Jump to content
WHiZZi

HomeComputerMuseum

Recommended Posts

Voor de mensen die het nog niet weten, ik ben bezig een HomeComputerMuseum in Helmond. Dit wordt een volledig interactief museum welke de geschiedenis van de thuiscomputer vanaf 1975 tot en met nu (en zelfs een visie voor de toekomst) laat ervaren door in blokken van 5 jaar in een tijdscorrectie kamer de computers te laten proberen.

 

Inmiddels is het bestuur 6 mensen groot en staan er collecties van diverse verzamelaars, het is dus geen collectie van 1 persoon. Er is ook een pand in het centrum van Helmond ter beschikking gesteld waar het geheel in zal worden gestart. Echter is dit pand leeg, dus heb ik een Kickstarter gestart:

 

KLIK HIERO

 

:? Maar wat ga je met het geld doen dan :?
Nou, ik heb een casco pand (zie filmpje uit de kickstarter) van 621m2 en HEEL VEEL computers. Ik kan de computers moeilijk op de grond zetten in het donker. Dus heb ik centen nodig voor elektra aan te leggen, lampen aan te sluiten en (verplaatsbare) wanden te plaatsen om de ruimtes in te delen.

 

:? En dan word je er rijk van :?
Volgens mij is een museum geen goed businessplan om rijk van te worden :+. Mijn doel is om wel banen te creëren binnen het museum, maar dat is pas iets van latere zorg. Voor nu wil ik een inrichting hebben en mensen naar binnen. Het doel is niet om iemand er rijk van te maken, het doel is om de kennis en materialen van de thuiscomputer intact te houden en dat over 50 jaar nog steeds die Commodore PET 2001, Apple II en Tandy TRS80 werkend in Helmond staan.

 

:? Ben jij de enige die dit gaat draaien :?
Nee. Er wordt een stichting opgericht met 6 mensen (voorlopig). Deze gaan het museum draaien. Het concept komt wel van mij.

 

:? Hoe ga je dan alles betalen :?
Entree en additionele diensten zoals het Arcadecafe, reparatiedienst, winkel en verhuur van een ruimte voor bijeenkomsten, LAN-parties etc.

 

:? Helmond is ver weg... :?
Helmond is te bereiken via trein (vanaf Eindhoven, Venlo, Nijmegen of Den Bosch) en is maximaal 3 uur rijden voor iedereen (3 snelwegen in de buurt). Ik zorg wel dat je jezelf niet verveelt in het museum en dat het die 3 uur rijden waard is ;)

Dus kun je €5 missen, dan help je mij er enorm mee en mag je ook nog eens het museum in (hoeft niet) vanaf maart 2018, meer is natuurlijk ook zeer welkom en daar krijg je weer leuke dingen voor terug.

 

Dankjewel alvast. :*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier nog een persoonlijk interview en waarbij ik de noodzaak laat zien en uitleg waarom de Kickstarter moet slagen: 

 

Edited by WHiZZi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een aantal weken terug een nieuw promo filmpje gemaakt. Wellicht ook leuk om hier te delen, heb je meteen wat meer inkijk in het HomeComputerMuseum voor die mensen die nog niet overtuigd zijn ;)

 

 

Inmiddels hebben we ook een Retro Shop geopend waar we op dit moment te koop hebben (greep uit de selectie):

- Commodore 64 (compleet en onderdelen)

- Sinclair ZX Spectrum (gereviseerd en eventueel met DivMMC)

- Philips P2000C

- Apple monitoren

NOS Cassettebandjes, 3,5 t/m 8" FDD, Arcade Joysticks

 

Dus nog meer reden voor een bezoekje (hoop ik) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flink aan de weg aan het timmeren, ziet er goed uit! Alleen kom ik niet zo vaak in die contreien in Brabant, graag combineer ik een bezoek aan het museum met iets anders dus zodra dat het geval is zal ik eens komen buurten. ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is wel erg gaaf hoor, goed bezig ! Knap ook dat jullie de huisvesting zo mooi voor elkaar hebben (en dat behang is hier en daar episch).

 

Gewoon uit interesse, ik lees dat het museum mede mogelijk is door het uitvoeren van reparaties, vrijwilligers en 'mensen met autisme'. Kun je over dat laatste iets vertellen ? Is het iets van een dagbesteding voor mensen met autisme of zijn mensen met autisme juist heel goed in het repareren van oude apparaten ? Ik ken geen mensen met autisme en vraag het mij af hoe dat zo bij elkaar is gekomen. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Minuteman said:

Gewoon uit interesse, ik lees dat het museum mede mogelijk is door het uitvoeren van reparaties, vrijwilligers en 'mensen met autisme'. Kun je over dat laatste iets vertellen ? Is het iets van een dagbesteding voor mensen met autisme of zijn mensen met autisme juist heel goed in het repareren van oude apparaten ? Ik ken geen mensen met autisme en vraag het mij af hoe dat zo bij elkaar is gekomen. 

Ik heb sowieso interesse gehad in psychologie/psychotherapie. Ik heb overwogen om die richting in te gaan als beroep maar heb uiteindelijk toch de IT verkozen.

 

Daar kwam ik ook veel in aanraking met mensen met een vorm van autisme en dat er heel vaak onbegrip optreedt. Mensen met een vorm van autisme moet je iets anders mee communiceren, maar men is niet per definitie dom. Dit laatste wordt wel vaak gedacht is mijn ervaring.

