny Norman

  De archieven van de televisie #2

  De internationale archieven dus... De Walen. Die krijgen echt 0 sterren van mij. Schrijf je met je beste Frans een brief, tot tweemaal toe... Niks, totaal geen antwoord. Niet eens een afwijzing. Alle andere omroepen geven vroeg of laat netjes antwoord als je een archief-vraag stelt.
 4. Spiny Norman

  Oud tv en radio materiaal ruilen

  Zeker, 3 november 1965, het programma van Duitsland II. Daar was 's avonds een musical en ik wil de naam van de regisseur weten (of eventueel dan maar de spelers). Zie ook privébericht. 't Is niet dringend, of belangrijk, maar soms ben ik een beetje koppig als ik iets niet kan vinden... Delpher hielp niet (want kranten houden het kort). En ZDF heeft "keine Ahnung" (al beantwoorden ze wel netjes alle vragen om inlichtingen).
 5. Spiny Norman

  Oud tv en radio materiaal ruilen

  Over gidsen gesproken... ik neem niet aan dat iemand hier een gids van begin november 1965 heeft...? Ik heb nu net een enkel detail nodig dat ik niet kan vinden... (Ja, ik weet dat ze me in Hilversum zullen kunnen helpen - 't is alleen nogal ver weg voor hoe weinig gegevens ik nodig heb.)
 6. Spiny Norman

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Niet om vervelend te doen, ik zou ze zelf ook kiezen als ik een aankoop moest doen, maar... Mogelijk heeft je verblijf in Amerika je perspectief verlegd op wat "oud" betekent... Ook al zijn ze bijna 10 jaar op de markt, dat is toch wel iets te jong om "retro" te heten. Je kan er gewoon de nieuwste versie van windows nog op draaien. Eerst moet het maar eens "legacy" worden en daarna pas weer retro. De Thinkpad 701C met het "vlindertoetsenbord", dát is pas retro:
 7. Spiny Norman

  [GB] It Ain't Half Hot Mum

  Dat en enkele personages lijken erg geïnspireerd door The Office... en daarmee zijn we weer terug bij Britse comedy!
 8. Spiny Norman

  [GB] It Ain't Half Hot Mum

  Zelf vind ik dat je nooit je bewust moet worden van het feit dat er een camera is. Stoort bij het opgaan in het verhaal. Als de kijker beseft dat er een cameraman bezig is, dan heeft die laatste iets verkeerd gedaan. Tenminste, dat is mijn mening. Die "beelden van iemands telefoon"-look is vooral zo gek in historische series. Je voelt dat er iets niet klopt, Ergens wéét je dan toch dat mensen in de oudheid (t/m de 20e eeuw) geen smartphones hadden, dus dat je iets ziet dat niet zo gezien kan worden.
 9. Spiny Norman

  [GB] It Ain't Half Hot Mum

  Blijkbaar gaan de Duitsers het ook doen. Tja, dat hand-held camera effect mag wat mij betreft ook wettelijk verboden worden. Maar bijna alle films en series zijn er wel enigszins slachtoffer van.
 10. Spiny Norman

  [GB] It Ain't Half Hot Mum

  Best mogelijk (Laat maar zitten had ik overigens al genoemd). Alleen bij De Luizenmoeder is het eindelijk net eens een keer andersom. Nee wacht, ik heb er nog een gevonden: Flodder. Nou hoera...! (Nog even later.) Zeg eens Aaaa / Oppassen!? Al had Zeg eens Aaa, met dan standsverschil tussen het doktorenechtpaar enerzijds en de Dobbelstenen anderzijds, ook héél goed oorspronkelijk Brits kunnen zijn.
 11. Spiny Norman

