Jump to content
djkoelkast

Philips CD-i

Recommended Posts

De Philips CD-i speler was een interactieve machine uit de jaren '90. Dè tijd van de cd-rom based games met enorme video's of zelfs compleet geacteerde games.

Sinds 01-04-2019 weer online: https://www.theworldofcdi.com/
 

De CD-i valt in de 4e generatie gameconsoles, al is de CD-i meer dan dat. CD-i is interactief (CD-interactive) en multimediaal. Zo was er een encyclopedie voor bijvoorbeeld.

Dit is allemaal uit de tijd dat internet in Nederland nog niet beschikbaar was en pas mondjesmaat abonnementsgewijs via telefonie werd aangeboden. DVD was er nog niet.

Een kookboek of encyclopedie, fitnesslessen (waar je dus makkelijk de lessen los kon kiezen) op CD-i was dan ook een goed voorbeeld van die interactiviteit.

De CD-i zou een samenwerkingsverband zijn tussen Philips, Sony en Panasonic maar de laatste twee haakten af. (en Sony maakte daarna de Playstation) Ook waren er gesprekken met Nintendo voor het maken van een CD-ROM uitbreiding voor de Super Nintendo. Ook dit ging niet door. Philips had ondertussen wel rechten binnengesleept en mocht Mario en Zelda games maken. Dit gebeurde ook, maar vraag de Angry Video Game Nerd maar eens wat hij er van vindt Deel 1, Deel 2 en Deel 3.

post-8-0-52697500-1311664425.jpg

Later is de CD-i ingezet als gameconsole omdat aan de interactieve titels amper verdiend werd. De CD-i kende een succesperiode maar is toch best wel geflopt. In 1996 kon je voor 200 gulden (iets onder 4000 BEF) een internetpakket kopen met een cd en een modem. Een 14k4 modem, terwijl er al 28k8 op de markt was. Ook bleek internet op tv toch niet zo super te zijn, de meeste tv's werden verbonden via composite en het beeld was gewoon te onscherp voor goed internetgebruik. Ook de CD-i zelf was peperduur, de spellen waren duur, alles was duur.


Noemenswaardige spellen:


FMV (Full Motion Video) spellen:


Crime Patrol

Crime Patrol 2: Drug Wars

Dragon's Lair

Dragon's Lair II: Time Warp

Mad Dog McCree

Mad Dog II: The Lost Gold

Who Shot Johnny Rock?

Space Ace

The Last Bounty Hunter

Voyeur
 

Gewone spellen:


Lingo

Arcade Classics

Burn:Cycle

Frog Feast (uitgebracht in 2007!)

Hotel Mario 

Lemmings

Litil Divil

Micro Machines

Myst

Pac-Panic

Rise of the Robots (een van de mooiste spellen, maar wel een van de slechtste)

The 7th Guest

The Apprentice

Zelda's Adventure

Zelda: The Wand of Gamelon

 

Zie ook: https://www.theworldofcdi.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie OP! _O_

Wat ik me nog goed herinner is dat mid jaren '90 dit systeem werd gepresenteerd als 'dé' toekomst, oftewel over een paar jaar zou iedereen zoiets in huis hebben staan. Er stonden ook een hoop demo's in winkels waarbij je met een trackball alles moest besturen (die ging waarschijnlijk het minst snel kapot). Er werd vooral gepronkt met het pracht en praal dat de CD-i kon laten zien, bijv. fotorealistische graphics, soepele muisbesturing, mooi geluid, etc.

Toen ik eenmaal zelf een CD-i speler had kwam ik er pas achter wat de echte tekortkomingen zijn van het apparaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik was helemaal fan van de CD-i speler: mijn oom had er een en ik speelde er altijd op als we naar het Nint gingen (technologiemuseum Amsterdam) en dat was zo tof _O_ Tim en Beer was ook zo'n interactieve tekenfilm.

Op zich is de CD-i behoorlijk krachtig (68070 processor, de Amiga 4000 had 'slechts' een 68030 of 68040 en de Amiga 500/Atari ST en eerste Macs een 68000). Het was zijn tijd erg ver vooruit, maar het is nooit optimaal benut. En de controllers waren echt ellendig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals je in de OP aangeeft was Philips zelf ook aan het worstelen met de mogelijkheden van het apparaat. Ik denk zelf vooral dat het systeem te lang te duur is geweest met een slechte software library, plus het feit dat ze het in een lastige periode uitbrachten: tussen 1991 en 1998 was de groei in hardwareperformance enorm, waardoor de CD-i het vanaf 1995 moest afleggen tegen Nintendo (N64) en Sony (PSX), terwijl het home system idee (VCD/CD) ook niet aansloeg want VHS was nog niet op zijn retour.

