Jump to content

Tsunami in Japan


Recommended Posts

TOKIO - Na de zware aardbeving en tsunami in Japan is de eerste dode gemeld. Lokale media spreken van een slachtoffer ten oosten van Tokio. De aardbeving die Japan heeft getroffen had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Dat meldde de Amerikaanse seismologische dienst.

© REUTERS

© EPA

Lokale media spreken tevens van ,,veel gewonden''. Tijdens een afstudeerceremonie in Tokio stortte een dak in, waardoor mensen bedolven raakten.

Door de aardbeving ontstond ook een tsunami. Die trof het noorden van het eiland. De golf zou tussen de 50 centimeter en een meter hoog zijn geweest. Door de tsunami overstroomde de haven van Kamaichi. De auto's dreven daar tussen de schepen.

De tsunamiwaarschuwing die was uitgegeven door de autoriteiten sprak van mogelijke golven tot wel tien meter. De aardbeving is de zwaarste in zeven jaar.

Schuddende kantoren

In hoofdstad Tokio schudden de hoge kantoren heen en weer. Werknemers renden de straat op. Uit het gebouw van de havendienst van Tokio stijgt rook op. Op televisie was te zien hoe het parlement aan het vergaderen was toen de aardbeving Japan trof. Parlementariërs verlieten geschrokken hun plaatsen.

Het vliegveld van Tokio is gesloten, aldus persbureau Kyodo. Het treinverkeer is op veel plaatsen stilgelegd. De beurs is Tokio schrok ook van de aardbeving: de yen daalde fors. (ANP/AK)

Er komen nog meer naschokken. Wat een kracht!

Link to post
Share on other sites

Wat een vreselijk nieuws. De beelden zijn echt schokkend. Je ziet gewoon hoe mensen ingehaald worden door de golf. Het dodental blijft ook oplopen, ik geloof nu al ruim 400. Tragisch als je je beseft hoeveel dat al niet is en hoeveel families hieraan kapot gaan.

Link to post
Share on other sites

Deel van gebouw kerncentrale Japan ingestort

Een gebouw van een kerncentrale in het noordoosten van Japan is zaterdag ontploft. Door de explosie in Fukushima Daichi I is het dak ingestort en zijn de buitenmuren weggevallen.

Dat meldden Japanse media. De regering van Japan bevestigde dat er een explosie heeft plaatsgevonden in de veertig jaar oude kerncentrale en dat er sprake is van een radioactieve lekkage.

Boven het complex, ongeveer 250 kilometer ten noorden van Tokio, hangt een witte rookwolk. Uit voorzorg waren al 45.000 mensen in een cirkel van 10 kilometer van de nucleaire installatie geëvacueerd.

De mensen die er toch nog zijn, worden opgeroepen om binnen te blijven. Wie zich buiten waagt, moet een natte doek voor zijn of haar mond houden.

Meltdown

De ontploffing is is zeer waarschijnlijk het gevolg van een zware aardbeving en een tsunami die Japan vrijdag troffen. Daardoor viel de stroom uit in het complex en liep de temperatuur van de kernreactor op. Mogelijk is er sprake van een meltdown, oververhitting van de kernreactor.

Onbereikbaar

Naast het nucleaire rampscenario kampt Japan zaterdag ook met de massale verwoesting van de beving en de vloedgolven. Veel getroffen gebieden zijn nog onbereikbaar.

Japanse media meldden inmiddels zestienhonderd doden en vermisten. Daarnaast zijn 3400 gebouwen ingestort en circa tweehonderd branden uitgebroken.

Zwaarst getroffen

De zwaarst getroffen gebieden zijn de prefecturen Iwate en Miyagi. In Iwate is de kuststad Rikuzentakata compleet blank komen te staan. Volgens de politie stond alles lager dan de derde verdieping van het gemeentehuis onder water.

Ook de stad Miyako en Yamada zijn volledig ondergelopen. Die gebieden zouden volgens meteorologen nogmaals getroffen kunnen worden door een tsunami, veroorzaakt door een zware naschok.

Link to post
Share on other sites

Het wordt steeds erger.

Noodtoestand bij kerncentrale Onagawa

TOKIO/WENEN - Japan heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de kerncentrale in de plaats Onagawa ten noorden van Tokio, omdat er buitensporig veel straling zou vrijkomen.

Het gaat om het laagste alarmniveau. Dat heeft het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zondag laten weten.

De Japanse autoriteiten onderzoeken waar de straling precies lekt. Volgens de Japanse nucleaire waakhond zijn er geen problemen met het koelproces in de drie reactors van de kerncentrale en zou de toegenomen radioactiviteit in het gebied te wijten zijn aan lekkende straling uit een nabijgelegen reactor.

In de kerncentrale in Onagawa ontstond vrijdag brand na een verwoestende beving. Ook in de nabijgelegen kerncentrale Fukushima I zijn grote problemen.

Daar worden twee reactoren gekoeld met zeewater om oververhitting te voorkomen, bij een derde worden daarvoor voorbereidingen getroffen om te voorkomen dat er een explosie plaatsvindt.

Tokai

In een derde kerncentrale in Japan is zondag het koelsysteem uitgevallen. Het gaat om een complex in Tokai op ongeveer 120 kilometer ten noorden van Tokio in de prefectuur Ibaraki in het vrijdag door een zware beving getroffen gebied, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Het complex ligt in het gebied dat vrijdag door een zware beving werd getroffen. Ook zijn er sinds de beving problemen in twee andere nucleaire complexen ten noorden van Tokio.

Water moet de kernreactor koelen omdat deze anders kan oververhitten. Dat kan leiden tot een nucleaire ramp.

De kerncentrale is sinds 1978 in bedrijf.

Link to post
Share on other sites

Ronduit verschrikkelijk. Vooral met die kerncentrales erbij. Stel dat het over jaren toch opgeknapt is zitten de mensen daar misschien voor altijd met de gevolgen van radioactiviteit.

Kijk ook even dit filmpje. Wat is de natuur krachtig en soms verschrikkelijk.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...