 

Toen het plan van het HomeComputerMuseum ontstond, was het ook voor mij logisch dat hier mensen met autisme gingen werken. Uiteraard was mij ook al bekend dat hier in sommige gevallen ook een financieel voordeel aan zit voor de stichting, dagbesteding/wmo

 

De mensen met een autisme spectrum stoornis kunnen goed zijn met computers (hoeft niet altijd) en het HomeComputerMuseum is dan ook een ultieme plek voor die mensen die dat kunnen waarderen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deze komt ook wel in aanmerking voor het museum, een IBM PS/2 57 486SLC2. Eind vorige eeuw ooit bij mijn schoonouders neergezet en hij doet nog dagelijks dienst voor een spelletje kaart. Voor de gelegenheid vandaag eens een filmpje van gemaakt, boot nog best snel op zo.

 

Ik zoek nog een bijhorende 2 knops PS2 muis, dan is de set compleet inclusief een monitorvoet die omhoog kan (ok, een 5,25 floppy zou het helemaal afmaken samen met een MCA ethernet adapter.) 

 

Met de Num-lock was ik even te snel, machine was nog niet opgestart. 

 

 

 

Edited by Minuteman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik snap nooit zo goed waarom mensen Windows '95 op een 486 zetten (verleden tijd). Ik heb een PS/2 286 staan en een latere IBM 486. Het blijven toch wel favorieten, zeker icm de juiste muis en het juiste (model M) keyboard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toen Windows 95 uit kwam, hadden nog heel veel mensen een 486. Niet iedereen had de luxe om meteen naar de Pentium te springen toen Windows 95 uit kwam. Ikzelf heb Windows 95 nog heel even op een 386 gehad (kort daarna vervangen door OS/2 3.0 welke aanzienlijk sneller werkte).

 

In het museum hebben we ook op 1 486 Windows 95 gezet, draait best redelijk.

 

PS/2 machines zijn mooi, maar wel echt draken van computers. Dankzij dat IBM met de PS/2-lijn zichzelf weer in een unieke positie wilde zetten met exclusieve hardware (MCA-sloten, ESDI-schijven) en maar heel beperkt of geen ondersteuning bieden voor ISA-uitbreidingen, zijn ze nu erg vervelend om te repareren. 

 

We hebben op dit moment zelfs maar 2 werkende PS/2-machines in het museum staan. De P70 (draagbare) en een Model 30. Dus mocht je die PS/2 kwijt willen, ik heb wel een adresje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Achteraf gezien is het natuurlijk niet handig om Windows 95 op een computer minder dan een Pentium te zetten.. Maar in 1995/1996 wilde je natuurlijk wel het nieuwste hippe draaien.

 

Nu zou ik het dus ook niet meer adviseren, maar voor in het museum is het wel een nostalgisch gevoel om de traagheid van toen te kunnen ervaren ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hangt ook vooral van de kloksnelheid van de 486 af aangezien binnen de chipset het verschil daar in vrij extreem is (25 MHz - 133 MHz). Een vriend van me had een DX4 100MHz, daarop draaide Windows 95 verdienstelijk hoor. ;) 

 

20150501_205855.jpg.e635167832773913cb1581a5760fb444.jpg

 

Deze was zelfs 'ontworpen' voor Windows 95. :P

Edited by Hinse

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 uur geleden, djkoelkast zei:

Jouw foto is echter geen 486, maar een AMD 586 133 (vergelijkbaar met een Pentium 75 zo te zien of andersom: 75mhz vergelijkbaar met een pentium 133), dus dat was ook al een soort van Pentium.

Wikipedia verwarde mij: AMD produced several clones of the 80486 using a 40 MHz bus (486DX-40, 486DX/2-80, and 486DX/4-120) which had no equivalent available from Intel, as well as a part specified for 90 MHz, using a 30 MHz external clock, that was sold only to OEMs. The fastest running 80486 CPU, the Am5x86, ran at 133 MHz and was released by AMD in 1995. 150 MHz and 160 MHz parts were planned but never officially released.

 

Maar het ging uiteraard niet om een verkeerd feit in mijn post, maar om het punt dat ik wilde maken. Dat er binnen de 486-range snelheden bestaan die Windows 95 wel vrij goed kunnen draaien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In 2 van mijn RiscPC's zit ook een TI 486 DX4/100 als 2e CPU (zal wel een Cyrix zijn van binnen) waar ook een Win '95-logo op zit, maar ik zou 't toch beter vanaf een Pentium 1 / 100MHz adviseren.

 

image.png.b782a0b5ed39a00c88d8c78d2f4e1581.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die am5x86 had ik ook. Er was ook een specifieke “pentium uitoering” die in socket 4 paste. De 5x86 heb ik een lange tijd gehad. Was er erg blij mee. Echter op fpu rekenen kracht verloor hij het van de pentium.

Denk niet dat ik er ooit win95 op heb gedraait. Heb lang doorgedraait op dos voor de games. Pas toen games specifiek voor win95 uitkwamen ben ik overgestap, al was dat hoogstwaarschijnlijk met een pentium 133 of nog later met een pentium 233mmx.

 

Heb thuis enkele model30 ibm ps/2, het fijne van deze is dat ze gewoon isa sloten hebben. Alleen de harddisk en floppy aansluiting zijn afwijkend omdat ze de stroom krijgen via de flatcable. Heb het nog niet geprobeerd maar ik vermoed dat je de stroom voor een evt ide harddisk gewoon ergens op het bord of uit de kabels kunt aftappen.

Heb al jaren de printplaten en bios voor een xtide liggen. Maar eens een keer de onderdelen bestellen zodat ik ze af kan bouwen en kan testen met een compactflash adapter.

 

ben vorig jaar in het museum geweest en het was erg gaaf om al die machines uit mijn jeugd te zien. Ga er dit jaar zeker nog een keer naar toe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×