Share this post


Link to post
Share on other sites

terwijl het home system idee (VCD/CD) ook niet aansloeg want VHS was nog niet op zijn retour.

Hierin heb je helemaal gelijk.

Ik herinner me nog dat onze biologielessen op school soms werden "opgesmukt" met een cd-i video en het was zeer zeker revolutionair.

Maar VHS was in de jaren '90 nog té sterk en de prijzen van een recorder waren toendertijd aan het smelten.

Maar als je het bekijkt was de cd-i de voorloper van de dvd (video op een schijfje, interactief) maar de VHS was gewoon te sterkt.

Het hielp volgens mij ook niet echt dat Phillips zelf niet écht goed wist waar ze er écht mee naartoe wilden. Was het de route van games, interactieve video's, of zelfs films.

(en ook wel dat de cd-i toch wel zeer locaal was, want naast de Benelux zijn er maar weinig mensen die weten wat een cd-i is)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benelux + de VS, want daar is de CD-i gek genoeg wel bekend.

Ik denk dat Philips de interactieve kant op wilde, maar dat sloeg onvoldoende aan. Volgens mij was een encyclopedie ook niet te betalen toen.

Langzaam aan kreeg je ook concurrentie van Encarta van Microsoft (zo rond '95 / '96 in de eerste gloriedagen van Windows '95) wat en compacter en goedkoper was (en vooral ook scherper, want VGA is altijd veel scherper dan composite op tv).

Hierdoor liep het interactieve/multimediale steeds minder.

VCD was vanaf het begin gedoemd om te verliezen. Ook al hadden meerdere consoles het (CD-i, 3DO, Amiga CD32), de beeldkwaliteit was minder dan VHS (doordat er en compressie te zien was en er minder beeldlijnen beschikbaar waren). Het geluid was wel beter dan VHS. Echte filmliefhebbers kozen toen nog Laserdisc. Modernere Laserdisc spelers speelden ook VCD af (niet te verwarren met CD-V).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als cd-recorders eerder voor consumenten beschikbaar waren geworden en goedkoper waren, had de CD-i misschien nog kans op slagen gehad. Dan was er een mogelijk ware rage van VCD's kopiëren ontstaan. :P

Naast de verhalen hierboven over de richting die Philips wilde inslaan en het feit dat bepaalde technieken sowieso zouden falen, denk ik dat er nog een andere rol speelde: nieuwe technologie en zelfs goede marketing/prijzen creëren niet altijd behoefte tot kopen bij consumenten. Er was gewoon te weinig vraag naar een apparaat als de CD-i, bovendien waren er genoeg alternatieven op homevideo- en gamegebied.

Ik grabbelde gisteren nog in de doos met CD-i spellen en VCD's en bovenop lag Foreskin Gump. :+

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al jaren hadden wij een cdi schijfje liggen, waar we niets mee konden. Behalve dan de titel lezen: "Domino, het oudste spel, het

nieuwste medium" en dat het geproduceerd was door Wigant Interactieve Media B.V. in opdracht van het Haarlems Uitgeef Bedrijf, HUB.

Intrigerend dus. Totdat een kennis met een CDI-speler aan kwam zetten, verkregen bij een zolderopruiming, inclusief een

afstandsbediening. Dat werd de hele avond domino spelen voor twee, degene die aan de beurt was kreeg de afstandsbediening...

Ach ja, wat waren wij tevreden en gelukkig. En helemaal toen er na een paar weken nog een doos met twee bijbehorende controllers

werd nagebracht.

Bij een magazijnopruiming verkregen we een grote doos met CDI software. Waarbij al gauw bleek dat we niet alles goed konden

bekijken vanwege het ontbreken van een video-module. Hierin gaf Internet raad. Er bleek een CDI-shop * te bestaan die tweedehands

spul voor een niet al te gekke prijs verkocht. Toen konden we meer beleven, oa de zaak van SAM, een nederlands detective avontuur.

Daar hebben we een hele week aan besteed voordat we de zaak hadden opgelost (en door hadden hoe het gespeeld moest worden), l

ekker langzaam dus ...

