Jump to content

Explosie en schietpartij in Noorwegen


Recommended Posts

Explosie en schietpartij in Noorwegen

In het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo heeft zich een explosie voorgedaan. Volgens getuigen gebeurde dat in de buurt van regeringsgebouwen en zijn er vermoedelijk gewonden gevallen.

De gebouwen werden in allerijl ontruimd. Een nabijgelegen krantengebouw heeft schade opgelopen.

Update 16.50 uur:

De explosie heeft zich voorgedaan nabij het kantoor van minister-president Jens Stoltenberg . Volgens de eerste berichten is de premier ongedeerd gebleven.Volgens een getuige kwam er rook uit de onderste verdiepingen van het gebouw. "Ik zag een paar minuten na de explosie drie of vier gewonden naar buiten gedragen worden," zei hij tegen persbureau AP.

Lokale media melden dat er ten minste acht gewonden zijn gevallen. De straten zijn bezaaid met puin en glas afkomstig van de gebouwen. Op straat is ten minste één autowrak aanwezig.

Volgens staatsomroep NRK zijn alle straten naar het centrum van Oslo afgesloten voor het verkeer.

Update 17.50 uur:

De Noorse politie bevestigt tegenover dagblad Aftenposten dat er meerdere doden zijn gevallen. Over het aantal doden is echter nog niets bekend.

Update 18.29 uur:

Persbureau AP meldt dat er twee doden en vijftien gewonden officieel bevestigd zijn. Reuters weet te melden dat er in de buurt van Oslo schoten zijn gelost bij een jongerenbijeenkomst. De dader zou verkleed zijn als een politieagent. Er is tenminste op één persoon geschoten. Of dit in verband staat met de explosie is nog niet bekend.

Update 18.41 uur:

De politie in Noorwegen vraagt iedereen om vanavond thuis of op de hotelkamer te blijven. Een Noorweegse journalist meldt tegenover Sky News dat er bij de schietpartij in Utöya minstens vier mensen zijn omgekomen. Dit is nog onbevestigd. Er is op dit moment een anti-terreureenheid op weg naar het kamp.

Update 18.51 uur:

Staatsomroep NRK meldt dat het belangrijkste treinstation van Oslo ontruimd is na een vondst van een verdachte tas. Op dit moment doorzoeken agenten het centrum van de stad, mogelijk zijn er nog meer explosieven geplaatst.

Update 19.02 uur:

Premier Mark Rutte laat via Twitter weten: ''De aanslag in Oslo getuigt van volstrekt gebrek aan eerbied voor mensenlevens. Ik wens MP Stoltenberg en het Noorse volk veel kracht toe.''

Update 19.13 uur:

Reuters meldt dat er op de jeugdbijeenkomst waar geschoten is iemand is gearresteerd, volgens AFP zou dit ook de schutter zijn. Een journalist in Oslo zegt dat de stad op dit moment meer lijkt op een 'spookstad'.

Update 19.24 uur:

De Noorse omroep NRK meldt dat een groep genaamd 'Helpers of the Global Jihad' heeft gezegd dat deze aanslag slechts een begin is van het antwoord op de Mohammed-cartoons die Noorse bladen publiceerden.

Update 19.30 uur:

Er wordt mensen geadviseerd om geen mensen te bellen die op het eiland Utöya zitten. Dit omdat de mensen die daar wellicht schuilen voor de schutter niet te 'verraden'. De Noorse zender TV2 weet te melden dat er meer doden zijn op het eiland. Het aantal is onbekend.

Volgens Reuters zijn er bij de explosie in de stad zeven mensen om het leven gekomen. Het leger patrouilleert nu door het centrum van de Noorse stad. Bij de schietpartij op het eiland Utöya zijn vier doden gevallen, mogelijk meer.

Update 19.43 uur:

De Noorse politie zegt te vrezen dat er misschien ook explosieven op het eiland Utoya liggen. Ook zei de politie tegenover NRK dat de schietpartij en de explosie in het centrum van Oslo mogelijk een verband hebben.

Update 20.09 uur:

Verschillende bronnen melden nu zeven doden bij de explosie in Oslo en vier bij de schietpartij op het eiland Utoya.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat via Twitter weten dat koningin Beatrix vandaag heeft gebeld met de Noorse koning Harald V. ''Koningin Beatrix heeft gebeld met de Koning van Noorwegen om haar medeleven te betuigen naar aanleiding van de aanslagen.''

Update 20.30 uur:

De Amerikaanse president Obama heeft gereageerd op de aanslagen in Noorwegen en zegt dat de gebeurtenissen in Oslo 'een herinnering zijn dat de wereld een rol heeft in het voorkomen van terreurdaden'.

De Noorse regering houdt vanavond nog een spoedberaad over de gebeurtenissen in het land.

Update 20.40 uur:

Volgens sterke geruchten zouden er 25 tot 30 lichamen in het water rond het eiland Utoya drijven. Mogelijk probeerden deze mensen te vluchten voor de schietpartij aldaar. Dit bericht is echter nog onbevestigd.

