Jump to content

Rick van der Linden overleden


Recommended Posts

Muzikant Rick van der Linden overleden

22 januari 2006, 17:03

GRONINGEN (ANP) - In het ziekenhuis in Groningen is zondagochtend muzikant Rick van der Linden overleden. Van der Linden was oprichter, componist en organist van de symfonische rockband Ekseption.

In november werd hij getroffen door een herseninfarct waar hij nooit van herstelde, liet zijn familie zondag weten. Rick van der Linden is 59 jaar geworden.

Ekseption werd in 1969 wereldberoemd met hits als The fifth, Air, Adagio en Peace planet. Van der Linden was de grondlegger van het Haarlemse ensemble. Op eigen wijze bewerkte hij de muziek van klassieke componisten als Bach en Beethoven tot toegankelijke popmuziek. Ekseption geldt onder kenners als een van de belangrijkste groepen van de eerste lichting symfonische rock.

Internationaal

Na zijn vertrek bij Ekseption in 1973 vormde Van der Linden zijn eigen band Trace en deed hij veel solowerk. De klassiek geschoolde toetsenist werd vaak uitgenodigd voor buitenlandse producties. Hij speelde mee met onder anderen Deep Purple, Phil Collins en Vangelis. Van der Linden leverde een bijdrage aan 48 muziekalbums, waarvan naar schatting zes miljoen exemplaren werden verkocht.

Van der Linden gaf les aan het conservatorium in Haarlem en andere muziekscholen en breidde zijn muzikale aandacht uit naar kunstsoorten als jazz, ballet, cabaret, film en popmuziek.

Prijzen

Zowel Ekseption als Trace is bekroond met Edisons en kreeg ook internationale prijzen. Van der Linden kreeg elf gouden albums, waaronder twee platina en een diamanten album in Zweden.

In het verleden was Van der Linden gehuwd met danseres Penny de Jager. In 1989 trouwde de muzikant met Inèz Zwart.

Van der Linden is het tweede lid van Ekseption dat in korte tijd is overleden. Vorig jaar oktober stierf bassist Cor Dekker op 57-jarige leeftijd.

home.nl

Muziek van hem is gebruikt in de Sleutel als ik me niet vergis. Toch al de zoveelste man die (in)direct bij de B&A-series betrokken was, die is overleden. Best jong nog trouwens :{.

Link to post
Share on other sites
×
×
  • Create New...