Quote uit het echt hollandse SAM spel: "Do you have a pasje?" ;)

*http://home.wanadoo.nl/topelen/topelen/cdi/cdi%20shop.htm - - bijna alles is nu uitverkocht op een paar spellen na, zag ik.

Edited by Keetie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi verhaal Keetie! Het mooie aan CD-i is dat er veel spellen een Nederlandstalige uitvoering hadden, iets dat vrij uniek was in die tijd. Het Sam avontuur triggert me om het spel ook te kopen, alleen heb ik ook geen video module (volgens mij).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vroegah....toen ik nog een klein Rossje was :+

Stonden er bij verschillende witgoedwinkels demos van de CD-I. Vond het toen een best leuk systeem. Op den duur kwam bij ons in de bibiliotheek ook een cd-i speler, met elke week (volgens mij) een ander schijfje. Toen een aantal uurtjes met de cd-i gewerkt....

Share this post


Link to post
Share on other sites

SAM zegt mij zo niks, maar klinkt best leuk!

Nu Lingo nog _O_

Vooral het begin van de zaak van SAM is leuk. Hij verveelt zich te pletter en is mooie punten aan zijn potloden aan het slijpen met zo'n lekkere retro puntenslijper. Je ruikt het potloodslijpsel als het ware, want er blijft in sommige gevallen niet veel potlood over ...

En Lingo. Met Francois Boulanger. Bedoel je die? Toen Lingo nog leuk was en niet gepresenteerd werd door iemand die telkens weer in de camera piept. Hij staat wel bij jou in de lijst van spellen. Of is dat alleen maar een opsom lijst en geen in bezit lijst?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb echt minstens honderd CD-i spellen, dus die lijst is echt veel groter.

Dit is wat ik me zo herinnerde.

Die SAM en die puntenslijper, is dat zo'n elektrisch model? Volgens mij herinner ik me vaag iets, maar het kan ook heel wat anders zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die SAM en die puntenslijper, is dat zo'n elektrisch model?

Nee, geen elektrische, een echte ouderwetse puntenslijper met een knijpertje om het potlood vast te zetten en een zwengeltje om te draaien. Zo'n tafelmodel, ook gebruikt op scholen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

die uit de op had ik al 1 staan en heb net bij de kringloop een boven lader gekocht voor 1euro en hij draait al een uur probleemloos :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al jaren hadden wij een cdi schijfje liggen, waar we niets mee konden. Behalve dan de titel lezen: "Domino, het oudste spel, het

nieuwste medium" en dat het geproduceerd was door Wigant Interactieve Media B.V. in opdracht van het Haarlems Uitgeef Bedrijf, HUB.

Intrigerend dus. Totdat een kennis met een CDI-speler aan kwam zetten, verkregen bij een zolderopruiming, inclusief een

afstandsbediening. Dat werd de hele avond domino spelen voor twee, degene die aan de beurt was kreeg de afstandsbediening...

Ach ja, wat waren wij tevreden en gelukkig. En helemaal toen er na een paar weken nog een doos met twee bijbehorende controllers

werd nagebracht.

Bij een magazijnopruiming verkregen we een grote doos met CDI software. Waarbij al gauw bleek dat we niet alles goed konden

bekijken vanwege het ontbreken van een video-module. Hierin gaf Internet raad. Er bleek een CDI-shop * te bestaan die tweedehands

spul voor een niet al te gekke prijs verkocht. Toen konden we meer beleven, oa de zaak van SAM, een nederlands detective avontuur.

Daar hebben we een hele week aan besteed voordat we de zaak hadden opgelost (en door hadden hoe het gespeeld moest worden), l

ekker langzaam dus ...

Quote uit het echt hollandse SAM spel: "Do you have a pasje?" ;)

*http://home.wanadoo.nl/topelen/topelen/cdi/cdi%20shop.htm - - bijna alles is nu uitverkocht op een paar spellen na, zag ik.

je pc had hem ook kunnen spelen. iedergeval wel films

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe bedoel je? Is SAM er ook voor de PC, een PC versie dus?

ik kon vroeger CD-i schijfjes gewoon op mijn pc afspelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat voor een PC is dat dan geweest? Ons is het nooit gelukt.

memo pc

P166MMX

32mb ram

4gb hd

2mb vga met 1 of andere chip (dat was denk ik dan voor de cd-i want nu ik de schijfjes terug kijk staat er overal creative/CD-i op)