'De Helpers van de Globale Jihad' zouden hun verklaring omtrent de aanslagen weer hebben ingetrokken. Volgens The New York Times zijn de aanslagen een reactie op de aanwezigheid van Noorse Millitairen in Afghanistan en de Mohammed cartoons is Noorse bladen.

Update 20:52 uur:

De Noorse politie heeft de man die is opgepakt op het eiland Utoya gelinkt aan de explosie in Oslo. Persbureau AP meldt dat er bij de schietpartij op het eiland Utöya en bij de explosie in het centrum van Oslo in totaal elf mensen zijn overleden.

Update 21.03 uur:

De Noorse politie meldt tijdens een persconferentie dat de schutter op het eiland Utoya is gearresteerd. De politie kan nog niet bevestigen hoeveel doden/gewonden er bij de schietpartij zijn gevallen. Wel zou de schutter ook betrokken zijn bij de explosie in Oslo eerder vandaag. De politie adviseert mensen in Oslo binnen te blijven.

Een Noorse krant zegt dat de schutter op het eiland Utoya een kogelvrij vest zou hebben gedragen. In deze video is goed te zien hoeveel schade de explosie heeft aangericht.

Update 21.43 uur:

De Noorse politie heeft bevestigd dat er tien mensen zijn overleden op het eiland waar de schietpartij plaatsvond.

Update 21.56 uur:

Een Noorse krant weet te melden dat de dader van de schietpartij voorafgaand aan de explosie is gezien bij het regeringskwartier. Meerdere mensen hebben de verdachte gezien voor de explosie. De man droeg een politieuniform, hij werkte echter niet voor de politie.

Update 22.28 uur:

Volgens de Noorse politie zouden de aanslagen geen moslim-terroristische achtergrond hebben. De aanslagen zouden zijn gepleegd uit onvrede met het Noorse politieke systeem. De krant Aftenposten weet te melden dat de dader een scandinavisch uiterlijk heeft; hij is rond de 1.90 meter lang en heeft blond haar. Hij wordt momenteel door de politie in Utoya verhoord.

Het treinverkeer rond het vliegveld van Oslo is stilgelegd omdat er verdachte pakketjes zouden zijn gevonden.

Update 23.19 uur:

Premier Stoltenberg van Noorwegen heeft zojuist een persconferentie gehouden waarin hij zeven doden en tien zwaargewonden bevestigde. Ook sprak hij over een aantal vermisten en bevestigde de Noorse nationaliteit van de dader.

De premier noemde de aanslagen een 'lafhartige daad'. "We zullen de schuldigen vinden en hen ter verantwoording roepen", zei Stoltenberg. Verder wilde hij niet ingaan op speculaties over terroristiche groeperingen die de aanslagen opeisen. Hij zei te vrezen dat het dodental nog verder zal stijgen en begaf zich na de persconferentie naar het ziekenhuis om slachtoffers een hart onder de riem te steken.

Update 00.03 uur:

De dader kon een legitimatiebewijs overleggen, waarmee hij de boot naar het eiland Utoya kon nemen. Hij zei dat hij daar moest zijn voor een routinecontrole naar aanleiding van de explosies in Oslo, dat meldt de politie. Ook is bekend geworden dat hij 32 jaar is.

De politie heeft onontplofte explosieven op het eiland gevonden en alle bewoners worden geëvacueerd. Vooralsnog tast de Noorse politie volledig in het duister over het motief voor de aanslagen. Premier Stoltenberg twitterde: "Mijn gedachten zijn nu bij alle betrokkenen. Ik ben regelmatig in contact met mijn ministers en de autoriteiten."

Update 04:18:

De Noorse politie heeft nu bevestigd dat er minstens 80 doden op het eiland Utoya zijn gevonden. De politie dacht eerst dat er tien doden waren gevallen op het eiland, maar na een groot onderzoek zijn er nog tientallen meer ontdekt.

Bron: FOK.nl (wordt regelmatig bijgewerkt)

http://frontpage.fok.nl/nieuws/454930/1/1/50/upd-explosie-en-schietpartij-in-noorwegen.html

Link to post
Share on other sites
Mogelijk was er nog een tweede schutter op het Noorse eiland Utøya, waar vrijdag een bloedbad werd aangericht. Althans, dat hebben getuigen gezegd, zei politiewoordvoerder Einar Aas tegen de Noorse nieuwssite VG.Nett.

Als de getuigenissen kloppen, handelde de 32-jarige Noor die in verband met de schietpartij en met de bomaanslag in Oslo eerder vrijdag is gearresteerd niet alleen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Bron: FOK!

Link to post
Share on other sites

De 32-jarige man die vrijdag werd aangehouden na het bloedbad op het Noorse eilandje Utøya, heeft bekend dat hij heeft geschoten. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

Over zijn motieven heeft de man volgens een politiewoordvoerder nog niets losgelaten. Evenmin is duidelijk of hij alleen heeft gehandeld. Ooggetuigen hebben melding gemaakt van een mogelijke tweede dader. De politie doet daar onderzoek naar.

De schietpartij heeft volgens de politie anderhalf uur geduurd. De verdachte beschikte over twee vuurwapens. Hij gaf zich over zonder zich te verzetten zodra de politie was gearriveerd.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...