Jump to content
Willem Ruis: "De hoed en de rand. De rest kan u zelf wel invullen."
 
© VARA, 1985

Willem Ruis: "De hoed en de rand. De rest kan u zelf wel invullen."In het tweede seizoen van Willem Ruis' monsterproject en naar later bleek zijn zwanenzang, "VARA's Sterrenshow", werd bekend dat het naar Amerikaanse budgetten ingecalculeerde programma met de rondreizende tent vooral bakken met geld weggooide, de VARA bijna volledig bankroet speelde en er nauwelijks nieuwe VARA-leden voor terugkreeg. Daarom werd hem kort voor de aanvang van de tweede uitzending van het tweede seizoen (in Den Bosch nog wel!) duidelijk gemaakt dat de show voortaan semi-live zou worden opgenomen (een paar uur van tevoren) waardoor de dure straalverbinding niet meer nodig was, én dat de tent voortaan in Utrecht bleef staan. Ook het budget voor een flink aantal shownummers moest op de schop, dus kwam Willem kokend van woede bij de show in Den Bosch de showtrap af, pakte zijn showmasterhoed van z'n hoofd en zei de legendarische woorden: "Dit is de hoed en dit is de welbekende rand. De rest kunt u zelf invullen."

Willem was zachtgezegd not amused en de hele uitzending door bleven vileine opmerkingen subtiel terrein overwinnen in de (semi-)live uitzending. Het toppunt werd bereikt toen Willem in zijn droomintermezzo 'Pappie drinkie doen' (een vreselijke wanvertoning, waarbij Ruis een naar Nederlands vertaald stuk van Danny Kaye probeerde over te brengen maar daarbij vooral zichzelf op de landelijke televisie compleet voor paal zette) op zijn stoel ging zitten, een sigaret opstak (een impressie gevend van hoe hij 's avonds laat op de bank voor hij naar bed gaat wat zit te denken) en daarbij een aansteker van de VARA in beeld houdt, zijn kop afkeurend knikkend. "Je moet er wat van verwachten denk je dan...".

Copyright

© VARA, 1985


User Feedback

Recommended Comments

I know. Ik gooi het erop dat de VARA wist dat Willem een monopolie had op zijn programma (hij ontwikkelde en produceerde alles zelf bij de Sterrenshow) en zij met zo'n budget wel echt een uitzending moesten krijgen. Als ze achter zijn rug om de negatieve uitlatingen in de semi-live periode hadden weggeknipt was Ruis gewoon klaar geweest met de VARA en had hij een volgende uitzending zijn oordelen over de VARA nog duidelijker klaarstaan... Als er dan al een uitzending was gekomen, want met zo'n actie had ik het niet raar gevonden als Ruis per direct in de vorm van persoonlijk protest de eerst volgende aflevering dacht "Fuck de VARA" en de presentatie gewoon totaal niet op zich had genomen. Het was een koude oorlog tussen producent/presentator en omroep, really.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...