24x cdrom

Share this post


Link to post
Share on other sites

memo pc

P166MMX

32mb ram

4gb hd

2mb vga met 1 of andere chip (dat was denk ik dan voor de cd-i want nu ik de schijfjes terug kijk staat er overal creative/CD-i op)

24x cdrom

Weet je zeker dat we het over hetzelfde medium hebben? Het gaat hier in dit topic over een CD-i = Philips Interactieve Compact Disc uit ca 1995.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weet je zeker dat we het over hetzelfde medium hebben? Het gaat hier in dit topic over een CD-i = Philips Interactieve Compact Disc uit ca 1995.

jup ik weet wat cd-i is heb er sinds vandaag 2 staan.

heb de schijfjes nog liggen en daar staat Creative en CD-i op.

zit nu nu ook te herinneren dat de CD-rom drive van philips was. (bij herinstaleren moest ik de cdrom eerst opstarten via een floppy met een philips programma anders wou windows95 de cdrom niet kennen.

pc kwam uit 1997 dus misschien zat het in de cdrom drive en vga kaart want die waren niet helemaal standaard met aansluitingen enzo

Edited by T42

Share this post


Link to post
Share on other sites

jup ik weet wat cd-i is heb er sinds vandaag 2 staan.

heb de schijfjes nog liggen en daar staat Creative en CD-i op.

Heb inmiddels de foto gezien en het commentaar van djkoelkast gelezen in een ander topic. Noem eens een titel of titels van je cd-i schijfjes?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb inmiddels de foto gezien en het commentaar van djkoelkast gelezen in een ander topic. Noem eens een titel of titels van je cd-i schijfjes?

post-641-0-90321800-1326894540.jpg

zo ongeveer ziet die er uit. zal hem eens proberen te zoekken er stonden paar filmpjes op en een spel. en zat dus bij de pc toen we hem nieuw kochten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Philips wilde niet geassocieerd worden met porno, en verbood dat voor de CD-I. Misschien zou het meer succesvol zijn geweest als ze daar anders over gedacht zouden hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Philips wilde niet geassocieerd worden met porno, en verbood dat voor de CD-I. Misschien zou het meer succesvol zijn geweest als ze daar anders over gedacht zouden hebben.

Welkom op Retroforum!

Er is toch een hoop "erotainment" op de CD-i uitgebacht hoor.

Dat alles FMV moest in die tijd heeft al die consoles doen floppen (Saturn, CD-i, Mega CD, 3DO) en de prijs was natuurlijk ook schrikbarend hoog.

Ik geloof niet in een effect zoals bij de VHS/Betamax.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een vriend vertelde me ooit dat hij druk bezig is geweest met het produceren van "erotainment" voor de CD-i. Het was volgens hem allemaal slecht, maar dan ook echt slecht.

Vroeger verlekkerde ik me op cd CD-i met 7th guest die bij de witgoedwinkel stond opgesteld. Heb het op de PC gespeeld en dat was te gek. Recentelijk 7th guest op de CD-i en dan zie je dat alle bewegende beelden zijn weggehaald tussen handelingen door. Spellen lijken hierdoor op een slideshow. Heel jammer, want de microscoop puzzel was erg uitdagend.

Heb ergens nog een star-trek film liggen... binnenkort eens opzetten en stug afkijken :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zijn alle FMV beelden weggehaald? Volgens mij niet, ik denk eerder dat jij The 7th Guest hebt gespeeld zonder FMV cartridge en dan ontbreken alle video's inderdaad. Ik heb hem hier liggen dus ik zal hem zeer binnenkort eens testen. Ik kan me ook herinneren dat er een FMV sticker op het doosje zit, dat je dus een FMV cart nodig hebt om het spel te kunnen spelen. Volgens mij is hij zelfs mooier dan op de pc.

Films kijken kan ook op een 3DO, Amiga CD32 (met cartridge) en volgens mij zijn er nog wel een paar anderen ;)

De erotainment op de CD-i was trouwens al een heel stuk beter dan op de 3DO, kijk voor de grap eens naar Plumbers don't wear ties, wat echt een slideshow is, en een slechte ook.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FMV cart? Ik hang aan je lippen :D!

Je ziet wel een aantal bewegende beelden hoor, bijvoorbeeld lopen door het huis of handen die uit een schilderij komen. Het taartspel bewoog niet, het spinnen spel op de deur zat er niet in (?). Bij het taartspel zie je dat stukken van de taart worden opgepakt/naar boven schuiven, zit vrij vroeg in het spel dus is makkelijk te testen.

Share this post


Link to post
Share on other sites