Ga naar inhoud

Overlijdens in het nieuws #2


Aanbevolen berichten

  • 2 weeks later...
  • Reacties 256
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Francisco Ibáñez (87), striptekenaar van Paling & Ko, overleden

 

image.thumb.png.2342369dfa02cc2da43b426a475dc9e9.png

 

 

De 87-jarige Spanjaard is in Nederland vooral bekend van de stripalbums over Paling & Ko. Ibañez was behalve tekenaar ook schrijver.

 

In 1957 publiceerde Ibañez zijn eerste stripverhaal. Een jaar later verscheen het eerste verhaal met Mortadelo en Filemon, zoals Paling & Ko in het Spaans heten. Van de twee blunderende geheim agenten verschenen in Spanje zo’n tweehonderd albums. In Nederland kwamen tussen 1971 en 2006 in totaal 82 albums in vertaling uit. De stripreeks was populair in ons land.

 

Tot aan 1986 werkte Ibañez als schrijver en tekenaar bij uitgeverij Editorial Bruguera. In 1986 stapte hij over naar een andere werkgever, maar daardoor kon hij niet verder werken aan Paling & Ko omdat Bruguera de eigendomsrechten had. Twee jaar later vertrok hij naar Ediciones B. Die uitgeverij had inmiddels de rechten van Paling & Ko in bezit gekregen zodat Ibañez verder kon werken aan zijn reeks.

De in Barcelona overleden tekenaar ontving in de afgelopen jaren diverse onderscheidingen voor zijn werk.

 

Bron: Dagblad van het Noorden

 

1221915840_Ibanez2.thumb.png.32f1105c1b9d4cd7a5461119b2b3b4cd.png

149681774_Ibanez3.thumb.png.2db1c4de6eedb00b964b3475391896b5.png

1148937747_Ibanez4.thumb.png.53bdb8c154a58c08f79d53d61ad0c394.png

 

Bron: Stripspeciaalzaak.be

 

 

aangepast door RM
Link naar bericht
Delen op andere sites
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 6 months later...
gepost (aangepast)

Frank Schaafsma, Nederlands acteur die ik zelf ken van Nederlandse producties zoals Thijs uit 'Schatjes!' van Ruud van Hemert, maar ook als Jaap in de jaren 80-dramaserie 'Spijkerhoek' en een rolletje in een blijspel ('Pappie, hier ben ik' met Rudi Falkenhagen en Piet Bambergen), is op 59-jarige leeftijd overleden. Vorig jaar nog ging hij met documentairemaker Mark Uyl naar de locaties waar Schatjes! werd opgenomen.

 

aangepast door samba-boy
Link naar bericht
Delen op andere sites

Morgan Spurlock, filmmaker vooral bekend van 'Super Size Me' (De 'documentaire' uit 2004 over de ongezonde leefstijl van Amerikanen die elke dag naar McDonalds gaan, uitgebeeld door élke dag van de maand McDonalds te gaan eten en voor het 'Supersize' menu te gaan wanneer hem dat gevraagd werd) en 'The greatest movie ever sold' is op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van k*nker. Enkele jaren geleden 'cancelde' Spurlock zichzelf door in een open brief aan te kaarten dat hij enkele misstappen had begaan op seksueel gebied en ook over bepaalde zaken had gelogen (Waaronder zijn alcoholisme - hierdoor wordt er tegenwoordig met terugwerkende scepsis gekeken naar Super Size Me, want het grote klapstuk was dat Spurlocks lever naar de klote was van een maand McD; hoewel ongezond, is de kapotte lever vooral te wijten aan het overmatig drinken wat hij toen al deed).

 

Rudolf Spoor (85), één van de boegbeelden van de Nederlandse televisie-regie. Enkele jaren geleden verscheen zijn biografie/levensverhaal in het door Kevin Kraan opgetekende 'Van Maan tot Traan', genoemd naar de carrière van Spoor: Begonnen met de uitzendingen rondom de maanlandingen, via de Koninginnedag-vieringen, Sinterklaas-intochten en alles rondom de Oranjes tot aan dé traan van Maxima Zorreguieta, tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima op 02-02-2002.

Link naar bericht
Delen op andere sites
gepost (aangepast)

Meneer Sjon, de vaste assistent van Rolf Wouters in zijn programma's Wedden Dat, Now Or Never, Rolf X. Alive, Wouters' Wondere Woensdag en Rolfs Discotrain, is overleden. Zo maakte RTL Boulevard zojuist bekend.

