Jump to content

Ramp rond grote brand Moerdijk


Recommended Posts

breaking news

RAMP ROND BRAND CHEMIEBEDRIJF MOERDIJK

Bij een chemiebedrijf aan de Vlasweg op bedrijventerrein Moerdijk woedt woensdagmiddag een grote brand. Brandweerkorpsen uit alle Midden- en West-Brabantse gemeenten bestrijden het vuur. Rookwolken zijn in de wijde omgeving zichtbaar. Of er gewonden zijn is nog niet bekend.

De brand brak rond 14.30 uur uit bij het bedrijf Chemie-Pack. Het bedrijf, waar ongeveer vijftig mensen werken, heeft een tiental opslagtanks van 23.500 liter. In die tanks worden brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Deze worden door het bedrijf bewerkt en verpakt voor diverse klanten.

In verscheidene plaatsen gaat het luchtalarm af om bewoners te waarschuwen voor eventueel gevaar van chemische stoffen. Inmiddels valt de brand ook goed te zien op satellietbeelden.

Update 16.27 uur

De brand valt nu onder de GRIP 4 fase waarmee het officieel een ramp is geworden. Omroep Brabant is officieel tot rampenzender benoemd. Of de grote rookwolk giftige stoffen bevat, wordt momenteel onderzocht. De omgeving waar het alarm geldt is inmiddels al uitgebreid tot aan Dordrecht.

Update 16:54 uur

De brand lijkt steeds groter te worden en steeds meer brandweer wordt opgeroepen om mee te helpen blussen. Volgens medewerkers van het chemiebedrijf ligt er aan ongeveer 400.000 liter zwaar !@##$!@#verwekkende chemisch materiaal opgeslagen. Een verslaggever van Omroep Brabant meldt dat hij sterke olielucht ruikt en dat er ongelooflijk vlammen zijn. Ook staan er auto's van medewerkers in brand.

Update 17:15 uur

De NOS meldt dat de brandweer verwacht de brand niet in een korte termijn te kunnen blussen. De strategie zal waarschijnlijk worden dat de brandweer de brand laat uitbranden. Volgens een verslaggever van Omroep Brabant is de wind aan het draaien. Ook hoorde hij chemische vaten exploderen.

Update 17:23 uur

De brand is inmiddels overgeslagen naar het naastgelegen bedrijf Wärtsilä. Dat bedrijf is een motorenbedrijf en heeft onder andere diesel en gas in opslag. Daarnaast is de scheepvaart bij Moerdijk stilgelegd.

Update 17:27 uur

Inmiddels in bekend geworden dat ook een tankwagen vlam heeft gevat. Drie naastgelegen bedrijven zijn ontruimd, doordat ze precies in de rook staan. Het KNMI verwacht dat de wolk richting Amsterdam en IJmuiden zal drijven.

Update 17:36 uur

Op RTL 7 zijn enkele enorme ontploffingen te zien. Volgens een verslaggever zijn dat de tanks die achter elkaar ontploffen. Ook werd gemeld dat de brand alleen maar groter kan worden en dat de ontploffingen alleen maar groter worden.

Bron: Frontpage FOK

110105_266030_10z0m1i.png

Link to post
Share on other sites

Update 19.10 uur

De burgemeester van Moerdijk meldt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen tijdens de brand. Wel zijn er stoffen vrijgekomen als stikstof, zwaveldioxine en zoutzuur, maar in een lage concentratie. De vrijgekomen gifwolk vormt, tot nu toe, nog geen gevaar voor de gezondheid.

Link to post
Share on other sites

Ik geloof niets van dat er wordt verteld dat de wolk niet schadelijk is voor de volksgezondheid.

Allemaal loze woorden. Kom eens met echte bewijzen dat het ook zo is. Iedereen kan zo zeggen at het niet schadelijk is. Er zijn wel metingen gedaan, maar er wordt alleen maar gezegd dat het niet schadelijk is. Kom dan ook met echte bewijzen,

Er worden regelmatig dingen verzwegen of verdraaid door de media en overheid. En daarom geloof ik het allemaal niet.

Link to post
Share on other sites

Natuurlijk dient het zsm bekeken worden of de wolk al dan niet giftig is.

Dat hebben ze gedaan en ze zeggen dat het niet schadelijk is. Alleen ik geloof het niet.

Het zou idd temaken hebben om geen paniek te veroorzaken, maar wel raar opkijken als ze 30 jaar later ineens last hebben van ziektes en kwalen (mog het schadelijk zijn).

Link to post
Share on other sites

Update 19.47 uur

Via Omroep Brabant is bekendgemaakt dat er de laatste 45 minuten geen ontploffingen meer zijn geweest. De brandweer verwacht tussen 20.00 uur en 20.30 uur het sein brand meester te kunnen geven. Er wordt nu verder gemeld dat de stoffen niet giftig zijn, maar het inademen ervan niet gezond is. Er wordt gemeld dat er regen voorspeld is in de gebieden waar de rook hangt. Of dit schadelijk is voor de volksgezondheid wordt momenteel uitgezocht.

Update 20.04 uur

Een ooggetuige ter plaatse heeft FOK! kunnen melden dat de brand zich nu heeft uitgebreid. Een van de panden naast het bedrijf zou nu ook in brand staan. Ook de NOS geeft aan dat de brand groter is geworden

Link to post
Share on other sites

Het is nu ook bekendgemaakt dat het chemische bedrijf in 2006 een dwangsom van de gemeente heeft gekregen omdat ze geen certificaat hadden voor de schuimblusinstallatie, zodat niet kon worden nagegaan of die voldoende functioneerde.

En ik zie het vaak genoeg, er wordt gewoon niets aan gedaan...

Link to post
Share on other sites

Update 22.30 uur

Uit de zojuist gehouden persconferentie is gebleken dat de brandweer straks een deken van schuim over de brand gaat aanbrengen. Hierdoor zal er veel rookontwikkeling ontstaan, dit kan leiden tot irritatie aan de huid en aan ogen van mensen die hiermee in contact komen. Iedereen in de buurt van de brand word geadviseerd om binnen te blijven. Hulpdiensten overal in de regio zijn opgeroepen om eventueel te assisteren.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...