Jump to content

Schietpartij Winkelcentrum Alphen a/d Rijn


Recommended Posts

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zouden 4 doden zijn gevallen. 9 personen zouden zwaargewond zijn geraakt.

Een winkelier van het winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn denkt dat er tusssen de vijf en tien doden zijn gevallen.

Mitrailleur

'Ik zag de dader aan komen lopen en toen ben ik naar binnen gegaan. Ik zag hem schietend met een mitrailleur langslopen', aldus een woordvoerder van de dierenwinkel. ,,De dader heeft zich met een ander wapen door het hoofd geschoten.''

Onbevestigde berichten spreken over een dode, mogelijk de dader, die is aangetroffen tussen de kassa's bij Albert Heijn.

Volgens de winkelier zijn veel schoten gelost op een zeer druk moment in het winkelcentrum. Er ontstond paniek. ,,Er zijn veel gewonden. Ik hoop dat er niet meer dan tien doden zijn.''

Het beleidsteam van de gemeente, met waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn is inmiddels bijeengekomen op het stadhuis.

Al eerder schietpartij

Vorige week werd Alphen ook al opgeschrikt door een schietpartij. Twee mannen kwamen toen om het leven bij een afrekening in het Bulgaarse drugsmilieu. Twee anderen raakten gewond. De vier slachtoffers wisten nog met hun auto naar een ziekenhuis in Gouda te rijden. (Redactie)

En dat op een dag als deze

Link to post
Share on other sites

Update 14.17 uur

Inmiddels heeft de politie vier doden bevestigd, waaronder de dader, die zichzelf na zijn daad doodschoot. Zestien mensen zijn gewond geraakt. Geruchten gingen er over een tweede dader, maar deze werd niet in het winkelcentrum aangetroffen.

Update 14.48 uur

Het dodental is bijgesteld naar zes, zo meldt waarnemend burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn op een persconferentie. Vier mensen zijn zwaargewond geraakt. Omstanders zijn opgevangen in een naburig kerkgebouw en in het politiebureau in de stad.

Update 15.52 uur

In de persconferentie is bekendgemaakt dat de geruchten over een tweede dader niet op waarheid berusten. Er zijn in ieder geval zes doden, waaronder de dader, vijf zwaargewonden, vier middelzwaargewonden en drie lichtgewonden. De dader zou een 25-jarige man zijn met blond haar, die in bomberjack en legerbroek rustig aan kwam lopen en zijn automatische wapen in het winkelcentrum leegschoot, waarna hij zichzelf dus ook doodschoot.

De identiteit van de dader wordt nog niet bekendgemaakt en ook over het motief is nog niets bekend. Op geruchten dat het een voormalig militair betreft willen de burgemeester en het OM niet ingaan.

Update 17.18 uur

De identiteit van de dader is bekend, maar wordt nog niet gedeeld met het publiek. Het gaat om een bekende van de politie, die geen (ex-)militair zou zijn. Het was een autochtone man van ongeveer 25 jaar uit Alphen. Op welke manier de dader precies een bekende is, is niet duidelijk geworden. Onder de gewonden zijn ook enkele kinderen. Hoe de gewonden er momenteel aan toe zijn is nog niet bekend.

Uit voorzorg zijn vier andere winkelcentra ontruimd. Waarom dit precies is gebeurd is niet duidelijk, maar onderzoek zou aanwijzingen hebben opgeleverd waaruit blijkt dat men 'voorzichtig' moet zijn, aldus de gemeente.

Update 18.21 uur

De winkels in de andere winkelcentra in de omgeving zijn gesloten nadat er een briefje is gevonden in de auto van de dader. De Explosieven Opruimings Dienst heeft de auto onderzocht op explosieven. Ook is het huis van de dader doorzocht op zoek naar aanwijzingen naar het motief.

Er is bekend geworden dat een van de gewonden van het drama is overleden, daarmee komt het dodental op zeven te staan.

Update 18:53 uur

De identiteit van de dader is bekend. Het zou gaan om de 25-jarige Tristan van der Vlis uit Alphen a/d Rijn. De man woonde nog bij zijn ouders in een flat aan de Wederikstraat in Alphen. De flat ligt in de direct omgeving van het winkelcentrum. Hij is eerder al in aanraking geweest met de politie wegens wapenbezit en bedreiging. Mogelijk heeft hij vorige maand ook zijn vriendin mishandeld.

BRON: FOK.NL

Link to post
Share on other sites

Update 20.34 uur

De dader woonde bij zijn vader. Het gerucht dat hij een ex-militair is, blijkt niet waar te zijn. In de woning is door de moeder van de dader een afscheidsbrief gevonden. Zij is dus niet gedood door de dader.

Van der Vlis was lid van een schietvereniging. Hij had een vergunning voor vijf wapens, waarvan hij er drie in zijn bezit had. Of het gebruikte wapen één van die drie wapens was is niet bekend. Voor het winkelcentrum stond zijn auto met het briefje over de bommen erin.

BRON: FOK.NL

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...