  [GB] It Ain't Half Hot Mum

  Kan ook nét een generatiekwestie zijn, dat ik er te jong (hopelijk) voor was in de tijd dat het alom aanwezig was. Wordt u al geholpen?, Daar komen de schutters en Oh moeder! zijn ook allemaal voor mijn tijd. Hoe dieper ik graaf in de B&G catalogus en ouwe kranten, hoe meer voorbeelden ik tegenkom van Nederlandse remakes van Engelse series. De NCRV heeft ook veel drama (kostuumstukken e.d.) gemaakt op basis van BBC-scripts. Maar vooral komedie, echt dozijnen. Laat maar zitten en Het zonnetje in huis kennen de meeste mensen misschien nog wel, maar sommige zijn zo oud dat we totaal vergeten zijn dat het bestond en veel mensen het origineel niet eens meer zullen kennen (bv. twee verschillende pogingen tot een Nederlandse "Hancock"). Nou ja, we doen het altijd nog beter dan de Amerikanen, want als die een Britse serie proberen na te maken wordt het echt waardeloos. 😮
 12. Spiny Norman

  [GB] It Ain't Half Hot Mum

  Die ken ik dan weet niet. Dat is overigens alleen maar een kwestie van toeval. Het is maar net waar je tegen aanloopt. Heel veel series zijn leuk als je ze echt een kans geeft.
 13. Spiny Norman

  [GB] It Ain't Half Hot Mum

  Grappig, ik was hier laatst nog over bezig (omdat er een soort mysterie van de vermiste afleveringen was) en nu zie ik pas dat er al die tijd een eigen onderwerp voor bestond. Het is niet zó gek dat je dat dacht: Het komt allemaal uit dezelfde koker, net als ook 'Allo 'allo en Wordt u al geholpen? e.a. series. Allemaal van drie schrijvers die in wisselende duo's al die dingen schreven. Zelf vind ik dit een van de betere, omdat het iets minder van herhaling aan elkaar hangt. Alle afleveringen van 'Allo 'allo zijn toch een beetje hetzelfde, en bij Are you being served? is het gewoon wachten op het poesje. Typische zelfspot van de Engelsen: Die officieren zijn totaal nutteloos en eigenlijk stelt de hele show van die B-artiesten niks voor, zolang ze maar niet naar het front hoeven! Windsor Davies speelde eigenlijk de enige persoon in dat hele kamp die niet totaal incompetent was... alleen hij was een beetje een bullebak... "KOP DICHT!!!" Er is dan ook nooit een buitenlandse remake van geweest (is bij andere series vaak wel geprobeerd) - ook in Nederland denk ik niet dat een komedie over de KNIL echt een goed idee zou zijn...
 14. Spiny Norman

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Alias tangentiaal. Klopt, maar dat is minder zeldzaam dan de "nummerfunctie". Er is óók een platenspeler die aan twee kanten een naald heeft, zodat je nooit hoeft om te draaien. Maar dat is echt een gimmick.
 15. Spiny Norman

  Show hier je laatste retroaankoop #4

  Technics SL-J2: Niet mijn eigen foto's overigens. Kostte praktisch niets. Het geinige is, deze platenspeler kan nummers overslaan. Wil je track 7? Dan detecteert hij zelf waar de groeven van elk nummer beginnen.
 16. Spiny Norman

  De archieven van de televisie #2

  PS Die Australische thuisopname werd pas tegen 2000 teruggegeven (tja, omroepen luisteren vaak niet als je ze verloren opnames aanbiedt). Dus de afleveringen die in 1990 op de Nederlandse televisie waren, waren eigenlijk op dat moment officieel kwijt bij de BBC! Zou veronique dan simpelweg de banden van meer dan tien jaar eerder gekregen hebben van de TROS? Dat is niet wat ik zou verwachten. Er ontbreken nu nog steeds 2 x 5 minuten van die twee delen; theoretisch kan er dus nog iets teruggevonden worden in Nederland, áls iemand al z'n banden uit 1990 bewaard heeft.
 17. Spiny Norman

  Medsch Centrum West-tapes

  Dat valt dan dus nog mee. Andersom was nogal treurig geweest. Hoewel er van die "30 jaar"-avond trouwens wel BCN-banden vermeld staan in de openbare catalogus.
 18. Spiny Norman