 

Hieronder een artikel uit 2014, naar aanleiding van 25 jaar RTL, geschreven door programmamaker Rolf X. Wouters.

 

Quote

Een ode aan meneer Sjon.

22 oktober 2014


77c0a1944d5b590df3ea155a73dc10e410029e05

 

In het kader van 25 jaar RTL, neem ik u maar even mee achter de schermen en terug in de tijd. Ik nam ooit afscheid van RTL/Veronica in 2001 met een van de beeldbuis knallend programma ´Discotrain´ en ik hoop dat het u nog in de oren suist.... Maar we gaan verder terug in de tijd. Terug naar het begin van ´Now or Never´. Circa 1994, midden in de ´Ninetees´. Wie zich het programma nog herinnert, is nu (anno 2014) de minstens dertig jaar in leeftijd ruim gepasseerd... Hoe snel gaat de tijd.

 

Nu of Nooit!

In ´Now or Never´ging het om kandidaten met angsten, een afkeer voor bepaalde zaken (als bijvoorbeeld ´kaas´ - ja, echt waar) of ´bluffers´ (ik durf dit en dat wel) die onvermoed waren opgegeven door vrienden of familie, etc. Aan mij de taak om ze even van een en ander af te helpen. Op ludieke wijze natuurlijk (ik had geld van RTL om mee te wapperen) en nadrukkelijk nooit met dwang. Alles was echt, puur... En alles groots gebracht vanuit ´Studio Aalsmeer’.

 

Presenteren als ultieme therapie

Waar niemand ooit bij stilstond was dat ik, als 'presentator’ van het geheel, zelf ook zo mijn angsten had. Maar ja, niemand vroeg daarnaar. En zo bungelde ik ook wel eens (met hoogtevrees) op grote hoogte, om een kandidaat met hoogtevrees (!) ervan af te helpen. Uit ervaring kan ik u dus zeggen; dat programma ´Now or Never´ was zo gek nog niet en had een therapeutische werking 😉

 

Ka de slang

Maar nu een anekdote. Vanzelfsprekend stond ooit de eerste kandidaat op de lijst met een angst voor ´slangen´. De natuurlijke angst of afkeer voor slangen is niet vreemd en bij de mens door de natuur ingegeven. En vooral bij Hollanders, die er niet zo aan gewend zijn. Dus ik had ook zoiets. Tijdens de repetitie van het programma overdag (de opname was pas in de avond), gebruikten we natuurlijk een rubberen slang. Maar de dierenverzorger was voor de lunch reeds ter plekke met de echte, kleine Boa Constrictor. In stilte vroeg ik ´de expert´ even op mijn kleedkamer langs te komen met ´de rieten mand met inhoud´. Ik wilde mezelf even van een probleem afhelpen. Het duurde gelukkig niet al te lang. De kop van de kleine Boa deed me denken aan een Disney character en het beestje vleide zich al snel rond mijn nek. ´´Zij is mensen gewend en op haar gemak´´, zei de reptielenspecialist. ´´Waarschijnlijk gaat ze nu slapen.´´ En ja hoor, het koppie verdween achter de rechter revers van mijn jasje en de staart toevallig aan de andere kant. Alleen het mooi gevlekte lichaam was nog zichtbaar rond mijn hals. ´´Cool, kan ik er nou ook gewoon mee lopen´´, vroeg ik. ´´Ja hoor´´, was het antwoord.

 

Snode plannen

Ik had een plan. Mijn collega´s waren al naar de lunch, maar waarschijnlijk was er wel een stoel voor mij vrij gehouden. Met een heel soepele pas, om de slang rond mijn nek niet wakker te maken, snelde ik naar de lunchroom. Ja hoor, allemaal aan tafel en een plaats voor mij beschikbaar tussen de regisseur KJ en Meneer Sjon... Ik ging snel zitten met een achteloos ´´hallo allemaal.´´

 

Nieuw sjaaltje?

We knikten elkaar vriendelijk toe en ik vroeg dus maar meteen even aan Meneer Sjon; ´´Zeg Sjon,...wat vind je van mijn nieuw sjaaltje?´´ Ik hoorde nog net: ´´Ooohh... heéééél mooi...´´, maar de Boa Constrictor bewoog...het koppie kwam zichtbaar vanuit mijn jasje,... toen een wat ijselijk gegil...en snel een paar stoelen naast me leeg. De slang is weer veilig in het rieten mandje gelegd en voor Meneer Sjon heb ik een borreltje ingeschonken. Hij is mijn RTL held.

 

aangepast door samba-boy
Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...