Jump to content
Sign in to follow this  
djkoelkast

Appelplaatkoek

Recommended Posts

Appelplaatkoek!

Een soort hele snelle appeltaart, maar dan met veel meer crunch.

Lekker met havermout voor de extra smaak en bite. Hoe maak je die?

Zo:

Deeg:

250g zelfrijzend bakmeel

250g suiker (ik gebruik voor de smaak en krokantheid altijd ongeraffineerde rietsuiker)

125g havermout

200g boter (roomboter, geen margarine!)

snufje zout

paar theelepels kaneel

1 citroen (schil en wat druppels sap)

Vulling:

4 zoet/zure appels (jonagold bijvoorbeeld)

paar druppels citroensap van bovenstaande citroen

paar theelepels kaneel

paar eetlepels suiker

apk1.jpg

Voorbereiden:

Zet je oven aan op 160 graden (gebruik liever geen hete lucht oven, maar een normale oven met boven/onderwarmte).

Neem de bakplaat en leg hier bakpapier op.

Schil de appels, snijd ze in 4 stukken en verwijder de klokhuizen:

apk2.jpg

Snijd de appels in blokjes, mag best onregelmatig, dat geeft wat meer textuur:

apk3.jpg

Voeg wat suiker toe (+/- 2 eetlepels, niet te veel, want het deeg is al zoet):

apk4.jpg

Voeg wat kaneel toe (+/- 2 theelepels, mag best riant):

apk5.jpg

Meng dit alles door elkaar:

apk6.jpg

Snijd 200g boter af en doe dit in een pannetje:

apk7.jpg

Smelt de boter. Let op: vuur niet te hoog zetten, de boter moet niet bruin worden of borrelen!:

apk8.jpg

Zo moet de gesmolten boter er uit zien:

apk9.jpg

Doe het bakmeel en suiker in de kom:

apk10.jpg

Rasp de schil van de (gewassen) citroen en voeg een paar druppels sap toe:

apk11.jpg

Voeg de havermout toe:

apk12.jpg

Voeg 1-2 theelepels kaneel toe (naar smaak) en een snufje zout. Zout is er voor het bakresultaat, de plaatkoek moet niet zout worden natuurlijk,

dus zeg een mespuntje:

apk13.jpg

Meng dit met een vork goed door elkaar:

apk14.jpg

Voeg de gesmolten boter toe:

apk15.jpg

Meng dit eerst met de vork en later met je handen door elkaar. Maak er een soort bal van. Het deeg kruimelt makkelijk uit elkaar:

apk16.jpg

Verkruimel het deeg en meng het weer goed door elkaar.

apk17.jpg

Doe dit (bal maken, verkruimelen, mengen, bal maken etc.) net zo lang tot je geen los meel meer ziet. Doe nu iets meer dan de helft op de bakplaat:

apk18.jpg

Druk dit met je handen goed plat, tot je een soort koek hebt:

apk19.jpg

Voeg nu de gesneden appels toe:

apk20.jpg

Verkruimel wat je aan deeg over hebt over de appels en druk dit licht aan, dit dus niet te stevig, want het moet kruimelig blijven.

apk21.jpg

Een uur op 160-165 graden bakken, tot het deeg mooi bruin is.

Over een uur het lossen van de koek en natuurlijk het eindresultaat ;)

Alvast eet smakelijk!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vond hem wat licht, dus heb de laatste 5 minuten op 180 graden gedaan, maar hij werd aan de randjes iets te donker. Echter geen enkel probleem: meteen er af snijden als de koek nog warm is, dan is hij nog zacht. Dan is dit het eindresultaat:

apkk2.jpg

Ziet er op de foto (door het felwitte flitslicht) altijd wat dramatischer uit dan het is, hij lijkt wel half zwart nu maar dat valt wel mee :P

Laat de koek 15 minuten afkoelen, op het bakpapier op een rooster (dus niet meer op de bakplaat), daarna het bakpapier weghalen en op een rooster verder laten afkoelen.

Straks nog een foto van de afgesneden punten ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat ziet er goed uit, zeg... moet het per se zelfrijzend bakmeel zijn of mag het ook gewoon bloem zijn met wat los bakmeel? En hoeveel dan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat ziet er goed uit, zeg... moet het per se zelfrijzend bakmeel zijn of mag het ook gewoon bloem zijn met wat los bakmeel? En hoeveel dan?

Dat is hetzelfde, zelfrijzend bakmeel = zachte bloem + bakpoeder.

Je doet 1 zakje bakpoeder op 500g bloem, een zakje is 16 gram, dus 8 gram (+/- 2 theelepels) bakpoeder in dit recept. Dat is dan bakpoeder van Dr. Oetker en dat soort, wijnsteenbakpoeder (natuurproduct) moet je de instructies voor volgen, want die verhoudingen liggen heel anders. Volgens mij is Amerikaans bakpoeder vergelijkbaar met Dr. Oetker bakpoeder.

In de VS moet je hebben: Cake & Pastry/Type 45 flour, dat is zachte bloem. Als je die niet kunt vinden mag je ook All Purpose & Bread/Type 55 flour gebruiken, maar in geen geval hoger dan 55, want daar zitten veel te veel gluten in en dan wordt het broodachtig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×