  De archieven van de televisie #2

  Oh ja, en die ingekorte kopie werd in 1988 opgenomen, en "pas geruime tijd later" ingeleverd, toen Australische kijkers erachter kwamen dat ze iets hadden dat officieel niet bestond. Dus een herhaling uit 1990 kan nog alle kanten op. Ik zou werkelijk niet weten of de omroep hun kopie van eind jaren zeventig hergebruikte voor zoiets, of een nieuwe liet komen. Veronique had er trouwens altijd maar 25 minuten voor, ik heb even in de kranten uit 1990 gekeken (hoera voor delpher). Deden zij ook aan zelf inkorten, in die tijd? Ik heb alweer geen idee of dat gangbaar was.
 19. Spiny Norman

  Medsch Centrum West-tapes

  Dat wist ik niet. Heeft de TROS die dan zelf nog ergens gehouden? Of zijn die gewoon foetsjie?
 20. Spiny Norman

  Medsch Centrum West-tapes

  Hoe MCW daar terecht is gekomen...? Zo te zien zijn alle seizoenen op DVD, misschien dat het daarmee te maken had. Als iemand dus ooit dat op HD wil uitbrengen, moeten ze jou heel lief aankijken. Tenminste, die ene datum op de foto lijkt niet aanwezig bij B&G. Ja, ik heb je pagina's over die wagen wel eens gelezen. Wat een monnikenwerk! Tot en met de wieldoppen toe! 😮
 21. Spiny Norman

  De archieven van de televisie #2

  Toen al? Dat verbaast me wel. Kan je eventueel nog zien of andere afleveringen inderdaad 5 minuten langer waren?
 22. Spiny Norman

  [GB] Are you being served?

  Wat DJK zei. Verkeerde draadje, maar hoe komt iemand in vredesnaam aan de mastertapes van MCW? Het valt me mee dat het stereo is. Dat heeft er nog best lang over gedaan om door te breken op televisie.
 23. Spiny Norman

  De archieven van de televisie #2

  Ergens weet ik ook wel dat het niet zo gauw zal gebeuren... Voornamelijk om wat jij net al zei, waarom zou iemand zonder speciale reden die ene opname bewaren, terwijl banden echt wat geld kostten in die tijd? Er zijn wel enkele voorbeelden, maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Banden waren ook niet zo lang dat er veel tijd over was voor "restmateriaal" aan het einde. In 1990 is de serie wel herhaald op Veronica. Maar of de gezochte afleveringen er toen nog bijzaten...? Wel grappig van die vertaalafdeling. Misschien moet ik toch eens kijken of er niet nog iets anders tussenzit waarvan ik misschien weet of het zoek is. Zijn die specifieke banden ook zichtbaar in de catalogus?
 24. Spiny Norman

  De archieven van de televisie #2

  1. Nee, die Australische zender had de boel ingekort, dus van 30 minuten naar 25, en dat kan je zien ook. (Ze staan allemaal op een bekende video-website. Ineens klaagt de hele troep bv., "dat was een vervelende vaccinatie zeg", en dan denk je als kijker: Vaccinatie? Welke vaccinatie?) Dus toch in totaal nog een volle 10 minuten die ontbreken. Daarom sloeg RTL deze twee afleveringen ook gewoon over toen ze begin deze eeuw de hele serie een keer erdoor geperst hebben. 2. Dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Nee, het waren geen verrassingstapes met onbekende inhoud. Maar pas op een bepaald moment zijn ze weer boven water gekomen. Dus niet zo heel anders dan een gewone kijker die iets opneemt. Ik wilde gewoon even een voorbeeld gebruiken dat iedereen hier wel wat zou zeggen. (De opnames die jij onder 1 noemde tellen ook, dat kwam van iemand thuis op VHS, want die zender had inmiddels alweer opruiming gehouden.)
 25. Spiny Norman

  [GB] Are you being served?

  Dat kan wel zo zijn, maar de band was dus wél nog aanwezig toen alles beschreven werd. Ik ging er maar even vanuit dat de BCN's de mastertapes zijn. Ik heb die compilatiebox niet, maar bevat die een clip van het "Wordt u al geholpen?"-onderdeel?
×