Jump to content
Sign in to follow this  
samba-boy

De Staatsloterijshow en De 100.000 Gulden Show (Veronica/RTL4)

Recommended Posts

2 titels, 1 programma. Jarenlang bekendgestaan als dè maatstaf voor het ultieme zaterdagavondprogramma. Muziek, dans, spektakel, deelnemers die je het gunde of juist niet gunde, grote prijzen, grote spellen, en natuurlijk blackjack met daarna de rillingen in de hoop dat dat leuke stel die autosleutel bij de goede auto had en hem kon starten. Of dat finalestel, wat dan in 10 minuten zoveel mogelijk spellen goed moet doen betekende, om maar zo'n groots mogelijke voorsprong te hebben om bij de goede persoon uit te komen. 'Wie is het' in het groot met 1 persoon die een koker met de goede cijfercode bij zich heeft... Dat was de Staatsloterijshow, legendarisch herkenbaar voor kinderen van de 80's en 90's. Marc Klein Essink droeg dat spel op een eigen originele wijze. Niet door als een showmaster zelf te gaan zingen of als een mafkees zelf het lolligst te gaan doen: hij was de ceremoniemeester in dit toch al zo ijzingwekkende spektakel-programma.

De finale en sowieso een hoop onderdelen hebben flink wat wijzigingen ondergaan door de volledige run van het programma. Toen het overging naar RTL4 rond 1996 werd de beweegbare stellagespiraal een vast onderdeel. In 1998 werd dat de watertank; persoon 1 gaat kopje onder en persoon 2 mag in die tijd zoveel mogelijk vragen beantwoorden.

In 1995 werden er, voordat Anita Witzier naar de KRO overging, wel nog een pak 100.00 gulden shows met haar opgenomen. Maar in 1996/1997 keerde Marc weer steevast terug bij de show op RTL4 en heeft dit tot ver in de eerste helft van het 2000-decennium volgehouden, al dan niet in verschillende variaties.

De Staatsloterijshow of De 100.000 Gulden Show, hoe dan ook beiden met deze briljante compositie als opening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Alfa Romeo's die werden weggegeven, dat was zo spannend!

Maar ook omdat je je met die mensen kon identificeren, of: het had je eigen buurman, oom, tante of wat ook kunnen zijn!

Geen suffe spelletjes met alleen vragen, geen 'altijd prijs', geen capsonespresentator.

Later het begin met die obstaclerun, Eye of the tiger, geweldig!

 

En natuurlijk de enige voice-over die hier bij zou passen, de in het begin nog niet zo bekende Gijs Staverman die je ook echt in de studio zag zitten (met zijn paardenstaart _O- )

 

Briljante televisie! Maar als dit ooit terug zou komen gaan ze het zo onmetelijk hard verpesten door dingen te veranderen, BN'ers, andere presentatie, slechte spellen.

Kijk naar Prijzenslag, een klein, onschuldig spelletje dat jaren door Fred Oster en later door Hans Kazan is gedragen werd finaal verpest door zowel Carlo Boszhard als Eddy Zoey, terwijl ik de laatste meestal toch wel kan waarderen.

 

Ik denk met weemoed terug aan deze schitterende show die de show der shows was. Je had Ron's Honeymoonquiz met grote spellen, Love Letters met grote spellen, De Holidayshow met grote spellen, maar veruit het meest spectaculair was De 100.000 gulden/Staatsloterijshow. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raar maar waar. Ik kan me werkelijk niets van die 100.000 gulden show herinneren, terwijl ik destijds toch veel naar tv gekeken, maar bij die naam gaat geen belletje rinkelen :?

Edited by Hinse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×